Συνεχίζει τη χρήση υδροξυχλωροκίνης η Βραζιλία παρά την απόφαση του ΠΟΥ
Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αναστέλλει «προσωρινά» τις κλινικές δοκιμές με την υδροξυχλωροκίνη που γίνονταν σε συνεργασία με εταίρους του σε διάφορες χώρες, για προληπτικούς λόγους.
Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι συνεχίζει να συνιστά τη χρήση της υδροξυχλωροκίνης για τη θεραπεία του νέου κοροναϊού, παρά την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) να αναστείλει προσωρινά τις κλινικές δοκιμές με το σκεύασμα αυτό για προληπτικούς λόγους.
«Παραμένουμε πολύ ήρεμοι και γαλήνιοι — και δεν θα υπάρξει καμία τροποποίηση» των συστάσεων που έγιναν, διαβεβαίωσε η Μάιρα Πινιέιρου, στέλεχος του υπουργείου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Μπραζίλια.
Έπειτα από την έντονη πίεση που άσκησε ο πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου, το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας, της χώρας που υφίσταται το πιο βαρύ πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας στη Λατινική Αμερική, έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα έγγραφο το οποίο συνιστούσε τη χρήση της χλωροκίνης και της υδροξυχλωροκίνης σε ήπιες περιπτώσεις ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό, παρά την έλλειψη πειστικών τεκμηρίων για την αποτελεσματικότητα τους.
Η απόφαση πυροδότησε θύελλα επικρίσεων από πλευράς της βραζιλιάνικης επιστημονικής κοινότητας.
Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αναστέλλει «προσωρινά» τις κλινικές δοκιμές με την υδροξυχλωροκίνη που γίνονταν σε συνεργασία με εταίρους του σε διάφορες χώρες, για προληπτικούς λόγους.
Κατέληξε στην απόφαση αυτή το Σάββατο, μετά τη δημοσίευση μελέτης την προηγουμένη στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet, στην οποία χαρακτηρίζεται αναποτελεσματική, αν όχι βλαπτική, η καταφυγή στη χλωροκίνη και παράγωγά της, όπως είναι η υδροξυχλωροκίνη, εξήγησε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους.
Με 23.473 θανάτους επί συνόλου 374.878 κρουσμάτων μόλυνσης, κατά τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό, η Βραζιλία είναι η χώρα που έχει υποστεί μακράν το πιο βαρύ πλήγμα από την πανδημία του κοροναϊού στη Λατινική Αμερική, ενώ βρίσκεται στη δεύτερη θέση στον κόσμο, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, ως προς τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις