Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Restart στον τουρισμό αλλά όχι στον… κοροναϊό – Οι ανησυχίες για τους επισκέπτες και η «μαύρη λίστα» χωρών

Restart στον τουρισμό αλλά όχι στον… κοροναϊό – Οι ανησυχίες για τους επισκέπτες και η «μαύρη λίστα» χωρών

Ανησυχία για την πιθανότητα περαιτέρω διασποράς του κοροναϊού από τους ξένους επισκέπτες στη χώρα - Ποια μέτρα και πρωτόκολλα ετοιμάζει η κυβέρνηση - Ποιες είναι οι επιφυλάξεις των επιστημόνων

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξαναβάλει μπροστά τις μηχανές της «βαριάς βιομηχανίας» της, ήτοι του τουρισμού, από τις 15 Ιουνίου, με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο όμως φαίνεται πως χάνει στις λεπτομέρειες σε κάποια σημεία.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, η απελευθέρωση των πτήσεων από τις 15 Ιουνίου σημαίνει πως δεν θα υπάρχει υποχρέωση για τεστ για τον κοροναϊό στους επιβάτες, αλλά ούτε και υποχρεωτική καραντίνα.

Για την απόφαση να μη γίνονται διαγνωστικά τεστ στους εισερχόμενους από το εξωτερικό, ο υπουργός ανέφερε στην ΕΡΤ ότι είναι «πολύ λίγη η αξία αυτών των τεστ στη διευκόλυνση των τουριστικών ροών και πολύ μεγάλο το κόστος».

Το μόνο μέτρο που θα λαμβάνεται είναι ο πλήρης και ενδελεχής έλεγχος όλων των ταξιδιωτών με ερωτηματολόγια και δειγματοληπτικά τεστ. Ερωτηματικά, όμως, δημιουργούνται για το εύρος και την αποτελεσματικότητα στον εντοπισμό κρουσμάτων από τα όσα δείγματα τεστ διενεργούνται.

Έκδηλη είναι εξάλλου η ανησυχία των πολιτών και των εργαζόμενων στον τουρισμό για την πιθανότητα περαιτέρω διασποράς του κοροναϊού από τους ξένους επισκέπτες στη χώρα, τη στιγμή που η Ελλάδα τις τελευταίες μέρες αναφέρει μονοψήφια νούμερα κρουσμάτων.

Όπως λένε οι ειδικοί, το δεύτερο κύμα του ιού είναι αναπόφευκτο και σίγουρα θα αμαύρωνε την καλή πορεία της Ελλάδας αν ξεκινούσε από το καλοκαίρι λόγω εισαγόμενων κρουσμάτων. Και οι ίδιοι οι επιστήμονες πάντως έχουν επιφυλάξεις για την ετοιμότητα των νησιών και την ιχνηλάτηση των ενδεχόμενων κρουσμάτων.

Οι «καλές» και οι «κακές» χώρες

Μέχρι στιγμής δεν έχει οριστικοποιηθεί ο κατάλογος των χωρών για τις οποίες θα ανοίξουν τα ελληνικά σύνορα κατά το πρώτο στάδιο της απελευθέρωσης του τουρισμού στις 15 Ιουνίου.

Χάρης Θεοχάρης και Νίκος Χαρδαλιάς τόνισαν ότι οι όποιες αποφάσεις θα εφαρμοστούν με κύριο γνώμονα τις συστάσεις του ΕΟΔΥ και της επιστημονικής επιτροπής, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα στην εκάστοτε χώρα.

Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, η Ελλάδα πρόκειται να απευθυνθεί σε «χώρες της γειτονιάς μας», όπως τα Βαλκάνια (από τη Βουλγαρία μέχρι την Αττικη), τη Βόρεια Ευρώπη (όπως η Γερμανία) και την ευρύτερη περιοχή, όπως η Κύπρος και το Ισραήλ.

Με βάση ρεπορτάζ του MEGA, η «λευκή λίστα» της κυβέρνησης περιλαμβάνει τις εξής χώρες: Κύπρος, Ισραήλ, Κίνα, Ιαπωνία, Αυστραλία, Νορβηγία, Δανία, Αυστρία, Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία, Κροατία, Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία.

Αντίθετα στη μαύρη λίστα βρίσκονται οι: ΗΠΑ, Βρετανία, Ισπανία, Ιταλία, Ολλανδία, Ρωσία, Τουρκία, Σαουδική Αραβία.

Κατά το 1ο στάδιο της απελευθέρωσης του τουρισμού στις 15 Ιουνίου, πάντα με την έγκριση του ΕΟΔΥ, θα υπάρξει μία λίστα με χώρες με καλά επιδημιολογικά στοιχεία, από τις οποίες θα μπορούν να έρχονται τουρίστες.

Για το δεύτερο στάδιο που ξεκινά από την 1η Ιουλίου, όταν απελευθερωθούν οι πτήσεις προς όλα τα αεροδρόμια της χώρας, ο κ. Θεοχάρης είπε ότι θα υπάρχει μία λίστα με τις χώρες, οι οποίες όμως θα επανεξετάζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα (κάθε μία ή δύο εβδομάδες), με την ελπίδα, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας, να αφαιρούνται απαγορεύσεις.

Ο κ. Χαρδαλιάς ήταν σαφής για τον ελεγχόμενο τουρισμό: «Δεν είπαμε ποτέ ότι 1η Ιουλίου θα ανοίξουμε σε όλους».

Οι χώρες της πρώτης φάσης θα ανακοινωθούν πριν το τέλος του μήνα, ενώ αργότερα θα ανακοινωθούν οι χώρες της δεύτερης φάσης.

«Κρατάμε τον έλεγχο μέσω του “Ελ. Βενιζέλος” τις πρώτες 15 μέρες και μετά στο 2ο στάδιο θα υπάρξει μία νέα μικρή λίστα με χώρες που θα επιτρέπονται να στείλουν τουρίστες ανάλογα με τα δεδομένα», είπε ο υπουργός Τουρισμού.

«Ναι, μεν αλλά…» από Τσιόδρα

Από τη μεριά του, ο Σωτήρης Τσιόδρας επεσήμανε: «Το τεστ δεν προτείνεται, καθώς μπορεί να δώσει την ψευδή αίσθηση ασφάλειας. Πάντως, αφήνεται στην διακριτική ευχέρεια κάποιων χωρών να εφαρμόσουν το τεστ εάν το επιθυμούν, σε δειγματοληπτικό ή άλλο επίπεδο».

Αυτό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό, τόνισε ο καθηγητής, είναι «να ελέγχεται ο συμπτωματικός ταξιδιώτης στην Ελλάδα».

Ωστόσο, και ο ίδιος αναρωτήθηκε πώς και κατά πόσο «θα είναι εύκολο να εντοπίζονται οι επαφές του στην Ελλάδα και να γίνεται ιχνηλατήση», όταν ο ταξιδιώτης επιστρέφει την χώρα του.

Θα μπορούσε να είναι λύση, η ψηφιακή ιχνηλάτηση μέσα από εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα, όπως είπε, αλλά όπου προσπάθησαν να το εφαρμόσουν, μέχρι στιγμής, τα αποτελέσματα δεν ήταν ικανοποιητικά, καθώς η συμμετοχή που υπήρξε δεν ήταν εντυπωσιακή.

Μιλώντας προσωπικά, ο επικεφαλής της επιδημιολογικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας είπε ότι « θα ήθελα με κάποιο ψηφιακό τρόπο, εθελοντικά κάποιος που έχει συμπτώματα να μπορεί να βρίσκει το κοντινότερο εργαστηριακό κέντρο να μπορεί να ελεγχθεί» και θα ήταν χρήσιμο ο τουρίστας να γνωρίζει ότι σαν χώρα έχουμε την δυνατότητα να τον ανιχνεύσουμε, αρκεί να γνωρίζει που να απευθυνθεί».

Και ο κ. Χαράλαμπος Γώγος προειδοποίησε ότι τα νησιά πρέπει να είναι έτοιμα για πιθανά κρούσματα.

Το σχέδιο για τα νησιά

Όσον αφορά στα νησιά, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει μεριμνήσει για σχέδιο σε περίπτωση που υπάρξει κρούσμα Covid-19 σε τουρίστα.

Συγκεκριμένα, δρομολογείται η εγκατάσταση συνολικά 20 νέων αναλυτών για tests στα νησιά, ενώ εξασφαλίζεται και η λειτουργία 600 κλινών COVID-19.

Μάλιστα, θα προβλέπεται και η διακομιδή ασθενούς αν χρειαστεί, με βάση το σχέδιο που έχει ήδη εκπονηθεί το προηγούμενο διάστημα σε περίπτωση κρούσματος σε κατοίκους νησιών.

Σε κάθε περιφέρεια και νησί θα υπάρχουν ειδικοί χώροι καραντίνας.

Στόχος είναι ο χρόνος μεταφοράς ασθενών σε μεγαλύτερες δομές υγείας να είναι μικρότερος των δύο ωρών. Για αυτόν τον λόγο, αναβαθμίζονται και οι δομές υγείας στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος σε νησί

Το εναπομείναν – μείζον – ζήτημα για τον κλάδο είναι το θέμα των υγειονομικών πρωτοκόλλων, για τα οποία, κατά τις πληροφορίες, πραγματοποιούνται συνεχείς διαβουλεύσεις και συσκέψεις με τους επιδημιολόγους.

Όσον αφορά στη διαχείριση πιθανού κρούσματος κοροναϊού σε κάποιο νησί, το σχέδιο του υπουργείου Τουρισμού εδράζεται σε δύο πυλώνες:

1. Ενίσχυση υγειονομικής ικανότητας

  • Εξασφάλιση πραγματοποίησης ελέγχων.
  • Ορισμός συνεργαζόμενου γιατρού με κάθε κατάλυμα.
  • Ορισμός συντονιστή από το κατάλυμα για τη διαχείριση περιπτώσεων κρουσμάτων.

2. Επιχειρησιακή διαχείριση κρούσματος

  • Γιατρός καταλύματος που επιλαμβάνεται σε πρώτο χρόνο.
  • Ειδικοί «χώροι καραντίνας» ανά περιφέρεια/νησί.
  • Μεταφορά σε δομή υγείας, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Παράλληλα, το αρμόδιο υπουργό δεσμεύεται για την εξασφάλιση 600 νέων κλινών COVID-19 στα νησιά, καθώς και για την εγκατάσταση 20 νέων αναλυτών τεστ.

Έτσι, με βάση τα παραπάνω κριτήρια (πρόσβαση σε δομές υγείας και διενέργεια τεστ), οι τουριστικοί προορισμοί της Ελλάδας θα χωρίζονται σε τρία επίπεδα κινδύνου:

  • Υψηλό
  • Μεσαίο
  • Χαμηλό

Αυτό θα συνεπάγεται τη λήψη ειδικών μέτρων ώστε να αποφεύγεται η εξάπλωση του ιού, σε περίπτωση κρούσματος και να επιτυγχάνεται η άμεση παρέμβαση των υγειονομικών αρχών.

Αποκαλύπτονται σύντομα τα πρωτόκολλα για τα ξενοδοχεία

Όσον αφορά στα πρωτόκολλα για τα ξενοδοχεία, αυτά αναμένεται να αποκαλυφθούν αύριο, Παρασκευή, καθώς συμπεριλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείο Τουρισμού που θα συζητηθεί στη Βουλή.

Όπως είπε ο κ. Θεοχάρης, οι οδηγίες για τους ξενοδόχους δεν είναι δύσκολες: «Το πιο δύσκολο είναι η ανάγκη και υποχρέωση για ενημέρωση του προσωπικού».

Στα επιπλέον μέτρα, εντάσσεται η υποχρεωτική συνεργασία των καταλυμάτων με γιατρό και η ύπαρξη συντονιστή για τον κοροναϊό σε κάθε κατάλυμα.

Must in

Η Παπαδοπούλου πάει Ουάσιγκτον – Συνομιλίες για τη θητεία της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας και όχι μόνο

Η ΥΦΥΠΕΞ Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου θα βρεθεί στις ΗΠΑ στις 22 Νοεμβρίου ενόψει και της νέας διοίκησης Τραμπ, σε ένα ταξίδι με δύο ατζέντες

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2024