Το απέραντο γαλάζιο της Ελλάδας πόλος έλξης για ξένους τουρίστες – Ύμνοι από διεθνή ΜΜΕ
Τα τελευταία 24ωρα τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου φιλοξενούν στα ρεπορτάζ τους εγκωμιαστικά σχόλια για την Ελλάδα τονίζοντας ότι αποτελεί έναν από τους πιο ασφαλείς προορισμούς για το καλοκαίρι.
Τα αυστηρά μέτρα για τον κοροναϊό που έλαβε η χώρα αλλά και η εξαιρετική εικόνα με την εξέλιξη της πανδημίας φαίνεται πως έχουν καταλυτικό ρόλο στον τομέα του τουρισμού, καθώς ολοένα και περισσότεροι οι ξένες χώρες «ψηφίζουν» Ελλάδα για το καλοκαίρι.
Τα τελευταία 24ωρα τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου φιλοξενούν στα ρεπορτάζ τους εγκωμιαστικά σχόλια για την Ελλάδα τονίζοντας ότι αποτελεί έναν από τους πιο ασφαλείς προορισμούς για το καλοκαίρι.
Φαίνεται πως η έγκαιρη λήψη αυστηρών μέτρων στη χώρα μας, τα ελάχιστα κρούσματα και ο αριθμός νεκρών σε σχέση με άλλες χώρες που αποτελούσαν για τους ευρωπαίους και όχι μόνο συνήθεις ταξιδιωτικούς προορισμούς φαίνεται πως δίνει «πόντους» στην Ελλάδα στον τομέα του Τουρισμού.
Η καθυστέρηση στο άνοιγμα του τουρισμού στη χώρα μας προφανώς και θα έχει επιπτώσεις στην οικονομία, ωστόσο καλλιεργούνται μεγάλες προσδοκίες αφού αν εξελιχθεί ομαλά η έλευση των ξένων τουριστών, η Ελλάδα θα μπορέσει να ανακτήσει το χαμένο έδαφος.
Υμνοι από τα ξένα ΜΜΕ
Στο πλαίσιο αυτό, το Focus προτείνει πέντε ελληνικά νησιά στους Γερμανούς για τις φετινές διακοπές τους και σημειώνει: «Επιτέλους καλά νέα για τα ταξίδια: η Ελλάδα σκοπεύει να ανοίξει σύντομα τα σύνορά της για τουρίστες από μια σειρά χωρών, ανάμεσά τους και από τη Γερμανία» σημειώνει το Focus όπως μεταδίδει η DW.
Τα πέντε νησιά που προτείνουν στους Γερμανούς
Προσθέτει δε, ότι έφθασε λοιπόν ο καιρός να διαλέξει κανείς τον κατάλληλο προορισμό. «Συστήνουμε πέντε λιγότερο γνωστά ελληνικά παραδεισένια νησιά για αξέχαστες καλοκαιρινές διακοπές. Χάρη σε ένα έγκαιρο και αυστηρό lockdown η Ελλάδα κατάφερε να αντιμετωπίσει καλά την πανδημία. Επισήμως υπάρχουν περίπου 2.800 κρούσματα στην Ελλάδα και από αυτούς οι μισοί έχουν αναρρώσει. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες ήταν κάτω από πέντε την ημέρα – ένας πραγματικά απίστευτος απολογισμός».
Για το λόγο αυτό, σημειώνεται, η Ελλάδα θέλει σταδιακά να ανοίξει για τον τουρισμό. Και ενώ οι ντόπιοι μπορούν ήδη να ταξιδεύουν στα νησιά και έχουν ανοίξει τα εστιατόρια, η Ελλάδα θέλει να ανοίξει τα σύνορά της από την 1η Ιουλίου για μια σειρά χωρών που είχαν θετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Στη συνέχεια το δημοσίευμα αναφέρεται στις προδιαγραφές που ισχύουν μετά τη χαλάρωση των μέτρων και προτείνει τα πέντε νησιά: πρώτα την Αμοργό με αναφορές στα γραφικά χωριά, την αυθεντική φύση και τα γυρίσματα της ταινίας «Το απέραντο Γαλάζιο». Στη συνέχεια προτείνει την Αστυπάλαια «έναν παράδεισο για αναρριχητές, καταδύτες και μη καπνιστές». Ακολουθεί η Σίφνος με τις αμμουδένιες παραλίες και τα ξακουστά εργαστήρια χειροτεχνίας. Στη συνέχεια η Κεφαλονιά με τα καλά και ακριβά κρασιά της και τέλος η Ικαρία με τους κατοίκους της να ανήκουν στις «πέντε μπλε ζώνες του πλανήτη» δηλαδή στις ζώνες αυτές που οι άνθρωποι ζουν περισσότερο.
Πόλος έλξης η Ελλάδα
Στη χαλάρωση των μέτρων στην Ελλάδα αναφέρεται και η FrankfurterAllgemeine Zeitung: «Η Ελλάδα άνοιξε τα νησιά της για όλους τους κατοίκους της χώρας. Εκτός αυτού μπορούν να λειτουργήσουν και πάλι ταβέρνες, μπαρ και καφέ.
Η κυβέρνηση από το τέλος Μαρτίου επέτρεπε μόνο στους μόνιμους κατοίκους των νησιών να μετακινηθούν από την ηπειρωτική Ελλάδα στις κατοικίες τους. Στο τέλος Μαΐου η επιτροπή αντιμετώπισης της πανδημίας θα ανακοινώσει τη λίστα των χωρών, από τις οποίες θα μπορούν να ταξιδεύουν οι τουρίστες χωρίς να μπουν σε καραντίνα. Την 1η Ιουλίου θα ανοίξουν όλα τα αεροδρόμια για πτήσεις από το εξωτερικό».
Η αλληλεγγύη και τα κοινωνικά ιατρεία
Το Spiegel στο Bento, το ειδικό περιοδικό για νέους που εκδίδει, δημοσιεύει συνέντευξη του 29χρονου κοινωνιολόγου Μίρκο Μπρολ από το πανεπιστήμιο του Μονάχου, ο οποίος εδώ και δυο χρόνια κάνει έρευνες πάνω στη λειτουργία των κοινωνικών ιατρείων στην Ελλάδα. Το δημοσίευμα σημειώνει: «Από το τέλος Φεβρουαρίου, μια ημέρα μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα, προετοιμάστηκε το lockdown.
Διοργανώσεις ματαιώθηκαν, έξοδοι απαγορεύθηκαν. Μέχρι σήμερα τα μέτρα παρουσίασαν πολύ μεγάλη επιτυχία. Ευτυχώς. Διότι οι Έλληνες γνώριζαν ότι το σύστημα υγείας τους δεν θα άντεχε μια μεγάλη διασπορά του ιού. Από τότε που ξεκίνησε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα μειώθηκε δραματικά ο προϋπολογισμός για την υγεία. Το σύστημα τότε ήταν διαλυμένο κι έτσι παράλληλα με το κρατικό σύστημα υγείας συστήθηκαν φαρμακεία και νοσοκομεία, τα οποία βασίζονται αποκλειστικά σε δωρεές και μέχρι σήμερα οργανώνονται από εθελοντές».
Ο Μίρκο Μπρολ εξηγεί ότι στα χρόνια της κρίσης από το 2010 έως το 2014 «το ένα τρίτο των Ελλήνων δεν ήταν ασφαλισμένο και αυτό οδήγησε στην αυτοοργάνωση του συστήματος υγείας». Στη συνέχεια ο Γερμανός κοινωνιολόγος εξηγεί τη δομή των κοινωνικών ιατρείων, στα οποία εξετάζονται οι ασθενείς και συμμετέχουν ψυχολόγοι και οδοντίατροι αλλά δεν γίνονται εγχειρήσεις. Δηλώνει επίσης πως δεν λειτουργούν βάσει κάποιου επίσημου νομικού καθεστώτος αλλά «εξαιτίας της ανάγκης όλοι έκαναν τα στραβά μάτια».
«Η Ελλάδα, ο πιο ελκυστικός προορισμός της Μεσογείου»
«Η Ελλάδα κατέχει τα βασικά εκείνα στοιχεία στο μυαλό των ταξιδιωτών που την καθιστούν τον πιο ελκυστικό προορισμό της Μεσογείου για το επόμενο τρίμηνο» σημειώνει, μεταξύ άλλων, σε έρευνα που υλοποίησε η εταιρία Mindhaus, μέλος της V+O Greece, σε συνεργασία με το Pollfish (ερευνητική πλατφόρμα), προκειμένου να διερευνηθούν πως επηρεάζονται και διαμορφώνονται οι ταξιδωτικές τάσεις εφέτος λόγω του κοροναϊού.
Πώς θωρακίζει η χώρα τα νησιά για τον κοροναϊό
Στην οργάνωση της τουριστικής σεζόν διαψεύδοντας ότι θα υπάρξουν άσπρες και μαύρες λίστες χωρών, αναφέρθηκε την Πέμπτη ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.
«Ό,τι ακούγεται για τέτοια σενάρια είναι λανθασμένο, γιατί δεν έχει αποφασίστηκε τίποτε ακόμα», ξεκαθάρισε ο Υπουργός, παραθέτοντας τα τρία «κλειδιά» για τη φετινή τουριστική σεζόν:
-Από τις 15 Ιουνίου θα ελέγχονται υγειονομικά όποιοι έρχονται στην Ελλάδα
-Τα πρωτόκολλα θα προστατεύουν τους τουρίστες
-Ενισχύονται οι δομές υγείας για καλύτερη διαχείριση τυχόν περιστατικών
Ο Χάρης Θεοχάρη, μιλώντας στον ΑΝΤ1, τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένας φόβος για τα νησιά, αφού «ενισχύεται το σύστημα υγείας εκεί που έχουμε τουρίστες», ενώ συμπλήρωσε πως όπως «έκλεισαν» τα νησιά με τις συμβουλές των γιατρών, έτσι και θα ανοίξουν.
‘Έκανε σαφές ότι η αξιολόγηση των νησιών «ήταν για τις ανάγκες και όχι για την επικινδυνότητα του καθενός» και πως σκοπός είναι η ενίσχυσή των πιο αδύναμων με τεστ, νοσοκομειακό προσωπικό και πρωτόκολλο γρήγορης μεταφοράς τυχόν περιστατικού.
Πώς θα αντιμετωπίζονται περιστατικά με κοροναϊό
«Όλη η Ελλάδα θα έχει την ίδια δυνατότητα ανταπόκρισης περιστατικών», υπογράμμισε, αναφερόμενος τόσο στη συνεργασία που υπάρχει με το υπουργείο Υγείας, όσο και το σχεδιασμό σε επιχειρησιακό κομμάτι που περιλαμβάνει το ΕΚΑΒ, την Πολιτική Προστασία και το Λιμενικό.
Σε κάθε κατάλυμα άνω των 50 κλινών θα έχει γιατρό, είπε ο Υπουργός, εξηγώντας πως όσοι έχουν ανάγκη, θα μπορούν να επικοινωνήσουν με γιατρό που αναγνωρίζεται από το υπουργείο μέσω τηλεϊατρικής και βίντεο κλήσης, και στην περίπτωση που κάποιος είναι ύποπτος για κρούσμα κοροναϊού, θα υποβάλλεται σε γρήγορο τεστ, με το αποτέλεσμα να βγαίνει σε λίγες ώρες.
Στη συνέχεια, αν βγει θετικός θα απομονώνεται σε άλλο δωμάτιο και το δωμάτιο που έμενε θα απολυμαίνεται, χωρίς να υπάρχει επίπτωση για την ξενοδοχειακή μονάδα.
- Στο «εδώλιο» στήνουν τη Γούπι Γκολντμπεργκ δεξιοί πολιτικοί – Την κατηγορούν ότι δυσφήμισε διάσημο φούρνο
- Η Χεζμπολάχ ισχυρίζεται ότι στόχευσε στρατιωτικές βάσεις μέσα και κοντά στη Χάιφα
- Πανιώνιος – Άρης 79-62: Πάρτι στην Γλυφάδα για τον «Ιστορικό»
- ΝΔ: Ένας νυν πρωθυπουργός και δύο πρώην στο ρινγκ
- Φυσικό αέριο: Σε συμπληγάδες η Ευρώπη – Πόσο αντέχουν τα αποθέματα;
- Εκτός λειτουργίας το Taxisnet – Ποιες υπηρεσίες επηρεάζονται