Με επιδότηση των δόσεων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, η οποία θα φθάνει ακόμα και το 90%, η κυβέρνηση ανοίγει ομπρέλα προστασίας και επιβραβεύσει για πρώτη φορά τους συνεπείς δανειολήπτες που πλήττονται από την κρίση που αφήνει πίσω της η πανδημία. Το οικονομικό επιτελείο επιχειρώντας να αποτρέψει μια νέα γενιά κόκκινων δανείων κλειδώνει τις επόμενες ημέρες το νέο πρόγραμμα στήριξης «πράσινων» και «κόκκινων» δανειοληπτών, το οποίο θα διαρκέσει για διάστημα εννέα μηνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέτρο θα αρχίσει να τρέχει από τα τέλη Ιουλίου με την κυβέρνηση να επιδιώκει να αξιοποιήσει πόρους από το ΕΣΠΑ, προκειμένου να χρηματοδοτήσει με περίπου 500 εκατ. ευρώ την επιδότηση των δόσεων ενυπόθηκων δανείων νοικοκυριών και επαγγελματιών που αποδεδειγμένα πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού.

Με το πρόγραμμα αυτό, όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, «ενισχύονται, για πρώτη φορά, οι συνεπείς δανειολήπτες, με εξυπηρετούμενα δάνεια, οι οποίοι έχουν πληγεί από την πανδημία, υποστηρίζεται το σύνολο των δανειοληπτών που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση, και έχουν «κόκκινο» δάνειο, ακόμη και μετά το τέλος του 2018, καλλιεργείται η κουλτούρα πληρωμών, αποτρέπεται η εκμετάλλευση του νέου πλαισίου από στρατηγικούς κακοπληρωτές, περιορίζεται ο κίνδυνος δημιουργίας μιας νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων, ενισχύεται η κοινωνική συνοχή και καλύπτονται πολλαπλάσιοι δανειολήπτες σε σχέση με το υφιστάμενο πλαίσιο».

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα – γέφυρα που αποσκοπεί στη στήριξη όσων έχουν λάβει δάνειο βάζοντας υποθήκη την κύρια κατοικία τους. Κάθε μήνα και για διάστημα εννέα μηνών το κράτος θα καλύπτει για όσους ενταχθούν στο μέτρο μεγάλο μέρος της δόσης του δανείου τους. Για την επιλογή των δανειοληπτών που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης αναμένεται να δημιουργηθεί ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας νοικοκυριά και επαγγελματίες θα υποβάλλουν αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα της επιδότησης της μηνιαίας δόσης με βάση τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που θα καθοριστούν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα κριτήρια θα είναι τα ίδια με τον τρέχοντα νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αλλά θα υπάρχει ο κόφτης της χρονικής στιγμής που τα δάνεια καταγράφηκαν ως προβληματικά. Στο υπουργείο Οικονομικών επιδιώκουν να εντάξουν στην περίμετρο του προγράμματος ακόμη και καταγγελμένα δάνεια, που έχουν δηλαδή πάρει τον δρόμο για τον πλειστηριασμό, με στόχο να δώσουν άλλη μία ευκαιρία για τη θεραπεία τους, με μία ενδεχόμενη βιώσιμη ρύθμιση.

 

Το σχέδιο

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο της κρατικής επιδότησης δόσεων δανείων με υποθήκη στην κύρια κατοικία θα προβλέπει:

Επιδότησης μηνιαίας δόσης: Θα αφορά «κόκκινους» και «πράσινους» δανειολήπτες και συγκεκριμένα:

  • Οσους ήταν συνεπείς στις δανειακές υποχρεώσεις τους έως τις 29 Φεβρουαρίου.
  • Οσους είχαν δάνεια σε καθυστέρηση έως 90 ημερών έως τις 29 Φεβρουαρίου.
  • Οσους είχαν δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών.

Κριτήρια: Το καθεστώς της επιδότησης των δόσεων στεγαστικών δανείων αφορά αποκλειστικά όσους έχουν πληγεί από την κρίση του κορωνοϊού. Για τους αυτοαπασχολουμένους θα πρέπει να περιλαμβάνονται στη λίστα των πληττόμενων ΚΑΔ ενώ για τους εργαζομένους θα πρέπει να είχε ανασταλεί η σύμβαση εργασίας και να είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού. Αν στην οικογένεια, ο ένας σύζυγος είναι πληττόμενος και ο άλλος όχι, εργάζεται για παράδειγμα στο Δημόσιο ή είναι συνταξιούχος, το ποσοστό της επιδότησης ενδεχομένως να περιορίζεται. Σε κάθε περίπτωση από το πρόγραμμα θα εξαιρεθούν οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα και συνταξιούχοι οι οποίοι δεν είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται με το ξέσπασμα της κρίσης.

Ποσοστό επιδότησης: Θα φθάνει ακόμα και το 90% της δόσης ανάλογα με την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση των δικαιούχων. Τη μεγαλύτερη κρατική επιδότηση θα κερδίζουν οι ενήμεροι δανειολήπτες, μικρότερη θα είναι επιδότηση για τα δάνεια που βρίσκονται σε ρύθμιση η οποία τηρείται ενώ ακόμα πιο μικρό θα είναι το ποσοστό της επιδότησης για τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται ή δεν είναι σε ρύθμιση.

Διάρκεια: Η επιδότηση της δόσης που θα αναλάβει το Δημόσιο θα ισχύσει για εννέα μήνες, αλλά θα βαίνει μειούμενη ανά τρίμηνο. Αυτό σημαίνει ότι για τους συνεπείς δανειολήπτες το ποσοστό της επιδότησης της μηνιαίας δόσης του δανείου θα ξεκινάει από 90% για το πρώτο τρίμηνο, θα μειώνεται το δεύτερο τρίμηνο ενώ θα περιορίζεται ακόμα περισσότερο το τρίτο τρίμηνο. Για παράδειγμα ένας ενήμερος δανειολήπτης που έχει πληγεί από την κρίση και πληρώνει σήμερα 400 ευρώ τον μήνα για το στεγαστικό δάνειο της κύριας κατοικίας του, με την έναρξη του προγράμματος και κατά τους τρεις πρώτους μήνες το κράτος θα του καλύπτει τα 360 ευρώ της μηνιαίας δόσης και ο δανειολήπτης θα πληρώνει μόνο 40 ευρώ τον μήνα στην τράπεζα.

Δεύτερη ευκαιρία

Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο συνεχίζει να επεξεργάζεται ένα νέο θεσμικό πλαίσιο ρύθμισης χρεών, το οποίο θα αντικαταστήσει όλα τα επιμέρους εργαλεία ρύθμισης οφειλών που υπάρχουν σήμερα. Πλαίσιο που θα περιλαμβάνει τη δυνατότητα συνολικής ρύθμισης και αναδιάρθρωσης όλων των χρεών, τη δυνατότητα παροχής δεύτερης ευκαιρίας για υπερχρεωμένους δανειολήπτες οι οποίοι αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους, τη δυνατότητα πτώχευσης και παροχής δεύτερης ευκαιρίας και στα φυσικά πρόσωπα, πέραν των νομικών, πρόνοιες για δανειολήπτες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Επίσης όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, μέχρι το τέλος Μαρτίου, όταν και άρχισε να εφαρμόζεται η δυνατότητα αναστολής χρεολυσίων και δόσεων, ρυθμίστηκαν από τράπεζες και διαχειριστές δανείων περίπου 200.000 δάνεια, ενώ από τις 13 Μαρτίου, όταν και ξεκίνησαν τα περιοριστικά μέτρα λόγω του κορωνοϊού, έχουν υποβληθεί 653 νέες προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες και τους διαχειριστές δανείων προς τους δανειολήπτες. Ετσι, ο συνολικός αριθμός ανέρχεται πλέον στις 1.897.