Νέος γύρος επεισοδίων στο Χονγκ Κονγκ – Το Πεκίνο θέλει να πάρει τον έλεγχο
Δεν έχασε χρόνο το κομμουνιστικό καθεστώς και μετά τη λήξη του συναγερμού για τον κοροναϊό, προσπαθεί να βάλει χέρι στην αυτονομία του Χονγκ Κονγκ με νόμο για έλεγχο της εθνικής ασφάλειας.
Με την Κίνα να έχει αφήσει πίσω της την απειλή του κοροναϊού, η κεντρική κυβέρνηση συνεχίζει τα σχέδια της και προσπαθεί να βάλει χέρι στην αυτονομία που απολαμβάνει το Χονγκ Κονγκ, προκαλώντας νέο κύμα διαδηλώσεων στην κινεζική μεγαλούπολη και κύμα στήριξης στο Διαδίκτυο υπό το hashtag #FreeHongKong.
To Πεκίνο επιθυμεί να επιβάλει τον νόμο για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ με πρόσχημα την αντιμετώπιση των έκνομων ενεργειών που υπονομεύουν την εθνική ασφάλεια.
Οι ακτιβιστές για τη δημοκρατία θεωρούν ότι έτσι το κομμουνιστικό καθεστώς θα μπορεί να επηρεάζει τη δικαστική και οικονομική ανεξαρτησία του Χονγκ Κονγκ και καλούν τον πληθυσμό να κατέβει στους δρόμους για να εκφράσει τον αποτροπιασμό του απέναντι στην επίθεση του Πεκίνου.
«Είναι το τέλος του Χονγκ Κονγκ, το τέλος της αρχής «μία χώρα, δύο συστήματα», μην γελιέστε», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο δημοκρατικός βουλευτής Ντένις Κουόκ.
Το Χονγκ Κονγκ επέστρεψε το 1997 στην κινεζική κυριαρχία βάσει συμφωνίας η οποία εγγυάται καθεστώς αυτονομίας στην πόλη για τα επόμενα 50 χρόνια και ατομικές ελευθερίες ανήκουστες στην Κίνα, κατ΄εφαρμογήν της αρχής «μία χώρα δύο συστήματα».
Για τον Τζόσουα Γουόνγκ, στέλεχος του κινήματος της Ομπρέλας του 2014, το μήνυμα που στέλνει το Πεκίνο στους δημοκρατικούς διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ δεν αφήνει περιθώριο αμφιβολίας. «Το Πεκίνο προσπαθεί να φιμώσει δια της ισχύος και του φόβου τις επικριτικές φωνές των πολιτών του Χονγκ Κονγκ» έγραψε στο Twitter.
Η είδηση κυκλοφόρησε αστραπιαία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιούνται από το δημοκρατικό κίνημα και ακολούθησαν οι προσκλήσεις προς τον πληθυσμό να κατέβει στους δρόμους
Από την άλλη, η διοίκηση του Χονγκ Κονγκ είναι έτοιμη να συνεργαστεί με το Πεκίνο και διαβεβαιώνει για τις καλές προθέσεις του. Η επικεφαλής της διοίκησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λάμ ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη «να συνεργασθεί πλήρως» με το Πεκίνο για την εφαρμογή «μόλις αυτό γίνει δυνατόν» του νόμου περί εθνικής ασφαλείας.
Η πρόταση νόμου για την ασφάλεια, που αφορά «την εσχάτη προδοσία, την στάση, την αποσχιστική και την ανατρεπτική δράση» κατατέθηκε το πρωί της Παρασκευής κατά την έναρξη των εργασιών της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης της Κίνας, έπειτα από τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας ότι οι αντικαθεστωτικές ενέργειες στο Χονγκ Κονγκ δεν θα γίνουν ανεκτές έπειτα από τις τεράστιες καθημερινές διαδηλώσεις του περασμένου έτους για την δημοκρατία.
Απέναντι σε μία επιλογή
Η ανακοίνωση του Πεκίνου θα αναζωπυρώσει την οργή στο Χονγκ Κονγκ έπειτα από μήνες ηρεμίας εξαιτίας των μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κοροναϊού.
«Οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ πρέπει να κάνουν μία επιλογή που αφορά το μέλλον τους», ήταν το μήνυμα στην εφαρμογή Telegram που καλούσε τους πολίτες του Χονγκ Κονγκ να διαδηλώσουν την Κυριακή.
Τον περασμένο χρόνο, ένα γιγάντιο δημοκρατικό κίνημα που στράφηκε κατά της επιβολής του ελέγχου του Πεκίνου, συγκλόνισε την πρώην βρετανική αποικία
Η ψήφιση του νόμου που υποβλήθηκε στην Λαϊκή Εθνοσυνέλευση θα συνιστά την μεγαλύτερη επίθεση κατά των ελευθεριών στο Χονγκ Κονγκ από το 1997.
Μετά την ανακοίνωση της κατάθεσης του νομοσχεδίου χθες, οι μόνες πληροφορίες που κυκλοφόρησαν είναι ότι θα ενισχυθούν οι μηχανισμοί επιβολής ως προς την προστασία της εθνικής ασφάλειας.
Το άρθρο 23 του «Θεμελιώδους Νόμου», του Συντάγματος του ημιαυτόνομου εδάφους, προβλέπει ότι το Χονγκ Κονγκ εφαρμόζει έναν νόμο που απαγορεύει «την εσχάτη προδοσία, την στάση, την αποσχιστική και ανατρεπτική δράση».
Κίνδυνος αποσταθεροποίησης
Το άρθρο 23 δεν είχε ποτέ εφαρμοσθεί, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του Χονγκ Κονγκ θεωρεί ότι αποτελεί πλήγμα στις ατομικές ελευθερίες.
Η απόπειρα υιοθέτησης νόμου κατά της ανατρεπτικής δράσης σε τοπικό επίπεδο το 2003 είχε αποτύχει, έπειτα από τις τεράστιες διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν τότε στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ.
Σύμφωνα με τον Τζόσουα Γουόνγκ και άλλα στελέχη του δημοκρατικού κινήματος, η απόφαση του Πεκίνου να θέσει προς έγκρισιν αυτό το νομοθετικό κείμενο αποτελεί τρόπο παράκαμψης του κοινοβουλίου του Χονγκ Κονγκ.
Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Μόργκαν Ορτακους, προειδοποίησε ότι η ενέργεια ενέχει κινδύνους αποσταθεροποίησης, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε ότι θα αντιδράσει με «πολύ ισχυρό τρόπο».
Χθες, οι αμερικανοί γερουσιαστές παρουσίασαν νομοσχέδιο για την επιβολή κυρώσεων κατά οποιασδήποτε αρχής που θα περιορίσει την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ.
Ο Κρις Πάτεν, ο τελευταίος βρετανός κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί «μεγάλη και εξαιρετικά επικίνδυνη προσβολή της αυτονομίας της πόλης».
Αναταραχή στις διεθνείς αγορές λόγω της κατάστασης στο Χονγκ Κονγκ
Πλήγμα δέχθηκαν οι μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές σήμερα μετά την ανακοίνωση του νόμου για την ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ, γεγονός που επιδεινώνει περαιτέρω τις σχέσεις Κίνας – ΗΠΑ.
Οι εντάσεις αυτές, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Κίνα για πρώτη φορά δεν έθεσε στόχο για τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης, ήρθαν να προστεθούν στις ανησυχίες για τον αντίκτυπο της πανδημίας της COVID-19, οδηγώντας τις τιμές πετρελαίου σε πτώση άνω του 5% και ενισχύοντας τη ζήτηση για τα λεγόμενα ‘ασφαλή καταφύγια’ όπως τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα.
Οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν πτώση, με τους δείκτες των blue-chip σε Λονδίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη να καταγράφουν απώλειες άνω του 1,5%.
Η πτωτική πορεία της Ευρώπης ήρθε σε συνέχεια των έντονων ρευστοποιήσεων στην Ασία μετά την ανακοίνωση της Κίνας ότι θα επιβάλει νέο νόμο για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ, με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να προειδοποιεί ότι η Ουάσινγκτον θα αντιδράσει «πολύ έντονα» σε κάθε προσπάθεια απόκτησης μεγαλύτερου ελέγχου επί της πρώην βρετανικής αποικίας.
Ο δείκτης Hang Seng του Χογνκ Κονγκ σημείωσε βουτιά άνω του 5% σε χαμηλό επτά εβδομάδων, ενώ ο ευρύτερος δείκτης της MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας υποχώρησε κατά 2,7%. Ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε κατά 0,8% ενώ τα futures στη Wall Street σημείωσαν πτώση σχεδόν 1%, αποτελώντας ένδειξη για πτωτικό άνοιγμα της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς σήμερα.
Οι σινοαμερικανικές εντάσεις έχουν κλιμακωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, με την Ουάσινγκτον να ασκεί έντονη κριτική στην Κίνα για την προέλευση της πανδημίας του κορονοϊού.
Ωστόσο, ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών της MSCI καταγράφει άνοδο περίπου 2,5% αυτή την εβδομάδα καθώς τα μέτρα στήριξης που έχουν λάβει οι κεντρικές τράπεζες για την αντιμετώπιση του σοκ της πανδημίας στηρίζουν το κλίμα στην αγορά. Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας παρουσίασε σήμερα ένα πρόγραμμα δανεισμού προκειμένου να διοχετευθούν σχεδόν 280 δισεκ. δολάρια σε μικρές επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό. Η Ινδία μείωσε τα επιτόκια για δεύτερη φορά φέτος.
Αν και ήταν αναμενόμενο από τις αγορές, το γεγονός ότι η Κίνα δεν όρισε στόχο για την οικονομική της ανάπτυξη για πρώτη φορά από τότε που η κυβέρνηση άρχισε να ανακοινώνει τέτοιους στόχους το 1990 επέτεινε την αίσθηση ότι ο αντίκτυπος του κορονοϊού είναι πιθανόν να έχει μεγάλη διάρκεια.
Το πετρέλαιο μπρεντ σημείωσε πτώση άνω του 5% στα 34,04 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό κατέγραψε βουτιά 6,8% στα 31,63 δολάρια.
Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων που θεωρούνται ‘ασφαλή καταφύγια’ υποχώρησαν κατά περίπου 4 μονάδες βάσης, ενώ ράλι έκανε το δολάριο.
Στις αγορές εκτός της ηπειρωτικής Κίνας, το κινεζικό νόμισμα υποχώρησε στα 7,15 γιουάν ανά δολάριο – το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και σχεδόν τρεις εβδομάδες. Το ευρώ σημείωσε πτώση 0,4% στο 1,0907 δολάριο ενώ ο δείκτης δολαρίου κατέγραψε νωρίτερα άνοδο 0,3% στο 99,760.
Το Λονδίνο περιμένει από το Πεκίνο να σεβαστεί την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ
Η Βρετανία περιμένει από την Κίνα να σεβαστεί τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του Χονγκ Κονγκ και είναι δεσμευμένη στη διασφάλιση της αυτονομίας του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού κέντρου, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.
Το Πεκίνο πρότεινε νέα νομοθεσία για την εθνική ασφάλεια, στο πλαίσιο της οποίας υπηρεσίες μυστικών πληροφοριών από την ηπειρωτική χώρα θα μπορούν να δημιουργήσουν βάσεις στο Χονγκ Κονγκ με εξουσίες επιβολής, που οι ξένοι διπλωμάτες φοβούνται ότι είναι δυνατόν να θέσουν δικαιώματα και ελευθερίες σε κίνδυνο.
«Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και αναμένουμε ότι η Κίνα θα σεβαστεί τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του Χονγκ Κονγκ και τον υψηλό βαθμό αυτονομίας. Ως συμβαλλόμενο μέρος στη κοινή διακήρυξη, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι δεσμευμένο στη διατήρηση της αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ και το σεβασμό του μοντέλου ‘μια χώρα-δύο συστήματα’», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Τζόνσον.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 1-3: Μεγάλο διπλό στο Μετς για τους Ερυθρόλευκους
- Οι υψηλές πτήσεις της Νότιγχαμ Φόρεστ (vid+pic)
- Παλαιστίνια-Αμερικανίδα βουλευτής αρνήθηκε να στηρίξει την Κάμαλα Χάρις
- Ισπανία: Συγκλονίζει βίντεο με την διάσωση γυναίκας – Ήταν εγκλωβισμένη 3 ημέρες σε αυτοκίνητο
- Ένα αντίο στον σπουδαίο δημοσιογράφο Νίκο Ψιλάκη
- Megasports: Επιστροφή στις νίκες