Στο απόσπασμα τα δικαιώματα των προσφύγων – Σε φράχτες και επιστροφές επικεντρώνεται η πολιτική της ΕΕ
Την ίδια στιγμή ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης επιμένει στις επιστροφές προσφύγων, τονίζοντας μάλιστα πως πρέπει να γίνουν κοινή ευρωπαϊκή προτεραιότητα.
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Κρύο και καταιγίδες από το απόγευμα - Σε ποιες περιοχές θα χιονίσει
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Τα ζώδια σήμερα: Γλύκανε μωρέ λίγο, μην είσαι σαν κακό χρόνο να'χεις
Ο κοροναϊος ήρθε εδώ για να μείνει καθώς και, όπως όλα δείχνουν, και η αντιμεταναστευτική πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία εκμεταλλεύτηκε την κρίση της πανδημίας για να εδραιώσει τα κλειστά κέντρα, τις επιστροφές και να υψώσει φράχτες παρά να ρίξει γέφυρες με τους πρόσφυγες.
Την ίδια στιγμή ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης επιμένει στις επιστροφές προσφύγων, τονίζοντας μάλιστα πως πρέπει να γίνουν κοινή ευρωπαϊκή προτεραιότητα.
Συγκεκριμένα, υπογράμμισε την ανάγκη να γίνουν οι επιστροφές προς τις χώρες προέλευσης κοινή ευρωπαϊκή προτεραιότητα, με την παροχή από την πλευρά της ΕΕ εξωτερικής βοήθειας, εμπορικών και πολιτικών σχέσεων στις χώρες αυτές.
Ο κ. Μηταράκης ανέφερε πως «οι επιστροφές είναι βασικό συστατικό της πολιτικής μας» προσθέτοντας ότι «σεβόμαστε τις διεθνείς υποχρεώσεις, αλλά από εκεί και πέρα για όσους δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, υπάρχει ένα πολύ πιο αυστηρό πλαίσιο και στόχος μας είναι οι επιστροφές και απελάσεις». Εξήγησε ωστόσο, ότι αυτή τη στιγμή δεν γίνονται επιστροφές «γιατί είναι κλειστά τα σύνορα».
«Εμείς θα υποβάλλουμε κανονικά το αίτημά μας, μέσω της Frontex, για επιστροφές στην Τουρκία. Εκεί θα φανεί και στην πράξη αν η Κοινή Δήλωση είναι πρακτικά σε ισχύ ή όχι», τόνισε ο ίδιος. Ως προς τρίτες χώρες, είπε ότι «συνεργαζόμαστε αυτή τη στιγμή πιο ενεργά και με το Αφγανιστάν και με το Ιράκ και με άλλες χώρες προέλευσης», αλλά συμπλήρωσε ότι «η εμπειρία των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών είναι ότι οι επιστροφές κατευθείαν στις χώρες προέλευσης έχει πάρα πολλά εμπόδια».
Ο υπουργός Μετανάστευσης ζήτησε την ενίσχυση της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας «με έναν τρόπο που αφενός θα επιβάλλει πολύ πιο αυστηρούς μηχανισμούς ελέγχου ώστε η Τουρκία να εκπληρώσει την υποχρέωση της για την μείωση των ροών».
Σχετικά με το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση, υπογράμμισε ότι θα πρέπει «να έχει υποχρεωτικούς μηχανισμούς αλληλεγγύης, όχι εθελοντικούς. Και να μην στηριχτεί στην χρηματοδότηση των κρατών της πρώτης γραμμής για να σηκώσουν το βάρος. Εμείς δεν θέλουμε να μας χρηματοδοτούν για να σηκώνουμε το βάρος, θέλουμε να μοιραστούμε το βάρος».
Φράχτης στον Έβρο με πλάτες ΣΥΡΙΖΑ
Με τη σειρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ότι «θα κατασκευάσουμε το φράχτη μας στη βάση των συμφερόντων της χώρας …. Οι φύλακες είναι εδώ, η FRONTEX είναι εδώ και η μεθόριος είναι ασφαλής και θα παραμείνει ασφαλής όσο η κυβέρνηση είναι παρούσα, έχει σχέδιο, έχει στρατηγική και σε καθημερινή βάση επαγρυπνεί μαζί με τους κατοίκους της περιοχής».
Μάλιστα η αξιωματική αντιπολίτευση φαίνεται να συμφωνεί με το σχέδιο της κυβέρνησης.
Χρησιμοποιώντας «διπλωματική» γλώσσα για το εσωτερικό κομματικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στο MEGA και στο ερώτημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της επέκτασης του φράχτη απάντησε:
«Ο φράχτης δεν είναι τρόπος επίλυσης του προσφυγικού. Το προσφυγικό δεν λύνεται με το φράχτη. Εδώ έχουμε μια συγκεκριμένη απειλή εκ μέρους της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει τους πρόσφυγες ως όπλο. Απέναντι σε αυτή την προσπάθεια της Τουρκίας εφόσον το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θεωρεί ότι ο φράχτης είναι αναγκαίος, προφανώς και ο φράχτης πρέπει να γίνει. Δουλειά της κυβέρνησης είναι αυτό».
Ο κ. Κατρούγκαλος πρόσθεσε ότι «ξεχωρίζω τα δύο πράγματα. Ότι δεν είναι τρόπος επίλυσης του προσφυγικού ο φράχτης, δεν πρέπει η Ελλάδα να δεχτεί το ρόλο της ασπίδας του φρουρίου Ευρώπη. Απέναντι στις απειλές της Τουρκίας που μπορεί να γίνουν πράξη, αν η κυβέρνηση δεν λάβει τα μέτρα που είπα προηγουμένως της ενεργητικής διπλωματίας, πρέπει προφανώς να πάρουμε τα υπηρεσιακά μέτρα που ανάγονται στην αρμοδιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Το προσφυγικό όμως θα λυθεί όταν έχουμε μια αλλαγή του Δουβλίνου» και ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε:
«Είναι αυτονόητη η προστασία των συνόρων. Σ’ αυτό πρέπει να ακούσουμε τους υπηρεσιακούς παράγοντες της αστυνομίας και του στρατού στο μέτρο της αρμοδιότητάς τους ο καθένας και από εκεί και πέρα να μην λέμε ότι το προσφυγικό θα λυθεί με φράχτες».
Guardian: Η Ελλάδα υποδέχεται τουρίστες αλλά οι πρόσφυγες παραμένουν κλειδωμένοι
Η Ελλάδα είναι έτοιμη να ανοίξει για τους τουρίστες τους επόμενους μήνες ενώ τα μπαρ και τα εστιατόρια ανοίγουν ξανά αυτή την εβδομάδα. Η κυβέρνηση ήρε τους περιορισμούς μετακινήσεων στις 4 Μαΐου, αλλά έχουν παραταθεί για τους πρόσφυγες που ζουν στις δομές φιλοξενίας των νησιών του Αιγαίου και σε ορισμένα στρατόπεδα της ηπειρωτικής χώρας έως τις 7 Ιουνίου.
Σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης, αυτό αποτελεί μέρος των μέτρων για την προστασία από τον κοροναϊό.
Υπάρχουν 17.421 άνθρωποι που ζουν σε έναν χώρο σχεδιασμένο για λιγότερο από 3.000, αναφέρει ο βρετανικός Guardian αναφερόμενος στη Μόρια.
Οι κάτοικοι που μεταφέρουν υγρό σαπούνι και βαρέλια νερού ενθαρρύνουν όλους να πλένουν τα χέρια τους καθώς περνούν, πρόσφυγες και εργαζόμενους. Ενώ η Μόρια παραμένει ανέγγιχτη από την πανδημία, το φάντασμα του κοροναϊού παραμένει βαρύ.
Οι εκκλήσεις για μαζική εκκένωση της Μόριας, στο νησί της Λέσβου, από εργαζόμενους και ακαδημαϊκούς βοηθούς, δεν έχουν εισακουστεί.
Τα νέα για την επέκταση της καραντίνα αντιμετωπίστηκαν με απογοήτευση από ορισμένους στο στρατόπεδο.
«Γιατί επεκτείνουν τα μέτρα μόνο για τους πρόσφυγες;» λέει ένας κάτοικος. Ο Χαντί, 17 ετών, καλλιτέχνης από το Αφγανιστάν, διανέμει φυλλάδια, τα οποία υπογραμμίζουν τη σημασία του πλυσίματος των χεριών. Πατάει προσεκτικά έξω από μια σκηνή ή μια προσωρινή καλύβα για να παραδώσει το φυλλάδιο.
Πριν από τους περιορισμούς του κοραναϊού, οι κάτοικοι μπόρεσαν να φύγουν από τη Μοριά ελεύθερα. Τώρα τα αυτοκίνητα της αστυνομίας παρακολουθούν και τις δύο εξόδους για να διασφαλίσουν ότι μόνο εκείνοι με άδεια μπορούν να βγουν. Περίπου 70 από αυτά διανέμονται κάθε μέρα πάνω από αυτά για ιατρικά ραντεβού.
Πρόσφυγες κινδυνεύουν να μείνουν άστεγοι
Για το δυσάρεστο ενδεχόμενο να γεμίσουν οι πλατείες και τα πάρκα με πρόσφυγες οι οποίοι οδηγούνται σε έξωση από τις δομές φιλοξενίας και τα διαμερίσματα την ερχόμενη εβδομάδα αποτέλεσε το αντικείμενο της χτεσινής συνάντησης του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη με τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη.
Οι ακριβείς λεπτομέρειες σχετικά με το τι συζητήθηκε δεν έγιναν γνωστές. Το μοναδικό στο οποίο αρκέστηκε το υπουργείο ήταν «στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τρόποι περιορισμού των επιπτώσεων της μεταναστευτικής κρίσης στην πρωτεύουσα, καθώς και θέματα φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και ενσωμάτωσης όσων έχουν λάβει διεθνή προστασία».
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», στον Δήμο Αθηναίων αλλά και σε φορείς που εμπλέκονται στη διαχείριση των δομών επικρατεί έντονος προβληματισμός τόσο για τον τρόπο που θα γίνει η έξωση χιλιάδων προσφύγων όσο και για την επόμενη ημέρα.
Οπως προκύπτει από την ενημέρωση που έχουν κάνει φορείς στους πρόσφυγες, κάποιοι δεν μπορούν να εντοπιστούν, παρότι είναι καταγεγραμμένοι στις λίστες, ενώ στη θέση τους εμφανίζονται άλλοι. Κάποιοι είχαν αφαιρεθεί από τις λίστες, αλλά ξαναεντοπίζονται στις δομές. Ολοι εμφανίζονται απρόθυμοι να αποχωρήσουν και βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς δεν τους δίνεται καμία εναλλακτική για τη στέγασή τους, ενώ κόβεται και η πενιχρή οικονομική βοήθεια που θα τους επέτρεπε να αναζητήσουν λύσεις.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στα σχέδια του υπουργείου είναι να γίνουν αστυνομικές επιχειρήσεις μέσα στις δομές και τα διαμερίσματα, για να πετάξουν έξω τους πρόσφυγες, ενδεχομένως από λίγους κάθε μέρα. Σχετικές οδηγίες αναμένεται να πάρουν την ερχόμενη εβδομάδα οι νέοι διοικητές των δομών, που τοποθετούνται τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο, οι αριθμοί δείχνουν και τα τεράστια προβλήματα μιας τέτοιας επιχείρησης: περίπου 300 εξώσεις στον Ελαιώνα, συνολικά περίπου 2.500 σε δομές σε όλη την Ελλάδα. Συνολικά άλλοι περίπου 7.000 σε διαμερίσματα στην ενδοχώρα, από τους οποίους περισσότεροι από 2.000 στον δήμο της Αθήνας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις