Περνάει κρίση το φιλί;
Στην εποχή του κορωνοϊού ανάμεσα στα τόσα σημαντικά για τη ζωή που έχουν πληγεί είναι και τα φιλιά. Μάλιστα επί του θέματος έχει τοποθετηθεί και η πολιτική. Στην Αυστρία για παράδειγμα απαγορεύονται δημοσίως.
Όταν ο φόβος για τα σταγονίδια και τη διάδοση του κορωνοϊού είναι τόσο μεγάλος αναμφίβολα δεν είναι η καλύτερη εποχή για φιλιά. Στην εποχή της μάσκας και των αντισηπτικών δεν υποφέρουν μόνο τα φιλιά πάθους αλλά και τα απλά φιλιά για να χαιρετήσεις και να καλωσορίσεις κάποιον. Ίσως στην αρχή της πανδημίας η έλλειψη του φιλιού να μην ήταν τόσο συνειδητή, αλλά με το πέρασμα του χρόνου καταλαβαίνουμε πόσο μας λείπει και κυρίως σε ανθρώπους που δεν έχουν μόνιμο σύντροφο.
Η αλήθεια είναι πως τα φιλιά μπορεί να μην είναι και τόσο ασφαλή από πλευράς υγιεινής όταν δεν γνωρίζεις καλά τους ανθρώπους που φιλάς. Θα καταφέρουν άραγε σύντομα οι άνθρωποι να χαιρετιούνται και πάλι φιλώντας ο ένας τον άλλο χωρίς να φοβούνται;
Στην Ιταλία λοιμοξιωλόγοι και πολιτικοί ήδη από τις αρχές Μαρτίου συνιστούσαν στους πολίτες να παραιτηθούν από τους παραδοσιακούς τρόπους χαιρετισμού με τα φιλιά στα μάγουλα. Μετά τη χαλάρωση των μέτρων και την έξοδο των κατοίκων από τα σπίτια τους όλο και βλέπει κανείς ζευγαράκια να φιλιούνται κρυφά. Και στην Αυστρία πάντως τα φιλιά δημοσίως απαγορεύονται. Λίγο πριν το άνοιγμα της γαστρονομίας, ο υπουργός Υγείας Ρούντι Άνσομπερ από το κόμμα των Πρασίνων δήλωσε σε συνέντευξη του πως τα φιλιά δημοσίως παραβιάζουν τους ισχύοντες κανόνες.
Νέοι τρόποι χαιρετισμού
Θα μπορούσε και στη Γερμανία να υπάρξει μια σύσταση για το φιλί; Το επιδημιολογικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ συνιστά πάντως να τηρείται η απόσταση του 1,5 μέτρου το λιγότερο και σε ορισμένες περιπτώσεις επιπρόσθετα συνιστάται η χρήση μάσκας. Ακόμα και οι χειραψίες δεν ενδείκνυνται. Για τα φιλιά ούτε λόγος.
Η Χάικε Μέλτσερ, νευρολόγος από το Μόναχο θεωρεί πως η νέα κατάσταση ενδεχομένους μας ενθαρρύνει να βρούμε νέους τρόπους χαιρετισμού. Τα φιλιά, οι αγκαλιές, οι χειραψίες στην πραγματικότητα σημαίνουν σε βλέπω, σε εκτιμώ, σε συμπαθώ. Εκτός πανδημίας δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα από πλευράς υγιεινής να ακολουθείται αυτό το παράδειγμα. Αντιθέτως οι αγκαλιές και τα φιλιά ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Σε άλλες κουλτούρες πάντως ο χαιρετισμός χωρίς φιλιά και αγκαλιές υπάρχει και τηρείται. «Μια ελαφρά υπόκλιση όπως στην Ασία είναι επίσης ένα δείγμα σεβασμού απέναντι στον ξένο και θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα φιλιά» δηλώνει και πάλι η Χάικε Μέλτσερ.
Το φιλί ένδειξη «υγείας» της σχέσης
Την περίοδο αυτή τα ζευγάρια που τα πηγαίνουν καλά μεταξύ τους είναι τυχερά. Δεν χρειάζεται να κρατούν αποστάσεις και μπορούν να φιλιούνται όσο θέλουν. Διαφορετικά είναι τα πράγματα για όσους είναι μόνοι και τώρα γνωρίζουν κάποιον. Εκεί θέλει μεγάλη προσοχή. Πόσο επηρεάζει την ψυχολογία μας όμως η έλλειψη του φιλιού; «Το φιλί ανοίγει την καρδιά μας και την ψυχή μας» λέει η Χάικε Μέλτσερ. Για πολλούς ανθρώπους το φιλί είναι πιο προσωπική υπόθεση ακόμα και από τη συνουσία. «Ο εγκέφαλος μέσα από το φιλί αναγνωρίζει τον άλλο, τον βλέπει, τον ακούει, τον νιώθει, τον γεύεται και τον μυρίζει και πολύ γρήγορα καταλαβαίνει κανείς με ποιον ταιριάζει και με ποιον όχι» συμπληρώνει. Αυτός είναι και ο λόγος που τα ζευγάρια που δεν τα πάνε καλά μεταξύ τους καταρχάς σταματούν να φιλιούνται.
Τα φιλιά μπορεί προς το παρόν να μην συνιστώνται ή ακόμα και να απαγορεύονται σε δημόσιους χώρους, όμως δεν θα σταματήσουν ποτέ να υπάρχουν, λέει η Γερμανίδα ειδικός. Κι αν τώρα για λίγο απέχουμε, το πρώτο φιλί μετά από καιρό θα είναι μια τεράστια απόλαυση.
Σοφία Βάιμερ (DPA)
Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις