Restart στον Τουρισμό: Πώς θα γίνεται η κατηγοριοποίηση των χωρών σε «πράσινες και κόκκινες»
Ανάσα στην τουριστική αγορά που εδώ και τρεις μήνες βρίσκεται στο μηδέν αλλά και επανεκκίνηση των επιχειρήσεων δίνουν τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση
- Αλέκος Αλεξανδράκης: Ο πρίγκιπας της σκηνής και της οθόνης
- Σοβαρή καταγγελία 27χρονης εις βάρος των γονέων της – Υποστήριξε ότι την άφησαν δεμένη στο κρεβάτι της
- «Έχω κάνει μήνυση» - Τι ανέφερε ο πατέρας του 12χρονου που εγκλωβίστηκε σε φρεάτιο
- Ανείπωτη καταστροφή από τις φωτιές στην Καλιφόρνια - Πάνω από 130 σπίτια έχουν γίνει στάχτη
«Γκάζι» για την επανεκκίνηση του τουρισμού – το «βαρύ πυροβολικό» της ελληνικής οικονομίας – πατάει η κυβέρνηση, με την ελπίδα να διασώσει μέρος της καλοκαιρινής σεζόν και να περιορίσει τις ζημιές που θα προκαλέσει στον κλάδο η πανδημία του κοροναϊού.
Το παράθυρο στο απέραντο γαλάζιο της Ελλάδας, ανοίγει και από την 1η Ιουνίου αρχίζει το σπριντ στον τουρισμό.
Τα ξενοδοχεία 12μηνης διάρκειας τα οποία είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν ετοιμάζονται ωστόσο θα χρειαστεί να περιμένουν μέχρι τις 15 Ιουνίου που θα αρχίσουν οι πρώτες πτήσεις από το εξωτερικό στο Ελευθέριος Βενιζέλος.
Το σχέδιο «Restart Tourism»
Στις 25 Μαΐου ανοίγει το yachting, την 1η Ιουνίου οι κατασκηνώσεις και τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας και από 15 Ιουνίου τα υπόλοιπα καταλύματα.
Στα νησιά θα υπάρξουν συνολικά 600 κλίνες Covid για τη διαχείριση πιθανών κρουσμάτων και δρομολογείται η εγκατάσταση 20 νέων αναλυτών για τεστ.
Έχει εκπονηθεί επίσης πλάνο διαχείρισης κρούσματος, με δύο άξονες: Ενίσχυση υγειονομικής ικανότητας προορισμών (εξασφάλιση πραγματοποίησης ελέγχων, ορισμός συνεργαζόμενου γιατρού με κάθε κατάλυμα ως το πρώτο σημείο αξιολόγησης κρούσματος, ορισμός συντονιστή από το κατάλυμα για την διαχείριση περιπτώσεων κρουσμάτων) και την επιχειρησιακή διαχείριση κρούσματος (γιατρός καταλύματος που επιλαμβάνεται σε πρώτο χρόνο, ειδικοί «χώροι καραντίνας» ανά περιφέρεια/ νησί, μεταφορά σε δομή υγείας αν αυτό κριθεί απαραίτητο).
Τα έσοδα και ο τουρισμός
Το 2019 ο τουρισμός συνεισέφερε στην οικονομία με 19 δισ. ευρώ, με 33 εκατ. επισκέπτες και 360.000 άμεσα εργαζομένους.
Οι πρώτες εκτιμήσεις προμηνύουν ένα δύσκολο καλοκαίρι, με πολύ λιγότερους τουρίστες και πολύ λίγες δουλειές και έσοδα.
Από τα 30 εκατομμύρια τουρίστες που επισκέφτηκαν πέρσι τη χώρα μας, οι εκτιμήσεις πριν από μία εβδομάδα έναν λόγο για 4 έως 6 εκατομμύρια τουρίστες.
Οι εκτιμήσεις σήμερα, μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις, έφτασαν τα 6 με 8 εκατομμύρια τουρίστες. Με το καλύτερο σενάριο αυτή τη στιγμή να είναι τα 10 εκατομμύριά τουρίστες. Δηλαδή, μόλις 1/3… στο καλύτερο σενάριο.
Οι πράσινες, οι κόκκινες, οι κίτρινες οι χώρες
Η κυβέρνησης είναι έτοιμη για την επιχείρηση «τουρισμός» καθώς από τις 15 Ιουνίου απελευθερώνονται οι πτήσεις προς το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, ενώ από την 1η Ιουλίου προς τα αεροδρόμια της χώρας.
Πρακτικά αυτό δε σημαίνει ότι θα έχουμε μια ανεξέλεγκτη ροή ταξιδιωτών στην Ελλάδα, καθώς υπάρχουν πρωτόκολλα ασφαλείας προς υλοποίηση στο τραπέζι, μερικά από αυτά ουσιαστικά μια χαρτογράφηση των πτήσεων.
Πρόκειται, όπως αναφέρει ο Σκάι για την κατάταξη των χώρων βάσει κρουσμάτων και θυμάτων που θα προκύπτει από την εβδομαδιαία αξιολόγηση του επιδημιολογικού φορτίου και στοιχείων κάθε χώρας προέλευσης των ταξιδιωτών. Έτσι υπάρχουν «κόκκινες» χώρες, «πορτοκαλί» χώρες, «πράσινες» και «κίτρινες», ανάλογα με τα επιδημιολογικά στοιχειά (κατάταξη κρουσμάτων – θυμάτων) κάθε χώρας προέλευσης των ταξιδιωτών που θα εμφανίζονται στον χάρτη του κέντρου επιχειρήσεων της ΓΓΠΠ.
Με βάση ρεπορτάζ του MEGA, η «λευκή λίστα» της κυβέρνησης περιλαμβάνει τις εξής χώρες: Κύπρος, Ισραήλ, Κίνα, Ιαπωνία, Αυστραλία, Νορβηγία, Δανία, Αυστρία, Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία, Κροατία, Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία.
Αντίθετα στη μαύρη λίστα βρίσκονται οι: ΗΠΑ, Βρετανία, Ισπανία, Ιταλία, Ολλανδία, Ρωσία, Τουρκία, Σαουδική Αραβία.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις