ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Στήριξη της εργασίας βλέπει η κυβέρνηση – Μείωση μισθών η αντιπολίτευση
Πως θα λειτουργήσει ο μηχανισμός του ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ το οποίο αποτελεί εφαρμογή του ευρωπαϊκού προγράμματος SURE. Τα εργασιακά σε πεδίο οξύτατης πολιτικής αντιπαράθεσης
Τα εργασιακά αναδεικνύονται σε έναν εκ των βασικότερων τομέων που θα καθορίσουν εκτός όλων των άλλων και την οξύτητα της πολιτικής αντιπαράθεσης.
Ευελιξία αντί ανεργίας
Ήδη οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ το οποίο αποτελεί εφαρμογή του ευρωπαϊκού προγράμματος SURE στην Ελλάδα πυροδοτεί ήδη τις πρώτες σοβαρές αντιπαραθέσεις.
Η αντιπολίτευση μιλάει ανοιχτά για μειώσεις μισθών καταρχάς της τάξης του 20% και καταγγέλλει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση για το γεγονός ότι παρέχει ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία πριμοδοτώντας την εκ περιτροπής εργασίας.
Ο κ. Μητσοτάκης κατά τις ανακοινώσεις που έκανε ουσιαστικά έθεσε το δίλημμα: «Επίδομα ανεργίας ή ενίσχυση εργασίας» και απάντησε πως «επιλέγω την ενίσχυση εργασίας. Είναι η μόνη υπεύθυνη και ρεαλιστική απάντηση στα λουκέτα που απειλούν, πια, όλες τις οικονομίες».
Ωστόσο το νέο πλαίσιο που περιέγραψε ο ίδιος και εξειδίκευσε λίγο αργότερα ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ουσιαστικά αποτελεί μια επέκταση καταρχάς των ΠΝΠ κατά τη διάρκεια του lockdown και από εκεί και πέρα επί της ουσίας με το πρόγραμμα SURE ή κατά την ελληνική εκδοχή του πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» γενικεύεται η εκ περιτροπής εργασία και μειώνεται όχι μόνο το μισθολογικό κόστος για τον εργοδότη αλλά και οι μισθοί των εργαζομένων αφού το κράτος θα καλύπτει μόνο ένα μέρος της διαφοράς.
Ο κ. Μητσοτάκης ήταν ξεκάθαρος λέγοντας: «Οι επιχειρήσεις που είδαν τον τζίρο τους να εξανεμίζεται και τώρα αντιμετωπίζουν χαμηλότερη ζήτηση θα μπορούν, έως τα τέλη Οκτωβρίου, να προσαρμόζουν ανάλογα και τον χρόνο εργασίας των υπαλλήλων τους».
Σχεδόν με τον ίδιο μισθό
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, αν οι εργαζόμενοι «χρειαστεί να δουλέψουν λιγότερο, θα εξακολουθήσουν να αμείβονται σχεδόν με τον ίδιο μισθό. Και με πλήρως καλυμμένες τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Με ποιον τρόπο; Γιατί το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της διαφοράς στην αμοιβή.
Όριο ασφαλείας θα παραμένει ο βασικός μισθός. Ενώ παρατείνονται και όλα τα επιδόματα ανεργίας, ώστε κανείς να μη μείνει απροστάτευτος» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
1 δισ. ευρώ
Σε πρώτη φάση θα κοστίσει 1 δισεκατομμύριο ευρώ. «Και βέβαια ακόμα δεν έχουμε συνυπολογίσει στο σχέδιό μας τα ευρωπαϊκά κεφάλαια που θα λάβουμε από το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης», είπε ο πρωθυπουργός.
Πρόσθεσε δε, ότι «αυτός ο μηχανισμός ενίσχυσης της απασχόλησης απ’ τη μία πλευρά επιτρέπει στις επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν να ανασάνουν, μειώνοντας το κόστος εργασίας και επιτρέποντάς τους ευελιξία στη διάταξη του προσωπικού τους. Απ’ την άλλη, θωρακίζει την απασχόληση, αποκλείοντας κάθε απόλυση εργαζομένου που μπαίνει σε αυτό το πλαίσιο, και προστατεύει τις αποδοχές».
Σύμφωνα με το Γιάννη Βρούτση το πρόγραμμα SURE θα είναι προσωρινό και θα χρησιμεύσει στο να μην γίνουν απολύσεις.
Διατηρείται το καθεστώς αναστολής συμβάσεων
Από εκεί και πέρα διατηρείται το καθεστώς της αναστολής συμβάσεων των εργαζομένων.
Για τον Μάιο, όπως είπε ο κ. Βρούτσης, επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν μπορούν να κρατήσουν έως 60% των εργαζομένων σε αναστολή. Οι κλειστές επιχειρήσεις μπορούν να κρατήσουν σε αναστολή το 100% των εργαζομένων, ενώ παρατείνεται η καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ύψους 534 ευρώ.
Για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, παρατείνεται το μέτρο της αναστολής σύμβασης στο 100% των εργαζομένων, για όσες επιχειρήσεις συνεχίσουν να είναι κλειστές, αλλά και για επιχειρήσεις στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού, οι οποίες πλήττονται.
Οι εργαζόμενοι επίσης θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ. Όμως παύει να ισχύει η δυνατότητα αναστολής πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών για όλες τις επιχειρήσεις.
Ο μηχανισμός ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ
Σχετικά με το μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», ο κ. Βρούτσης είπε ότι είναι ένας μηχανισμός οικονομικής ενίσχυσης των εργαζομένων, οι οποίοι θα επιστρέψουν σε ένα εργασιακό περιβάλλον με νέα δεδομένα.
Όπως είπε, η Πολιτεία πρόκειται να αναπληρώσει το εισόδημα των εργαζομένων, όπου υπάρξουν μειώσεις. Ο μηχανισμός θα ισχύει από την 1η Ιουνίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου, με ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης.
Στον μηχανισμό εντάσσονται οι επιχειρήσεις που εμφανίζουν το λιγότερο 20% μείωση του τζίρου τους κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ανεξαρτήτως ΚΑΔ, ενώ θα συμπεριληφθούν και επιχειρήσεις που λειτουργούν για πρώτη φορά και δεν έχουν καταγράψει έσοδα τους προηγούμενους μήνες. Ο μηχανισμός θα καλύπτει όλους τους υφιστάμενους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης. Επίσης ο μηχανισμός θα αφορά και τις εποχικές επιχειρήσεις.
Μεταξύ άλλων, το δικαίωμα του εργοδότη να μειώνει το χρόνο εργασίας του εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50%, θα ασκείται υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι δεν θα μεταβάλλεται το είδος της σχέσης εργασίας. Η πολιτεία αναλαμβάνει την υποχρέωση αναπλήρωσης κατά 60% του εισοδήματος του εργαζομένου για το χρόνο που ο εργαζόμενος δεν θα εργάζεται.
Για τους εποχικούς εργαζόμενους
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας θα χορηγηθεί ως μηνιαία οικονομική ενίσχυση- το επίδομα εποχικής ανεργίας έως και τον μήνα Σεπτέμβριο του 2020 στους περίπου 120.000 εποχικά ανέργους.
Παράλληλα, το κράτος αναλαμβάνει την κάλυψη των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών των εποχικά εργαζόμενων μερικής απασχόλησης, ενώ επεκτείνονται κατά δύο μήνες τα επιδόματα ανεργίας που λήγουν το Μάιο.
Επιπλέον μειώνονται τα ελάχιστα απαιτούμενα ημερομίσθια από 100 σε 50 για την λήψη του εποχικού επιδόματος το ερχόμενο φθινόπωρο.
Κοινό στοιχείο στην κριτική όλων σχεδόν των κομμάτων για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης είναι πως γενικεύεται το καθεστώς των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και οδηγούνται σε μείωση οι μισθοί κατά 20% σε αυτή τη φάση.
Ανακύκλωση αποτυχημένων και καταστροφικών συνταγών
Μάλιστα δεν περνάει απαρατήρητο στην ανάγνωση που κάνει η αντιπολίτευση πως τα 534 ευρώ που δίνεται τώρα ως επίδομα ειδικού σκοπού, ουσιαστικά είναι το όχημα για να πέσει σε αυτό το επίπεδο ο κατώτερος μισθός.
«Ένα σχέδιο που δεν κάνει τίποτε άλλο δηλαδή από το να ανακυκλώνει τις αποτυχημένες συνταγές της περιόδου 2010 – 2014 που οδήγησαν την κοινωνία στο χείλος της καταστροφής και την οικονομία στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.
Αλλά και ως προς τις εργασιακές σχέσεις, δυστυχώς επιβεβαιώνονται τα χειρότερα σενάρια. Οι εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη επιχειρούν να επιβάλλουν την πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων προσφέροντας απλόχερα ένα καθεστώς ασυδοσίας στα χέρια των εργοδοτών:
Μονιμοποιεί την αναστολή συμβάσεων εργασίας, εξακολουθεί δηλαδή να επιδοτεί ουσιαστικά την ανεργία.
Ωθεί τους εργαζόμενους είτε σε αποδοχή της εκ περιτροπής εργασίας ή σε απόλυση.
Προχωρά ουσιαστικά σε μειώσεις μισθών 20% στον ιδιωτικό τομέα με πλήρη ευελιξία ως προς τις συμβάσεις και τα ωράρια» σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ελαστικές μορφές απασχόλησης
«Η επιδότηση εργασίας συνοδεύεται από μείωση αποδοχών (για εργαζόμενο των 1000 ευρώ η μείωση είναι 200 ευρώ, 20% του μισθού), ενώ συνδέεται με ελαστικές μορφές απασχόλησης.
Το επίδομα ανεργίας στους εποχιακούς εργαζόμενους του τουρισμού, στα ξενοδοχεία που δεν θα ανοίξουν διατηρείται μόνο μέχρι τον Σεπτέμβριο!» επισημαίνει από την πλευρά του το ΚΙΝΑΛ.
Νέες θυσίες για τους εργαζόμενους για να στηριχθεί η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων βλέπει το ΚΚΕ και ζητάει την κατάργηση όλων των «αντεργατικών ΠΝΠ», τονίζοντας ότι «τα μέτρα για τους εργαζόμενους δεν εξασφαλίζουν στοιχειώδη επιβίωση, ενώ για όσους καταφέρουν να βρουν δουλειά, προβλέπεται ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία και εντατικοποίηση, που θα παραμείνουν και μετά την όποια ανάκαμψη».
- Αντετοκούνμπο: «Να γίνει πνευματική συνήθεια πως όποιο και να είναι το σκορ πρέπει να παλέψεις μέχρι τέλους»
- Τζο Μπάιντεν: Αποφάσισε να εμποδίσει την εξαγορά της US Steel από τη Nippon Steel
- Φουντώνει η πολιτική κόντρα με αφορμή τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας
- «Μονόκλινο σε Μπουάτ» της Όλγας Στέφου στο θέατρο Αλκμήνη από τις 18 Ιανουαρίου
- Θεσσαλονίκη: Άγνωστοι λήστεψαν και προκάλεσαν φθορές σε σχολικές μονάδες
- Κλιματική αλλαγή: Έξι απλοί τρόποι για να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας το 2025