Προσφυγικό : Σχέδιο έξωσης χιλιάδων προσφύγων από δομές – «Σκούπα» σε τουριστικές περιοχές
Χιλιάδες πρόσφυγες κινδυνεύουν να μείνουν άστεγοι ιδίως σε δομές που βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές. Ο Νότης Μηταράκης προανήγγειλε το κλείσιμο 60 δομών της ενδοχώρας που λειτουργούν σε ξενοδοχειακές μονάδες. Στην ευρωβουλή το θέμα της έξωσης από τις δομές 10000 προσφύγων. Το παράδειγμα του Κρανιδίου. Τι καταγγέλλει το ΚΚΕ.
Το κλείσιμο μέσα στο 2020 των 60 δομών που λειτουργούν σε ξενοδοχειακές μονάδες από τις 93 της ενδοχώρας προανήγγειλε ο Νότης Μηταράκης στην παρέμβασή του στο εκπαιδευτικό σεμινάριο των 32 διοικητών στις υφιστάμενες δομές Προσωρινής Φιλοξενίας της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Σχέδιο για 10000 εξώσεις προσφύγων
Σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης οι διαμένοντες θα μεταφερθούν σε άλλες δομές ή θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ.
Ωστόσο τα πράγματα φαίνεται πως είναι πολύ πιο σοβαρά και η διαχείριση του προσφυγικού αποτελεί ένα σοβαρό μελανό σημείο για την χώρα μας.
Τις τελευταίες ώρες έχει έρθει στο προσκήνιο ο κίνδυνος να μείνουν χιλιάδες πρόσφυγες άστεγοι.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στα σχέδια του υπουργείου Μετανάστευσης είναι να γίνουν αστυνομικές επιχειρήσεις μέσα στις δομές και τα διαμερίσματα, για να πετάξουν έξω τους πρόσφυγες, ενδεχομένως από λίγους κάθε μέρα.
Σχετικές οδηγίες αναμένεται να πάρουν την ερχόμενη εβδομάδα οι νέοι διοικητές των δομών, που τοποθετούνται τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο, οι αριθμοί δείχνουν και τα τεράστια προβλήματα μιας τέτοιας επιχείρησης: περίπου 300 εξώσεις στον Ελαιώνα, συνολικά περίπου 2.500 σε δομές σε όλη την Ελλάδα. Συνολικά άλλοι περίπου 7.000 σε διαμερίσματα στην ενδοχώρα, από τους οποίους περισσότεροι από 2.000 στον δήμο της Αθήνας.
Το θέμα της έξωσης από τις δομές όσων πάρουν καθεστώς ασύλου χωρίς να υπάρχει πρόνοια για την ομαλή ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία, πρώτα απ’ όλα με τη διασφάλιση στέγασης, φαίνεται να παίρνει μεγάλες διαστάσεις.
Θα μείνουν στο δρόμο
Το ζήτημα μάλιστα αυτό έφτασε και στις Βρυξέλλες με επιστολή που απέστειλαν προς τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά και την αρμόδια Επίτροπο Εσωτερικών Ύλβα Γιόχανσον, τρεις ευρωβουλευτίνες, η Cornelia Ernst, της ευρωομάδας της Αριστεράς, η Sophie In’t Veld, της ομάδας «Ανανεώστε την Ευρώπη» και η Tineke Strik, των Πρασίνων.
«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας, οι ελληνικές αρχές προχωρούν στην έξωση περίπου 10.000 προσφύγων (συμπεριλαμβανομένων αρκετών ευάλωτων ατόμων, από δομές, ξενοδοχεία και διαμερίσματα στα οποία φιλοξενούνται στην ενδοχώρα.
Παρά τις προσπάθειες του Δήμου Αθηναίων, ΜΚΟ, και συλλόγους της κοινωνίας των πολιτών, δεν έχει βρεθεί ακόμα λύση για την παροχή άλλης στέγης στους ανθρώπους αυτούς. Αυτή η κίνηση υποτίθεται ότι θα δημιουργούσε χώρο για την μετακίνηση ατόμων από τις νησιωτικές δομές, καθώς δεν έχουν δημιουργηθεί νέες δομές στην ενδοχώρα.
Είναι όμως προφανές ότι με τον τρόπο αυτόν δημιουργείται ένα νέο, πολύ σοβαρό πρόβλημα, κυρίως για τα άτομα αυτά, που θα μείνουν στον δρόμο, αλλά και για την τοπική κοινωνία. Η κατάσταση επιδεινώνεται, δεδομένου το ότι οι αρχές έχουν παύσει την παροχή επιδόματος και τα προγράμματα κοινωνικής ένταξης και υποστήριξης για αυτά τα άτομα.
Είναι η Επιτροπή ενήμερη για αυτήν την κατάσταση; Γνωρίζει αν και πως σχεδιάζουν οι αρχές να χρησιμοποιήσουν το κονδύλι ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ, που διατέθηκε για στέγαση τον περασμένο Μάρτιο; Έχουν προβλεφθεί συγκεκριμένα μέτρα για την αποφυγή της ανεστιότητας για τους πρόσφυγες αυτούς, και αν ναι, ποια είναι αυτά;» αναφέρουν μεταξύ άλλων στην επιστολή τους οι τρεις ευρωβουλευτίνες.
Η παροχή ασύλου από ευχή γίνεται κατάρα
Για το ζήτημα παρενέβη και το ΚΚΕ καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για την έξωση χιλιάδων προσφύγων από τις δομές χωρίς κανένα μέτρο πρόνοιας για το τι μέλλει γενέσθαι με αυτούς τους ανθρώπους.
«Η κυβέρνηση της ΝΔ προχωράει στην υλοποίηση του μέτρου της “έξωσης” χιλιάδων προσφύγων, από 11.000 έως 15.000 σύμφωνα με πληροφορίες και δημοσιεύματα, οι οποίοι -με βάση τη ρύθμιση που έφερε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ- έξι μήνες μετά από την έγκριση του αιτήματος ασύλου θα πρέπει να φύγουν από τις δομές φιλοξενίας, καθώς τα ευρωπαϊκά κονδύλια που χρηματοδοτούν αυτές τις δομές αφορούν μόνο τους αιτούντες άσυλο».
Αυτό αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του «για την δραματική κατάσταση στο Προσφυγικό με την «έξωση» χιλιάδων προσφύγων που πήραν άσυλο από δομές φιλοξενίας».
«Με το απαράδεκτο αυτό μέτρο κόβεται το πρόγραμμα στέγασης, καθώς και το μηνιαίο ποσό ενίσχυσης των 90 ευρώ σε όσους παίρνουν άσυλο. Χιλιάδες άνθρωποι, οικογένειες με παιδιά, θα πεταχτούν ουσιαστικά στο δρόμο, ενώ παραμένουν οι κίνδυνοι από την πανδημία του κοροναϊού και, υποτίθεται, παραμένουν και τα μέτρα φυσικής απόστασης και υγιεινής.
Χωρίς να έχει ληφθεί κανένα μέτρο εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας στους ενήλικες, ένταξής τους στην εργασία, στέγασης, εκθέτοντάς τους σε εκτεταμένους κινδύνους κοινωνικής περιθωριοποίησης. Δηλαδή, η παροχή του ασύλου από ευχή έγινε κατάρα για αυτούς τους ανθρώπους» επισημαίνει το ΚΚΕ το οποίο ζητά από την κυβέρνηση:
Καθολική ένταξή τους στην κοινωνία
«Κανένας πρόσφυγας, που έχει πάρει άσυλο, να μην πεταχτεί στο δρόμο. Να παραταθεί το πρόγραμμα στέγασης των προσφύγων σε διαμερίσματα.
«Άμεση διευκόλυνση όσων παίρνουν άσυλο για να ταξιδέψουν στις χώρες προορισμού τους.
Για όσους επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα, πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα από το κράτος, και όχι από τις ΜΚΟ, για τη χάραξη σχεδιασμένης και καθολικής ένταξής τους στην εργασία και την κοινωνία, με την εξατομικευμένη στήριξη των προσφύγων και των οικογενειών τους, την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και την τοποθέτηση σε θέσεις εργασίας, παίρνοντας υπόψη το επάγγελμα και τις γνώσεις τους».
Πάντως η κυβέρνηση από την πλευρά της φαίνεται να επιμένει σε αυτό το σχεδιασμό και δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Μηταράκης έχει πραγματοποιήσει και σχετική συνάντηση με τον δήμαρχο Αθηναίων καθώς υπολογίζεται ότι στις δομές της πρωτεύουσας οι εξώσεις προσφύγων θα ξεπεράσουν τους 2000 ανθρώπους.
Η έξωση των προσφύγων με αυτούς τους όρους ουσιαστικά ενέχει τον κίνδυνο να πριμοδοτηθούν ρατσιστικές τάσεις στις τοπικές κοινωνίες καθώς χωρίς την πρόβλεψη για παροχή στέγης χιλιάδες πρόσφυγες θα γεμίσουν δρόμους και πλατείες.
Κλείσιμο των δομών σε αμιγώς τουριστικές περιοχές
Η ίδια η στάση της κυβέρνησης ωθεί σε τέτοιες συμπεριφορές. Για παράδειγμα στην περίπτωση του Κρανιδίου όπου στις αρχές της εβδομάδας όταν εντοπίστηκαν τρία νέα κρούσματα, τέθηκε σε καραντίνα ολόκληρη η δομή όπου διαμένουν 500 πρόσφυγες.
Μάλιστα οι πρόσφυγες πραγματοποίησαν και ειρηνική διαμαρτυρία στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής για την κατάσταση αυτή.
Ωστόσο αυτό που προκύπτει από τη στάση των τοπικών παραγόντων της ΝΔ είναι ότι στοχοποιούνται οι δομές και οι πρόσφυγες ως υπεύθυνοι για τη διασπορά του κοροναϊού και ζητούν ουσιαστικά την απομάκρυνση της δομής, επειδή η περιοχή είναι τουριστική.
Μάλιστα σε συνάντηση που είχαν χτες ο βουλευτής Αργολίδας της ΝΔ Γιάννης Ανδριανός και ο δήμαρχος Ερμιονίδας, Γιάννης Γεωργόπουλος έθεσαν αυτά τα ζητήματα στον Νότη Μηταράκη και από την απάντηση του υπουργού Μετανάστευσης φαίνεται πως πίσω από το σχέδιο της άρον-άρον έξωσης από τις δομές προσωρινής φιλοξενίας, τελικά βρίσκεται …ο τουρισμός.
«Απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο κλείσιμο όλων των ξενοδοχείων που φιλοξενούν μετανάστες ανά την Ελλάδα εντός του 2020. Προτεραιότητα θα δοθεί στην αποσυμφόρηση και τελικά στο κλείσιμο ξενοδοχειακών δομών που εδράζονται σε αμιγώς τουριστικές περιοχές, όπως είναι και το Κρανίδι.
Η εφαρμογή της νομοθεσίας για την έξοδο από τις δομές όσων πλέον δεν δικαιούνται φιλοξενία, από 31 Μαΐου, θα συμβάλει ουσιαστικά στον περιορισμό των δομών και την αποσυμφόρηση των νησιών μας» σημείωσε ο κ. Μηταράκης.
Άθλιες οι συνθήκες διαβίωσης
Την ίδια ώρα τα ξένα δημοσιεύματα όσο εκθειάζουν την Ελλάδα για τις επιδόσεις της στην πανδημία άλλο τόσο συνεχίζουν να την καυτηριάζουν για την πολιτική της στο προσφυγικό.
Σε δημοσίευμά της η γερμανική Bild σε ρεπορτάζ για την κατάσταση στη Μόρια τονίζει ότι η πανδημία του κοροναϊού είναι το μικρότερο κακό για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα καθώς οι συνθήκες διαβίωσης είναι άθλιες και οι επιθέσεις με μαχαίρι καθημερινές.
Οι ξεχασμένοι πρόσφυγες στη Μόρια κουνούν απλά το κεφάλι τους μόνο όταν τους ρωτούν εάν φοβούνται το ξέσπασμα του κοροναϊού στο νησί.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Bild, υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα από τον κοροναϊό με τα οποία οι πρόσφυγες είναι αναγκασμένοι να ζουν καθημερινά και να φοβούνται για τις ζωές τους.
Η απόσταση, όπως απαιτείται στην εποχή του κοροναϊού είναι αδύνατον να εφαρμοστεί στη Μόρια.
Η αναμονή για ένα πιάτο φαγητό διαρκεί ώρες. Η πρόσβαση στο νερό και την αποχέτευση είναι επίσης περιορισμένη και δεν υπάρχουν πάρα πολλές τουαλέτες και ντους. 210 άτομα μοιράζονται μια τουαλέτα, 630 μοιράζονται ένα ντους.
Καθημερινά τα φαινόμενα βίας
Εν τω μεταξύ, όλο και περισσότερα είναι τα φαινόμενα βίας στον καταυλισμό των προσφύγων καθώς αντίπαλες ομάδες επιτίθενται η μία στην άλλη σχεδόν κάθε βράδυ, μια γυναίκα (23) πέθανε την περασμένη εβδομάδα μετά από επίθεση με μαχαίρι. Υπήρξαν 13 σοβαροί τραυματισμοί από τον Ιανουάριο με αποτέλεσμα τέσσερις πρόσφυγες να είναι νεκροί.
Στο μεταξύ επίκαιρη επερώτηση επανακατέθεσαν στη βουλή 65 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντας επικίνδυνη και αναποτελεσματική την πολιτική της κυβέρνησης στο προσφυγικό και τονίζουν ότι εκθέτει τη χώρα στο εξωτερικό.
Διολισθαίνουν σε ακροδεξιές πολιτικές
«Στις 30 Ιανουαρίου είχαμε καταθέσει Επίκαιρη Επερώτηση για τα κεντρικά ζητήματα και τα πολλαπλά προβλήματα που είχαν προκύψει από τις επιλογές και τις παλινωδίες της ΝΔ στο προσφυγικό-μεταναστευτικό. Παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντίθετου οι αρμόδιοι Υπουργοί ουδέποτε προσήλθαν στη διαδικασία του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου για να απαντήσουν αλλά φυσικά ούτε έκαναν ουσιαστικά βήματα προς τη θετική επίλυση αυτών.
Πέντε μήνες μετά και με δεδομένα τόσο την ψήφιση του νέου νόμου (4686/2020) αλλά και την γενικότερη επιβάρυνση που έχει επέλθει σε όλα τα θέματα, γίνεται επανακατάθεση της Επίκαιρης Επερώτησης με αρκετά σημεία επικαιροποίησης και κάποιες προσθήκες.
Είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση εξακολουθεί να επιμένει στην πολιτική της ενεργητικής και παθητικής αποτροπής στο προσφυγικό. Ο ανθρωπισμός, τα δικαιώματα προσφύγων και τοπικών κοινωνιών, αλλά και η οποιαδήποτε αποτελεσματικότητα απέχουν παρασάγγας από την πολιτική τους που εκθέτει τη χώρα, παραβιάζει ευρωπαϊκές και διεθνείς υποχρεώσεις της και τροφοδοτεί τον κοινωνικό αυτοματισμό.
Η Μόρια που είχε φτάσει μέχρι και τους 22.000, τα κλειστά κέντρα – φυλακές στα οποία αλλάζουν ονομασίες –χωρίς να αλλάζει η ουσία- οι ανοιχτές δομές χωρίς τις αναγκαίες ειδικότητες του πεδίου, οι εκτός νομιμότητας απορρίψεις αιτημάτων ασύλου, το σχέδιο ενεργής αποτροπής, η εγκατάλειψη των ασυνόδευτων ανήλικων και οι απελάσεις αυτών που είναι άνω των 15 ετών με διαδικασίες fast track εξέτασης, η υπονόμευση της εκπαίδευσης των παιδιών, ο αποκλεισμός ακόμα και ευάλωτων ομάδων από την πρόσβαση στην Υγεία, η λογική της «ανοσία της αγέλης» χωρίς μέτρα πρόληψης για την πανδημία, δεν μπορούν να είναι πολιτικές ενός κράτους δικαίου που σέβεται τη Δημοκρατία και τις συμβατικές του υποχρεώσεις» αναφέρουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Υπογραμμίζουν δε ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση «συνεχίζουν να διολισθαίνουν περισσότερο σε πολιτικές ακροδεξιάς κοπής που διακατέχονται από μισαλλοδοξία και ξενοφοβία και τορπιλίζουν την κοινωνική συνοχή.
Προσβάλλουν το αίσθημα αλληλεγγύης του λαού μας, βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή την αξιοπρέπεια των ανθρώπων, εμπαίζουν τις τοπικές κοινωνίες, που δηλητηρίασαν προεκλογικά, και εκθέτουν τη χώρα διεθνώς».
- Τι είπε ο Ρογκαβόπουλος για Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό: «Θα πάνε… μέχρι τέλους»
- «Κόκκαλο» με τον Γεράσιμο Γεννατά: Νέες παραστάσεις στο Θέατρο Σημείο
- Άμεσα έργα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας ζητάει ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας
- Οι ειδήσεις που πρέπει να ξέρεις από το in [Βίντεο]
- Λονδίνο: Η ψηλότερη και η κοντύτερη γυναίκα στον κόσμο συναντήθηκαν για τσάι (βίντεο)
- Προεδρία της Δημοκρατίας: Η ονοματολογία εγκλωβίζει την κυβέρνηση σε φαύλο κύκλο – Εν αναμονή δήλωσης Καραμανλή για Σαμαρα, ΝΔ