Αναβλήθηκε, λόγω καιρού, η ιστορική επανδρωμένη αποστολή της SpaceX στο Διάστημα
Τα πάντα ήταν έτοιμα μέχρι την τελευταία στιγμή, ωστόσο... η εκτόξευση δεν έγινε ποτέ
- «Στην Τριχωνίδα τέτοιοι σεισμοί έχουν συνέχεια - Χρειάζεται επιτήρηση» - Λέκκας για δόνηση στο Αγρίνιο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
Αναβλήθηκε, λόγω καιρού η ιστορική επανδρωμένη αποστολή της SpaceX στο Διάστημα.
Τα πάντα ήταν έτοιμα μέχρι την τελευταία στιγμή, ωστόσο… η εκτόξευση δεν έγινε ποτέ.
Ο καιρός, ένας φόβος που είχαν οι ιθύνοντες από νωρίς, χάλασε τα σχέδια για την εκτόξευση της πρώτης επανδρωμένης πτήσης στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό της τεχνολογικής εταιρείας SpaceX, με την οποία θα εγκαινιάσει μια νέα διαστημική εποχή, αφού για πολλά χρόνια η δυνατότητα αυτή ήταν μονοπώλιο λίγων κρατών.
Επιπλέον, είναι θα ήταν η πρώτη διαστημική εκτόξευση από αμερικανικό έδαφος εδώ και εννέα χρόνια, από το 2011.
Έτσι, η επόμενη προσπάθεια εκτόξευσης θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο, 30 του μηνός.
"We are not going to launch today."
Due to the weather conditions, the launch is scrubbing. Our next opportunity will be Saturday, May 30 at 3:22pm ET. Live #LaunchAmerica coverage will begin at 11am ET. pic.twitter.com/c7R1AmLLYh
— NASA (@NASA) May 27, 2020
Οι Μπομπ Μπένκεν και Νταγκ Χέρλεϊ, τα δύο μέλη του πληρώματος που επέλεξε η NASA για την αποστολή επίδειξης αυτή, βρίσκονταν σε καραντίνα για δύο εβδομάδες. Παρά τα περιοριστικά μέτρα για τον κοροναϊό, η αποστολή αποφασίσθηκε να συνεχισθεί.
Η Space Exploration Technologies Corp., που ιδρύθηκε με σκοπό να σπάσει τις αποκλειστικότητες στους κανόνες της αεροδιαστημικής βιομηχανίας, κέρδισε σταδιακά την εμπιστοσύνη της μεγαλύτερης διαστημικής υπηρεσίας στον πλανήτη.
— Elon Musk (@elonmusk) May 27, 2020
Το 2012, έγινε η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που προσέδεσε μια κάψουλα με φορτία στον ISS, τον οποίο έκτοτε προμηθεύει τακτικά. Δύο χρόνια αργότερα, η NASA της παρήγγειλε την επόμενη αποστολή: να στείλει στον Διεθνή Σταθμό τους αστροναύτες της, ξεκινώντας από το «2017», με την κάψουλα Dragon.
«Το SpaceX δεν θα βρισκόταν εδώ που βρίσκεται χωρίς τη NASA», είχε δηλώσει ο Μασκ πέρυσι, έπειτα από την επιτυχημένη γενική δοκιμή της μη επανδρωμένης αποστολής προς τον ISS.
Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία έχει δαπανήσει περισσότερα από τρία δισεκατομμύρια δολάρια στη SpaceX για τον σχεδιασμό, την κατασκευή, τη δοκιμή και τη λειτουργία της επαναχρησιμοποιήσιμης κάψουλάς της για έξι μελλοντικά διαστημικά μετ ‘επιστροφής διαστημικά ταξίδια. Το πρόγραμμα συνάντησε πολλές καθυστερήσεις, εκρήξεις, προβλήματα με το αλεξίπτωτο, αλλά η SpaceX υπερίσχυσε στο τέλος του αεροπορικού γίγαντα Boeing, ο οποίος επένδυσε για την κατασκευή μιας κάψουλας (του Starliner), η οποία ακόμα δεν είναι έτοιμη.
What's on board the Crew Dragon? @AstroBehnken, @Astro_Doug and a mosaic @SpaceX assembled from 100,000 graduate portraits. Congratulations to all of our 2020 graduates! #LaunchAmerica pic.twitter.com/9Pa0uAyvhd
— NASA (@NASA) May 27, 2020
Στην εκτόξευση στο Κέντρο Κένεντι θα παρευρισκόταν κι ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, που επιδιώκει να κατοχυρώσει την αμερικανική κυριαρχία στο διάστημα, τόσο για στρατιωτικούς σκοπούς, αλλά όπως έχει θέσει ως στόχο και για την επιστροφή στη Σελήνη το 2024.
Η αποστολή της κάψουλας Crew Dragon ήταν προγραμματισμένο να προσκολληθεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, σε ύψος 400 χλμ από την επιφάνεια της θάλασσας, όπου θα μπορούσε να παραμείνει αγκυρωμένος μέχρι τον Αύγουστο.
Εάν η κάψουλα εκπληρώσει την αποστολή της και πιστοποιηθεί ότι είναι ασφαλής, πλέον οι Αμερικανοί δεν θα εξαρτώνται από τους Ρώσους για να έχουν πρόσβαση στο διάστημα: από το 2011, τα ρωσικά Soyuz είναι τα μόνα διαθέσιμα διαστημικά οχήματα μεταφοράς. Κατόπιν τούτου, οι εκτοξεύσεις από τη Φλόριντα θα επιστρέψουν στον τακτικό ρυθμό τους, πάλι με τέσσερις αστροναύτες ανά αποστολή.
Και φυσικά, η SpaceX θα είναι κι εκείνη ελεύθερη να οργανώνει διαστημικά ταξίδια για τουρίστες με την κάψουλα, με ένα εισιτήριο που πιθανότατα θα κοστίζει κάποιες δεκάδες εκατομμύρια δολάρια για μία επίζηλη θέση σε αυτήν.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις