Περιφέρεια Αττικής: Δεν υπάρχει υπέρβαση στο κόστος ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου
Προτεραιότητα για την Περιφέρεια Αττικής η διασφάλιση της ολοκλήρωσης του έργου ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου.
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
«Η Περιφέρειας Αττικής διερευνά τον καλύτερο δυνατό τρόπο δημοπράτησης και ολοκλήρωσης του έργου της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, προκειμένου να επιτευχθεί το βέλτιστο τεχνικά, οικονομικά και κοινωνικά αποτέλεσμα», βεβαιώνει η Διοίκηση με ανακοίνωση-απάντηση, σε δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για καθυστέρηση δημοπράτησης της β΄ φάσης και υπέρβαση κόστους.
Συγκεκριμένα και για την αποκατάσταση της αλήθειας, όπως αναφέρει, η Διοίκηση επισημαίνει τα παρακάτω επτά σημεία:
Πρώτον, το έργο στηρίζεται στο Προεδρικό Διάταγμα 443/6-12-2013, το οποίο αφορά στην έγκριση του προγράμματος ολοκληρωμένης ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αυτού. Περιλαμβάνει τρεις φάσεις κατασκευής: Α΄ Φάση: έργα Υποδομών (Οδοποιία και αντιπλημμυρικά). Β΄ Φάση: έργα ανωδομής και διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου. Γ΄ Φάση: λιμενικά έργα (προβλήτες, παραλία, έξαλλες νησίδες κ.α.)
Δεύτερον, η Α’ Φάση ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2016 με αρχικό προϋπολογισμό 150 εκατ. Ευρώ και θα ολοκληρωθεί, ως το τέλος του 2020.
Τρίτον, στην αρχική εγκεκριμένη μελέτη προβλεπόταν προϋπολογισμός 175 εκατ. ευρώ, για το σύνολο της Β΄ Φάσης
Τέταρτον, η μελέτη της Β΄ Φάσης, απαιτείται να επικαιροποιηθεί, κυρίως λόγω αλλαγής νόμων και κανονισμών που μεσολάβησαν από την έγκρισή της το 2013. (αλλαγές στις προδιαγραφές των στατικών μελετών. αλλαγή του Κανονισμού Τεχνολογίας Σκυροδέματος, ο ΚΕΝΑΚ των κτηρίων κ.α). Στην ίδια μελέτη πρέπει να συμπεριληφθούν επίσης οι επιβεβλημένες αλλαγές στο αντιπλημμυρικό έργο της Α΄ Φάσης, που εγκρίθηκε τον Ιούλιο του 2018 και περιλαμβάνει τις χαμηλές περιοχές του Μοσχάτου και της Καλλιθέας σαν κατακλυζόμενες περιοχές.
Πέμπτο, όσοι μιλούν για υπέρβαση, θεωρούν ότι το κόστος ανερχόταν στο αρχικά δεσμευμένο ποσό των 110.000.000 ευρώ , κι όχι στα 175 που είναι ο προϋπολογισμός. Με το ποσό αυτό ολοκληρωνόταν μόνον μέρος της Β΄ Φάσης του συνολικού έργου και δεν περιλαμβάνονταν, οι εργασίες πρασίνου στο χώρο του πάρκου αξίας 35.000.000 ευρώ, αλλά ούτε και οι τροποποιήσεις που υπαγορεύονται από την αναγκαία επικαιροποίηση της μελέτης που προαναφέρθηκε, αξίας άλλων 30.000.000 ευρώ περίπου.
Έκτο, το ποσό των 2.500.000 € που δεσμεύεται στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας αφορά στην προαναφερθείσα επικαιροποίηση της μελέτης, η οποία πρέπει να εκπονηθεί μέχρι του σταδίου της Μελέτης Εφαρμογής, για να καταστεί δυνατή η χωρίς αποκλείσεις εφαρμογή του αρχικού σχεδιασμού καθώς και η έκδοση της απαραίτητης οικοδομικής άδειας για την εκτέλεση των εργασιών της Β΄ Φάσης.
Έβδομο, η υλοποίηση του συνολικού έργου της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου αποτελεί προτεραιότητά για τη σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής η οποία βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για εξασφάλιση χρηματοδότησης. Ενώ θα χρηματοδοτηθεί και από τον νέο ΠΕΠ Αττικής 2021-2027.
Σε κάθε περίπτωση είναι αδιαμφισβήτητα δύο πράγματα
- Το έργο δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο μικροπολιτικής εκμετάλλευσης κι αντιπαράθεσης.
- Η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής διερευνά τον καλύτερο δυνατό τρόπο δημοπράτησης και ολοκλήρωσης του εν λόγω έργου προκειμένου να επιτευχθεί το βέλτιστο τεχνικά, οικονομικά και κοινωνικά αποτέλεσμα, προς όφελος των πολιτών της Αττικής.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις