Δένδιας για Έβρο: Το εθνικό συμφέρον δε μπορεί να γίνεται κλωτσοσκούφι για δημοσκοπικά συμφέροντα
Για τους ισχυρισμούς περί κατάληψης ελληνικού εδάφους από ξένες δυνάμεις και το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στον Έβρο με την Τουρκία μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας
Για τους ισχυρισμούς περί κατάληψης ελληνικού εδάφους από ξένες δυνάμεις και το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στον Έβρο με την Τουρκία μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.
«Δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να γίνουν παιχνίδι μικροκομματικών συμφερόντων τα εθνικά ζητήματα» τόνισε, μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Εξηγώντας αναλυτικά τα όσα συνέβησαν στον Έβρο, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε: «Η Ελλάδα ξεκίνησε προπαρασκευαστικές εργασίες, για την κατασκευή-προέκταση του φράκτη στον Έβρο. Η Τουρκία θέλησε να της γνωρίσουμε προκαταβολικά τις συντεταγμένες του φράκτη και η Ελλάδα -ως όφειλε- απάντησε αρνητικά, καθώς δεν έχουμε λόγο να της γνωρίσουμε οτιδήποτε. Κατόπιν, παρατηρήθηκε κινητικότητα, σε μία από τις περιοχές που είχαν ξεκινήσει εργασίες και έπειτα η Αθήνα έστειλε διακοίνωση καταδικάζοντας τις ενέργειες της Τουρκίας».
«Η αγγλική εφημερίδα Sun υιοθέτησε τον ισχυρισμό «κατάληψη ελληνικού εδάφους 16 στρεμμάτων από την τουρκική πλευρά». Αυτόν τον ισχυρισμό τον υιοθέτησε επίσης, ελληνικό ακροδεξιό κόμμα και τον αναπαρήγαγε, ενώ τον υιοθέτησε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είμαι υποχρεωμένος να θέσω το εθνικό συμφέρον και τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής σε μικροκομματικά συμφέροντα, για λόγους επιβίωσης κάθε ακροδεξιού κόμματος και για δημοσκοπικούς λόγους του ΣΥΡΙΖΑ».
«Το εθνικό συμφέρον δε μπορεί να γίνεται κλωτσοσκούφι για δημοσκοπικά συμφέροντα. Να σταματήσουν οι ανοησίες εδώ» ξεκαθάρισε.
«Η τουρκική πλευρά επιδιώκει ένταση και στρατικοποίηση των εντάσεων. Η Ελλάδα δεν πέφτει σε αυτή την παγίδα. Το έχουμε διαμηνύσει στους Τούρκους. Βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα. Όχι στον 19ο αιώνα και στις λογικές των κανονιοφόρων. Το συμφέρον της Τουρκίας είναι να λειτουργεί ως μία σύγχρονη χώρα και να έρθει να συζητήσει με την Ελλάδα ως πρέπει στον 21ο αιώνα, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου» κατέληξε.
Διπλωματικές πηγές: Η συνοριακή γραμμή είναι χαραγμένη βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης και του Πρωτοκόλλου του 1926
«Η συνοριακή γραμμή είναι χαραγμένη βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης και του Πρωτοκόλλου του 1926, είναι αναγνωρισμένη και δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση», τόνισαν νωρίτερα σήμερα διπλωματικές πηγές.
- Τουρκία: Ο Τραμπ να αποφασίσει αν θα στηρίξει το «διεθνές δίκαιο» ή τις Ελλάδα και Κύπρο, λέει ο Μπαχτσελί
- Φορολογικό νομοσχέδιο: Ευκαιρία διορθώσεων σε φοροκίνητρο για κενές κατοικίες και Airbnb
- Κίνηση: «Φρακαρισμένος» ο Κηφισός και η Αττική Οδός – Πού εντοπίζονται καθυστερήσεις
- Τραμπ: «Σκότωσα το κουτάβι μου γιατί δεν εκπαιδεύονταν» – Ποια είναι η νέα υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας
- Ο Ντένζελ Ουάσινγκτον εισέρχεται στο κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel
- Ποιος είναι ο ιός που θα μπορούσε να προκαλέσει την επόμενη πανδημία