«Αδειάζουν» τον Τραμπ οι επιστήμονες – Σήμα κινδύνου για ενδεχόμενο β’ κύμα κοροναϊού
Τρεις μήνες έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση Τραμπ για να προετοιμαστεί για ένα πιθανό δεύτερο κύμα της πανδημίας, αναφέρουν σε επιστολή τους πρώην επιστημονικοί σύμβουλοι του Μπαράκ Ομπάμα
Εννέα κορυφαίοι επιστήμονες και σύμβουλοι του Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο προειδοποιούν ότι οι ΗΠΑ έχουν στη διάθεσή τους τρεις μήνες για να αναπληρώσουν το εθνικό απόθεμα φαρμακευτικών προμηθειών για έκτακτες ανάγκες. Διαφορετικά, η χώρα θα είναι αντιμέτωπη με τεράστιες ελλείψεις τεστ και προστατευτικού εξοπλισμού αν ο κοροναϊός επιστρέψει το φθινόπωρο.
Η δραματική προειδοποίηση των πρώην επιστημονικών συμβούλων του Ομπάμα περιλαμβάνει και μια ευθεία κριτική για τη διαχείριση της πανδημίας εκ μέρους του Ντόναλντ Τραμπ. Στην επτασέλιδη επιστολή τους, τα μέλη της ομάδας αναφέρουν ότι οι προετοιμασίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για ένα πιθανό δεύτερο κύμα της ασθένειας, θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα, αν η κυβέρνηση δεν θέλει να ζήσει μια επανάληψη της «απίστευτης έλλειψης προμηθειών» του Μαρτίου και του Απριλίου.
Οι εννιά συγγραφείς, με επικεφαλής τον Τζον Χόλντρεν, ο οποίος υπήρξε σύμβουλος του Ομπάμα και στις δύο θητείες του ως πρόεδρος, επικρίνουν την κυβέρνηση Τραμπ πως απέτυχε να δράσει βάσει πολυάριθμων μελετών που καλούσαν σε ενίσχυση του Στρατηγικού Εθνικού Αποθέματοςς ως προετοιμασία για μια υγειονομική κρίση όπως αυτή του κοροναϊού.
«Οι ΗΠΑ ήταν απροετοίμαστες για τις προμήθειες που αποδείχθηκαν απαραίτητες την άνοιξη του 2020 εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού», αναφέρει η ομάδα.
Επιπλέον, οι επιστήμονες προσθέτουν: «Έχει υπάρξει σταθερή έλλειψη σε αναπνευστήρες, τεστ, μάσκες και άλλα είδη ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού. Τα τελευταία χρόνια, το κράτος έχει ρίξει τις άμυνές του».
Η εννιαμελής ομάδα αποτελείται από ορισμένους από τους πιο επιφανείς επιστήμονες της χώρας. Εκτός από τον Χόλντρεν, ο οποίος διδάσκει πλέον στο Χάρβαρντ, περιλαμβάνονται και ο Έρικ Λάντερ του ΜΙΤ και του Χάρβαρντ, ο Κρις Τσάιμπα του Πρίνστον και η Σούζαν Γκράχαμ του Μπέρκλεϊ.
Και οι εννιά ήταν μέλη της Επιτροπής Συμβούλων σε σχέση με την Επιστήμη και την Τεχνολογία που ίδρυσε ο Ομπάμα στην αρχή της προεδρίας του. Μεταξύ του 2009 και του 2016 υπέγραψαν έξι εκθέσεις που αναφέρονταν στο ζήτημα των ιογενών επιδημιών.
Τις τελευταίες μέρες, οι σχέσεις Τραμπ – Ομπάμα έχουν γίνει ακόμη πιο τοξικές. Ο πρώην πρόεδρος και ο νυν ένοικος του Λευκού Οίκου βρίσκονται πλέον σε ανοιχτή διαμάχη.
Σε μια σειρά από πρόσφατες δηλώσεις, ο Ομπάμα γίνεται όλο και πιο επικριτικός σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας από τον Τραμπ. Το περασμένο Σάββατο, απευθυνόμενος σε φοιτητές που αποφοιτούσαν μέσω ηλεκτρονικής τελετής, ανέφερε ότι ο κοροναϊός έχει «κατεβάσει επιτέλους την αυλαία για την ιδέα ότι εκείνοι που βρίσκονται στην εξουσία ξέρουν τι κάνουν – πολλοί από αυτούς δεν προσποιούνται καν ότι έχουν τον έλεγχο».
Ο Τραμπ ανταπάντησε, χαρακτηρίζοντας τον Ομπάμα «αηδιαστικά ανεπαρκή» πρόεδρο.
Στη νέα τους μελέτη, οι επιστήμονες ανακεφαλαιώνουν τους τρόπους με τους οποίους η κυβέρνηση Τραμπ απέτυχε να δράσει προκειμένου να αναπληρώσει το απόθεμα φαρμακευτικών προμηθειών. Τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης σε χειρουργικά προϊόντα και μάσκες Ν95 έχουν εξαντληθεί από την πανδημία Η1Ν1 του 2009, οδηγώντας σε ελλείψεις εκατομμυρίων υλικών.
Η αποτυχία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης αντανακλάται και στην κατάσταση που επικρατεί σε επίπεδο πολιτειών.
Η ομάδα τονίζει επίσης πως τον Απρίλιο του 2020 η κυβέρνηση Τραμπ μείωσε δραματικά το εύρος των αναγκών που πρέπει να καλύπτει το απόθεμα. Μέχρι τότε, η νομοθεσία αναφερόταν σε αυτό ως «η μεγαλύτερη αποθήκη του έθνους σε φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό ικανό να σώσει ζωές σε περίπτωση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης» με «αρκετά αποθέματα ώστε να μπορεί να αντιδράσει ταυτόχρονα σε πολλαπλές έκτακτες ανάγκες μεγάλου εύρους».
Τον Απρίλιο, αυτή η διατύπωση άλλαξε δραματικά. Πλέον, σκοπός του αποθέματος είναι να «συμπληρώνει τις πολιτειακές και τοπικές προμήθειες κατά τη διάρκεια υγειονομικών κρίσεων» και να προσφέρει «προσωρινή ανακούφιση».
Κοιτάζοντας προς το μέλλον, η επιστολή καλεί στην εκπόνηση σχεδίου 30 ημερών που θα αναπληρώσει το απόθεμα με κόστος 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Κατά τη διάρκεια των επόμενων πέντε ετών θα έπρεπε, σύμφωνα πάντα με τους επιστήμονες, να γίνονται τακτικοί έλεγχοι ώστε να διασφαλίζεται πως οι προμήθειες διατηρούνται στα κατάλληλα επίπεδα.
Οι επιστήμονες αντιμετωπίζουν την επιστολή τους ως την πρώτη από μια σειρά που θα ακολουθήσει. Κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο μηνών σχεδιάζουν να δημοσιεύσουν οδηγίες για την ιχνηλάτηση επαφών, τις ορολογικές εξετάσεις και τα τεστ αντισωμάτων, αλλά και τη διαχείριση δεδομένων.
Τέλος, ανακοίνωσαν πως επεξεργάζονται το ενδεχόμενο δημοσίευσης των συμβουλών που παρείχαν στην κυβέρνηση Ομπάμα σε σχέση με τις πανδημίες. Στόχος τους είναι να εξετάσουν τι αντιμετώπιση βρήκαν οι συστάσεις τους από την κυβέρνηση Τραμπ.
Πηγή: www.theguardian.com
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις