Τρίτη 16 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Κατρούγκαλος κατά Δένδια για τα περί ακροδεξιάς ρητορικής της αντιπολίτευσης στον Έβρο

Κατρούγκαλος κατά Δένδια για τα περί ακροδεξιάς ρητορικής της αντιπολίτευσης στον Έβρο

Συνεχίζεται ο πόλεμος ανακοινώσεων και αλληλοκατηγοριών μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης και ειδικά με το υπουργείο Εξωτερικών και προσωπικά με το Νίκο Δένδια με αφορμή το περιστατικό του Έβρου.

Συνεχίζεται ο πόλεμος ανακοινώσεων και αλληλοκατηγοριών μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης και ειδικά με το υπουργείο Εξωτερικών και προσωπικά με το Νίκο Δένδια με αφορμή το περιστατικό του Έβρου.

Απαράδεκτη και ντροπιαστική δήλωση

Μετά τις πρωινές δηλώσεις του Νίκου Δένδια όπου ο υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε εκ νέου την αξιωματική αντιπολίτευση ότι υιοθετεί fake news και ειδικά μετά την φράση του κ. Δένδια ότι οι αντιδράσεις των κομμάτων για τον Έβρο εγκλωβίζουν το πολιτικό σύστημα της χώρας «στην ακροδεξιά ρητορική Βελόπουλου» η Κουμουνδούρου πέρασε στην αντεπίθεση και χαρακτηρίζει ντροπή τα όσα ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.

Σε δήλωσή του τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος τονίζει ότι « Νίκος Δένδιας είχε ξεχωρίσει στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας για τη συνεπή θέση του απέναντι στη Χρυσή Αυγή και τις αποστάσεις που είχε πάρει απέναντι στα πιο ακραία δημαγωγικά χαρακτηριστικά της πολεμικής κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών» προσθέτοντας ωστόσο:

«Η σημερινή όμως, απαράδεκτη δήλωση του περί «εγκλωβισμού της αντιπολίτευσης στη μάχη επιγόνων της Χρυσής Αυγής» αποτελεί ντροπή. Ούτε με δηλώσεις ότι «δεν είναι παρατηρητής των συνόρων», ούτε με τη συνεχιζόμενη επίκληση περί fakenews αλλάζει το γεγονός ότι σήμερα για πολλοστή φορά παραδέχτηκε το αναντίρρητο, ότι πραγματοποιήθηκε διάβημα διότι Τούρκοι στρατιώτες εισήλθαν σε ελληνικό έδαφος. Δεν αποτελεί «κινητικότητα» η παραβίαση των συνόρων».

ΥΠΕΞ και ΥΠΕΘΑ αντιφάσκουν

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Κατρούγκαλος προσθέτει πως «όταν τα Υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών αντιφάσκουν ή προσπαθούν με φραστικές αλχημείες να αποκρύψουν ή να συσκοτίσουν την αλήθεια, δεν προσβάλλουν μόνο τον ελληνικό λαό. Στέλνουν λάθος μήνυμα στην άλλη πλευρά και αποθρασύνουν την ήδη κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα».

Καταλήγοντας στη δήλωση του ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει: «Περιμένουμε αύριο από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας – που φέρει την ουσιαστική ευθύνη για τη φύλαξη των συνόρων και τις ενέργειές του- να μας πει υπό ποιες προϋποθέσεις έληξε το περιστατικό. Κυρίως περιμένουμε να τοποθετηθεί ο κ Μητσοτάκης. Σε κάθε περίπτωση, το αναδυόμενο έλλειμμα στρατηγικής έναντι των τουρκικών διεκδικήσεων, δείχνει ότι η κυβέρνηση διαχειρίζεται ανεύθυνα τα κρίσιμα εθνικά μας θέματα».

Εγκλωβίζεται το πολιτικό σύστημα

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Δένδιας κατά την συνέντευξή του στον Alpha το πρωί είχε σημειώσει: «Εγκλωβίζεται το πολιτικό σύστημα της χώρας και τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην ακροδεξιά ρητορική Βελόπουλου. Αν θέλετε, εγκλωβίζεται το πολιτικό σύστημα της χώρας στη μάχη της Χρυσής Αυγής. Και ξεκινάνε τα fake news. Ποια είναι τα fake news; Πρώτον, ότι κατελήφθη ελληνικό έδαφος. 16 στρέμματα μάλιστα. Και δίνανε και χάρτες του ελληνικού εδάφους που έχει καταληφθεί δήθεν από τους Τούρκους και τα λένε σοβαροί άνθρωποι αυτά… Οι φερόμενοι ως σοβαροί άνθρωποι, αυτά. Εμφανίζεται η αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει αυτό που είπατε πριν. Να ρωτάει την κυβέρνηση εάν και κατά πόσον ο ελληνικός στρατός αποχώρησε ενόψει της τουρκικής στρατοχωροφυλακής».

Υποκρισία και ανοησία

Πάντως από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά επιτίθενται στην κυβέρνηση κατηγορώντας την πως την περίοδο της έξαρσης του προσφυγικού-μεταναστευτικού ήταν αυτή που υιοθετούσε ακροδεξιά ρητορική και επιδιδόταν σε πολεμικού τύπου διακηρύξεις, ενώ τώρα στο θέμα της συνοριακής γραμμής του Έβρου -κατά την Κουμουνδούρου- υπάρχει διάθεση υποβάθμισης από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης για την τουρκική επιθετικότητα.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον Αντ1 επισήμανε ότι «η ίδια κυβέρνηση που ξεπέρασε τα όρια της υποκρισίας και της ανοησίας πριν από μερικούς μήνες στον Έβρο, όπου σχεδόν κήρυξε τον πόλεμο στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που εργαλειοποίησε ο Ερντογάν, τώρα λέει ότι δεν θα κάνει θέμα για μερικές δεκάδες μέτρα. Στη συνέχεια, προβαίνει σε διάβημα, δεν ενημερώνει κανέναν, και σήμερα έρχεται να διαψεύσει το ζήτημα, κάνοντας λόγο για fakenews». Όπως συμπλήρωσε, «έχουμε να κάνουμε με έναν συνδυασμό απόλυτης απώλειας ψυχραιμίας, υποκρισίας, ανοησίας, ανεπάρκειας και απόλυτης έλλειψης στρατηγικής»

Κατά τον κ. Τζανακόπουλο, «το συνονθύλευμα δηλώσεων που αλληλεπικαλύπτονται και αλληλοδιαψεύδονται δεν συγκροτούν σοβαρή στάση στην εξωτερική πολιτική, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου η Τουρκία οξύνει τη συμπεριφορά της και τίποτα καλό δεν προμηνύει η πλήρης απώλεια ψυχραιμίας τόσο του κ. Μητσοτάκη, αλλά και του υπουργού Εξωτερικών, του υπουργού Εθνικής Άμυνας, καθώς και του κυβερνητικού εκπροσώπου». Υπογράμμισε, τέλος, ότι προκαλεί μεγάλη εντύπωση «το μέγεθος της υποκρισίας όσων άσκησαν αντιπολίτευση τα δύο προηγούμενα χρόνια με μοναδικό ζήτημα στην ημερήσια διάταξη τη δήθεν προδοτική συμφωνία των Πρεσπών».

Ακραίοι τόνοι στο προσφυγικό

Στο ίδιο μήκος κύματος ουσιαστικά και ο Πάνος Σκουρλέτης αναφορικά με την κατάσταση στον Έβρο, σχολίασε πως «αυτό που επιβεβαιώθηκε [..] είναι ότι έχουμε διαφορετικές εκφωνήσεις από δύο υπουργεία, από το Άμυνας και από το Εξωτερικών». «Αυτό από μόνο του γεννάει ένα ερώτημα», είπε, επισημαίνοντας πως ο ίδιος δεν είναι «οπαδός του να σηκώσουμε καμιά σημαία, του να υιοθετήσουμε διάφορα τα οποία ακούγονται από δω και από κει».

«Η κυβέρνηση συνηθίζει να σηκώνει άλλα πράγματα ψηλά. Μας μίλησε, για παράδειγμα, για “υβριδικό” πόλεμο και για εισβολή γι’ αυτά που συνέβαιναν εκ μέρους του Ερντογάν με την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών. Υιοθέτησε ultra ακραίους όρους και χαρακτηρισμούς καθαρά για λόγους εσωτερικής πολιτικής επικοινωνίας», ανέφερε.

«Τώρα, λοιπόν, που τίθεται το ερώτημα υπήρξε ή δεν υπήρξε εισβολή, γιατί το βάζουμε στην άκρη αυτό; Προφανώς διότι κάτι δεν έχει πάει καλά. Κάτι πήγε στραβά. Αυτό δικαιούμαστε να το μάθουμε. Έχουμε κάθε δικαίωμα», συμπλήρωσε ο Π. Σκουρλέτης.

Sports in

LIVE: Ελλάδα – Πουέρτο Ρίκο

Παρακολουθήστε live στις 18:30 την εξέλιξη της φιλικής αναμέτρησης Ελλάδα – Πουέρτο Ρίκο. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Ιουλίου 2024