Κούκλες, καπέλα και ασθητήρες : Οι πιο… ευρηματικές λύσεις για τήρηση αποστάσεων
Εστιατόρια και μπαρ σε όλο τον κόσμο ξανανοίγουν τις πόρτες τους και δίνουν δημιουργικές λύσεις στο πρόβλημα της τήρησης των αποστάσεων
Σε ολόκληρο τον πλανήτη τα εστιατόρια και τα μπαρ ανοίγουν σταδιακά τις πόρτες τους, συχνά έχοντας τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν λιγότερους από τους μισούς πελάτες σε σχέση με το παρελθόν. Αυτή η εξέλιξη δημιουργεί μια σειρά από προβλήματα: Πώς καταφέρνεις να κάνεις ένα μισογεμάτο μπαρ να σφύζει από ζωντάνια; Και πώς βεβαιώνεσαι ότι οι πελάτες τηρούν ασφαλείς αποστάσεις μεταξύ τους; Ορισμένοι επιχειρηματίες έδωσαν εξαιρετικά… δημιουργικές λύσεις στο πρόβλημα.
Κούκλες
Ορισμένοι επιχειρηματίες χρησιμοποιούν κούκλες βιτρίνας για να γεμίσουν τα άδεια τραπεζοκαθίσματα. Η ιδέα ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, όπου ένα εστιατόριο με τρία αστέρια Μισελέν στην Βιρτζίνια συνεργάζεται με μια τοπική εταιρεία και ένα θέατρο για να κατασκευάσει κομψά ντυμένες κούκλες που θα γεμίζουν τις θέσεις ανάμεσα στους πραγματικούς πελάτες. Άλλα εστιατόρια επιλέγουν πιο οικονομικές λύσεις, όπως φουσκωτές κούκλες. Το παράδειγμα ακολούθησαν και αρκετά εστιατόρια και μπαρ στην Αυστρία. Στη Λιθουανία, οι κούκλες απέκτησαν και έναν ακόμη ρόλο: Εκτός από το να καλύπτουν τα κενά, χρησιμοποιούνται και ως διαφήμιση για τις νέες κολεξιόν των σχεδιαστών της χώρας. Η Αυστραλία έδωσε επίσης το δικό της στίγμα: Στο Σίδνεϊ ένα εστιατόριο κάλυψε τις άδειες θέσεις με χαρτονένια ομοιώματα, ενώ εκτός από μουσική από τα μεγάφωνά του ακούγεται και ήχος από ανθρώπινες ομιλίες, όπως θα συνέβαινε αν όλα τα τραπέζια ήταν γεμάτα.
Καπέλα
Ένα εστιατόριο της πόλης Σβέριν στη βόρεια Γερμανία, προσφέρει στους πελάτες του καπέλα στα οποία έχουν ραφτεί τρία κοντάρια από αφρολέξ σε σχήμα ταυ. Το καθένα έχει μήκος ενάμισι μέτρου, προκειμένου να εξασφαλίζεται πως οι πελάτες δεν μπορούν να πλησιάσουν πολύ ο ένας τον άλλο. Αντίστοιχα καπέλα, φτιαγμένα από μπαλόνια, προσφέρονται και στο εθνικό γεωλογικό πάρκο Σινιουτζάι στην επαρχία Χουνάν της Κίνας.
Αισθητήρες
Τεχνολογία που ενημερώνει τους χρήστες πως κάποιος τους έχει πλησιάσει πολύ αναπτύσσεται για να βοηθήσει τους πολίτες να επιστρέψουν με ασφάλεια στη δουλειά τους. Τα γκάτζετ αυτού του είδους περιλαμβάνουν προστατευτικά καπέλα για εργάτες οικοδομής που δονούνται αν κάποιος έρθει πολύ κοντά, αλλά και βραχιόλια που εκπέμπουν ήχους για τους εργάτες των εργοστασίων. Τέτοιες συσκευές θα φανούν χρήσιμες και στα εστιατόρια, ενώ μπορούν να λειτουργήσουν και ως τουριστικές ατραξιόν. Για παράδειγμα, το Ντουόμο στη Φλωρεντία προσφέρει στους επισκέπτες αισθητήρες που φορούν γύρω από το λαιμό τους και οι οποίοι βγάζουν έναν ελαφρύ ήχο, δονούνται και αναβοσβήνουν όταν δυο άνθρωποι πλησιάσουν σε απόσταση κοντινότερη των δύο μέτρων. Οι παραλίες της Ισπανίας εγκαθιστούν αισθητήρες στις λάμπες για να ελέγχουν τον αριθμό των ατόμων που βρίσκονται σε συγκεκριμένες εκτάσεις. Οι επισκέπτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια εφαρμογή στο κινητό τους για να βρουν πιο ήσυχα σημεία.
Θερμοκήπια
Ένα εστιατόριο στο Άμστερνταμ εισάγει δοκιμαστικά πέντε μικρά θερμοκήπια στις όχθες του καναλιού. Μέσα στο καθένα υπάρχει ένα τραπέζι δύο ατόμων, όπου μπορούν να καθίσουν για φαγητό άτομα που κατοικούν στο ίδιο σπίτι. Οι σερβιτόροι φορούν γυάλινες μάσκες προστασίας, ενώ το φαγητό σερβίρεται επάνω σε μεγάλα ξύλινα φτυάρια προκειμένου οι εργαζόμενοι να μην αναγκάζονται να μπουν στο θερμοκήπιο. Η ιδέα είναι εμπνευσμένη από ένα άλλο εστιατόριο, αυτή τη φορά στην Αγγλία, το οποίο διαθέτει τρία θερμοκήπια σε καθένα εκ των οποίων μπορούν να καθίσουν για φαγητό έξι άτομα.
Τραπέζια – σωσίβια
Ένα εστιατόριο στο Μέριλαντ των ΗΠΑ έχει εισάγει τραπέζια… σωσίβια. Κάθε επισκέπτης «φορά» το τραπέζι του, το οποίο έχει για αυτό το σκοπό μια τρύπα στη μέση. Τα τραπέζια είναι στρογγυλά και περιτριγυρίζονται από μια τεράστια φουσκωτή κουλούρα. Επιπλέον, έχουν ροδάκια, ώστε οι πελάτες να μπορούν να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους χωρίς να πλησιάζουν πολύ ο ένας τον άλλο.
Πηγή: www.theguardian.com
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις