Πρόεδρος δασκάλων στο in.gr: Τι ζητάμε για να ανοίξουν με ασφάλεια τα δημοτικά σχολεία
Λίγο πριν δώσει τις λεπτομέρειες για το άνοιγμα των σχολικών μονάδων η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως το μεσημέρι της Δευτέρας, ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Θανάσης Κικινής μίλησε στο in.gr για όλα όσα πρέπει να γίνουν ώστε να ανοίξουν με ασφάλεια τα δημοτικά
Λίγες ώρες μετά το «πράσινο φως» που έδωσαν από κοινού η Επιτροπή λοιμωξιολόγων και η κυβέρνηση για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, οι δάσκαλοι προετοιμάζονται για την επάνοδό τους στα σχολεία και να υποδεχθούν τους μικρούς μαθητές σε ένα πρωτόγνωρο σκηνικό.
Σχεδόν 2,5 μετά το τελευταίο κουδούνι στα σχολεία, οι μαθητές θα επιστρέψουν σε μία εβδομάδα στα θρανία καθώς κρίθηκε ότι είναι η πλέον κατάλληλη στιγμή.
Ωστόσο, παρά τις διαβεβαιώσεις των επιστημόνων, ο προβληματισμός και οι ανησυχίες που διατυπώνονται είναι αρκετές.
Λίγο πριν δώσει τις λεπτομέρειες για το άνοιγμα των σχολικών μονάδων η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως το μεσημέρι της Δευτέρας, ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Θανάσης Κικινής μίλησε στο in.gr για όλα όσα πρέπει να γίνουν ώστε να ανοίξουν με ασφάλεια τα δημοτικά.
«Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν πρωτίστως για παιδαγωγικούς και μαθησιακούς λόγους» τόνισε εκφράζοντας όμως ταυτόχρονα τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς του για την επόμενη μέρα αλλά και μία σειρά πρακτικών ζητημάτων που απαιτούν επίλυση.
Ο κ. Κικινής σημείωσε ότι στις τάξεις των εκπαιδευτικών επικρατούσε προβληματισμός για το άνοιγμα των σχολικών μονάδων για μία σειρά ζητημάτων, και για τον λόγο αυτό είχε ζητηθεί συνάντηση με στελέχη του ΕΟΔΥ, αλλά και με εκπροσώπους των υπουργείων Εσωτερικών και Παιδείας ώστε να επισημανθούν πιθανά προβλήματα και να επιλυθούν.
«Δεν έχει ζητηθεί η άποψη των δασκάλων»
Ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας υπογράμμισε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ζητηθεί η άποψη των δασκάλων ενώ αναφέρθηκε στα προβλήματα που μπορεί να ανακύψουν αλλά και στα θέματα που πρέπει να λυθούν άμεσα.
«Όλο αυτό το διάστημα που ξεκινήσει η λειτουργία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είχε μεταφερθεί το προσωπικό της καθαριότητας των δημοτικών σε γυμνάσια και λύκεια. Προφανώς πρέπει να επιστρέψουν ενώ θα χρειαστεί και πρόσθετο προσωπικό για τις αυξημένες ανάγκες που θα υπάρξουν» τονίζει και προσθέτει.
«Κάποια σχολεία, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζουν κτιριακά προβλήματα καθώς έχουν μικρές αίθουσες. Ένα μέσο σχολείο της Αθήνας – αν τηρηθούν τα μέτρα απόστασης που πρέπει με τα νέα δεδομένα της πανδημίας – θα μπορεί να φιλοξενεί ανά τάξη 10 μαθητές».
Τι θα γίνει με το «σπάσιμο» των τμημάτων
Ως εκ τούτου, σημειώνει, ότι πιθανόν σε κάποιες περιπτώσεις τα τμήματα θα πρέπει να σπάσουν ακόμη και σε τρία.
Ο κ. Κικινής αναφέρθηκε και σε ένα άλλο ζήτημα που αφορά στην επέκταση του σχολικού έτους.
Αν και ακόμη δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις, στις σκέψεις του υπουργείου Παιδείας είναι να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία έως τα τέλη Ιουνίου και πιθανότατα να ανοίξουν νωρίτερα, δηλαδή στις αρχές Σεπτεμβρίου.
«Στις 21 Ιουνίου λήγουν οι συμβάσεις των αναπληρωτών που εργάζονται στα δημοτικά σχολεία. Ως εκ τούτου, εάν αληθεύουν οι πληροφορίες για παράταση του σχολικού έτους, θα πρέπει να παραταθούν και οι συμβάσεις τους» τονίζει.
Υπογράμμισε ακόμη ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η επάρκεια σε υλικά για την προστασία των μαθητών και εκπαιδευτικών, όπως αντισηπτικά.
Καθησυχαστικός ο Σύψας για το άνοιγμα των δημοτικών
Ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας μίλησε σήμερα για το άνοιγμα των δημοτικών εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους η Επιτροπή έδωσε το «πράσινο φως».
Σύμφωνα με τον Νίκο Σύψα, η εικόνα με το άνοιγμα της Γ’ λυκείου, επέτρεψε στους ειδικούς να προτείνουν το άνοιγμα και των υπόλοιπων βαθμίδων της εκπαίδευσης.
«Η εικόνα που είχαμε από το άνοιγμα των σχολείων ήταν πάρα πολύ καλή. Η καμπύλη της επιδημίας δεν επηρεάστηκε. Είναι ο καλύτερος καιρός τώρα, που έχουμε χαμηλή επιδημία, τα παιδιά να πάνε στα σχολεία και να μάθουν πώς πρέπει να συμπεριφέρονται σε αυτό το νέο περιβάλλον. Είναι καλύτερα τώρα παρά το φθινόπωρο» τόνισε μιλώντας στο MEGA.
Ο λοιμωξιόλογος σημείωσε πως τα σχολεία έχουν μικρό ρόλο στην εξάπλωση της πανδημίας και τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο από τον ιό, σε σχέση με άλλες ηλικιακές ομάδες.
«Στην Ελλάδα η επιδημία έπεσε απότομα όταν έγινε lockdown. Τα σχολεία είχαν μια πολύ χαμηλότερη συνεισφορά στον έλεγχο της επιδημίας. Γνωρίζουμε ότι τα παιδιά κινδυνεύουν πολύ λιγότερο από τη επιδημία από ότι κινδυνεύουν οι ενήλικες».
- Ισραήλ: Ο Νετανιάχου ζητά να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων
- Βόρεια Μακεδονία: Ανασύρθηκαν 3 πτώματα γυναικών μετά από πτώση αυτοκινήτου στον Αξιό
- Συρία: Το Ισραήλ βομβαρδίζει εγκαταστάσεις του στρατού κοντά στο Χαλέπι
- Νότια Κορέα: Πράκτορες επιχειρούν να συλλάβουν τον παυθέντα πρόεδρο και εμποδίζονται από τον στρατό
- Βερολίνο: Δυο αστυνομικοί τραυματίζονται από την έκρηξη «άγνωστου αντικειμένου»
- Μεξικό: Αιματηρή Πρωτοχρονιά σε δυο πολιτείες που σαρώνει κύμα βίας