ΑΕΙ: Πώς θα γίνουν εξετάσεις, μαθήματα, εργαστήρια και πρακτικές
Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση για τις «Ρυθμίσεις σχετικά με την εκπαιδευτική διαδικασία των προγραμμάτων σπουδών πρώτου και δεύτερου κύκλου, τη διενέργεια κλινικών και εργαστηριακών ασκήσεων, την πρακτική άσκηση φοιτητών και τη διεξαγωγή των εξετάσεων κατά το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020.»
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Οι τελικές ρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του εξαμήνου και την εξεταστική στα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για το εαρινό εξάμηνο ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας.
Ετσι, ορίζεται ότι τα ΑΕΙ μπορούν κατά την κρίση τους να παρατείνουν εκτάκτως τη διάρκεια του εξαμήνου για περισσότερο από δύο εβδομάδες, υπερβαίνοντας το χρονικό περιορισμό που ίσχυε μέχρι τώρα.
Η διεξαγωγή κλινικών και εργαστηριακών εξετάσεων μπορεί να διενεργηθεί κατά τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου ή και να επεκταθεί στις ημέρες του σαββατοκύριακου, εφόσον αυτό κρίνεται αναγκαίο.
Σχετικά με την εξεταστική, η υπουργική απόφαση αποσαφηνίζει τον τρόπο και τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους οι διδάσκοντες προκειμένου να αξιολογήσουν τους φοιτητές τους.
Σε αυτά περιλαμβάνονται οι γραπτές εργασίες και ασκήσεις, οι εργαστηριακές ασκήσεις, η γραπτή εξέταση με φυσική παρουσία των φοιτητών και η γραπτή ή προφορική εξέταση με εξ αποστάσεως μεθόδους, υπό την προϋπόθεση ότι εξασφαλίζεται το αδιάβλητο και η αξιοπιστία διενέργειας της εξέτασης.
Τέλος, σχετικά με την πρακτική άσκηση, δίνονται σαφείς οδηγίες, βάσει των οποίων τα ιδρύματα μπορούν να λάβουν τις κατάλληλες αποφάσεις για την ολοκλήρωσή της.
Ο αρμοδιος υφυπουργος κ. Βας. Διγαλάκης δήλωσε σχετικά ότι «η δυνατότητα ευελιξίας που προβλέπεται για τα πανεπιστήμια δεν απορρέει μόνο από τη λειτουργία του αυτοδιοίκητου, αλλά και από την υπεύθυνη και αποτελεσματική στάση που έχει επιδείξει η ακαδημαϊκή κοινότητα σε αυτή την ιδιαίτερη συγκυρία».
«Η διεξαγωγή της εξεταστικής με εξ αποστάσεως μεθόδους απαιτεί προσεκτικούς χειρισμούς και περιγραφή ισχυρών ασφαλιστικών δικλίδων από μέρους των ΑΕΙ, τόσο για τη διασφάλιση του αδιάβλητου και της εγκυρότητας της εξέτασης, όσο και για την προστασία των προσωπικών δεδομένων» κατέληξε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις