Βασίλης Δημάκης : Κραυγή αγωνίας για τη ζωή του φοιτητή
Πλήθος κόσμου ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Εναλλακτικής Παρέμβασης-Δικηγορική Ανατροπή και της ομάδας #SupportArtWorkers για τον Βασίλη Δημάκη που βρίσκεται για τρίτη ημέρα σε απεργία πείνας και δίψας.
Δεκάδες άνθρωποι ένωσαν το απόγευμα της Δευτέρα τις φωνές τους μαζί με το αίτημα του Βασίλη Δημάκη για πρόσβαση στην εκπαίδευση.
Πλήθος κόσμου ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Εναλλακτικής Παρέμβασης-Δικηγορική Ανατροπή και της ομάδας #SupportArtWorkers για τον Βασίλη Δημάκη που βρίσκεται για τρίτη ημέρα σε απεργία πείνας και δίψας.
Συγκέντρωση για τον #VDimakis έξω από το υπουργείο προστασίας του Πολίτη. Κλούβες και ΜΑΤ κλείνουν το δρόμο στους διαδηλωτές pic.twitter.com/adynUGVGUD
— Savvas Karmaniolas (@savvaskarma) May 25, 2020
Ιδιαίτερα μαζική είναι η κινητοποίηση αλληλεγγύης στον για τρίτη φορά μέσα σε 34 μέρες απεργό πείνας και δίψας Βασίλη Δημάκη!
✊ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ, ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΚΗ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ!#ΜένουμεΕνεργοί #VDimakis pic.twitter.com/sIFxOMdgFP
— Covid19energoi (@Covid19energoi) May 25, 2020
Οργανώσεις αλλά και καλλιτέχνες αντιδρούν στις πρακτικές της κυβέρνησης, καλώντας της να πάρει τη σωστή απόφαση.
Ωστόσο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από πλευράς του υποστηρίζει πως όλες οι προϋποθέσεις να σπουδάσει ο φοιτητής τηρούνται στο έπακρο και πως κάθε αναφορά περί ανυπαρξίας υλικοτεχνικών υποδομών για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση των κρατουμένων απέχει από την πραγματικότητα και υποκρύπτει ύποπτα και μικροπολιτικά κίνητρα.
Διεθνής Αμνηστία: Το δικαίωμα στην εκπαίδευση είναι θεμελιώδες
Η Διεθνής Αμνηστία παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία την εξέλιξη της υπόθεσης του Βασίλη Δημάκη, που εδώ και βδομάδες διεκδικεί το δικαίωμά του στην εκπαίδευση μέσα από τη φυλακή.
Ο Βασίλης Δημάκης είναι κρατούμενος φοιτητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ από το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018. Τότε είχε διεκδικήσει και τελικά κερδίσει το δικαίωμα του σε εκπαιδευτική άδεια με βραχιολάκι για να μπορέσει να εκπονήσει τις σπουδές του. Στις 17/4/2020 μετήχθη εκτάκτως από τις φυλακές Κορυδαλλού στις φυλακές Γρεβενών, εν μέσω πανδημίας, με αποτέλεσμα τη διακοπή της δυνατότητας συνέχισης της εκπαίδευσής του. Μετά από απεργία πείνας και δίψας και εκτεταμένες αντιδράσεις στις 30/4 έγινε δεκτό το αίτημα επαναμεταγωγής του στον Κορυδαλλό, το οποίο και υλοποιήθηκε στις 9/5. Ωστόσο οδηγήθηκε σύμφωνα με το αρμόδιο Υπουργείο σε καραντίνα σε ειδική πτέρυγα στο υπόγειο των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού. Έκτοτε σύμφωνα με τις καταγγελίες του Βασίλη Δημάκη δεν του έχει δοθεί πρόσβαση σε υπολογιστή και ίντερνετ ώστε να συνεχίσει τα μαθήματά του στο Πανεπιστήμιο. Από τις 23 Μαίου, ο Βασίλης Δημάκης ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε νέα απεργία πείνας και δίψας ζητώντας την μεταφορά στο κελί του στην Δ’ Πτέρυγα των Φυλακών Κορυδαλλού και την πρόσβαση του στα μαθήματά του.
Η Διεθνής Αμνηστία θέλει να υπενθυμίσει ότι το δικαίωμα στην εκπαίδευση είναι θεμελιώδες και καλεί τις Ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν την πρόσβασή του Βασίλη Δημάκη στο δικαίωμα αυτό.
Δεν πρέπει να τιμωρούνται κρατούμενοι για την έκφραση συλλογικών αιτημάτων
Παράλληλα, υπάρχουν καταγγελίες ότι η αρχική μεταγωγή του Βασίλη Δημάκη στα Γρεβενά σχετίζεται με τις ανησυχίες που εξέφρασε για την έλλειψη μέτρων προστασίας των κρατούμενων από τον κοροναϊό. Η Διεθνής Αμνηστία δηλώνει ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τιμωρούνται κρατούμενοι για την έκφραση συλλογικών αιτημάτων που σχετίζονται με τις συνθήκες κράτησης.
Ως Διεθνής Αμνηστία έχουμε δημοσιοποιήσει δήλωση στις 9 Απριλίου 2020, υπογραμμίζοντας την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων προστασίας στις φυλακές στη βάση των εκτεταμένων αποτυχιών σχετικά με την κατάσταση των υγειονομικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβάνοντας μεταξύ άλλων τη σύσταση να εξεταστούν μέτρα προσωρινής μείωσης του πληθυσμού των φυλακών.
Ο σεβασμός των δικαιωμάτων όλων των κρατούμενων και η ισότιμη μεταχείριση τους είναι καθρέφτης ποιότητας του νομικού πολιτισμού και του κράτους δικαίου.
Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου: Να βρεθεί άμεσα λύση
Να βρεθεί άμεσα λύση στο αίτημα του κρατούμενου φοιτητή Βασίλη Δημάκη για πρόσβαση στην εκπαίδευση «χωρίς περαιτέρω διακινδύνευση της υγείας και της ζωής του» καλεί η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
«Ο Βασίλης Δημάκης, ο οποίος παραμένει σε απομόνωση στο υπόγειο των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, χωρίς να του παρέχονται τα απαραίτητα εκπαιδευτικά μέσα (υπολογιστής, σύνδεση με το διαδίκτυο) προκειμένου να παρακολουθήσει τα μαθήματά του στο Πανεπιστήμιο, ανακοίνωσε στις 24 Μαΐου ότι ξεκινά εκ νέου απεργία πείνας και δίψας και διακόπτει την επικοινωνία ακόμα και με τον συνήγορό του», σημειώνει η Ένωση.
Στην περίπτωση του κρατούμενου φοιτητή «η αποστέρηση των εκπαιδευτικών του δικαιωμάτων λαμβάνει χώρα κατά παρέκκλιση από την αρχή της νομιμότητας και ουσιαστικά συνιστά την επιβολή μίας επιπλέον ποινής», προσθέτει η Ένωση και καταλήγει, ότι «η Δημοκρατία, όμως, δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι εκδικητική».
Νταλάρας: Είμαστε στο πλευρό σου Βασίλη χωρίς προφάσεις
Ο σπουδαίος έλληνας τραγουδιστής Γιώργος Νταλάρας τάσσεται «άνευ όρων» στο πλευρό του Βασίλη Δημάκη, ο οποίος προχώρησε σε απεργία πείνας και δίψας, ζητώντας το αυτονόητο δικαίωμα του να μπορεί να σπουδάζει αν και κρατούμενος.
Όπως τονίζει μεταξύ άλλων στη δημόσια δήλωση του ο Γιώργος Νταλάρας «είμαστε δίπλα στο Βασίλη Δημάκη, χωρίς προφάσεις και δικαιολογίες. Απαιτούμε από την Πολιτεία να τον ακούσει! Γιατί η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι ακριβή»
Ο Γιώργος Νταλάρας έγραψε χαρακτηριστικά στην ανάρτηση του:
«Δεν θα σας επιτρέψω να με ξανακάνετε αυτό που ήμουν». Αυτά τα λόγια του Βασίλη Δημάκη ξεκλειδώνουν για δεύτερη φορά την ψυχή μου και με κάνουν να θέλω να σταθώ δίπλα του ανεπιφύλακτα. Ήταν πριν δυο χρόνια όταν μάθαμε για τη μεγάλη υπέρβαση που έκανε αυτό το παιδί. Τελείωσε με άριστα το νυχτερινό σχολείο και μπήκε δεύτερος στο Πανεπιστήμιο, κατά τη διάρκεια της κράτησής του.
Και τώρα ο κρατούμενος φοιτητής Βασίλης Δημάκης – αδικημένος βάναυσα από το σωφρονιστικό σύστημα – συνεχίζει την απεργία πείνας…
Αυτή η εξέλιξη μας δημιουργεί μεγάλη ανησυχία και μεγάλη έκπληξη. Η πρόφαση του κορωνοϊού, όπως δείχνουν τα γεγονότα, είναι τουλάχιστον αστεία. Δεν μπορεί μια ευνομούμενη και δημοκρατική Πολιτεία να τιμωρεί έναν άνθρωπο που έδειξε έμπρακτα τη μέγιστη μεταμέλεια μέσω της μόρφωσης, της παιδείας και της κοινωνικής του συμπεριφοράς.
Ειδικά όταν εκπροσώπησε τους συγκρατούμενούς του στο αίτημα για κανόνες υγιεινής στους χώρους κράτησης. Δεν μπορεί μια ευνομούμενη και δημοκρατική Πολιτεία να εκδικείται έναν άνθρωπο που υποδειγματικά εκτίει την ποινή του και το μόνο »λάθος» του είναι πως διεκδίκησε το ίσο δικαίωμα στην εκπαίδευση κατά τη διάρκεια της κράτησής του.
Είναι πολύ νωπές οι μνήμες των δύο μαρτύρων μουσικών του Grup Yorum στη γειτονική χώρα, που πάλευαν για την ελευθερία της έκφρασης. Και σκεφτόμαστε πως δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό στο Βασίλη Δημάκη. Δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό σε μια δημοκρατική χώρα!
Είναι πολύ παρήγορο αυτό που παρακολουθώ στο διαδίκτυο. Ένα τεράστιο κύμα συμπαράστασης, κυρίως από νέους ανθρώπους.
Και η δική μας γενιά όμως, άνθρωποι που ζήσαμε στην πλειοψηφία μας την αδικία της στέρησης της μόρφωσης λόγω κοινωνικών και πολιτικών συγκυριών, μαζί με τους νέους δεν θα το αφήσουμε έτσι.
Είμαστε δίπλα στο Βασίλη Δημάκη, χωρίς προφάσεις και δικαιολογίες. Απαιτούμε από την Πολιτεία να τον ακούσει! Γιατί η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι ακριβή».
Σοφία Νικολάου: Είναι φανερό ότι κάποιοι εκμεταλλεύονται την κατάσταση
Για κακοπροαίρετη κριτική προκειμένου «να αποδείξουν τη δήθεν αγωνιστική τους ετοιμότητα και να καταθέσουν στο κοινό τους τα διαπιστευτήρια του δήθεν αριστερού ανθρωπισμού τους» κάνει λόγο η η ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, απαντώντας στην κριτική που της ασκείται σχετικά με την υπόθεση του κρατούμενου Βασίλη Δημάκη.
Σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως «είναι πλέον φανερό ότι κάποιοι εκμεταλλεύονται την κατάσταση, επιζητώντας να εμφανιστούν ως οι διαπρύσιοι ιεροκήρυκες ενός σωφρονισμού που έχουν στο μυαλό τους, όπου η ασφάλεια και η τήρηση της νομιμότητας είναι έρμαια στις παράλογες, ανυπόστατες και εκβιαστικές διαθέσεις των κρατουμένων. Δεν θα τους ακολουθήσουμε σε αυτόν τον κατήφορο».
Μπορεί να σπουδάσει υποστηρίζει το υπ. ΠροΠο
Ο κρατούμενος Βασίλης Δημάκης κρατείται στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού ΙΙ και διαθέτει, όπως και κάθε άλλος κρατούμενος ο οποίος επιθυμεί να κάνει χρήση του δικαιώματος στην εκπαίδευση, τη δυνατότητα να συνεχίσει τις σπουδές του μέσω της διαδικασίας της τηλεκπαίδευσης, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Ήδη από τη χρονική περίοδο που κρατούνταν στο Κατάστημα Κράτησης Γρεβενών, η αρμόδια υπηρεσία τον ενημέρωσε για τα δικαιώματά του αναφορικά με την πρόσβαση στην υλικοτεχνική υποδομή για την εξ αποστάσεως εκπαίδευσή του και τη συνέχιση των σπουδών του στο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στο οποίο και φοιτά. Ωστόσο, αν και στον κρατούμενο δόθηκε επανειλημμένως η δυνατότητα να υποβάλει σχετικό αίτημα, εκείνος αρνήθηκε πεισματικά να προβεί σε αυτή την ενέργεια, διευκρινίζει.
«Με την μεταγωγή του στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού ΙΙ, ως νεοεισερχόμενος κρατούμενος, μεταφέρθηκε σε ειδικό χώρο καραντίνας, προκειμένου να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
»Η πρόσβασή του στις σπουδές του δεν διεκόπη, και αυτό διότι, πρώτον όλα τα βιβλία του απεστάλησαν με κούριερ στο κελί του και δεύτερον το Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού ΙΙ διαθέτει την απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση όπως συμβαίνει και με τους υπόλοιπους φοιτητές του Τμήματός του, ήτοι ειδικά διαμορφωμένο χώρο γραφείου με εγκατεστημένο ηλεκτρονικό υπολογιστή.
»Παρόλα αυτά, ο κρατούμενος Δημάκης επέμεινε στο αίτημά του περί μεταγωγής του στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού Ι. Μάλιστα, σήμερα, 25η Μαΐου 2020 και ενώ έχει μάθημα «Συγκριτική Πολιτική ΙΙ», ο κρατούμενος αρνείται να το παρακολουθήσει, δηλώνοντας ότι δεν τον ενδιαφέρει να χάσει το μάθημά του και ότι το μόνο που θέλει είναι να επιστρέψει στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού Ι.
»Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, οι προϋποθέσεις για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και την συνέχιση των σπουδών του κρατούμενου Δημάκη, όπως και κάθε άλλου κρατούμενου που επιθυμεί να κάνει χρήση του δικαιώματός του στην εκπαίδευση, πληρούνται στο έπακρο. Κάθε άλλη αναφορά περί ανυπαρξίας υλικοτεχνικών υποδομών για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση των κρατουμένων απέχει από την πραγματικότητα και υποκρύπτει ύποπτα και μικροπολιτικά κίνητρα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις