Σε παράδεισο για διακοπές την εποχή του κοροναϊού αναδεικνύεται η Ελλάδα
Μια πολύ σημαντική βοήθεια φαίνεται πως έχει η Ελλάδα στη «μάχη» που αναμένεται να δώσει τους επόμενους μήνες, ώστε να κερδίσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι στην τουριστική πίτα, η οποία λόγω κοροναϊού αναμένεται να είναι αισθητά μικρότερη από άλλες χρονιές
- Υπό κράτηση η Ειρήνη Μουρτζούκου – Την Παρασκευή στο αυτόφωρο για συκοφαντική δυσφήμηση
- Στο «μικροσκόπιο» της Εισαγγελίας η πισίνα στο ακίνητο του Στέφανου Κασσελάκη στις Σπέτσες
- Ο Ρίτσαρντ Γκιρ θυμάται την πρώτη του συνάντηση με την Τζούλια Ρόμπερτς με αφορμή το «Pretty Woman»
- «Καλπάζουν» οι τιμές του φυσικού αερίου
Μια πολύ σημαντική βοήθεια φαίνεται πως έχει η Ελλάδα στη «μάχη» που αναμένεται να δώσει τους επόμενους μήνες, ώστε να κερδίσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι στην τουριστική πίτα, η οποία λόγω κοροναϊού αναμένεται να είναι αισθητά μικρότερη από άλλες χρονιές.
Σε αυτόν τον άτυπο «πόλεμο» που δίνει με τις υπόλοιπες χώρες, στην αναζήτηση «σωτηρίας» μετά από συνεχόμενους μήνες οικονομικής καταστροφής και σε μια προσπάθεια να πάρει εκ νέου μπρος η οικονομία, η Ελλάδα έχει συμμάχους τα διεθνή ΜΜΕ, τα οποία δεν περνάει μέρα που να μην εκθειάζουν τη χώρα μας τόσο για τις ομορφιές της, όσο -και πολύ πιο σημαντικά- για την ασφάλεια που παρέχει στους τουρίστες, λόγω των εξαιρετικών επιδημιολογικών δεδομένων που παρουσιάζει.
Όλα τα δημοσιεύματα, από κάθε μεριά του πλανήτη συμφωνούν στο ότι η Ελλάδα έχει αναδειχτεί «παράδεισος» τουρισμού για το φετινό καλοκαίρι.
Δείτε επίσης: Πρόγραμμα 30 εκατ. ευρώ για τον εγχώριο τουρισμό – Τι ισχύει για τα καταστήματα τις Κυριακές
Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες από πλευράς της κυβέρνησης έχει ξεκινήσει προσπάθεια προβολής της χώρας μας στο εξωτερικό, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δίνει το «παρών» τόσο με συνεντεύξεις, όσο και με παρουσία σε τηλεδιασκέψεις σε διεθνείς ΜΜΕ και φορείς. Με αυτόν τον τρόπο επιχειρεί να επικοινωνήσει στο εξωτερικό την εξαιρετική αντίδραση της χώρας μας απέναντι στον κοροναϊό, αλλά και να ακουστεί από τα πιο επίσημα χείλη, πως η χώρα μας είναι έτοιμη να δεχτεί τους τουρίστες, πάντα με γνώμονα την προστασία τόσο του πληθυσμού της χώρας, όσο και των τουριστών.
Την ίδια στιγμή, σίγουρος ότι το στοίχημα του τουρισμού θα κερδηθεί φέτος δηλώνει μιλώντας στο MEGA ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ξεκαθαρίζοντας ότι ο τρόπος με τον οποίο η χώρα θα υποδεχτεί τους τουρίστες θα είναι ο πιο ασφαλής.
Και ενώ, όσο πλησιάζουμε στο άνοιγμα των συνόρων φουντώνει η συζήτηση περί ασφαλούς τουρισμού, η υπηρεσία δημόσιας υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκαθαρίζει πως το κλείσιμο συνόρων δεν βοηθά πολύ να αποτραπεί η εξάπλωση του κοροναϊού, αλλά ούτε η διενέργεια τεστ σε ταξιδιώτες πριν από την αναχώρηση ή η θερμομέτρησή τους κατά την άφιξη του είναι αποτελεσματικά.
«Η Ελλάδα, ο πιο ελκυστικός προορισμός της Μεσογείου»
«Η Ελλάδα κατέχει τα βασικά εκείνα στοιχεία στο μυαλό των ταξιδιωτών που την καθιστούν τον πιο ελκυστικό προορισμό της Μεσογείου για το επόμενο τρίμηνο» σημειώνει, μεταξύ άλλων, σε έρευνα που υλοποίησε η εταιρία Mindhaus, μέλος της V+O Greece, σε συνεργασία με το Pollfish (ερευνητική πλατφόρμα), προκειμένου να διερευνηθούν πως επηρεάζονται και διαμορφώνονται οι ταξιδωτικές τάσεις εφέτος λόγω του κοροναϊού.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, σε δείγμα 2.750 ερωτώμενων σε ορισμένες από τις πλέον σημαντικές αγορές του Ελληνικού τουρισμού, τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία, την Γερμανία, την Γαλλία και την Ιταλία, διερευνήθηκαν οι συμπεριφορές και οι προθέσεις τους σε ό,τι αφορά στα διεθνή ταξίδια αναψυχής.
«Παρόλο που η κατάσταση για το επόμενο τρίμηνο φαίνεται γενικά δυσμενής, βλέπουμε 2 στους 3 ταξιδιώτες να θέλουν πραγματικά να ξεκινήσουν τα ταξίδια αναψυχής στο εξωτερικό μόλις αρθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και δεν θα περιμένουν την ανακάλυψη εμβολίου για να το κάνουν. Αντιλαμβανόμαστε επίσης ότι εκτός από την ασφάλεια, αναζητούν εμπειρίες χαλάρωσης, ξεγνοιασιάς και διασκέδασης ακόμα περισσότερο από πριν» δήλωσε ο Θεόφιλος Κυρατσούλης, γενικός διευθυντής της Mindhaus.
Συγκεκριμένα το 37,9% των ερωτώμενων δήλωσε ότι είναι διατιθέμενοι να ταξιδέψουν ξανά μόλις αρθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και θα ενημερώνονται συνεχώς για την υγειονομική κατάσταση όσο σχεδιάζουν το ταξίδι τους. Ένα πρόσθετο και πολλά υποσχόμενο 28,1% δήλωσε ότι με την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών, θα προγραμματίσουν εκείνο το ταξίδι αναψυχής που ονειρευόντουσαν όλο αυτόν τον καιρό.
Παρόλο που όλοι οι ερωτώμενοι της έρευνας προσδιόρισαν την ανακάλυψη εμβολίου ως τον πρώτο παράγοντα για να ξεκινήσουν τα διεθνή ταξίδια, το παραπάνω 66% των ερωτώμενων δήλωσε ότι θεωρεί εξίσου σημαντικά τα σαφή υγειονομικά πρωτόκολλα κατά τη διάρκεια των μετακινήσεων (11,8% των απαντήσεων), τους προορισμούς που διαχειρίστηκαν αποτελεσματικά την κρίση του Covid-19 (11,7% των απαντήσεων), καθώς και την πραγματοποίηση τεστ ανίχνευσης Covid-19 πριν από την πτήση.
Η ομάδα αυτή επίσης, θεωρεί φέτος την Ασφάλεια, την Χαλάρωση, την Ξεγνοιασιά και την Διασκέδαση περισσότερο σημαντικές σε σχέση με τις περυσινές διακοπές τους, ακόμα και από το Προσιτό Κόστος. Πρόσθετα, αξιολογούν περισσότερο από πέρυσι, το αίσθημα Ανακάλυψης (Γαλλία) και Περιπέτειας (ΗΠΑ) για το επόμενο διεθνές τους ταξίδι.
Σύμφωνα με την έρευνα και για την ίδια ομάδα ταξιδιωτών, η Γαλλία (55%), η Μεγάλη Βρετανία (55%) και η Γερμανία (62%) είναι περισσότερο έτοιμες να ξεκινήσουν τα διεθνή ταξίδια, καθώς τα ανάλογα ποσοστά των ερωτώμενων δήλωσαν ότι προτίθεται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό εντός του 2020.
Ύμνοι και από το Fortune
«Πώς η Ελλάδα μπορεί να ανοίξει ξανά χωρίς να καταστρέψει την επιτυχία του περιορισμού του κοροναϊού» τιτλοφορείται το άρθρο του Fortune, το οποίο σημειώνει πως με βάση τα δεδομένα, η χώρα μας αποδείχτηκε έξι φορές πιο αποτελεσματική από τη Γερμανία, 27 φορές πιο αποτελεσματική από τη Γαλλία και 35 φορές πιο αποτελεσματική από τη Βρετανία.
«Αν στις αρχές Φεβρουαρίου, κάποιος προέβλεπε πως η αντίδραση της Ελλάδας στην πανδημία του κοροναϊού θα ήταν πιο ισχυρή από εκείνη της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Ιταλίας, ενδεχομένως να τον κατηγορούσαν πως περνά πολύ χρόνο με τον Διόνυσο, τον Έλληνα Θεό του κρασιού». Με αυτή τη φράση ξεκινά το Fortune μια ανάλυση για τον τρόπο που η Ελλάδα κατάφερε να διαχειριστεί την πανδημία.
Το άρθρο επαινεί την ελληνική ηγεσία για την ετοιμότητα που επέδειξε: «Η κυβέρνηση στην Ελλάδα ενήργησε έγκαιρα και πήρε μέτρα δύο εβδομάδες πριν από τον πρώτο θάνατο από τον κοροναϊό στη χώρα. Αν και η Βρετανία ανακοίνωσε το πλήρες lockdown μια μέρα μετά την Ελλάδα, ωστόσο, ως τότε, η Δυτική Ευρώπη σημείωνε 11 φορές περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα και 24 φορές περισσότερους θανάτους», αναφέρεται στο Fortune.
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε αντιμέτωπος με άθλους που θα τρόμαζαν ακόμη και τον Ηρακλή» σημειώνει το δημοσίευμα, που περιγράφει πως η πανδημία του κοροναϊού βρήκε την Ελλάδα έπειτα από μια δεκαετία λιτότητας, με ένα αποδεκατισμένο δημόσιο σύστημα υγείας.
Το άρθρο, σημειώνει ακόμη πως η γρήγορη απόκριση, συνοδεύτηκε από καλή εκτέλεση των μέτρων ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην πειθαρχία των πολιτών της χώρας μας: «Προς μεγάλη έκπληξη, η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων συμμορφώθηκαν με τις οδηγίες των Αρχών. Η κυβέρνηση διπλασίασε σχεδόν τη χωρητικότητα στις εντατικές και προσέλαβε πάνω από 3.500 επαγγελματίες του ιατρικού τομέα».
Σε μια κίνηση εκ διαμέτρου αντίθετη με παλαιότερους πολιτικούς αρχηγούς στην Ελλάδα, που κατηγορούσαν τους ειδικούς όποτε χρειαζόταν να λάβουν σκληρά μέτρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε τους ειδικούς.
Στο δημοσίευμα σημειώνεται πως ο τουρισμός αποτελεί κλειδί για την ελληνική οικονομία και ένα από τα φωτεινά σημεία στην οικονομική κρίση, με 34 εκατομμύρια επισκέπτες μόνο το 2019.
Μητσοτάκης στο Brookings: Η αντίδραση στην πανδημία άλλαξε την εικόνα της χώρας
Μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη του Miller Center του Πανεπιστημίου της Virginia και του Ινστιτούτου Brookings, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η αντίδραση της Ελλάδας στην κρίση «πέτυχε να αλλάξει την εικόνα της χώρας».
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έδρασε γρήγορα, λαμβάνοντας πολύ νωρίς αποφάσεις, ειδικά για την αποτροπή της διασποράς του κοροναϊού. Έδωσε ως παράδειγμα την απόφαση της κυβέρνησης για αναστολή του καρναβαλιού της Πάτρας, η οποία ελήφθη πριν καταγραφεί το πρώτο κρούσμα στη χώρα, παρά την κριτική που ασκήθηκε τότε.
Επισήμανε ότι μετά από τις συζητήσεις με ειδικούς της Δημόσιας Υγείας ήταν προφανές ότι η Ελλάδα θα όδευε προς κάποιας μορφής lockdown. «Έλαβα την απόφαση να το κάνουμε νωρίς παρά αργά και νομίζω ότι ξεκάθαρα ήταν η σωστή απόφαση. Τα μοντέλα μας λένε ότι εάν είχαμε καθυστερήσει έστω κατά μία ή δύο εβδομάδες η πορεία της επιδημίας θα ήταν τελείως διαφορετική», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως η κυβέρνηση φρόντισε να επικοινωνήσει το μήνυμά της προς τους πολίτες προτρέποντάς τους να παραμείνουν σπίτι και να ακολουθήσουν τους βασικούς κανόνες των κοινωνικών αποστάσεων συμπληρώνοντας πως ήταν ξεκάθαρος στόχος η ανάκτηση της σχέσης εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Για τον λόγο αυτό, όπως ανέφερε, ανατέθηκε στους ειδικούς η καθημερινή ενημέρωση των πολιτών.
Θεοχάρης στο MEGA: Τα τέσσερα σημεία του σχεδίου για την υποδοχή τουριστών
Το στοίχημα του τουρισμού έχει βάλει στόχο να κερδίσει η Ελλάδα, παρά τους περιορισμούς που θέτει η πανδημία του κοροναϊού.
Αυτό είπε μιλώντας στο MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, σημειώνοντας παράλληλα ότι είναι νωρίς για να έχουμε εκτίμηση της εικόνας του τουρισμού όπως θα κινηθεί τους επόμενους μήνες.
«Είναι πολύ νωρίς για να μπορεί κάποιος να κάνει συνολική εκτίμηση. Τρέχουμε ώστε εμείς να είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε και τον τελευταίο τουρίστα που θέλει να έρθει στη χώρα μας».
Ο ίδιος σημείωσε πως η Ελλάδα έδωσε το έναυσμα σε όλη την ευρωπαϊκή αγορά έτσι ώστε όλες οι χώρες να που ασχολούνται με τον τουρισμό να ενεργοποιηθούν. «Βλέπουμε ότι υπάρχει κινητικότητα».
Αναφερόμενος στην ανησυχία που υπάρχει για τις χώρες προέλευσης των τουριστών, ο κ. Θεοχάρης τόνισε ότι ο τρόπος με τον οποίο η χώρα θα υποδεχτεί τους τουρίστες θα είναι ο πιο ασφαλής.
«Κάνουμε τα πάντα ώστε ο τρόπος με τον οποίο θα υποδεχτούμε τουρίστες να είναι τέτοιος που να είναι ασφαλής».
Σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού υπάρχουν τέσσερα σημεία στα οποία στηρίζεται το σχέδιο υποδοχής των τουριστών.
Θα υπάρχουν υγειονομικά κριτήρια για τις χώρες που θα επιτρέπεται να στείλουν τουρίστες στην Ελλάδα, δειγματοληπτικοί έλεγχοι που επιτρέπουν την παρακολούθηση της πανδημίας, αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και ενίσχυση των υγειονομικών δομών της χώρας.
«Είναι μια δύσκολη άσκηση αλλά θα την καταφέρουμε» κατέληξε.
- Ουκρανία: Ρωσία και ΗΠΑ μάχονται για το πλεονέκτημα εν όψει της επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ
- ΙΟΒΕ:Μείζον εθνικό πρόβλημα η μείωση και γήρανση του πληθυσμού – Αρνητικό το φυσικό ισοζύγιο σε 13 περιφέρειες
- Φαντασιώσεις, αποδράσεις και έρωτας: Όλα όσα γνωρίζουμε για το νέο άλμπουμ της Lady Gaga πριν κυκλοφορήσει
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις