Ανατροπή στην εργασία – Τι θα ισχύει από 1ης Ιουνίου για το μειωμένο ωράριο και τους μισθούς
Η κριτική της αντιπολίτευσης αλλά και πολλών εργαζόμενων είναι ότι αυτό το πρόγραμμα επί της ουσίας οδηγεί σε ντε φάκτο μείωση των μισθών κατά 20%. Γίνεται λόγος μάλιστα για «κρυφές» και «εκβιαστικές» συνεννοήσεις που μπορεί να γίνουν μεταξύ μιας επιχείρησης κι ενός εργαζόμενου.
Το κυβερνητικό σχέδιο που φέρει την κωδική ονομασία ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ μπαίνει σε εφαρμογή από την 1η Ιουνίου και ως βασική του επιδίωξη είναι να μπει ανάχωμα στην έκρηξη της ανεργίας. Το κυβερνητικό σχέδιο που η εφαρμογή του προβλέπεται να διαρκέσει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου είναι το εξής:
- Ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να μειώνει τον χρόνο εργασίας τού εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50%. Η μείωση του ωραρίου που θα εφαρμόζεται για τον εργαζόμενο θα ασκείται χωρίς να μεταβάλλεται το είδος της σχέσης εργασίας.
- Το κράτος θα έρθει να καλύψει το 60% του εισοδήματος που θα χάνει ο εργαζόμενος για τις ώρες που δεν εργάζεται.
- Οριο ασφαλείας θα είναι ο βασικός μισθός, καθώς το τελικό ποσό των εργαζόμενων δεν θα μπορεί να υπολείπεται από τα 650 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι εάν η καθαρή αμοιβή μετά την μείωση του ωραρίου εργασίας υπολείπεται του κατώτατου μισθού των 650 ευρώ, η διαφορά θα καλύπτεται από το κράτος εξ’ ολοκλήρου.
- Ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να καλύπτει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζομένου, υπολογιζόμενων επί του αρχικού ονομαστικού μισθού.
- Για όσο διάστημα ο εργαζόμενος βρίσκεται σε καθεστώς μειωμένης απασχόλησης, ο εργοδότης απαγορεύεται να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας και σε μείωση του ονομαστικού μισθού του εργαζομένου.
Παραδείγματα
Ας δούμε πώς αυτό λειτουργεί στην πράξη με συγκεκριμένα παραδείγματα:
- Εάν κάποιος εργαζόμενος έχει μηνιαίες αποδοχές 1.000 ευρώ και ο εργοδότης του τον θέσει σε καθεστώς μειωμένου ωραρίου κατά το ήμισυ, τότε ο εν λόγω εργαζόμενος θα λάβει ως μισθό 500 ευρώ. Το 60% των υπόλοιπων 500 ευρώ που θα χάσει ο εργαζόμενος λόγω του μειωμένου ωραρίου θα καλυφθεί από το κράτος. Δηλαδή το κράτος θα πληρώσει στον εργαζόμενο 300 ευρώ. Ο συγκεκριμένος υπάλληλος θα αμείβεται για τέσσερις μήνες από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο με 800 ευρώ τον μήνα. Ο μισθός του θα μειωθεί κατά 200 ευρώ και θα εργάζεται με μειωμένο κατά 50% ωράριο. Η ασφαλιστική του κάλυψη ωστόσο θα είναι για τα 1.000 ευρώ.
- Εργαζόμενος με αποδοχές 700 ευρώ και ωράριο μειωμένο κατά 50%. Θα λάβει από τον εργοδότη 350 ευρώ. Από το κράτος θα λάβει το 60% των υπόλοιπων 350 ευρώ, δηλαδή 210 ευρώ, άρα σύνολο 560 ευρώ. Επειδή όμως το χαμηλότερο όριο είναι τα 650 ευρώ του κατώτατου μισθού, το κράτος θα πληρώσει άλλα 90 ευρώ ώστε να φτάσει το συγκεκριμένο ποσό.
- Εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα με μηνιαίες αποδοχές 800 ευρώ μπαίνει σε καθεστώς μειωμένου κατά 40% ωραρίου εργασίας. Με τη μείωση του ωραρίου εργασίας ο μισθός του υπαλλήλου μειώνεται στα 480 ευρώ από 800 ευρώ. Το 60% των απωλειών που θα έχει ο εργαζόμενος θα καλυφθεί με επιδότηση από το κράτος. Δηλαδή το κράτος θα τον καλύψει για άλλα 288 ευρώ και ο συγκεκριμένος υπάλληλος θα λαμβάνει το μήνα 768 ευρώ. Και αυτός ο εργαζόμενος θα ασφαλιστεί για 800 ευρώ.
- Η μόνη περίπτωση που το κράτος θα καλύπτει το 100% της αμοιβής του εργαζομένου είναι αν αυτό αμείβεται με το κατώτερο μισθό των 650 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση οι καθαρές αποδοχές είναι 540 ευρώ και αν ο εργαζόμενος αναγκαστεί να εργαστεί με το 50% της αμοιβής θα αμείβεται με 270 ευρώ. Κανονικά το πρόγραμμα θα έπρεπε να καλύπτει 270 χ 60% = 162 ευρώ αλλά θα θα καλύπτει το σύνολο των 270 ευρώ.
Στο μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» θα συμπεριληφθούν και επιχειρήσεις που λειτουργούν για πρώτη φορά και δεν έχουν καταγράψει έσοδα τους προηγούμενους μήνες. Επίσης ο μηχανισμός θα αφορά και τις εποχικές επιχειρήσεις.
Δικαίωμα συμμετοχής σε αυτή την περίπτωση, θα έχουν όλοι οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης που θα προσληφθούν σε αυτές, μέχρι τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης που διατηρούσαν πέρυσι τον αντίστοιχο μήνα.
Ο εργατολόγος κ. Δημήτρης Μπούρλος, μιλώντας στo Mega, σημείωσε πως εκείνο που θα πρέπει να διευκρινιστεί, είναι με ποια κριτήρια θα προσδιορίζεται η μείωση του τζίρου κατά 20% στις επιχειρήσεις.
Σχετικά με τις μειώσεις μισθών τόνισε πως «δεν υπάρχει αμφιβολία πως θα υπάρξουν μειώσεις μισθών», αφού η κρατική κάλυψη θα αφορά το 60% του απωλεσθέντος εισοδήματος των εργαζομένων.
Ο κ. Μπούρλος τοποθετήθηκε και στο ερώτημα κατά πόσο υπάρχει κίνδυνος να γίνει κατάχρηση της συγκεκριμένης ρύθμισης από επιχειρήσεις, και να ανοίξει έτσι ο ασκός του Αιόλου.
Η κριτική της αντιπολίτευσης αλλά και πολλών εργαζόμενων είναι ότι αυτό το πρόγραμμα επί της ουσίας οδηγεί σε ντε φάκτο μείωση των μισθών κατά 20%. Γίνεται λόγος μάλιστα για «κρυφές» και «εκβιαστικές» συνεννοήσεις που μπορεί να γίνουν μεταξύ μιας επιχείρησης κι ενός εργαζόμενου.
Δηλαδή να φαίνεται ο εργαζόμενος ότι εργάζεται το μισό ωράριο αλλά να εξαναγκάζεται σε κανονική εργασία, έχοντας χάσει το 20% του μισθού του και υπό την απειλή της απόλυσης.
Φυσικά ο αντίλογος είναι ότι οι επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την κρίση του κοροναϊού θα μπορούσαν ή θα αναγκάζονταν να προχωρήσουν σε απολύσεις χιλιάδων εργαζόμενων, κάτι που με το εν λόγω πρόγραμμα θα ανακόψει.
- Γάζα: Οικογένειες ψάχνουν καθημερινά στα σκουπίδια για να φάνε, λέει η UNRWA
- LIVE: Παναθηναϊκός – Athens Kallithea
- Μαγδεμβούργο: Τα κενά ασφαλείας και οι προειδοποιήσεις που αγνοήθηκαν
- Αμαλιάδα: Μεθοδεύσεις και προσπάθειες επηρεασμού των ιατροδικαστών στο συγκλονιστικό θρίλερ
- Νέα Αριστερά για ναυάγιο με μετανάστες στη Ρόδο: Το δόγμα της αποτροπής και των push-backs δολοφονεί
- Πανσερραϊκός – Παναιτωλικός 0-0: Όλα μηδέν στις Σέρρες