Κοροναϊός : Τι θα συνέβαινε αν δεν είχαν ληφθεί τα μέτρα – Το «καλό», το κακό και το χειρότερο σενάριο
Χωρίς τα μέτρα θα είχαμε χιλιάδες νεκρούς από κοροναϊό, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Σωτήρης Τσιόδρας. Σε επιφυλακή παραμένουν οι Αρχές, για το ενδεχόμενο νέο κύμα της πανδημίας.
Την ανάγκη επιφυλακής και εγρήγορσης για ένα τυχόν δεύτερο κύμα έξαρσης του κοροναϊού, τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά την -όπως ανακοινώθηκε- τελευταία τηλεοπτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα θύματα που θα είχε η Ελλάδα από τον κοροναϊό, εάν η χώρα δεν είχε λάβει έγκαιρα μέτρα.
Πρόσθεσε δε ότι ως χώρα, περάσαμε με επιτυχία την πρώτη φάση. «Η συμμετοχή του κόσμου ήταν καταλυτική σε αυτή την προσπάθεια. Όπως δείχνουν οι αριθμοί τα μέτρα συνέβαλαν ώστε να μειωθεί κατά 80% η διασπορά του ιού στη χώρα», σημείωσε.
Το «καλό», το κακό και το χειρότερο σενάριο
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, ο λοιμωξιολόγος, εαν δεν είχαν ληφθεί τα μέτρα, η χώρα μας θα θρηνούσε με βάση το καλύτερο σενάριο πάνω από 7.000 νεκρούς, με βάση το κακό οι νεκροί θα ξεπερνούσαν τις 13.000, ενώ στο χειρότερο σενάριο, ο κ. Τσιόδρας δεν θέλησε καν να αναφερθεί.
Ειδικότερα όπως είπε ο κ. Τσιόδρας : «Σήμερα έχουν συνολικά καταγραφεί 173 θάνατοι. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχω από την Καθηγήτρια κυρία Σύψα, με το καλύτερο δυνατό σενάριο σχετικά με τη θνητότητα του ιού, δηλαδή ένα 0,55% και χωρίς τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, δηλαδή μια μείωση των επαφών του πληθυσμού περίπου 10%, ο αριθμός των θανάτων θα είχε μια μέση τιμή 13.685 θανάτους.
Με μια μείωση των επαφών κατά 20% θα ήταν 7.015 θάνατοι.
Τα χειρότερα σενάρια δεν τα αναφέρω, γιατί έστω και αργά κάποια μέτρα φυσικά και θα τα παίρναμε, όπως συνέβη σε άλλες χώρες. Τότε όμως θα ήταν αργά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
Παράλληλα έκανε αναφορά στα πρώτα αποτελέσματα από δύο μελέτες σε αιμοδότες και εναπομείναντες ορούς από δείγματα που είχαν ληφθεί Μάρτιο και Απρίλιο, τονίζοντας πως στην πρώτη περίπτωση μόλις 0,7% βρέθηκαν θετικά στον κοροναϊό και στην δεύτερη θετικά βρέθηκαν το 0,35%.
Η σύγκριση με άλλες χώρες
Σημείωσε δε πως στην Ελλάδα, καταγράφονταν συνολικά 16 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού έναντι 815 στο Βέλγιο, 574 στην Ισπανία, πάντα ανά εκατομμύριο πληθυσμού, 555 στο Ηνωμένο Βασίλειο και 544 ανά εκατομμύριο πληθυσμού στην Ιταλία.
Αν ξέχναγα τις μαθηματικές εκτιμήσεις και στη χώρα μας είχαμε αντίστοιχα περίπου 500 θανάτους ανά εκατομμύριο, λιγότερους από αυτούς που σας λέω, θα αναμέναμε περίπου 5.400 θανάτους».
«Ο ιός εξακολουθεί να υπάρχει»
Ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε την ανάγκη επιφυλακής και εγρήγορσης για ένα τυχόν δεύτερο κύμα κοροναϊού
«Η επιστροφή στην κανονικότητα έχει ξεκινήσει με προσοχή. Ο ιός εξακολουθεί να υπάρχει, δεν έχει χάσει την ιδιότητα της διασποράς του, ιδίως όταν βρει τις κατάλληλες συνθήκες διασπείρεται εύκολα.
Όταν έχω συμπτώματα του ιού πρέπει να ελέγχομαι, να ειδοποιώ τους δικούς μου, να απομονώνομαι, να παίρνω έγκαιρα και όταν χρειάζεται θεραπεία», υπογράμμισε ο Σωτήρης Τσιόδρας.
- Έφτασε μέχρι τις ΗΠΑ ο χορός της Λατινοπούλου με το soundtrack του Τραμπ – Τι ανήρτησε ο υποψήφιος υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ
- Διαβάστε στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: Κωδικός «Μεσαία τάξη»
- Αταμάν: «Παίξαμε πιο έξυπνα στα τελευταία λεπτά και πήραμε μια σημαντική νίκη»
- Απολαύστε γκολ και πλούσιο θέαμα από τα παιχνίδια του Nations League – Όλα τα αποτελέσματα και οι βαθμολογίες
- Κακοκαιρία Alexandros: Live η πορεία των έντονων καιρικών φαινομένων που σαρώνουν τη χώρα
- Ναν: «Ήταν μεγάλη νίκη, έκανε εξαιρετική δουλειά ο Καλαϊτζάκης»