Κίνα : Εγκαταλείπει τον στόχο ανάπτυξης του ΑΕΠ για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες
Η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα αναθέρμανσης της οικονομίας της χώρας, τη στιγμή που η ένταση με την Αμερική κλιμακώνεται
- «Καρδιακή προσβολή» για την Ευρώπη η κυβερνητική κατάρρευση στη Γερμανία – Πολιτικός κατακερματισμός για το Βερολίνο
- Έκλεψαν το… ΑΤ Ομόνοιας – Έκαναν φτερά κατασχεμένα οχήματα
- Γάτα: Τι αποκαλύπτουν οι έρευνες για τη συναισθηματική της κατάσταση
- Ισραηλινοί έποικοι πυρπόλησαν αυτοκίνητο, επιτέθηκαν σε σπίτι στη Δυτική Όχθη
Η Κίνα ανακοίνωσε πως θα διοχετεύσει στην αγορά της 3,6 τρισεκατομμύρια γιεν (500 δισεκατομμύρια δολάρια), ως μέτρο αναθέρμανσης στο πλαίσιο της δημιουργίας 9 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας για την ανακούφιση από την οικονομική καταστροφή που προκάλεσε ο κοροναϊός.
Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κεκιάνγκ ανέφερε ότι η Κίνα δεν θα μπορέσει να θέσει στόχους ανάπτυξης για το 2020 εξαιτίας της «τεράστιας αβεβαιότητας» που προξένησε ο κοροναϊός αλλά και «του παγκόσμιου οικονομικού και εμπορικού κλίματος».
Ωστόσο, υποσχέθηκε μια πολύ επιθετική αντιμετώπιση της κρίσης, που θα χρηματοδοτηθεί από τη μεγάλη αύξηση του κρατικού δανεισμού.
Είναι η πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες που η Κίνα δεν έχει θέσει στόχους ανάπτυξης για την οικονομία της. Πέρσι, το Πεκίνο είχε ως στόχο ανάπτυξη της τάξης του 6%-6,5% του ΑΕΠ του. Εντέλει, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 6,1%, δηλαδή με τον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων τριάντα χρόνων.
Η πανδημία και το lockdown που διήρκεσε ολόκληρες εβδομάδες στο μεγαλύτερο μέρος της αχανούς χώρας, είχε ως αποτέλεσμα ένα ιστορικό πλήγμα για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 6,8% για το πρώτο τρίμηνο. Πρόκειται για την πρώτη συρρίκνωση που έχει ανακοινώσει το Πεκίνο από το 1976.
Περικοπές φόρων, ενίσχυση υποδομών
Ως απάντηση στην οικονομική αναταραχή, ο Λι ανακοίνωσε μια σειρά από μέτρα στην ετήσια συνάντηση του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, του νομοθετικού σώματος της χώρας.
Η οικονομική αντίδραση της Κίνας θα είναι σημαντική. Η κυβέρνηση υπολογίζει πως θα δαπανήσει ένα επιπλέον τρισεκατομμύριο γιεν (140 δισεκατομμύρια δολάρια) προκειμένου να χρηματοδοτήσει την αναθέρμανση της οικονομίας. Τα μέτρα θα περιλαμβάνουν περικοπές φόρων, μείωση ενοικίων και άλλες κινήσεις που θα βοηθήσουν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και θα βοηθήσουν τους φτωχούς.
Είναι πιθανό αυτό να να αυξήσει το έλλειμμα του κινεζικού προϋπολογισμού στο 3,6% του ΑΕΠ για τη φετινή χρονιά. Είναι η πρώτη φορά που ο στόχος για το έλλειμμα του προϋπολογισμού έχει τεθεί άνω του 3% από την ίδρυση του οικονομικού συστήματος της χώρας το 1994. Το περσινό έλλειμμα ανήλθε στο 2,8%.
Άλλο ένα τρισεκατομμύριο γιεν θα λάβει τη μορφή ειδικών ομολόγων, τα οποία σύμφωνα με τον Λι θα χρησιμοποιηθούν για να χρηματοδοτήσουν ιατρικό εξοπλισμό και τεχνολογία που θα διατεθεί για την καταπολέμηση του ιού. Και οι τοπικές κυβερνήσεις έχουν δικαίωμα να εκδώσουν ομόλογα αξίας έως και 3,75 τρισεκατομμυρίων γιεν (527 δισεκατομμυρίων δολαρίων), με σκοπό την ανέγερση δικτύων 5G, σιδηροδρόμων, αεροδρομίων και άλλων έργων υποδομής. Πρόκειται για μια αύξηση 1,6 τρισεκατομμυρίων γιεν (225 δισεκατομμυρίων δολαρίων) σε σχέση με πέρσι.
Σχετικά χαμηλό το κόστος των μέτρων
Το συνολικό κόστος της κινεζικής πολιτικής για την αναθέρμανση της οικονομίας θα αγγίξει μόλις το 4% του ΑΕΠ, σύμφωνα με οικονομολόγους της Capital Economics, πράγμα που σημαίνει ότι θα κινηθεί σε αντίστοιχη κλίμακα με την αντίδραση της χώρας στην παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 και 2009.
«Αν και πρόκειται για ένα σχετικά ισχυρό πακέτο στήριξης της οικονομίας, η ηγεσία της χώρας φαίνεται πως δεν έχει ψευδαισθήσεις γύρω από την πρόκληση που αποτελεί η ανάκαμψη της οικονομίας, η οποία αναμένεται να αποτελέσει μια παρατεταμένη διαδικασία», σχολιάζουν οι οικονομολόγοι της Capital Economics.
Ως μέρος των στόχων του για το 2020, το Πεκίνο θέλει να δημιουργήσει 9 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας στις πόλεις, σύμφωνα με τον Λι.
Η απασχόληση ήταν ανέκαθεν κορυφαία προτεραιότητα για την κυβέρνηση, όμως φέτος γίνεται ακόμη πιο κρίσιμο ζήτημα: Δεκάδες εκατομμύρια πολίτες έχασαν τις δουλειές τους εξαιτίας της πανδημίας και οι αναλυτές υποψιάζονται ότι η ανεργία είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι παρουσιάζουν τα επίσημα στοιχεία του Πεκίνου.
Ένταση Κίνας – ΗΠΑ
Η πολιτική σύνοδος της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε τη στιγμή που η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας ανεβαίνει, αυξάνοντας τον κίνδυνο επιστροφής των δύο χωρών σε μια κατάσταση εμπορικού πολέμου.
Ο Λι αναφέρει ότι η Κίνα εξακολουθεί να επιθυμεί την συνέχιση της πρώτης φάσης της εμπορικής συμφωνίας που σύναψαν οι δύο χώρες τον Ιανουάριο. Η συμφωνία μείωσε ορισμένους δασμούς που είχε επιβάλει η μία χώρα στην άλλη, ενώ επέτρεπε στο Πεκίνο να αποφεύγει πρόσθετους φόρους που άγγιζαν σχεδόν τα 160 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Κίνα δεσμεύτηκε να αγοράσει επιπλέον αγαθά από τις ΗΠΑ την επόμενη και τη μεθεπόμενη χρονιά, συνολικής αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο Λι πρόσθεσε πως η Κίνα πρέπει να επιμείνει στη δέσμευσή της «να ανοίξει τις πόρτες της στον κόσμο, να κρατήσει τις βιομηχανικές και εφοδιαστικές αλυσίδες της σταθερές και να καταστήσει αυτό το άνοιγμα καταλύτη μεταρρύθμισης και ανάπτυξης».
Τα σχόλια του Λι είναι «μια απόπειρα να καθησυχάσει τους εγχώριους φόβους για το εμπόριο», σηειώνει ο Στίβεν Ι νς, διευθυντής στρατηγικής παγκόσμιων αγορών για την AxiCorp.
Αναλυτές της China Renaissance, με έδρα το Πεκίνο, αναφέρουν ότι η φάση ένα της συμφωνίας θα είναι «βασικό βαρόμετρο» των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ιδιαιτέρως καθώς η ένταση κλιμακώνεται.
Πηγή: www.cnn.com
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις