Αναταραχή λέγεται ότι δημιούργησε στις διαπραγματεύσεις της Γερμανίας για ένα κοινό σχέδιο χαλάρωσης των μέτρων για την πανδημία σε όλη τη χώρα, η απόφαση του κρατιδίου της Θουριγγίας να χαράξει τη δική του στρατηγική για την επόμενη ημέρα του lockdown.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κάλεσε σύσκεψη για τον κοροναϊό, μετά την ανακοίνωση του κυβερνήτη της Θουριγγίας, Μπόντο Ράμελο, ότι η πολιτεία του πρόκειται να καταργήσει τόσο την υποχρεωτική χρήση μάσκας όσο και το όριο στον αριθμό των πολιτών που έχουν δικαίωμα να συναθροίζονται εντός των επόμενων δύο εβδομάδων.

«Ο κίνδυνος δεν έχει εξαφανιστεί, όμως η στρατηγική μας θα πρέπει να είναι προσεκτικά υπολογισμένη», ανέφερε ο Ραμέλο.

Η ανακοίνωσή του, η οποία φαίνεται πως έπιασε προ εκπλήξεως τους υπόλοιπους 15 ηγέτες των ομοσπονδιακών κρατιδίων της χώρας, προέκυψε τη στιγμή που οι επιστημονικές συμβουλές που ακολουθεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ προτείνουν την τήρηση μέτρων όπως η κοινωνική αποστασιοποίηση, τα μέτρα υγιεινής και η χρήση μάσκας. Οι ηγέτες επιθυμούν επίσης να δουν τις επιπτώσεις της χαλάρωσης άλλων μέτρων, όπως το σταδιακό άνοιγμα των σχολείων, πριν προχωρήσουν σε επιπλέον βήματα.

Σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, ορισμένοι από τους ηγέτες που συμμετέχουν στις συσκέψεις για τον κοροναϊό, κατηγορούν τον Ράμελο ότι ακολουθεί μια απερίσκεπτη προσέγγιση, την οποία παρομοιάζουν με βήματα σε ναρκοπέδιο.

Ο Γιανς Σπαν, ομοσπονδιακός υπουργός υγείας, αναφέρει ότι η ανακοίνωση του Ράμελο ήταν πρόωρη, προσθέτοντας: «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η πανδημία αποτελεί παρελθόν. Αυτή τη στιγμή παρατηρούμε ολόκληρες περιοχές στις οποίες επί ολόκληρες μέρες δεν έχουν σημειωθεί κρούσματα. Από την άλλη πλευρά, έχουμε και τοπικά ξεσπάσματα του ιού, στα οποία η ασθένεια εξαπλώνεται ταχύτατα και απαιτεί την άμεση παρέμβασή μας».

Τι υποστηρίζει ο Ράμελο

Ο Ράμελο αναφέρει ότι τα σχέδιά του δικαιολογούνται από το γεγονός ότι η Θουριγγία έχει έναν πό τους χαμηλότερους ρυθμούς μετάδοσης κοροναϊού στη Γερμανία με μόλις 133 λοιμώξεις ανά 100.000 άτομα. Επιμένει ότι αν οι νέες λοιμώξεις σε οποιαδήποτε περιοχή του κρατιδίου ξεπεράσουν τις 35 ανά 100.000 εντός μίας εβδομάδας, πρόκειται να επανεισάγει άμεσα τους περιορισμούς.

Αγωνία για νέα επίκεντρα διασποράς του ιού

Το Σαββατοκύριακο υπήρξε ανησυχία για τα νέα ξεσπάσματα του κοροναϊού στην Ανατολική Φριζία, τα οποία φέρονται να ξεκίνησαν από τη συνάθροιση λιμενεργατών σε ένα εστιατόριο. Δεκαοκτώ άτομα μολύνθηκαν από τον ιό, ενώ το εστιατόριο διερευνάται για πιθανές αστοχίες στην επιβολή μέτρων για τον κοροναϊό, όπως αναφέρουν οι αρχές.

Στην Φρανφούρτη, οι συνθήκες που επικρατούσαν σε εκκλησία Βαπτιστών τίθεται υπό διερεύνηση καθώς 107 άτομα που παρευρέθηκαν σε τελετή στις 10 Μαΐου βγήκαν θετικά στον ιό.

Στο Αμβούργο, η αστυνομία εισέβαλε σε μπαρ το Σαββατοκύριακο μετά από καταγγελίες για παραβίαση των νέων υγειονομικών κανόνων.

Οι διαμαρτυρίες κατά του lockdown που αναμενόταν να πραγματοποιηθούν το Σαββατοκύριακο, αναβλήθηκαν ή πραγματοποιήθηκαν με χαμηλή συμμετοχή εξαιτίας των καταιγίδων που σημειώθηκαν στη χώρα.

Πηγή: www.theguardian.com