Δήμαρχος Διονύσου: Η καθαριότητα και το περιβάλλον είναι κορυφαία ζητήματα για το Δήμο
Ο Γιάννης Καλαφατέλης μίλησε στο in.gr
Ο δήμαρχος Διονύσου έχει άποψη. Και την λέει. Επίσης δεν διστάζει να αναφέρει τα προβλήματα και τις ελλείψεις του δήμου του. Αυτό μας αρέσει. Άλλωστε όταν φέρνεις στο φως τα προβλήματα τότε ξεκινάει και η επίλυση τους. Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε απάντησε σε κρίσιμα ζητήματα για τον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Τόσο θεσμικά όσο και λειτουργικά. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει σε θέματα περιβάλλοντος ο κ. Καλαφατέλης. «Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα υλοποιήσουμε καμπάνια για την ανακύκλωση για την ενημέρωση των δημοτών μας κάθε ηλικίας, ενώ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής φιλοδοξούμε να ενισχυθούμε με νέο εξοπλισμό (απορριμματοφόρο βιοαποβλήτων, καφέ κάδοι κλπ). Η καθαριότητα και το περιβάλλον είναι ένα κορυφαίο ζήτημα για το Δήμο Διονύσου και μας απασχολεί καθημερινά, στην κυριολεξία 365 ημέρες το χρόνο.» δηλώνει μεταξύ άλλων.
Η νέα πραγματικότητα που βιώνουμε με την πανδημία, πόσο θα επηρεάσει την λειτουργικότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης δεδομένου πως έχουν αυξηθεί οι απαιτήσεις; Ο Δήμος σας είναι έτοιμος να εφαρμόσει όσα απαιτούν οι συνθήκες ή υπάρχουν ελλείψεις, οι οποίες πρέπει να καλυφθούν είτε με πρόσθετους πόρους είτε με άλλους τρόπους;
Πράγματι οι Δήμοι κλήθηκαν λόγω της πανδημίας να λειτουργήσουν σε μια έκτακτη και πρωτόγνωρη κατάσταση. Έχετε δίκιο ότι αυξήθηκαν οι απαιτήσεις, θα πρόσθετα όμως ότι παράλληλα αυξήθηκε και το λειτουργικό κόστος. Αν σε αυτό συνυπολογίσουμε και τα μειωμένα έσοδα των Δήμων λόγω των ευνοϊκών μέτρων που αρκετοί Δήμοι έχουν εξαγγείλει για τη στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η Πολιτεία θα πρέπει να προβεί το ταχύτερο στην επαρκή χρηματοδότηση και στήριξη του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης.
Θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξουν προτάσεις και τρόποι προκειμένου να καλυφθεί αυτό το χρηματοδοτικό κενό, δεδομένου ότι κανείς Δήμος, σε όσο καλή οικονομική κατάσταση κι αν βρίσκεται σήμερα, δεν θα άντεχε να βάζει συνέχεια το χέρι στην τσέπη χωρίς πρόσθετη στήριξη. Η πρόσφατη απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών για έκτακτη επιχορήγηση προς τους Δήμους συνολικού ποσού 75 εκατομμυρίων ευρώ είναι σίγουρα θετική και κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.
Πόσο έχει επηρεαστεί η τοπική επιχειρηματικότητα λόγω της πανδημίας; Ποια μέτρα ελάφρυνσης λάβατε για τους επιχειρηματίες και τι προβλέπετε για την αγορά εργασίας στο δήμο σας;
Η αγορά στο Δήμο μας έχει πληγεί όπως άλλωστε και στο σύνολο των Δήμων της χώρας. Για αυτό το λόγο είμαστε από την πρώτη στιγμή σε στενή επικοινωνία και συνεργασία με τον Εμπορικό και Επαγγελματικό Σύλλογο Διονύσου. Πριν μερικές ημέρες μάλιστα καταλήξαμε στους βασικούς άξονες των μέτρων που θα έρθουν προς συζήτηση και ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο, τα οποία θα ανακουφίσουν σε ένα βαθμό την τοπική αγορά αλλά και θα βοηθήσουν προς την κατεύθυνση διάσωσης των θέσεων εργασίας που είναι και το ζητούμενο.
Αυτoί οι άξονες είναι:
• Η απαλλαγή από δημοτικά τέλη (Τέλη Καθαριότητας & Φωτισμού) του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 1 του Ν.25/1975 (Α’74) από τις επιχειρήσεις που διέκοψαν τη λειτουργία τους λόγω της επιβολής μέτρων αποτροπής της διασποράς του COVID-19, για το διάστημα που παρέμειναν κλειστές. Επιπλέον θα διερευνηθεί και τυχόν επέκταση της χρονικής περιόδου απαλλαγής ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατήσουν.
• Η απαλλαγή από το πρόστιμο (2%) εκπρόθεσμης καταβολής του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων (0,5%) των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και του τέλους παρεπιδημούντων (0,5%), έως 31/08/2020, που αφορά το ΦΠΑ μηνών Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Απριλίου, Μαϊου, Ιουνίου/2020 καθώς και το ΦΠΑ Α’ & Β’ 3μήνου 2020.
• Η έκδοση αδειών κατάληψης κοινοχρήστων χώρων (κατόπιν ελέγχου και εφόσον τηρούνται η κείμενη νομοθεσία και ο κανονισμός κατάληψης κοινοχρήστων χώρων) με απαλλαγή των αντίστοιχων τελών.
• Τυχόν επέκταση των αδειών κατάληψης κοινοχρήστων χώρων θα εξεταστεί κατά περίπτωση
Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι ο Δήμος Διονύσου με πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου, από τις 24 Μαρτίου 2020, έχει ήδη εγκρίνει την απαλλαγή των προσαυξήσεων όλων των βεβαιωμένων οφειλών καθώς και των δόσεων των ενεργών ρυθμίσεων από την 1-4-2020 έως την άρση των περιοριστικών μέτρων, λόγω της έκτακτης ανάγκης του Covid-19.
Υπό κανονικές συνθήκες ποια είναι τα σημαντικότερα έργα που θα υλοποιήσετε;
Ο Δήμος Διονύσου αντιμετωπίζει οξυμένα προβλήματα καθημερινότητας και υποδομών. Ήδη έχουμε πιάσει σε αρκετά μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι. Η καθαριότητα έχει βελτιωθεί, οι βλάβες ύδρευσης αντιμετωπίζονται άμεσα ενώ βελτίωση υπάρχει και σε άλλα ζητήματα όπως οι λακκούβες και ο φωτισμός. Ωστόσο, για τα ζητήματα υποδομών χρειάζονται ώριμες μελέτες, οι οποίες δεν είχαν εκπονηθεί από την προηγούμενη διοίκηση.
Μετά από παρεμβάσεις μας, έχουμε θετικές εξελίξεις στο έργο της αποχέτευσης, καθώς αναμένεται η δημοπράτηση του έργου στη Δημοτική Κοινότητα Αγίου Στεφάνου, μέχρι τα τέλη του 2020, τη στιγμή που η σχετική μελέτη είχε παραμείνει στάσιμη από το Νοέμβριο του 2013 λόγω αδράνειας της απελθούσας διοίκησης. Πρόοδος όμως στην αποχέτευση υπάρχει και σε άλλες περιοχές του Δήμου. Αναφορικά τώρα με το ερώτημά σας για τα σημαντικά έργα που οραματιζόμαστε για το Δήμο μας, ετοιμάζουμε ήδη μία σειρά από μελέτες που θα ωριμάσουν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, οπότε θα είμαι σε θέση να πω περισσότερα. Επίσης, δύο από τις μεταρρυθμίσεις που θέλουμε να προχωρήσουμε αρκετά μέσα στην τρέχουσα θητεία μας, είναι αφενός ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Δήμου, δηλαδή να δώσουμε έμφαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς τους πολίτες και αφετέρου η υιοθέτηση σύγχρονων τεχνολογιών έξυπνης πόλης στο πλαίσιο των «smart cities».
Ο εισπρακτικός μηχανισμός των δήμων είναι επαρκής ώστε να διασφαλίζονται τα προβλεπόμενα έσοδα; Σε συνέχεια, πιστεύετε πως με φορολογική αποκέντρωση, με απόδοση του ΕΝΦΙΑ οι δήμοι θα οδηγηθούν σε οικονομική αυτοτέλεια;
Ο εισπρακτικός μηχανισμός πάντα έχει περιθώρια βελτίωσης. Δουλεύουμε καταρχήν με τα εργαλεία που ήδη έχουμε και στην πορεία προσπαθούμε να αναβαθμίσουμε και να εκσυγχρονίσουμε με προσεκτικά βήματα τον υφιστάμενο μηχανισμό. Οποιαδήποτε μεταρρύθμιση προς την κατεύθυνση της οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων είναι καλοδεχούμενη, αρκεί να προηγηθεί διάλογος σε επίπεδο κεντρικής εξουσίας και Δήμων. Ναι λοιπόν στην φορολογική αποκέντρωση, υπό προϋποθέσεις όμως.
Θα είναι καλό αν οι δημοτικές αρχές να αποκτήσουν απευθείας πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία, επενδυτικά σχήματα και στο ίδιο το ΕΣΠΑ;
Φυσικά και είναι θετικό και το επιζητούμε. Βέβαια κι εδώ πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και θα πρέπει να τεθεί το ερώτημα: Έχουν όλοι οι Δήμοι τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στη γραφειοκρατία που απαιτείται για την πρόσβαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία που αναφέρατε, όταν σε μεγάλο βαθμό είναι υποστελεχωμένοι ; Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να το λάβουμε υπόψη.
Είναι για εσάς στρατηγικός στόχος η ενίσχυση του αναπτυξιακού ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης;
Ο αναπτυξιακός ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης ήταν και είναι πάντα το ζητούμενο. Πιστεύω ότι σήμερα θα ήταν πιο εύκολο να αποτυπωθεί κυρίως μέσα από τη συνεργασία όμορων ΟΤΑ βάση κοινών χαρακτηριστικών. Δε σας κρύβω ότι ως Δήμος Διονύσου ήδη συζητάμε με άλλους ΟΤΑ, αναζητώντας κοινά σημεία συνεργασίας. Όλα αυτά βέβαια πρέπει να εξετάζονται στις λεπτομέρειές τους, προκειμένου να έχει επιτυχία το όποιο εγχείρημα έτσι ώστε να φέρει προστιθέμενη αξία και εν τέλει όφελος για τους πολίτες .
Θεωρείτε πως η γραφειοκρατία και η πολυνομία αποτελούν για εσάς τους δημάρχους ανασταλτικό παράγοντα ; Έχει παρατηρηθεί καθυστέρηση στην ωρίμανση των μελετών για να μην αναφέρουμε και στις διαγωνιστικές διαδικασίες. Τι πρέπει να γίνει;
Βάζετε ένα κρίσιμο ζήτημα, το οποίο βέβαια δεν είναι καινούργιο. Καθημερινά βγαίνουν νέοι Νόμοι και Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, πολλές φορές αλληλοαναιρούμενα. Δεν μπορώ εδώ να μην αναφέρω ότι η Κυβέρνηση και ειδικά ο Υπουργός Εσωτερικών κος Θεοδωρικάκος προσπαθούν ειλικρινά να διευκολύνουν τους Δημάρχους για να μπορέσουν να λειτουργήσουν μέσα στις έκτακτες συνθήκες λόγω του κορωνοϊού. Υπάρχουν ασφαλώς κάποια θετικά βήματα. Όμως η λύση του προβλήματος θα πρέπει να είναι ένα νέο κωδικοποιημένο και απλοποιημένο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο θα καταργεί την πληθώρα αποφάσεων και εγκυκλίων που υπάρχει σήμερα. Η γραφειοκρατία και η πολυνομία είναι μία μάστιγα για τους Δήμους και το δημόσιο και πρέπει να αντιμετωπιστεί το ταχύτερο δυνατό.
Στην περίοδο της κρίσης, η τοπική αυτοδιοίκηση, κράτησε όρθιες της κοινωνίες. Ο κοινωνικός ρόλος των ΟΤΑ είναι για εσάς μείζονος σημασίας και πως σκοπεύετε να τον ενισχύσετε περαιτέρω;
Ο κοινωνικός ρόλος των ΟΤΑ πάντα υπήρχε αλλά σήμερα έχει ενισχυθεί σημαντικά λόγω των ειδικών συνθηκών και αναγκών που προέκυψαν, είτε λόγω της οικονομικής κρίσης, πριν από μερικά χρόνια, είτε λόγω του κορωνοϊού πρόσφατα. Μέσα από τις δράσεις που υλοποιούμε (Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνική Ιματιοθήκη, Κοινωνικό Φαρμακείο, Κοινωνικό Φροντιστήριο κλπ) και τις οποίες συνεχώς ενισχύουμε, αποδεικνύουμε ότι έχουμε «ευήκοα ώτα» στα αιτήματα της κοινωνίας για την ανακούφιση των πιο αδύναμων συμπολιτών μας. Να είστε σίγουρος ότι δεν πρόκειται να σταματήσουμε το κοινωνικό έργο αν και όλοι θα ευχόμασταν να μην υπάρχει τόσο μεγάλη ανάγκη.
Συζήτηση για το παρόν αλλά και το μέλλον είναι τα θέματα περιβάλλοντος. Μειώσατε το ενεργειακό σας αποτύπωμα και με ποιους τρόπους;
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) για την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση, ο Δήμος Διονύσου ήταν τα τελευταία δύο χρόνια στις πρώτες θέσεις σε σχέση με την ποσότητα και την ποιότητα των ανακυκλώσιμων υλικών. Βέβαια βοηθάει και το γεγονός ότι ο Δήμος μας είναι ένας πράσινος περιαστικός Δήμος αλλά σίγουρα υπάρχει αυξημένη περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση της μεγάλης πλειοψηφίας των δημοτών αλλά και της δημοτικής αρχής.
Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα υλοποιήσουμε καμπάνια για την ανακύκλωση για την ενημέρωση των δημοτών μας κάθε ηλικίας, ενώ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής φιλοδοξούμε να ενισχυθούμε με νέο εξοπλισμό (απορριμματοφόρο βιοαποβλήτων, καφέ κάδοι κλπ). Η καθαριότητα και το περιβάλλον είναι ένα κορυφαίο ζήτημα για το Δήμο Διονύσου και μας απασχολεί καθημερινά, στην κυριολεξία 365 ημέρες το χρόνο.
Μπορεί η πανδημία να είναι στην επικαιρότητα, ωστόσο οι καλοκαιρινοί μήνες απαιτούν εγρήγορση σε θέματα δασικά. Θεωρείτε πως ο δήμος Διονύσου είναι προστατευμένος έναντι πυρκαγιών; Έχετε επαρκή μηχανισμό ώστε να λειτουργήσετε συμπληρωματικά της πυροσβεστικής υπηρεσίας ή θα μπορούσαν να είναι καλύτερα τα πράγματα;
Είμαστε ετοιμοπόλεμοι για την αντιπυρική περίοδο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι επαναπαυόμαστε. Στο Δήμο Διονύσου είμαστε τυχεροί γιατί εκτός από το άξιο προσωπικό στην Πολιτική Προστασία και το Περιβάλλον διαθέτουμε μάχιμους και έμπειρους εθελοντές πυροπροστασίας, πραγματικούς ήρωες, οι οποίοι μας βοηθούν αποτελεσματικά. Έχουν διακριθεί επανειλημμένα στο στίβο της μάχης συνδράμοντας και άλλους όμορους Δήμους, οπότε η προσφορά και η αξία τους είναι αναγνωρισμένη. Ασφαλώς εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Θα θέλαμε να είχαμε κι άλλα Πυροσβεστικά οχήματα και εξειδικευμένο προσωπικό, ακόμα και ένα κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο Δήμο μας. Ελπίζουμε κάποια στιγμή να τα καταφέρουμε.
Οι δομές εκπαίδευσης στο δήμο σας είναι σε υψηλό επίπεδο ή παρατηρούνται ελλείψεις;
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα θέλαμε να έχουμε περισσότερα και πιο σύγχρονα σχολεία. Δυστυχώς η ραγδαία οικιστική ανάπτυξη του Δήμου την τελευταία εικοσαετία, χωρίς τις αντίστοιχες υποδομές, αντικατοπτρίζεται και στις κτιριακές υποδομές των σχολείων. Το πρόβλημα προς το παρόν αντιμετωπίζεται, με σχετικά ικανοποιητικό τρόπο θα έλεγα, μέσα από μισθώσεις κτιρίων.
Ελπίζω ότι η διοίκησή μας θα μπορέσει να δημοπρατήσει εντός του 2020 δύο νέα σχολεία, στο Διόνυσο και το Κρυονέρι. Η προσπάθεια μας θα συνεχιστεί αλλά για να είμαστε ρεαλιστές πάντα θα υπάρχει ανάγκη για νέα σχολεία, καθώς αυξάνεται και ο πληθυσμός.
- Ολυμπιακός: Κανείς δεν θα λείψει 3 μέρες
- Αρκάς: Η καλημέρα της Παρασκευής
- Γιάφκα στο Παγκράτι: Στον εισαγγελέα οδηγείται ο 49χρονος φιλόλογος – Νοίκιαζε την αποθήκη 16 χρόνια
- Σε αυτό το πάρτι γενεθλίων, έφηβες γιορτάζουν κρυφά στο Αφγανιστάν
- Εσπεριδοειδή: Πτωτική πορεία για την παγκόσμια παραγωγή – Οι προβλέψεις για την Ελλάδα
- Αποκαλύφθηκε το κόστος της στέψης του βασιλιά Κάρολου – Ποιος πλήρωσε τον λογαριασμό