Οι δεσπότες και η Ιερά Σύνοδος του ποδοσφαίρου μας
Ασχολούμαστε με τα βαρετά παραγοντικά γιατί η αγωνιστική δράση στην Ελλάδα αργεί ακόμα
Εχει περάσει πάνω από μια εβδομάδα από την ημέρα που η ΕΠΟ έστειλε επιστολή στη FIFA, ζητώντας της να παρέμβει και να συνετίσει τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, που αλλάζοντας την ημερομηνία των εκλογών της έκανε ανεπίτρεπτη παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο, αλλά απάντηση ακόμα δεν ήρθε. Δεν αποκλείω να ‘ρθει και να είναι και σκληρή – γενικά είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τι θα γίνει τον επόμενο καιρό σε κάμποσα θέματα του ποδοσφαίρου και του ελληνικού αθλητισμού γενικότερα. Αλλά είναι δεδομένο ότι οι εποχές που η ΕΠΟ ζητούσε κάτι και η FIFA την επομένη κιόλας έτρεχε να τη βοηθήσει περάσαν. Τώρα και η παγκόσμια ομοσπονδία πριν τοποθετηθεί ρωτάει να δει τι γίνεται, έχει ανοιχτή γραμμή με κυβερνητικά στελέχη, δεν βιάζεται να παρέμβει. Πόσω μάλλον σε χώρες που την κατάργηση του αυτοδιοίκητου την έχουν αποδεχθεί. Οπως η δική μας.
Αυτόνομα
Δεν το λέω αυτό εγώ, το λέει μια από τις σοβαρότερες ποδοσφαιρικές ενώσεις της χώρας: η ποδοσφαιρική Ενωση Ηρακλείου που κάποια στιγμή θα φιλοξενήσει και την Εθνική Ελλάδος, αν τα έργα στο Παγκρήτιο ολοκληρωθούν. Η ΕΠΣ Ηρακλείου την περασμένη εβδομάδα έστειλε μια επιστολή στην ομοσπονδία που της ζητά να συνεργαστεί με τον υφυπουργό ώστε να αλλάξει η διάταξη που ορίζει τη λειτουργία της και που τροποποιήθηκε από τον Σταύρο Κοντονή όταν ήταν υφυπουργός. Η διάταξη αυτή αναφέρει ότι «η ΕΠΟ είναι νομικό πρόσωπο που διέπεται από τους κανόνες της ελληνικής έννομης τάξης και λειτουργεί με βάση το Καταστατικό της και τους κανόνες και τις οδηγίες των FIFA και UEFA». Η ΕΠΣ Ηρακλείου εξηγεί, και έχει δίκιο, πως όταν έχεις δεχθεί ότι είσαι «νομικό πρόσωπο που διέπεται από τους κανόνες της ελληνικής έννομης τάξης» δεν μπορείς να φωνάζεις αν σου αλλάξουν τον μήνα των εκλογών. «Εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος που θα διαβάσει την παραπάνω φράση ότι εμμέσως πλην σαφώς καταλύεται το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, το οποίο επιτάσσει σύμφωνα με τις εντολές των διεθνών συνομοσπονδιών, UEFA και FIFA, όλα τα θέματα λειτουργίας και οργάνωσης του αθλήματος του Ποδοσφαίρου και της ΕΠΟ και των μελών της να ρυθμίζονται αυτόνομα από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και μόνο» αναφέρει η ΕΠΣ Ηρακλείου στην επιστολή της. Ζητά μάλιστα να αλλάξει η διατύπωση του συγκεκριμένου άρθρου, ώστε οι παρεμβάσεις των υπουργών να μην επιτρέπονται.
Μόνοι
Αυτό που λένε στους παράγοντες της ΕΠΟ οι άνθρωποι της ΕΠΣ Ηρακλείου είναι απλό: «Μόνοι μας βγάλαμε τα μάτια μας». Στο ελληνικό ποδόσφαιρο συμβαίνει συχνά μπροστά στον καιροσκοπισμό να ξεχνούν όλοι τον σεβασμό των θεσμών: νομίζουν πως αν βοηθήσουν έναν υφυπουργό, αυτός θα τους χρωστά χάρη για πάντα και πως για πάντα θα διοικεί το ποδόσφαιρο – κούνια που τους κούναγε! Οταν οι κυβερνήσεις αλλάζουν, όποιος ακολουθεί εκμεταλλεύεται το πλαίσιο και κάνει τα δικά του. Τότε κάποιοι θυμούνται το αυτοδιοίκητο και γκρινιάζουν, ενώ οι ίδιοι είχαν αφήσει τους προηγούμενους να το κάνουν κουρέλι.
Δεσπότες
Η ΕΠΟ δεν νομίζω ότι απάντησε στην ΕΠΣ Ηρακλείου τίποτα. Και τι να απαντήσει; Οι μισοί από αυτούς που τη διοικούν (όχι μόνο οι παράγοντες, αλλά και τα ακριβοπληρωμένα στελέχη της) στον Κοντονή χρωστάνε την παρουσία τους στην ομοσπονδία. Αυτές τις διατάξεις οι συγκεκριμένοι, όχι μόνο τις χειροκρότησαν, αλλά μπορεί και να τις έγραψαν κάποτε όλες! Και τώρα ζητάνε παρεμβάσεις της FIFA και γκρινιάζουν μην τυχόν και αλλάξει το εκλογικό σύστημα και χάσουν οι δεσπότες των Ενώσεων το δικαίωμα να εκλέγουν την Ιερά Σύνοδο του ποδοσφαίρου. Βοήθειά μας και βοήθειά τους…
Δεύτερη
Ασχολούμαστε με τα βαρετά παραγοντικά γιατί η αγωνιστική δράση στην Ελλάδα αργεί ακόμα. Οι Γερμανοί είναι προφανώς πιο τυχεροί. Τη δεύτερη αγωνιστική της επανεκκίνησης στην Μπουντεσλίγκα οι ομάδες ήταν πιο εξοικειωμένες με τις καταστάσεις, οι τραυματισμοί λιγότεροι και η προσαρμογή στο νέο περιβάλλον φάνηκε πιο εύκολη. Αλλά ένα πράγμα παραμένει σταθερά ίδιο: αντίθετα από αυτό που συμβαίνει όταν όλα είναι κανονικά, στα άδεια γήπεδα χάνεται εντελώς η περίφημη δύναμη του γηπεδούχου. Στα επτά πρώτα ματς και αυτής της αγωνιστικής είχαμε όλες κι όλες δυο νίκες γηπεδούχων – θεαματικές και εύκολες: σε ματς που αποδείχθηκαν παραστάσεις για έναν ρόλο η Χέρτα κέρδισε την Παρασκευή στο Βερολίνο την Ουνιόν με 4-0 και η Μπάγερν το Σάββατο με 5-2 την Αϊντραχτ Φρανκφούρτης. Σε όλα τα άλλα ματς, που ήταν και περισσότερο ισορροπημένα, νίκη γηπεδούχου δεν υπήρξε: συνολικά μάλιστα στην αγωνιστική οι νίκες των φιλοξενουμένων, στα οκτώ πρώτα ματς, ήταν περισσότερες από αυτές των γηπεδούχων. Πέντε έναντι δύο.
Χιλιάδες
Οι Γερμανοί δεν έχουν συνηθίσει να παίζουν χωρίς τους θεατές τους στις εξέδρες κι αυτό φαίνεται. Οποιος το θεωρεί αυτό αβαντάζ όταν παίζει εκτός έδρας, στο γήπεδό του βρίσκεται μπροστά σε μια δυσκολία που δεν ξέρει να διαχειριστεί. Είναι παράξενο, αλλά είναι πραγματικό και ενδιαφέρον: τελικά οι θεατές στις εξέδρες παίζουν ρόλο και μεγάλο μάλιστα! Η συμβολική κίνηση των 13 χιλιάδων οργανωμένων οπαδών της Γκλάντμπαχ να τοποθετήσουν τις φωτογραφίες τους στα καρεκλάκια της εξέδρας (πληρώνοντας κι ένα συμβολικό ποσό που θα διατεθεί για φιλανθρωπικούς λόγους) στοίχισε μάλιστα στην ομάδα: όπως δήλωσε ο τεχνικός διευθυντής της Μαξ Εμπερλ «οι παίκτες μελαγχόλησαν βλέποντας αυτούς που λείπουν κι έχασαν το μυαλό τους».
Μπάγερν
Αυτοί που το μυαλό τους δεν το χάνουν για κανένα λόγο είναι πάντως οι παίκτες της Μπάγερν Μονάχου. Η πρωταθλήτρια Γερμανίας, που ήταν θυμίζω στον ίδιο όμιλο με τον Ολυμπιακό στο Τσάμπιονς Λιγκ, βγήκε από την καραντίνα και επέστρεψε στο γήπεδο σαν θηρίο που το ‘σκασε από κλουβί! Η ευκολία με την οποία στραπατσάρισε το Σάββατο την Αϊντραχτ Φρανκφούρτης την καθιστά στα μάτια μου αυτή τη στιγμή το πρώτο φαβορί για την κατάκτηση, όχι απλώς του γερμανικού πρωταθλήματος αλλά και του Τσάμπιονς Λιγκ. Στο πρώτο μέρος της σεζόν ήταν ο Λεβαντόφσκι που με τα δικά του γκολ κράταγε ζωντανή την Μπάγερν σε κάθε ευκαιρία: τώρα πήραν φόρα όλοι και βοηθάνε τον πολωνό όσο ποτέ άλλοτε τη φετινή σεζόν. Από τα πέντε γκολ που σημείωσε η Μπάγερν ο Λέβα έβαλε μόλις ένα: η γερμανική ομάδα απολαμβάνει το ποδόσφαιρο δείχνοντας εμπράκτως πόσο της έλειψε. Η προσαρμογή της σε ματς χωρίς θεατές φαίνεται πανεύκολη και όταν φτάσει να παίξει στο Τσάμπιονς Λιγκ θα είναι σίγουρα σε φουλ φόρμα – πράγμα που δύσκολα μπορώ να φανταστώ για τους ανταγωνιστές της. Η Γιούβε, η Μπάρτσα, η Ρεάλ, η Σίτι ακόμα δεν πάτησαν γήπεδο. Ενώ οι Γερμανοί πρωταθλητές ήδη πετάνε.
- Έσωσε τη ζωή άντρα με ΚΑΡΠΑ αλλά δίχασε το ίντερνετ – Το βίντεο που έγινε βαιραλ
- Ρωσία: Απίστευτες οι ταχύτητες του υπερηχητικού πυραύλου Oreshnik – Φτάνει Λονδίνο και Παρίσι σε 20 λεπτά
- Τροχαία: «Πάνω από 120 άνθρωποι χτυπήθηκαν και εγκαταλείφθηκαν – Οι θάνατοι ισοδυναμούν με 12 Τέμπη τον χρόνο»
- Αγέραστος Ντι Μαρία: Πέτυχε χατ τρικ σε 15 λεπτά με ψαλιδάκι (vid)
- Φθιώτιδα: Ισχυροί άνεμοι ξερίζωσαν δέντρα και ξήλωσαν τέντες – Σοβαρές ζημιές σε σκάφη
- Τροχαίο στις Σέρρες: Πέθανε ο 15χρονος οδηγός του οχήματος που προσέκρουσε σε κολώνα