Με δωρεάν προκρατήσεις οι επισκέψεις στο πάρκο Σταύρος Νιάρχος
Οι επισκέψεις θα επιτρέπονται μόνο μετά από προεγγραφή σε ηλεκτρονική πλατφόρμα. Η ύπαρξη προεγγραφής θα ελέγχεται σε τρεις πύλες - σημεία ελέγχου.
Με δωρεάν προκρατήσεις θα γίνονται πλέον οι επισκέψεις στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην μετακοροναϊό εποχή. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπεύθυνοι του κέντρου, από την επόμενη εβδομάδα οπότε ανοίγει ξανά τις πόρτες του για το κοινό, θα ισχύουν νέοι κανόνες και -αναγκαστικά- περιορισμοί στον αριθμό των επισκεπτών. Ταυτόχρονα θα εφαρμοστούν κανονισμοί, οι οποίοι θα αποτρέπουν τον συνωστισμό τόσο μέσα στο πάρκο και τους υπόλοιπους χώρους, και βέβαια στις πύλες εισόδου και εξόδου.
Έτσι, οι επισκέψεις θα επιτρέπονται μόνο μετά από προεγγραφή σε ηλεκτρονική πλατφόρμα. Η ύπαρξη προεγγραφής θα ελέγχεται σε τρεις πύλες – σημεία ελέγχου. Δεν θα επιτρέπεται η είσοδος χωρίς προεγγραφή ακόμη και αν τη συγκεκριμένη ώρα υπάρχουν «κενές θέσεις» στις προεγγραφές. Με τον τρόπο αυτό δεν θα υπάρχει κανένα κίνητρο για τη δημιουργία σειράς αναμονής η οποία θα προκαλούσε, πολλές φορές, ανεξέλεγκτο συνωστισμό.
Τόσο μέσα στο Πάρκο όσο και στις πύλες εισόδου και εξόδου, θα υπάρχει επιτήρηση από προσωπικό του Κέντρου και φύλακες ώστε να αποθαρρύνεται ο συνωστισμός.
Από τον κανόνα της προεγγραφής θα εξαιρούνται μόνον οι άνω των 65 ετών, τα ΑμεΑ και οι έγκυοι, για τους οποίους η πρόσβαση θα είναι ελεύθερη, με έλεγχο, αν χρειασθεί, της ηλικίας, κάρτας ΑμεΑ κλπ. Ειδικά για τις ομάδες αυτές στόχος μας είναι να αποφεύγεται η καθυστέρηση στην είσοδο.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση «Εκ πρώτης όψεως θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει την ελεύθερη πρόσβαση των 65+ κίνητρο για μια ευάλωτη ομάδα να μην παραμείνει στο σπίτι αλλά να εκτεθεί σε κίνδυνο μετάδοσης. Στην πραγματικότητα, όμως, πιστεύουμε ότι ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Οι άνω των 65 της περιοχής, και γενικότερα βέβαια, εκτίθενται αυτή τη στιγμή σε μεγαλύτερο κίνδυνο γιατί αναγκάζονται να κάνουν περίπατο σε ανοργάνωτες διαδρομές (παραλία, πλατείες κλπ.) όπου ο κίνδυνος συνωστισμού είναι πολύ μεγαλύτερος απ’ ότι στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, συνολικής έκτασης 210 στρεμμάτων, εκ των οποίων 50 είναι τα άμεσα «ωφέλιμα» για περίπατο και όπου θα υπάρχει και επιτήρηση για την αποφυγή του «κατά τόπους» υψηλού συγχρωτισμού. Η απόφαση μας για ελεύθερη πρόσβαση στους 65+, αποτελεί ουσιαστικά μια προσφορά στους περίοικους άνω των 65».
Ειδική μέριμνα θα ληφθεί για την επίσκεψη τουριστών στο ΚΠΙΣΝ αφού το Κέντρο Πολιτισμού αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Αθήνας.
Του ανοίγματος του Πάρκου, θα προηγηθεί ανακοίνωση στον ιστότοπό του με τις λεπτομέρειες του συστήματος προεγγραφών, με την ανακοίνωση της ημέρας και ώρας για τις πρώτες προεγγραφές, των σημείων εισόδου κλπ.
Μέχρι την πανδημία του κορωνοϊού το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ήταν ένα από τα πολύ μεγάλα success stories της χώρας μας και αναδείχθηκε στον πιο αγαπημένο προορισμό των κατοίκων και επισκεπτών της Αττικής. Το 2019 είχε 6,3 εκατομμύρια επισκέψεις, πολύ πέρα και από την πιο αισιόδοξη πρόβλεψη πριν την παράδοσή του στην Ελληνική Πολιτεία.
Όμως, στην παρούσα φάση, αυτή η πολύ υψηλή ενδεχόμενη επισκεψιμότητα, με τον αναπόφευκτο συνωστισμό που συνεπάγεται, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για διάδοση του ιού. Ιδιαίτερη δυσκολία παρουσιάζει το διάστημα 18:00 – 20:00, στο οποίο, τα Σαββατοκύριακα τον Ιούνιου του 2019, ο ρυθμός άφιξης των επισκεπτών ξεπερνούσε τους 2.000 την ώρα.
Οι περιορισμοί που τώρα θέτονται σε εφαρμογή συνεπάγονται σημαντική απώλεια εσόδων για το ΚΠΙΣΝ. Επίσης, η απασχόληση του προσωπικού επιτήρησης και εφαρμογής των μέτρων σημαίνει σημαντικές δαπάνες. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση «για το ΚΠΙΣΝ, όμως, η προστασία της υγείας των επισκεπτών είναι η πρώτη και επιτακτική προτεραιότητα». Για το λόγο αυτό, είναι σε συνεννόηση με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καθώς και με το Υπουργείο Υγείας για την οριστικοποίηση όλων των πρωτοκόλλων προστασίας.
- Οι «ποινές» για σπίτια, αυτοκίνητα και επιχειρήσεις χωρίς ασφάλιση για φυσικές καταστροφές
- Γαλλία: Δόκτωρ Τζέκιλ και Κύριος Μακρόν
- Συνταγή: Γαλοπούλα με κιμά, κάστανα και σταφίδες
- Και εορταστικές και super: Οι υπερτροφές των γιορτών
- Δεν την ξεπέρασε ποτέ: Η ταινία που «τραυμάτισε» τον Χιου Γκραντ όταν ήταν παιδί
- Ξέχνα το ghosting: Το zombieing μπήκε στις σχέσεις και είναι ακόμα χειρότερο