Το νέο αφήγημα Μητσοτάκη και η σύγκλιση ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ
Το κυβερνητικό αφήγημα για προσωρινές και δίκαιες θυσίες. Η αντιπολιτευτική σύμπνοια Τσίπρα και Γεννηματά. Ο συμβολισμός της επίσκεψης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην ΠτΔ και το μήνυμα για την διόγκωση των κοινωνικών ανισοτήτων. Το πιστολάκι της Δεξιάς και ο κόσμος της εργασίας. Οι εφιαλτικές προβλέψεις για την ανεργία και οι αξιώσεις των εργοδοτικών οργανώσεων
Οι όροι του πολιτικού παιχνιδιού έχουν πλέον αρχίσει να μεταβάλλονται. Στο μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν προσεκτικά και με μια σχετική πίεση και αγωνία το αν τελικά η πολιτική παντοδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρώτη φάση της πανδημίας θα σκοντάψει στη δεύτερη φάση με την άρση του lockdown.
Προσωρινές και δίκαιες θυσίες το κυβερνητικό αφήγημα
Πλέον το κυρίαρχο συναίσθημα δεν είναι ο φόβος του κόσμου για την υγεία του αλλά η αβεβαιότητα από τα δυσοίωνα μηνύματα που εισπράττει σε ότι αφορά την οικονομική του καθημερινότητα.
Μάλιστα το γεγονός ότι πλέον οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης έχουν ανέβει με επίκεντρο τις οικονομικές εξαγγελίες της κυβέρνησης είναι σαφές ότι δεν ευνοούν την κυβέρνηση. Η εποχή της de facto συναίνεσης που απολάμβανε την περίοδο του «Μένουμε Σπίτι» έχει παρέλθει και φαντάζει τόσο μακρινή ενώ δεν έχουν περάσει παρά ελάχιστες εβδομάδες.
Η ίδια άλλωστε η κυβέρνηση δεν προσπαθεί να πείσει πως δεν ζητά θυσίες από τους πολίτες αλλά πως εργάζεται για τη «δίκαιη κατανομή των βαρών». Το δεύτερο στοιχείο της αφήγησης του Μαξίμου είναι πως οι όποιες θυσίες θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα.
Είναι χαρακτηριστικά και τα όσα είπε πάλι σήμερα προς σ’ αυτή την κατεύθυνση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο Στέλιος Πέτσας αφού τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το βάθος της ύφεσης επέμεινε πως «θα έχουμε ύφεση φέτος και ισχυρή ανάκαμψη του χρόνου. Σημασία έχει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να είναι η ύφεση σύντομη και να μην έχει μονιμότερα χαρακτηριστικά. Θα προσπαθήσουμε όλο το επόμενο χρονικό διάστημα, με το σχέδιο που έχουμε παρουσιάσει, να διατηρήσουμε τον παραγωγικό ιστό. Θέλουμε τον εργαζόμενο στη θέση του και όχι να παίρνει επίδομα ανεργίας. Θέλουμε να μην μπουν λουκέτα και για αυτό στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα. Όλοι μαζί – Κράτος, εργοδότες, εργαζόμενοι- θα βάλουμε πλάτη».
Η σύμπνοια Τσίπρα και Γεννηματά
Ωστόσο ακριβώς αυτό το κυβερνητικό αφήγημα είναι που αμφισβητεί η αντιπολίτευση και που υπάρχει μια σχετική σύμπνοια στην κριτική της παρά τις όποιες διαφορές έχουν μεταξύ τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Το γεγονός πως παρά τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς, Αλέξης Τσίπρας και Φώφη Γεννηματά συγκλίνουν σε πολλά σημεία των αντιπολιτευτικών τους πυρών προς την κυβέρνηση δημιουργεί ένα πρόσθετο άγχος στα κυβερνητικά στελέχη.
Ο συμβολισμός της επίσκεψης Τσίπρα στην ΠτΔ
Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ένα βήμα με ιδιαίτερο συμβολισμό καθώς φρόντισε να κριτικάρει το πυρήνα του αφηγήματος Μητσοτάκης με την επίσκεψή του στο Προεδρικό μέγαρο και τα όσα είπε στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τη διόγκωση των κοινωνικών ανισοτήτων.
«Τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, κατά την εκτίμησή μας, είναι και ανεπαρκή και καθυστερημένα. Στις εργασιακές σχέσεις, φοβάμαι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε έναν κίνδυνο μονιμοποίησης κάποιων έκτακτων συνθηκών. Η εκ περιτροπής εργασία, η de facto μείωση των μισθών, η καθιέρωση της τηλε-εργασίας, που διαμορφώνει μια δύσκολη συνθήκη για τους εργαζόμενους, καθώς δεν είναι εύκολο κανείς να μπορεί να ελέγξει τον χρόνο εργασίας τους, το αν έχουν υπερωριακή απασχόληση ή όχι. Όλα αυτά διαμορφώνουν ένα πολύ σύνθετο περιβάλλον» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.
Επί της ουσίες ήταν έμμεσες αιχμές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και του πακέτου που εξήγγειλε η κυβέρνηση της ΝΔ, τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί ευθέως την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της μετατρέπει την κρίση αυτή σε ευκαιρία για την κερδοσκοπία των ελίτ.
Αλλά και η Φώφη Γεννηματά παρά τις εκ δεξιών πιέσεις που δέχεται μιλώντας σήμερα στα στελέχη του ΚΙΝΑΛ και αφού επανέλαβε πως το κόμμα της θα επιμείνει στην αυτόνομη πορεία του, εμφανίστηκε εξόχως επιθετική κατά των πολιτικών επιλογών της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Το πιστολάκι της Δεξιάς πυροβολεί τον κόσμο της εργασίας
«Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την κυβέρνηση καθώς, μαζί με την αισιοδοξία, καταγράφεται στις μετρήσεις και η επάνοδος του φόβου και της ανασφάλειας. Η οικονομία μας κινδυνεύει με ύφεση, οι επιχειρήσεις με λουκέτα, οι εργαζόμενοι με δυσμενείς αλλαγές ή το χειρότερο με ανεργία», υποστήριξε η Φώφη Γεννηματά, στην εισήγησή της στη τηλεδιάσκεψη με τους γραμματείς των τομέων του ΚΙΝΑΛ.
Μάλιστα η κα Γεννηματά ανέβασε τους τόνους λέγοντας σχετικά με το πακέτο που ανεβάζει στα 24 δισεκατομμύρια ευρώ τις συνολικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός πως «δεν πρόκειται για «μπαζούκας όπως διαφημίζει, αλλά για πιστολάκι, το οποίο όμως πυροβολεί και τον κόσμο της εργασίας. Γιατί αυτή είναι η δεξιά. Αυτή είναι η αντίληψη της».
Πρόσθεσε με νόημα δε, η κα Γεννηματά πως «θα κάνουν μεγάλο λάθος όσοι εκλάβουν την ικανοποίηση για την προστασία της δημόσιας υγείας, ως λευκή επιταγή στήριξης σε τέτοια φαινόμενα και σε πολιτικές που εντείνουν παρά αντιμετωπίζουν τα προβλήματα».
Πάντως δεν είναι μόνο η αντιπολίτευση που μέμφεται την κυβέρνηση και η όποια εξ’ αριστερών κριτική ασκείται σε ότι αφορά τις εργασιακές σχέσεις.
Τα μηνύματα που εκπέμπουν και οι εργοδοτικές οργανώσεις δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια εφησυχασμού και επανάπαυσης, πολύ δε περισσότερο αισιοδοξίας, σε ότι αφορά το κυβερνητικό αφήγημα πως η όποια βαθιά δοκιμασία της οικονομίας θα είναι προσωρινή.
Οι εφιαλτικές προβλέψεις και οι αξιώσεις των εργοδοτών
Ακόμα και ο ΣΕΤΕ που είδε τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου προς της σωστή κατεύθυνση τονίζει πως υπάρχουν ακόμα πεδία σημαντικών βελτιώσεων και πρωτοβουλιών, τόσο στα εργασιακά ζητήματα, όσο και στα ζητήματα της φορολογίας.
Ο δε, ΣΕΒ από την πλευρά του επιμένει ακόμα και μετά την εξαγγελία για την εφαρμογή του σχεδίου ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ πως η ανεργία θα αυξηθεί το καλοκαίρι και μάλιστα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, στους καταλόγους των ανέργων θα προστεθούν 580.000 άτομα τους αμέσως επόμενους μήνες.
Σε κάθε περίπτωση το οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό τοπίο θα μοιάζει ολοένα και περισσότερο με κινούμενη άμμο. Οι πολιτικές εξελίξεις μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι ανοιχτές και με τον ένα το ή τον άλλο τρόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι υπουργοί του παρά τις διαψεύσεις του, το μήνυμα που επί της ουσίας εκπέμπουν είναι πως όλα θα επανεξεταστούν από Σεπτέμβριο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις