Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Διαδικτυακή συζήτηση ΕΛΙΑΜΕΠ : Η σχέση Ελλάδας -Ισραήλ έχει στρατηγικό βάθος

Διαδικτυακή συζήτηση ΕΛΙΑΜΕΠ : Η σχέση Ελλάδας -Ισραήλ έχει στρατηγικό βάθος

Η πορεία των τριάντα χρόνων διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας Ισραήλ ξεδιπλώθηκε χθες σε διαδικτυακή συζήτηση, που διοργάνωσε το ΕΛΙΑΜΕΠ.

Την πορεία των τριάντα χρόνων διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας Ισραήλ ξεδίπλωσαν χτες σε διαδικτυακή συζήτηση ο πρέσβης του Ισραήλ Γιόσι Αμράνι , ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού Αλέξανδρος Διακόπουλος, ο Διπλωματικός Σύμβουλος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ευάγγελος Καλπαδάκης και ο καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Bar-Ilan Αμικάμ Ναχμάνι.

Στη συζήτηση, που διοργάνωσε το ΕΛΙΑΜΕΠ σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα για τα 30 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας – Ισραήλ, ο ισραηλινός πρέσβης εξήγησε πως τα τελευταία 20 χρόνια οι δύο λαοί άφησαν πίσω τους το παρελθόν και τα στερεότυπα και προχώρησαν μπροστά. “Βρισκόμαστε μπροστά σε μία νέα εποχή,” τόνισε ο πρέσβης, επισημαίνοντας πως πήρε πολύ χρόνο για να καταλάβουν Ισραηλινοί και Έλληνες το γεωστρατηγικό συμφέρον της διμερούς συνεργασίας τους. “Μας πήρε πολύ χρόνο να καταλάβουμε πως από αυτή τη συνεργασία είχαμε μόνο να κερδίσουμε και να ωφεληθεί η περιοχή,” τόνισε ο κ. Αμράνι.

O πρέσβης του Ισραήλ μίλησε για την πολυδιάστατη σχέση του Ισραήλ με την Ελλάδα επισημαίνοντας ότι οι δύο χώρες αποτελούν πυλώνες σταθερότητας και ευμάρειας στην περιοχή.

Αναφέρθηκε επίσης στους στενούς ιστορικούς δεσμούς της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο αλλά και το γεγονός πως η θέση του Ισραήλ στο παγκόσμιο γίγνεσθαι άλλαξε τα τελευταία δέκα χρόνια και σήμερα αποτελεί στρατηγική σφαίρα επιρροής στην περιοχή, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Αναφερόμενος εμμέσως στην Τουρκία, είπε πως η σχέση Ελλάδας – Ισραήλ δεν βασίζεται σε αποκλεισμούς τρίτων χωρών και είναι λανθασμένη η εκτίμηση πως η σχέση αυτή είναι ετερόφωτη και στηρίζεται στον αποκλεισμό μίας τρίτης δύναμης. “Θέλουμε να διασφαλίσουμε το ρόλο του Ισραήλ στην Ε.Ε. και της Ελλάδας στη Μέση Ανατολή, πρέπει να δουλέψουμε στη στρατηγική διάσταση της σχέσης μας,” είπε ο κ. Αμράνι.

Ο Αλέξανδρος Διακόπουλος είπε ότι η συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ έχει στρατηγικό βάθος και η αξία της είναι ανεξάρτητη από οποιοδήποτε τρίτο παράγοντα ή τρίτη χώρα. “Η σχέση μας θα συνεχιστεί ακόμα και όταν το Ισραήλ ομαλοποιήσει τις σχέσεις του με την Τουρκία,” τόνισε ο κ. Διακόπουλος επισημαίνοντας ότι τις χώρες τις συμφέρει πάντα καλύτερα η συνεργασία από την αντιπαράθεση.

Ο κ. Διακόπουλος παραδέχτηκε πως η σύγκρουση Ισραήλ – Τουρκίας μπορεί να έδρασε ως καταλύτης αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός πως η σχέση της Ελλάδας με το Ισραήλ είναι βαθιά, έχει στρατηγική σημασία και δεν καθορίζεται από καμία τρίτη χώρα.

Ο Ευάγγελος Καλπαδάκης εξήγησε πως αν και ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει πάντα προσηλωμένος στη λύση των δύο κρατών, ενός ισραηλινού και ενός παλαιστινιακού στα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους την Ανατολική Ιερουσαλήμ, αυτό δεν τον εμπόδισε ποτέ να πιστεύει στη στρατηγική σχέση του Ισραήλ και της Ελλάδας, να δουλεύει για την εμβάθυνση των σχέσεων των δύο κρατών και να κάνει συμβολικές, πολιτικές κινήσεις για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού. “Δεν έχουμε καμία αμφιβολία πως οι ελληνοισραηλινές σχέσεις θα προχωρήσουν, αν αυτό γίνει με μικρά ή μεγάλα βήματα αυτό θα εξαρτηθεί από την πολιτική θέληση και των δύο πλευρών, αλλά θα εξαρτηθεί και από το όραμα που θα έχουν οι δύο χώρες για την περιοχή, “ είπε ο κ. Καλπαδάκης και προέβλεψε πως θα έρθουν δύσκολες μέρες στην περιοχή και χρειάζεται μια Ελλάδα έτοιμη να δράσει και ένα Ισραήλ που θα έχει ως όραμα την ασφάλεια και σταθερότητα της περιοχής.

Ο καθηγητής Ναχμάνι αναφέρθηκε στους τρεις τομείς που ανέπτυξε το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια την ενέργεια, την αφαλάτωση του νερού και τον εκσυγχρονισμό του ισραηλινού ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο. Εξήγησε πως αυτοί οι τομείς έφεραν τις δύο χώρες πιο κοντά όπως και το γεγονός πως τον 20ο αιώνα και οι δύο λαοί κυνηγήθηκαν και εκδιώχθηκαν από τις πατρίδες τους , οι Έλληνες από την Αίγυπτο και την Τουρκία και οι Εβραίοι από την Ευρώπη. Ο καθηγητής αναφέρθηκε εκτενώς και στη μεγάλη σημασία που έχει το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ειδικά σε μία εποχή όπου πάλι οι Χριστιανοί εκδιώκονται από τη Μέση Ανατολή, από την Αίγυπτο, το Ιράκ, το Λίβανο και τη Συρία.

Τη συζήτηση συντόνισε η Οντίν Λιναρδάτου, υπεύθυνη επικοινωνίας του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Must in

Τι σημαίνουν τα εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ

Ανεξαρτήτως πρακτικής εφαρμογής, τα εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ ενισχύουν την πίεση προς τις δυτικές κυβερνήσεις να μετατοπιστούν από την υποστήριξη των ισραηλινών πολεμικών επιχειρήσεων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024