Restart στον Τουρισμό: Θα «εξαργυρώσει» η Ελλάδα την καλή πορεία στην πανδημία; – Πώς προετοιμάζονται τα νησιά
Την ώρα που η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει τρία βασικά εμπόδια για την επανεκκίνηση του τουρισμό, η βοήθεια φαίνεται να καταφτάνει τόσο από τα ξένα ΜΜΕ όσο και από τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Μεγάλο, δύσκολο, αλλά όχι άπιαστο είναι το στοίχημα που έχει βάλει η Ελλάδα και η κυβέρνηση σχετικά με τον τουρισμό για το καλοκαίρι 2020.
Κι αυτό γιατί είναι δεδομένο πως η επανέναρξη του τουρισμού φέτος στη χώρα μας είναι και ο βασικός πυλώνας ώστε να ενισχυθεί η οικονομία.
Παρ΄ ότι είναι βέβαιο πως η τουριστική περίοδος δεν θα θυμίζει με τίποτα αυτή των προηγούμενων χρόνων, ωστόσο ακόμη και μία μικρή μεταβολή στα νούμερα του τουρισμού φέτος φαίνεται αρκετά δύσκολο εγχείρημα.
Κι αυτό γιατί αφενός η Ελλάδα θα πρέπει να πείσει τους ξένους τουρίστες και τους tour operators να στραφούν προς την χώρα μας γι’ αυτό το καλοκαίρι. Βέβαια για να συμβεί αυτό βέβαια το πρώτο και κυριότερο είναι να νιώσουν ασφάλεια. Σίγουρα τόσο τα επιδημιολογικά δεδομένα, όσο και η επιχείρηση «θωράκισης» των νησιών θα αποτελέσουν δύο βασικά επιχειρήματα για όσους τουρίστες έχουν δεύτερες σκέψεις.
Αφετέρου η κυβέρνηση θα πρέπει να πείσει τους μεγάλους ξενοδόχους να λειτουργήσουν και να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους το φετινό καλοκαίρι και ταυτόχρονα, εφόσον ανοίξουν να τηρήσουν τους αυστηρούς κανόνες λειτουργίας, έτσι ώστε η επανεκκίνηση του τουρισμού να μην οδηγήσει σε έξαρση του κοροναϊού και κατά συνέπεια σε ένα καταστροφικό δεύτερο κύμα στα μέσα καλοκαιριού.
Φυσικά εξαίρεση δεν αποτελούν και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις , όπως τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, τα μικρά ξενοδοχεία, τα airBNB, οι οποίες είναι και αυτές διστακτικές στην επαναλειτουργία τους μιας και έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος.
Πάντως όσον αφορά το πρώτο σκέλος, φαίνεται πως έχουν γίνει σημαντικά βήματα, καθώς η Ελλάδα θα επιτρέψει από τα μέσα Ιουνίου την είσοδο σε ταξιδιώτες από 20 με 25 χώρες, χωρίς αυτοί να τίθενται σε καραντίνα, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο κυβερνητικούς αξιωματούχους.
«Πολίτες από περίπου 20 με 25 χώρες θα επιτραπεί να έρθουν», ανέφερε η πηγή του πρακτορείου ειδήσεων, διευκρινίζοντας ότι στη λίστα θα βρίσκονται η Κύπρος, το Ισραήλ και χώρες της κεντρικής Ευρώπης και των Βαλκανίων.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΑ δήλωσε ότι οι πρώτες χώρες από τις οποίες θα δεχθεί η Ελλάδα τουρίστες από τις 15 Ιουνίου, θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Τουρισμού έως το τέλος της εβδομάδας.
Μιλώντας στην ΕΡΑ, ο κ. Πέτσας, σημείωσε πως για τα θέματα Υγείας που συνδέονται άμεσα με τα τουριστικά ρεύματα, επίσης μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα υπάρξουν ανακοινώσεις για την υγειονομική υποδομή στους τουριστικούς προορισμούς, από τα πιο μεγάλα μέχρι τα πιο μικρά νησιά, και την ηπειρωτική χώρα. Επιπλέον τις επόμενες μέρες θα γίνουν ανακοινώσεις και για το σχέδιο για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Δεν πρέπει να υπάρχει κανένας φόβος για τα νησιά
Στην οργάνωση της τουριστικής σεζόν διαψεύδοντας ότι θα υπάρξουν άσπρες και μαύρες λίστες χωρών, αναφέρθηκε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.
«Ό,τι ακούγεται για τέτοια σενάρια είναι λανθασμένο, γιατί δεν έχει αποφασίστηκε τίποτε ακόμα», ξεκαθάρισε ο Υπουργός, παραθέτοντας τα τρία «κλειδιά» για τη φετινή τουριστική σεζόν:
Το σχέδιο υποδοχής των τουριστών
-Από τις 15 Ιουνίου θα ελέγχονται υγειονομικά όποιοι έρχονται στην Ελλάδα
-Τα πρωτόκολλα θα προστατεύουν τους τουρίστες
-Ενισχύονται οι δομές υγείας για καλύτερη διαχείριση τυχόν περιστατικών
Ο Χάρης Θεοχάρη, μιλώντας στον ΑΝΤ1, τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένας φόβος για τα νησιά, αφού «ενισχύεται το σύστημα υγείας εκεί που έχουμε τουρίστες», ενώ συμπλήρωσε πως όπως «έκλεισαν» τα νησιά με τις συμβουλές των γιατρών, έτσι και θα ανοίξουν.
‘Έκανε σαφές ότι η αξιολόγηση των νησιών «ήταν για τις ανάγκες και όχι για την επικινδυνότητα του καθενός» και πως σκοπός είναι η ενίσχυσή των πιο αδύναμων με τεστ, νοσοκομειακό προσωπικό και πρωτόκολλο γρήγορης μεταφοράς τυχόν περιστατικού.
«Όλη η Ελλάδα θα έχει την ίδια δυνατότητα ανταπόκρισης περιστατικών», υπογράμμισε, αναφερόμενος τόσο στη συνεργασία που υπάρχει με το υπουργείο Υγείας, όσο και το σχεδιασμό σε επιχειρησιακό κομμάτι που περιλαμβάνει το ΕΚΑΒ, την Πολιτική Προστασία και το Λιμενικό.
Πώς προετοιμάζονται οι δομές στα νησιά
Σε κάθε κατάλυμα άνω των 50 κλινών θα έχει γιατρό, είπε ο Υπουργός, εξηγώντας πως όσοι έχουν ανάγκη, θα μπορούν να επικοινωνήσουν με γιατρό που αναγνωρίζεται από το υπουργείο μέσω τηλεϊατρικής και βίντεο κλήσης, και στην περίπτωση που κάποιος είναι ύποπτος για κρούσμα κοροναϊού, θα υποβάλλεται σε γρήγορο τεστ, με το αποτέλεσμα να βγαίνει σε λίγες ώρες.
Στη συνέχεια, αν βγει θετικός θα απομονώνεται σε άλλο δωμάτιο και το δωμάτιο που έμενε θα απολυμαίνεται, χωρίς να υπάρχει επίπτωση για την ξενοδοχειακή μονάδα.
«Τουρισμός για όλους»
Αναφορικά με τη στήριξη του εσωτερικού τουρισμού, αν και ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι αφορά μόλις το 10% του ελληνικού τουρισμού, με τον εξωτερικό να αποτελεί το 90% του τουρισμού και την οικονομία μας να χρειάζεται το συνάλλαγμα, έδωσε το περίγραμμα της ΚΥΑ που αναμένεται σύντομα. Στόχος της έναρξης της εφαρμογής είναι η εκκίνηση του προγράμματος την 1η Ιουλίου.
Πρόκειται για το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους», το οποίο θα υλοποιείται με δωροεπιταγή και εκπτώσεις στη διαμονή. Δεύτερον, το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού του ΟΑΕΔ, επίσης 30 εκατομμυρίων ευρώ και εταιρικά voucher ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ.
Σκληρός ο ανταγωνισμός στον τουρισμό
«Ο ανταγωνισμός στον τουρισμό θα είναι σκληρός», εκτίμησε ο Χάρης Θεοχάρης και θέτοντας το στόχο, είπε πως «αυτήν τη στιγμή χρειάζεται να κερδίσουμε και τον τελευταίο τουρίστα να ξεπεράσει τους φόβους του και αν μπορεί να πληρώσει, να έρθει διακοπές στην Ελλάδα».
«Για κάθε 1%, του χρόνου θα είναι 5%», εκτίμησε.
Ερωτηθείς, τέλος, για το πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί με τη μη επιστροφή χρημάτων στους μαθητές των οποίων οι εκδρομές ακυρώθηκαν, απάντησε πως «είμαστε σε επικοινωνία με τα γραφεία και είτε θα δοθεί λύση μέσω εταιρικής ευθύνης είτε μέσω νομοθετικής παρέμβασης».
Όπλο το success story της Ελλάδας για την επανεκκίνηση του τουρισμού
Κι ενώ η Ελλάδα είναι συνηθισμένη από αφιερώματα-ύμνους που αναδεικνύουν τις ομορφιές της, μιας και μαζί με την Ιταλία και την Ισπανία αποτελεί μία από τις πιο δημοφιλείς καλοκαιρινές διακοπές του νότου, φέτος φαίνεται πως αυτή η βοήθεια είναι πολύ σημαντική.
Βέβαια όλα τα ΜΜΕ δεν αναδεικνύουν μόνο τις παραδεισένιες γωνιές των ελληνικών νησιών, αλλά και το success story σχετικά με τον κοροναϊό.
Το γεγονός ότι καταφέραμε να νικήσουμε τον ιό σε πολύ μεγάλο βαθμό αλλά και να άρουμε τα μέτρα, λίγο πριν μπει για τα καλά το καλοκαίρι, σίγουρα είναι ο συνδυασμός της επιτυχίας που χαίρεται να παρουσιάζει ο ξένος Τύπος.
«Η Ελλάδα, ο πιο ελκυστικός προορισμός της Μεσογείου»
«Η Ελλάδα κατέχει τα βασικά εκείνα στοιχεία στο μυαλό των ταξιδιωτών που την καθιστούν τον πιο ελκυστικό προορισμό της Μεσογείου για το επόμενο τρίμηνο» σημειώνει, μεταξύ άλλων, σε έρευνα που υλοποίησε η εταιρία Mindhaus, μέλος της V+O Greece, σε συνεργασία με το Pollfish (ερευνητική πλατφόρμα), προκειμένου να διερευνηθούν πως επηρεάζονται και διαμορφώνονται οι ταξιδωτικές τάσεις εφέτος λόγω του κοροναϊού.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, σε δείγμα 2.750 ερωτώμενων σε ορισμένες από τις πλέον σημαντικές αγορές του Ελληνικού τουρισμού, τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία, την Γερμανία, την Γαλλία και την Ιταλία, διερευνήθηκαν οι συμπεριφορές και οι προθέσεις τους σε ό,τι αφορά στα διεθνή ταξίδια αναψυχής.
«Παρόλο που η κατάσταση για το επόμενο τρίμηνο φαίνεται γενικά δυσμενής, βλέπουμε 2 στους 3 ταξιδιώτες να θέλουν πραγματικά να ξεκινήσουν τα ταξίδια αναψυχής στο εξωτερικό μόλις αρθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και δεν θα περιμένουν την ανακάλυψη εμβολίου για να το κάνουν. Αντιλαμβανόμαστε επίσης ότι εκτός από την ασφάλεια, αναζητούν εμπειρίες χαλάρωσης, ξεγνοιασιάς και διασκέδασης ακόμα περισσότερο από πριν» δήλωσε ο Θεόφιλος Κυρατσούλης, γενικός διευθυντής της Mindhaus.
Συγκεκριμένα το 37,9% των ερωτώμενων δήλωσε ότι είναι διατιθέμενοι να ταξιδέψουν ξανά μόλις αρθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και θα ενημερώνονται συνεχώς για την υγειονομική κατάσταση όσο σχεδιάζουν το ταξίδι τους. Ένα πρόσθετο και πολλά υποσχόμενο 28,1% δήλωσε ότι με την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών, θα προγραμματίσουν εκείνο το ταξίδι αναψυχής που ονειρευόντουσαν όλο αυτόν τον καιρό.
Παρόλο που όλοι οι ερωτώμενοι της έρευνας προσδιόρισαν την ανακάλυψη εμβολίου ως τον πρώτο παράγοντα για να ξεκινήσουν τα διεθνή ταξίδια, το παραπάνω 66% των ερωτώμενων δήλωσε ότι θεωρεί εξίσου σημαντικά τα σαφή υγειονομικά πρωτόκολλα κατά τη διάρκεια των μετακινήσεων (11,8% των απαντήσεων), τους προορισμούς που διαχειρίστηκαν αποτελεσματικά την κρίση του Covid-19 (11,7% των απαντήσεων), καθώς και την πραγματοποίηση τεστ ανίχνευσης Covid-19 πριν από την πτήση.
Η ομάδα αυτή επίσης, θεωρεί φέτος την Ασφάλεια, την Χαλάρωση, την Ξεγνοιασιά και την Διασκέδαση περισσότερο σημαντικές σε σχέση με τις περυσινές διακοπές τους, ακόμα και από το Προσιτό Κόστος. Πρόσθετα, αξιολογούν περισσότερο από πέρυσι, το αίσθημα Ανακάλυψης (Γαλλία) και Περιπέτειας (ΗΠΑ) για το επόμενο διεθνές τους ταξίδι.
Σύμφωνα με την έρευνα και για την ίδια ομάδα ταξιδιωτών, η Γαλλία (55%), η Μεγάλη Βρετανία (55%) και η Γερμανία (62%) είναι περισσότερο έτοιμες να ξεκινήσουν τα διεθνή ταξίδια, καθώς τα ανάλογα ποσοστά των ερωτώμενων δήλωσαν ότι προτίθεται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό εντός του 2020.
Υμνοι από τα ξένα ΜΜΕ
Από την πλευρά του, το Focus προτείνει πέντε ελληνικά νησιά στους Γερμανούς για τις φετινές διακοπές τους και σημειώνει: «Επιτέλους καλά νέα για τα ταξίδια: η Ελλάδα σκοπεύει να ανοίξει σύντομα τα σύνορά της για τουρίστες από μια σειρά χωρών, ανάμεσά τους και από τη Γερμανία» σημειώνει το Focus όπως μεταδίδει η DW.
Τα πέντε νησιά που προτείνουν στους Γερμανούς
Προσθέτει δε, ότι έφθασε λοιπόν ο καιρός να διαλέξει κανείς τον κατάλληλο προορισμό. «Συστήνουμε πέντε λιγότερο γνωστά ελληνικά παραδεισένια νησιά για αξέχαστες καλοκαιρινές διακοπές. Χάρη σε ένα έγκαιρο και αυστηρό lockdown η Ελλάδα κατάφερε να αντιμετωπίσει καλά την πανδημία. Επισήμως υπάρχουν περίπου 2.800 κρούσματα στην Ελλάδα και από αυτούς οι μισοί έχουν αναρρώσει. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες ήταν κάτω από πέντε την ημέρα – ένας πραγματικά απίστευτος απολογισμός».
Για το λόγο αυτό, σημειώνεται, η Ελλάδα θέλει σταδιακά να ανοίξει για τον τουρισμό. Και ενώ οι ντόπιοι μπορούν ήδη να ταξιδεύουν στα νησιά και έχουν ανοίξει τα εστιατόρια, η Ελλάδα θέλει να ανοίξει τα σύνορά της από την 1η Ιουλίου για μια σειρά χωρών που είχαν θετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού.
Στη συνέχεια το δημοσίευμα αναφέρεται στις προδιαγραφές που ισχύουν μετά τη χαλάρωση των μέτρων και προτείνει τα πέντε νησιά: πρώτα την Αμοργό με αναφορές στα γραφικά χωριά, την αυθεντική φύση και τα γυρίσματα της ταινίας «Το απέραντο Γαλάζιο». Στη συνέχεια προτείνει την Αστυπάλαια «έναν παράδεισο για αναρριχητές, καταδύτες και μη καπνιστές». Ακολουθεί η Σίφνος με τις αμμουδένιες παραλίες και τα ξακουστά εργαστήρια χειροτεχνίας. Στη συνέχεια η Κεφαλονιά με τα καλά και ακριβά κρασιά της και τέλος η Ικαρία με τους κατοίκους της να ανήκουν στις «πέντε μπλε ζώνες του πλανήτη» δηλαδή στις ζώνες αυτές που οι άνθρωποι ζουν περισσότερο.
- Ακτή Ελεφαντοστού: Ο πρόεδρος Ουαταρά ανακοίνωσε την αποχώρηση του γαλλικού στρατού από τη χώρα
- ΗΠΑ: Έκανε 16 χρόνια φυλακή, δικάστηκε 5 φορές για να βγει εκτός κάδρου των υπόπτων μετά από 28 χρόνια
- ΗΠΑ: «Οι άνθρωποι φοβούνται να προδώσουν τον βασιλιά, τον βασιλιά του κόσμου, τον Έλον Μασκ, τον μονάρχη»
- Τη νέα χρονιά ας δοκιμάσουμε να βγούμε από την άβυσσο
- Ευρώπη και Ασία ανησυχούν για επιβολή νέων δασμών – Κίνδυνοι για νέες αυξήσεις τιμών
- Γιατί σε έναν κόσμο εντάσεων όλοι ποντάρουν στον χρυσό