Κίνδυνος μόνιμης βλάβης των επιχειρήσεων
Η κυβέρνηση σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις και τους παραγωγικούς φορείς, οφείλει να δημιουργήσει, αλλά και να νομοθετήσει μια σειρά από ευέλικτα εργαλεία χρηματοδότησης παραγωγικότητας και πελατοκεντρικής προσέγγισης
Η περίοδος της πανδημίας μπορεί για πολλούς να προσεγγίζει το τέλος της, με αποτέλεσμα την μείωση της εξάπλωσης παγκόσμια και την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, όμως στην χώρα μας φαίνεται πως τα προβλήματα κυρίως στην πραγματική οικονομία βρίσκονται μόνο στην αρχή και απαιτούν καίριες και αποτελεσματικές λύσεις.
Τα αρχικά μέτρα της κυβέρνησης για στήριξη της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα για τις επιχειρήσεις που πλήττονται, είναι σίγουρα θετικά, όμως έχουν βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα, γιατί επί της ουσίας δεν διασώζουν ούτε την επιχείρηση ούτε την απασχόληση.
Τόσο οι μικρομεσαίες όσο και οι μεγάλης κεφαλαιοποίησης εταιρίες στην Ελλάδα έχουν πρόβλημα ανταγωνιστικότητας. Αυτό δεν έγκειται τόσο πολύ στο μισθολογικό κόστος, όσο στους παράγοντες που διαμορφώνουν το κόστος παραγωγής, όπως το ενεργειακό κόστος, οι συντελεστές παραγωγής, η πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση, αλλά και στις διεθνείς χρηματαγορές, καθώς και η ψηφιακή μετάβαση με στόχο την αυτοματοποίηση των διαδικασιών, την διαφοροποίηση των καναλιών επικοινωνίας με τον πελάτη, με στόχο αφενός την μείωση του κόστους, αλλά και την αύξηση των εσόδων με βάση την υφιστάμενο ανθρώπινο δυναμικό.
Είναι γεγονός, ότι η παρέμβαση του κράτους και η επιδοματική πολιτική μπορούν μόνο να ενισχύσουν την αρχική διαδικασία επαναφοράς και ανάκαμψης των επιχειρήσεων, καθώς δεν μπορεί να αποτελεί μια μόνιμη οικονομική πολιτική ανατρέποντας τους νόμους της αγοράς.
Η κυβέρνηση σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις και τους παραγωγικούς φορείς, οφείλει να δημιουργήσει, αλλά και να νομοθετήσει μια σειρά από ευέλικτα εργαλεία χρηματοδότησης παραγωγικότητας και πελατοκεντρικής προσέγγισης, ώστε ο ιδιωτικός τομέας να είναι σε θέση να αυξήσει την παραγωγή και προσφορά, κυρίως των βιομηχανικών αγαθών, αυξάνοντας τις εξαγωγές και υποκαθιστώντας ταυτόχρονα μέρος των εισαγωγών.
Πρόκειται σίγουρα για ένα δύσκολο και επίπονο εγχείρημα, το οποίο όμως πρέπει με κάθε κόστος να στηρίξει και να υπηρετήσει η παρούσα κυβέρνηση, ώστε να καθοδηγήσει την αγορά στον σωστό δρόμο της ανάπτυξης και όχι να είναι τελικά ακόλουθος δυσμενών οικονομικών εξελίξεων.
Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός.
- Νέα Ορλεάνη: Τον τόπο της επίθεσης επισκέφθηκε ο Μπάιντεν με τη σύζυγό του
- ΗΠΑ: Πρώτος θάνατος ανθρώπου εξαιτίας της γρίπης των πτηνών
- Λιβύη: Αεροπορικοί βομβαρδισμοί εναντίον «εστιών» λαθρεμπορίου στη Ζαουίγια
- Βενεζουέλα: Χαρακτηρίζει «γκροτέσκα» την υποστήριξη του Μπάιντεν στον αντιπολιτευόμενο Ουρούτια
- Βενεζουέλα: Ο Μπάιντεν αξιώνει «ειρηνική» μεταβίβαση της εξουσίας στον αντιπολιτευόμενο Ουρούτια
- Στέλλα Γκρέκα: Σίγησε η φωνή-θρύλος του ελαφρού τραγουδιού και ηθοποιός σε ηλικία 103 ετών