Κοροναϊός : Έως 50.000 άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν στη Ν.Αφρική
Η χώρα έχει καταγράψει ήδη τον μεγαλύτερο αριθμό μολύνσεων και θανάτων στην αφρικανική ήπειρο, με περισσότερα από 18.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 339 θανάτους
- Πότε ξεκινάνε οι χειμερινές εκπτώσεις - Όσα πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές
- EDF: Σε πλήρη λειτουργία ο στόλος των πυρηνικών σταθμών της στη Γαλλία
- Το 2024 είχε το θερμότερο καλοκαίρι και τον θερμότερο χειμώνα στην Ελλάδα
- Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα είναι το κυβερνοέγκλημα
Η Νότια Αφρική μπορεί να δει έως 50.000 θανάτους και έως 3 εκατομμύρια μολύνσεις από τον κοροναϊό μέχρι τα τέλη του έτους καθώς ο χειμώνας στο νότιο ημισφαίριο οδηγεί σε υψηλότερο ρυθμό μόλυνσης, σύμφωνα με επιστημονικά μοντέλα.
Η χώρα έχει καταγράψει ήδη τον μεγαλύτερο αριθμό μολύνσεων και θανάτων στην αφρικανική ήπειρο, με περισσότερα από 18.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 339 θανάτους, όμως τα μέτρα περιορισμού (lockdown) σε εθνική κλίμακα που εισέρχονται στην όγδοη εβδομάδα έχουν επιβραδύνει τις μολύνσεις.
Ωστόσο επιστήμονες και στατιστικολόγοι που έχει προσλάβει το υπουργείο Υγείας για να μελετήσουν την εξάπλωση της ασθένειας είπαν πως η χώρα μπορεί να δει από 35.000 έως 50.000 θανάτους από κορονοϊό έως τον Νοέμβριο.
Φόβοι για 50.000 θανάτους
«Δεν έχουμε πραγματικά σπάσει την καμπύλη», δήλωσε ένας από τους ειδικούς, ο Χάρι Μούλτρι, σε μια παρουσίαση που προβλήθηκε από την τηλεόραση.
«Έχουμε επίσης κάποιες σημαντικές ανησυχίες ότι η επικέντρωση στην COVID-19 μπορεί να θέσει σε κίνδυνο άλλους τομείς όπως ο HIV και η φυματίωση».
Τα μοντέλα, που λαμβάνουν υπόψη τους τα καλύτερα και τα χειρότερα σενάρια, βλέπουν έως και 3 εκατομμύρια πιθανά κρούσματα κοροναϊού έως τον Νοέμβριο, ενώ η ζήτηση για νοσοκομειακές κλίνες μπορεί να φθάσει τις 45.000, περίπου δέκα φορές πάνω από την υπάρχουσα διαθεσιμότητα κλινών μονάδων εντατικής θεραπείας.
Ένα από τα μοντέλα έδειξε πως τα μέτρα περιορισμού μείωσαν τον ρυθμό της μόλυνσης κατά 60% και πως από τις αρχές Μαΐου, όταν οι περιορισμοί χαλάρωσαν, έπεσε στο 30%.
«Με το lockdown δημιουργούσαμε ένα φυσικό φράγμα που εμποδίζει τη μετακίνηση του ιού», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ζουέλι Μκίζε.
«Το lockdown είχε μια ιδιαίτερη αξία. Τώρα προσπαθούμε να προχωρήσουμε με μια ελαφρώς διαφορετική στρατηγική η οποία είναι η προσαρμοσμένη στον κίνδυνο προσέγγιση», είπε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις