Τέλος στις τηλεδιασκέψεις: Από κοντά η επόμενη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ
Δια ζώσης πιθανόν η επόμενη σύνοδος κορυφής για τα κρίσιμα ζητήματα του προϋπολογισμού και του ταμείου ανάκαμψης
- Δολοφονία σε ξενοδοχείο στην Καλαμάτα - Συνελήφθη ύποπτος
- Σε 20 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε ο σύζυγος της Ζιζέλ Πελικό για βιασμούς - Ένοχοι οι 51 κατηγορούμενοι
- Αποκάλυψη in: Μία πολυμήχανη 86χρονη παγίδευσε μέλη συμμορίας «εικονικών ατυχημάτων» στα Χανιά
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιθανόν θα συνεδριάσουν δια ζώσης τις επόμενες εβδομάδες για να διαπραγματευθούν τον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ και έναν συνδεδεμένο με αυτόν ταμείο ανάκαμψης, αίροντας τους περιοριστικούς κανόνες που επιβλήθηκαν για τη συγκράτηση της πανδημίας του κοροναϊού, σύμφωνα με διπλωμάτες και αξιωματούχους.
Η ΕΕ δυσκολεύθηκε να λειτουργήσει με τις βιντεοδιασκέψεις αφότου μπήκε σταδιακά σε καραντίνα τον Μάρτιο για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κοροναϊού, η οποία έπληξε την οικονομία της και εμπόδισε τις τακτικές συναντήσεις των ηγετών των χωρών της.
Λίγοι είναι, ωστόσο, στις Βρυξέλλες όσοι πιστεύουν ότι η εντατική διαπραγμάτευση – που είναι συνήθης για συμφωνίες σχετικά με τον προϋπολογισμό της ΕΕ – θα μπορούσε να γίνει μέσω βιντεοδιάσκεψης, ενώ τα περισσότερα κράτη – μέλη της ΕΕ έχουν ούτως ή άλλως χαλαρώσει τα περιοριστικά μέτρα καθώς έχει μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων.
«Ο προϋπολογισμός και το Ταμείο Ανάκαμψης δεν μπορούν να συμφωνηθούν χωρίς μία Σύνοδο Κορυφής με φυσική παρουσία. Δεν έχω συναντήσει έως τώρα κανέναν που να θεωρεί ότι αυτό μπορεί να γίνει με βιντεοδιάσκεψη», δήλωσε υψηλόβαθμος διπλωμάτης της ΕΕ.
Τεχνικά θέματα, προβλήματα με τη μετάφραση και η λιγότερο προσωπική φύση των βιντεοδιασκέψεων καθιστούν δύσκολο για τους ηγέτες της ΕΕ να δημιουργήσουν την ατμόσφαιρα των ολονύχτιων συνόδων κορυφής τους στις Βρυξέλλες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καταθέσει την Τετάρτη την πρότασή της για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, που είναι γνωστός ως Πολυετές Χρηματοδοτικό Πλαίσιο (σ.σ.: αφορά στην περίοδο 2021-2027) ύψους περίπου 1 τρισ. ευρώ, και το Ταμείο Ανάκαμψης από τον κορονοϊό που θα τον συνοδεύει.
Οι χώρες της ΕΕ θα αρχίσουν μετά μία προσπάθεια να αποκτήσουν τα μεγαλύτερα οφέλη για τις ίδιες, καθώς η Γαλλία και η Γερμανία υποστήριξαν από κοινού να δοθούν επιχορηγήσεις ύψους 500 δισ. ευρώ μέσω του νέου ταμείου για την επανεκκίνηση της οικονομικής ανάπτυξης.
Η Αυστρία, η Σουηδία, η Δανία και η Ολλανδία εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο γαλλογερμανικό σχέδιο, ζητώντας η βοήθεια να δοθεί με τη μορφή δανείων αντί επιχορηγήσεων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις