Γερμανία : Η ακροδεξιά πρωταγωνιστεί σε διαδηλώσεις κατά του lockdown
Αντισημίτες, συνωμοσιολόγοι και αντιεμβολιαστές καλούν τους πολίτες να διαδηλώσουν εναντίον των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης
Χιλιάδες πολίτες αναμένεται να συγκεντρωθούν σε πόλεις σε ολόκληρη τη γερμανική επικράτεια αυτό το Σαββατοκύριακο, για να διαδηλώσουν εναντίον των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας.
Ο υπουργός εξωτερικών της Γερμανίας ζήτησε από τους πολίτες της χώρας να διαχωρίσουν τη θέση τους από το επεκτεινόμενο κίνημα που περιλαμβάνει εξτρεμιστές, συνωμοσιολόγους, αντιεμβολιαστές και αντισημίτες, καθώς πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών προειδοποιούν πως εξτρεμιστικές ομάδες εκμεταλλεύονται τους φόβους για τον ιό προκειμένου να κερδίσουν υποστηρικτές.
«Αν οι εξτρεμιστές και οι αντισημίτες χρησιμοποιήσουν τις διαδηλώσεις για να διασπείρουν μίσος και διχόνοια, όλοι μας πρέπει να κρατάμε αποστάσεις από αυτούς, πολύ μεγαλύτερες του ενός μέτρου», δήλωσε ο Μάας σε συνέντευξή του την Πέμπτη.
«Εκείνοι που διασπείρουν θεωρίες συνωμοσίας σε όλο τον κόσμο, χωρίς μάσκα, χωρίς να κρατούν αποστάσεις, χωρίς να ενδιαφέρονται για τους άλλους, μπερδεύουν το θάρρος με τον τυφλό θυμό και την ελευθερία με τον σκέτο εγωισμό», πρόσθεσε.
Το προφίλ των διαδηλωτών
Ανάμεσα στους διαδηλωτές ανήκουν κι εκείνοι που κατηγορούν την κυβέρνηση πως κατασκεύασε τον ιό, προκειμένου να επιβάλλει συνθήκες που θυμίζουν δικτατορία. Ο θυμός τους στρέφεται σε όλους, από την Άνγκελα Μέρκελ και τον υπουργό υγείας Γιενς Σπαν, μέχρι τους ιολόγους και τους επιδημιολόγους που τους συμβουλεύουν. Ο δισεκατομμυριούχος Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος έχει δεσμευτεί στη δημιουργία ταμείου για την επίλυση της κρίσης, παρουσιάζεται συχνά από τους διαδηλωτές ως σατανική φιγούρα και επίσης κατηγορείται για την κατασκευή της υγειονομικής κρίσης, με τελικό στόχο την παγκόσμια κυριαρχία.
Στα μέλη του κινήματος ανήκουν και ορισμένοι celebrities της χώρας. Ορισμένοι συντάσσονται με την ομάδα «Querdenken», δηλαδή «δημιουργική σκέψη», η οποία έχει ως σύμβολο ένα μενταγιόν από τσαλακωμένο αλουμινόχαρτο. Άλλο ένα εκτεταμένο κίνημα, είναι το «Widerstand 2020», που μεταφράζεται ως αντίσταση 2020, και το οποίο έχει ως επικεφαλής έναν δικηγόρο, έναν ψυχολόγο και έναν ωτορινολαρυγγολόγο.
«Γιατί να κλειδωθώ στο σπίτι μου τη στιγμή που μόλις 8.000 άτομα έχουν πεθάνει από αυτόν τον ιό;», αναρωτιέται στον Guardian ο Άρτουρ Σβαρτζ, ο οποίος πρόσφατα συμμετείχε σε σχετική διαδήλωση στη Στουτγκάρδη. «Την ίδια στιγμή η οικονομία πεθαίνει και ο γείτονάς μου δεν έχει μπορέσει να επισκεφθεί τη γυναίκα του στο γηροκομείο εδώ και οκτώ εβδομάδες. Είναι εγκληματικό».
Αντισημιτικοί συμβολισμοί
Ορισμένοι διαδηλωτές έχουν ξεκινήσει να φορούν ένα κίτρινο Αστέρι του Δαβίδ, παρόμοιο με τα υφασμάτινα σύμβολα που ήταν υποχρεωμένοι να φορούν οι Εβραίοι στη ναζιστική περίοδο, προκειμένου να εκφράσουν αυτό που αντιμετωπίζουν ως στιγματισμό για την άρνησή τους να εμβολιαστούν απέναντι στον ιό, όταν θα υπάρχει αυτή η δυνατότητα.
Τα αστέρια φέρουν σλόγκαν όπως «εξαναγκασμός» ή «ανεμβολίαστος». Μια θεωρία που επαναλαμβάνεται από τους διαδηλωτές, είναι πως το πρόγραμμα εμβολιασμού θα χρησιμοποιηθεί ως ευκαιρία για να τοποθετηθούν ηλεκτρονικά τσιπ στον πληθυσμό, τα οποία θα χρησιμοποιούνται με σκοπό τον έλεγχο των πολιτών.
Οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης αποκαλούνται από τα μέλη αυτών των κινημάτων «κοινωνικό Ολοκαύτωμα», το οποίο επηρεάζει κυρίως τους γηραιότερους.
Οι παρατηρητές του κινήματος, που γνωρίζει αυξανόμενη υποστήριξη εδώ και ένα μήνα, αναφέρουν ότι πρόκειται εν μέρει για συνέπεια της σχετικής επιτυχίας της Γερμανίας σε σχέση με τη θνητότητα, παρά τον υψηλό ρυθμό μετάδοσης του ιού σε σχέση με άλλες χώρες.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο, αρκετές χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν στο Βερολίνο, τη Στουτγκάρδη, την Κολωνία, την Φρανκφούρτη και άλλες μικρές και μεγάλες πόλεις, με ορισμένους να δηλώνουν ότι θα το επαναλάβουν και το ερχόμενο διήμερο.
Την Πέμπτη, οι αρχές της Στουτγκάρδης ανέφεραν την «προστασία από τη μόλυνση» ως αιτία για την απαγόρευση μιας διαδήλωσης που καλεί το ακροδεξιό λαϊκιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και στο οποίο η ηγέτης του κόμματος, Άλις Βάιντελ αναμενόταν να απευθύνει λόγο. Το AfD αναφέρει ότι θα επιδιώξει την άρση της απαγόρευσης.
Η αστυνομία, φορώντας μάσκες, δυσκολεύτηκε να κρατήσει τους διαδηλωτές υπό έλεγχο και να επιβάλλει τη συμμόρφωσή τους με τον κανόνα τήρησης αποστάσεων 1,5 μέτρου.
Πηγή: www.theguardian.com
- «Skål!» – Πώς η κλιματική αλλαγή μετατρέπει τη Σουηδία σε φιλόδοξο οινοπαραγωγό
- Οδήγηση: Πρόστιμο για όσους τρώνε μέσα στο αυτοκίνητο – Πότε σου παίρνουν το δίπλωμα
- Ιαπωνία: Κυβερνοεπίθεση δέχεται η Japan Airlines – Καθυστερήσεις και πιθανόν ακυρώσεις πτήσεων
- Γάζα: Απίστευτη σφαγή – Το Ισραήλ σκότωσε 5 δημοσιογράφους σε όχημα με διακριτικά
- Κόσοβο: Η Σερβική Λίστα θα συμμετέχει στις εκλογές, έκρινε δευτεροβάθμιο όργανο της εκλογικής επιτροπής
- Λίβανος: Βομβαρδισμός του Ισραήλ στην Μπααλμπέκ παρά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός