Θύμα του κοροναϊού η εταιρεία Hertz, κήρυξε πτώχευση σε ΗΠΑ και Καναδά
Πτώχευση κήρυξε η εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων Hertz, η οποία έχει πληγεί σκληρά από τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού για τις επιχειρήσεις της σε ΗΠΑ και Καναδά, αυξάνοντας του φόβους για το μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας
Η εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων Hertz, η οποία έχει πληγεί σκληρά από τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού, ανακοίνωσε την υπαγωγή της στο αμερικανικό καθεστώς χρεοκοπίας (chapter 11), μια διαδικασία που αφορά τις επιχειρήσεις της στις ΗΠΑ και τον Καναδά, προκαλώντας αναστάτωση στις αγορές και ενισχύοντας τους φόβους για το μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας και των σχετιζόμενων με αυτή κλάδων.
Η υπαγωγή στο Chapter 11 παρέχει προστασία από τους πιστωτές και επιτρέπει στον αμερικανικό κολοσσό να συνεχίσει να λειτουργεί ενώ ταυτόχρονα εκπονεί σχέδιο για την αποπληρωμή των πιστωτών και την εταιρική αναδιάρθρωση.
Η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία ενοικίασης αυτοκινήτων στις ΗΠΑ δεν χρειάζεται χρηματοδότηση του χρέους της προς ώρας, σύμφωνα με πηγή κοντά στην υπόθεση που επικαλείται το Bloomberg, καθώς έχει άμεση διαθέσιμη ρευστότητα άνω του 1 δισ. δολαρίων.
Στα έγγραφα που κατέθεσε στο δικαστήριο, αναφέρει ότι η αξία των στοιχείων ενεργητικού της ανέρχεται στα 25,8 δισ. δολάρια και το χρέος στα 24,4 δισ. δολάρια.
Βίαιη πτώση στα έσοδα
«Ο αντίκτυπος της Covid-19 στη ζήτηση ταξιδιών ήταν ξαφνικός και δραματικός, επιφέροντας βίαιη πτώση στα έσοδα της εταιρείας και στις μελλοντικές κρατήσεις», αναφέρει ο όμιλος σε ανακοίνωση που εξέδωσε.
Η Hertz αναφέρει πως έλαβε «άμεσα μέτρα» δίνοντας προτεραιότητα στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων καθώς και των πελατών της.
Σταμάτησε εξάλλου «όλες τις μη ουσιώδεις δαπάνες».
«Ωστόσο η αβεβαιότητα παραμένει όσον αφορά την επιστροφή των εσόδων και την πλήρη επαναλειτουργία της αγοράς (…) πράγμα που κατέστησε απαραίτητη τη σημερινή ενέργεια», προσθέτει.
Διεθνείς δραστηριότητες
Η υπαγωγή της εταιρίας στο καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές αφορά στις θυγατρικές σε ΗΠΑ και Καναδά.
Οι κύριες διεθνείς περιφέρειες, στις οποίες επιχειρεί η Hertz, ιδιαίτερα η Ευρώπη, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, δεν περιλαμβάνονται σ’ αυτή τη λεγόμενη διαδικασία του κεφαλαίου 11 του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα.
Στις 21 Απριλίου, η Hertz είχε καταργήσει 10.000 θέσεις εργασίας στη βόρεια Αμερική, δηλαδή το 26,3% του παγκόσμιου δυναμικού της, για να κάνει οικονομίες αντιμέτωπη με τις αβεβαιότητες που δημιουργούνται από την πανδημία του κοροναϊού, η οποία παραλύει την οικονομία.
Τριγμοί στην αυτοκινητοβιομηχανία
Οι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει για ευρύτερες επιπτώσεις στην αυτοκινητοβιομηχανία από μια χρεοκοπία της Hertz, όπως αναφέρει το euro2day. Η εταιρία έχει ένα στόλο 400.000 οχημάτων στις ΗΠΑ που δεν υπόκεινται σε συμφωνία επαναγοράς με τους κατασκευαστές και ενδέχεται να ρευστοποιηθούν, προειδοποίησε αμερικανός αναλυτής την προηγούμενη εβδομάδα.
«Το ρίσκο για την αυτοκινητοβιομηχανία είναι οι πιστωτές της εταιρίας που εξασφαλίζονται από το στόλο των οχημάτων να αποφασίσουν να ρευστοποιήσουν τα οχήματα για να πληρωθούν τα ομόλογα», σημείωνε προσθέτοντας ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στις ΗΠΑ θα δεχτούν τεράστιες πιέσεις.
- Τραμπ: Η διευθύντρια της εκστρατείας του αναλαμβάνει προσωπάρχης στον Λευκό Οίκο
- Μέση Ανατολή: Στέλνουν και άλλα F-15 οι ΗΠΑ εν είδει προειδοποίησης στο Ιράν
- Πούτιν: Χωρίς ουδετερότητα της Ουκρανίας δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη
- Ρέθυμνο: Νέος βαρύς φόρος αίματος στον ΒΟΑΚ – Αλλοι 2 νεκροί σε σφοδρή μετωπική (βίντεο)
- Πώς ετοιμάζεται η Κίνα για δασμούς Τραμπ
- Προβληματίζει η αύξηση του εργατικού κόστους στις ΗΠΑ – Μικρή αύξηση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας