Πρωτότυπο παστίτσιο
Αντικαθιστούμε τη μπεσαμέλ με κρέμα κολοκύθας
- Δημοσκόπηση: Πάνω από τους μισούς Ουκρανούς θέλουν τερματισμό του πολέμου ακόμα και με εδαφικές παραχωρήσεις
- Δημήτρης Σούρας: Τι έλεγε για τους ανθρώπους και τον θάνατο ο γνωστός ψυχίατρος
- Είμαστε συντετριμμένοι: Οι One Direction και η οικογένεια στην κηδεία του Λίαμ Πέιν
- Βίλες «διαμάντια» και ιστορικές επιχειρήσεις στα αζήτητα των πλειστηριασμών
Προετοιμασία 1 ώρα Ψήσιμο 30΄
ΥΛΙΚΑ (για 6 μερίδες)
Για τον κιμά
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο από λάπα, περασμένο μία φορά στη μηχανή του κιμά
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1-2 σκελίδες σκόρδο. ψιλοκομμένες
2 φύλλα δάφνης
1/2 κ.γλ. ρίγανη
1 γεμάτο ποτήρι του κρασιού κρασί λευκό, ξηρό
500 ml πασάτα ντομάτας
1 κ.σ. πελτές ντομάτας
1/4 κ.γλ. κανέλα σε σκόνη
1/4 κ.γλ. μπαχάρι σε σκόνη
150 ml ζωμό λαχανικών ή νερό
Αλάτι
Για την κρέμα κολοκύθας
1 κιλό κολοκύθα στον ατμό, καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους (πωλείται και έτοιμη)
300 ml γάλα
250 γρ. τυρί ρικότα
1/4 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
4 κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα
2 κρόκοι αβγών
Αλάτι
Για το παστίτσιο
1 πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο
1 κ.σ. ελαιόλαδο
Τριμμένη παρμεζάνα για το πασπάλισμα
Αλάτι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Κιμάς Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τον κιμά για να «σπάσει». Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, αλάτι, τη δάφνη και τη ρίγανη, και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με το κρασί και χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά. Προσθέτουμε την πασάτα και τον πελτέ ντομάτας, και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε την κανέλα, το μπαχάρι, τον ζωμό (ή το νερό) και ανακατεύουμε ξανά. Αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 40΄-45΄σε χαμηλή φωτιά μέχρι να «καραμελώσει» ο κιμάς, ανακατεύοντας περιστασιακά. Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε αλάτι.
Βράζουμε τα μακαρόνια 1-2 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες του πακέτου (γιατί θα ξαναψηθούν στον φούρνο). Μόλις τα σουρώσουμε καλά-καλά, τα βάζουμε σε ένα μεγάλο πυρέξ ή ταψί και τα ανακατεύουμε με λίγο ελαιόλαδο, «χτενίζοντάς» τα με τα δάχτυλά μας (προσέχουμε να μην καούμε).
Κρέμα κολοκύθας Σε μια μεσαία κατσαρόλα, βάζουμε την κολοκύθα και το γάλα. Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 5΄, στη συνέχεια κατεβάζουμε από τη φωτιά και πολτοποιούμε σχολαστικά με το ραβδομπλέντερ. Προσθέτουμε τη ρικότα και πολτοποιούμε ξανά. Θέλουμε η υφή να είναι πηχτή και κρεμώδης – αντίστοιχη με αυτή της μπεσαμέλ. Προσθέτουμε τους δύο κρόκους και ανακατεύουμε με σύρμα. Τέλος, προσθέτουμε αλατοπίπερο, μοσχοκάρυδο και την τριμμένη παρμεζάνα, και ανακατεύουμε ξανά.
Προσθέτουμε στον κιμά 4 κουταλιές της σούπας από την κρέμα κολοκύθας και είμαστε έτοιμοι για την τελική συναρμολόγηση!
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
Συναρμολόγηση Σε ένα ταψί ή πυρέξ στρώνουμε τα μακαρόνια. Από πάνω στρώνουμε τον κιμά και στη συνέχεια απλώνουμε από πάνω ομοιόμορφα την κρέμα κολοκύθας. Πασπαλίζουμε με τριμμένη παρμεζάνα. Βάζουμε το ταψί στη μεσαία σχάρα του φούρνου και ψήνουμε για περίπου 30΄-40΄, μέχρι να ροδοκοκκινίσει ωραία.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις