Προσφυγικό : Επιδείνωση συνθηκών έφερε η ανύπαρκτη κυβερνητική μέριμνα
Κατά διαδικτυακό σεμινάριο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα τις επερχόμενες αλλαγές, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, φέρεται να αποκάλυψε ότι η Ελλάδα πιέζει να υιοθετηθούν σαν «ευρωπαϊκό κεκτημένο» οι πιο αντιδραστικές αντιπροσφυγικές και αντιμεταναστευτικές πολιτικές.
«Ανωτέρα βία» λόγω της πανδημίας του κοροναϊού φαίνεται να επικαλέστηκε η ελληνική κυβέρνηση για τις αντιμεταναστευτικές πολιτικές που υιοθέτησε τους τελευταίους μήνες, κάνοντας μάλιστα λόγο για «ασύμμετρη απειλή».
Κατά διαδικτυακό σεμινάριο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα τις επερχόμενες αλλαγές, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, φέρεται να αποκάλυψε ότι η Ελλάδα πιέζει να υιοθετηθούν σαν «ευρωπαϊκό κεκτημένο» οι πιο αντιδραστικές αντιπροσφυγικές και αντιμεταναστευτικές πολιτικές, αυτές που εφάρμοσε η κυβέρνηση τον Μάρτιο και τον Απρίλιο με πρόσχημα πότε την τάχα «ασύμμετρη απειλή» στον Εβρο και πότε την πανδημία του κοροναϊού, ό,τι εξυπηρετούσε κάθε φορά επικοινωνιακά.
Οπως είπε ο κ. Μηταράκης, απαιτείται «όλες οι χώρες της Ε.Ε. να εισάγουν την έννοια της “ανωτέρας βίας”. Ο COVID-19 ανάγκασε και την Ελλάδα να χρησιμοποιήσει την “ανωτέρα βία” στον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε το άσυλο», σύμφωνα με ρεπορτάζ της Εφημερίδα των Συντακτών.
«Είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να αναζητήσουμε τρόπους, με τους οποίους θα το μετατρέψουμε σε ευρωπαϊκό κεκτημένο στην επερχόμενη συζήτηση για μια κοινή προσέγγιση στη μεταναστευτική πολιτική, Υπάρχουν περιπτώσεις ανωτέρας βίας, υπάρχουν πτυχές αναφορικά με την ασφάλεια, τις οποίες θα πρέπει να εισάγουμε με έναν πιο συγκεκριμένο τρόπο όταν αναφερόμαστε στην μεταναστευτική κρίση» συμπλήρωσε.
Το… αρνητικό παράδειγμα της Ελλάδας
Στο αρνητικό παράδειγμα της Ελλάδας αναφέρθηκε στην ίδια εκδήλωση και η Κάθλιν Γούλαρντ, γενική γραμματέας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες και τους Εξόριστους (ECRE) ενός δικτύου δεκάδων οργανώσεων από όλη την Ευρώπη.
Η κ. Γούλαρντ σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε αντιδιαστολή με το θετικό παράδειγμα χωρών που βελτίωσαν τις συνθήκες υποδοχής και έδωσαν αυξημένη πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη και εργασία.
Και αναφέρθηκε στα περιοριστικά μέτρα, όπως αναστολή της διαδικασίας ασύλου ή διαρκή αποτροπή προσφύγων και μεταναστών και ο περιορισμός της δράσης των οργανώσεων που θεσπίζει ο τελευταίος νόμος της κυβέρνησης για τη διεθνή προστασία.
«Η κύρια προτεραιότητα θα έπρεπε να είναι άμεσα να καταργηθούν κάποια από τα περιοριστικά μέτρα ώστε να διασφαλίσουμε τη σωστή αποκατάσταση του ασύλου στην Ευρώπη», υπογράμμισε.
Οδηγίες από τη ΓΑΔΑ για αποφυγή συνωστισμού
Οδηγίες για τη διεκπεραίωση των αιτημάτων πολιτών και των συνηγόρων τους στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής εξέδωσε η ΓΑΔΑ, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός, αλλά και για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους.
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, για τη διεκπεραίωση του κάθε αιτήματος και ανάλογα με την κατηγορία που αυτό εμπίπτει, οι πολίτες και οι συνήγοροί τους καλούνται να επικοινωνούν μέσω των κάτωθι τηλεφώνων και e-mail:
1) Για Αλλοδαπούς που κρατούνται υπό καθεστώς Διοικητικής Επιστροφής:
e-mail: dala-tm.epistrofwn-aithmata@astynomia.gr
2) Για Αλλοδαπούς που είναι καταχωρημένοι με το Μέτρο της Απαγόρευσης Εισόδου στον Εθνικό Κατάλογο Ανεπιθύμητων Αλλοδαπών και στο Σύστημα Segen:
e-mail: dala-tm.epistrofwn-gr.diagrafwn@astynomia.gr
3) Πολίτες Κρατών Ευρωπαϊκής Ένωσης – Πολίτες Υπήκοοι Τουρκίας, Ομογενείς από Κωνσταντινούπολη – Ίμβρο – Τένεδο – Πολίτες Τρίτων Χωρών που ενδιαφέρονται για παράταση της Θεώρησης VISA – Ομογενείς από Αλβανία:
α) ΤΜΗΜΑ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΑΘΗΝΩΝ:
Τηλέφωνο: 2103405828 – 808
e-mail: tallodathinon@astynomia.gr
β) ΤΜΗΜΑ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ:
Τηλέφωνο: 2104174855 & 2104128607
e-mail: dapeiraia.allod@astynomia.gr
γ) ΤΜΗΜΑ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ:
Τηλέφωνο: 2105788844 – 828
e-mail: tallod.dat@astynomia.gr
δ) ΤΜΗΜΑ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΛΑΥΡΙΟΥ:
Τηλέφωνο: 2292025265
e-mail: tmallod.lavriou@astynomia.gr
ε) ΤΜΗΜΑ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ:
Τηλέφωνο: 2109601341
e-mail: tallod.nat@astynomia.gr
στ) ΤΜΗΜΑ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ:
Τηλέφωνο: 2106875176
e-mail: tallodbaattikis@astynomia.gr
4) Αναγνωρισμένοι Πρόσφυγες – Δικαιούχοι Διεθνούς Προστασίας:
Τηλέφωνο: 2103405802-804
5) Θέματα Ασύλου και Ταξιδιωτικών Εγγράφων (T.D.V):
Τηλέφωνο: 2103405839-837-845
e-mail: ta.asylo@astynomia.gr
6) Παραλαβή Αποφάσεων επί Προσφυγής κατά Αποφάσεων Επιστροφών από Δικηγόρους:
Τηλέφωνο: 2103405863
e-mail: ta.asylo@astynomia.gr
7) Θέματα Ομογενών από Χώρες της τέως Ε.Σ.Σ.Δ:
Τηλέφωνο:2103405854
e-mail: ta.asylo@astynomia.gr
8) Θέματα Παροχής Στοιχείων Αφιξαναχωρήσεων Αλλοδαπών στη Χώρα:
e-mail: dala.tel.gdy.statistika@astynomia.gr
Παράνομες επαναπροωθήσεις
Νέες αποκαλύψεις που φέρνουν ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα των παράνομων επαναπροωθήσεων έφερε στο «φως» η Deutsche Welle. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του γερμανικού μέσου, οι ελληνικές αρχές απελαύνουν παράνομα πρόσφυγες στα σύνορα με την Τουρκία.
«Έλα μαζί μας και θα σου δώσουμε καινούργια χαρτιά»: αυτό είπε ο αστυνομικός στον Μπαχτιάρ. Μια Τετάρτη πρωί, στα τέλη Απριλίου. Ο 22χρονος Αφγανός πίστεψε πως η προσφορά αυτή ήταν το κλειδί για να κάνει πραγματικότητα το όνειρό του για μια καινούργια ζωή στην Ευρώπη.
Πριν από δύο μήνες είχε καταφέρει να διασχίσει τον Έβρο, το φυσικό σύνορο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, και βασική διαδρομή που ακολουθούν οι πρόσφυγες για να φτάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Συνέχισε την πορεία του μέχρι τα Διαβατά, το επίσημο καμπ προσφύγων έξω από τη Θεσσαλονίκη.
Με το που έφτασε φρόντισε ώστε να βγάλει χαρτιά από την ελληνική αστυνομία, τα οποία αποτελούν και ένα πρώτο βήμα για την αίτηση ασύλου.
Διαβάστε επίσης: Παρατημένοι σε παραλίες εν μέσω κοροναϊού πρόσφυγες που φτάνουν στη Λέσβο
Στη φωτογραφία του χαρτιού φαίνεται πως εκδόθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2020. Ο Μπαχτιάρ περίμενε εναγωνίως να ανοίξουν ξανά οι υπηρεσίες, που είχαν κλείσει εξαιτίας του κοροναϊού, ώστε να κάνει αίτηση ασύλου.
Αυτή η ευκαιρία όμως δεν θα του δινόταν τελικά.
Εικόνες ντροπής στην Υπηρεσία Ασύλου
Το αδιαχώρητο σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας έξω από την Υπηρεσία Ασύλου καθώς ήταν η πρώτη μέρα πλήρους λειτουργίας της.
Δεκάδες πρόσφυγες συγκεντρώθηκαν έξω από τα κεντρικά γραφεία με σκοπό να τακτοποιήσουν τα χαρτιά τους.
Αν και υπουργείο Μετανάστευσης είχε ενημερώσει ότι για αποφευχθεί ο συγχρωτισμός θα προσέλθει μόνο το 50% των εργαζομένων στο χώρο χάος επικράτησε έξω από το κτίριο.
Το υπουργείο είχε δώσει σαφείς οδηγίες για την εφαρμογή όλων των απαραίτητων μέτρων υγειονομικής προστασίας από τον κοροναϊό, ενώ υπήρχε σύσταση για χρήση μάσκας κατά την είσοδο στους χώρους της Υπηρεσίας Ασύλου, κάτι που, όπως φαίνεται, δεν τηρήθηκε, όπως και η σύσταση για τις αποστάσεις ασφαλείας.
Βολές τουρκικού ΥΠΕΞ για μεταναστευτικό και Έβρο
Στην αντεπίθεση κατά του Μαργαρίτη Σχοινά, με δηλητηριώδη καρφιά για την Ελλάδα, πέρασε σήμερα η τουρκική κυβέρνηση, με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις που έκανε κατά της Τουρκίας ο επίτροπος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής.
Ο Έλληνας αντιπρόεδρος της Κομισιόν σε συνέντευξή του στο Euronews, τη Δευτέρα, κατηγόρησε την Τουρκία ότι έχει αποτύχει λόγω της αντιπαράθεσής της με την Ελλάδα στο προσφυγικό.
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, δήλωσε πως τα σχόλια του Μ. Σχοινά «μοιάζουν περισσότερο με πολιτικό λογο μελών του ελληνικού κοινοβουλίου παρά με Ευρωπαίου αξιωματούχου».
Στα τέλη Φεβρουαρίου η Τουρκία ανακοίνωσε ότι δεν θα εμποδίζει πια τους πρόσφυγες και μετανάστες να φτάνουν στα σύνορα της Ευρώπης και ακολούθησε το παρατεταμένο σκηνικό έντασης στον Έβρο, όπου οδήγησαν με πούλμαν χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους.
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν διεξήγαγε «μια σοβαρή έρευνα για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για τις επαναπροωθήσεις στα ευρωπαϊκά σύνορα μέχρι τώρα».
Ο Τούρκος αξιωματούχος κάλεσε μάλιστα τον Μ. Σχοινά να ζητήσει πρώτα έρευνα για τον θάνατο του Πακιστανού μετανάστη Μοχάμεντ Γκουλζάρ, στον Εβρο στις 4 Μαρτίου, για τον οποίο η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα. Πρόκειται για τον μετανάστη που είναι πολύ πιθανό να πέθανε από ελληνικά πυρά σύμφωνα με την έρευνα των ομάδων Forensic Architecture, Bellingcat και Lighthouse Reports και του Spiegel, σε συνεργασία με δημοσιογράφους του Pointer και του Sky News.
«Η Κομισιον, που υποτίθεται ότι είναι ο θεματοφύλακας των ιδρυτικών συνθηκών της Ε.Ε. δεν έχει ξεκινήσει μέχρι τώρα μια σοβαρή έρευνα για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις επαναπροωθήσεις στα σύνορα της Ε.Ε.» αναφέρει στη δήλωσή του ο Ακσόι.
Και προσθέτει: «Επομένως, υπενθυμίζουμε στον επίτροπο Σχοινά να ερευνήσει πρώτα απ’ όλα τον φόνο του Πακιστανού Μοχάμεντ Γκουλζάρ από Έλληνες αξιωματικούς, τα συνεχιζόμενα περιστατικά επαναπροωθήσεων στο Αιγαίο και στον Έβρο μπροστά στα μάτια των ευρωπαϊκών υπηρεσιών, τη συνεχιζόμενη απόρριψη αιτήσεων ασύλου από αιτούντες άσυλο, τις εθνικές πρακτικές κατά διεθνών συνθηκών και της οδηγίας της Ε.Ε. για το άσυλο, καθώς τη βία κατά υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
«Η Τουρκία δεν είναι και δεν θα γίνει ο συνοριοφύλακας ή προσφυγικός καταυλισμός της Ε.Ε.» τονίζει ακόμα ο Τούρκος αξιωματούχος.
- Άγνωστοι πυρπόλησαν μεσιτικό γραφείο στο Θησείο
- Εορταστικό ωράριο: Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα μέχρι τα Χριστούγεννα
- Η πρωτοβάθμια περίθαλψη στο επίκεντρο των συστημάτων υγείας
- Eίναι δύσκολο, είμαι αρκετή; Η Τζένιφερ Λόπεζ για τη μονογονεϊκότητα και το διαζύγιο από τον Άφλεκ
- Πού θα δείτε τα ματς της Super League και την Μπενφίκα του Παυλίδη
- Σήμερα ξεκινά η καταβολή της πρώτης δόσης για το επίδομα θέρμανσης – Τα ποσά