Δημοσκόπηση Mega: Καμπανάκι για τα κόμματα – Πως αξιολογούν οι πολίτες τη μετά-lockdown εποχή
Δημοσκόπηση - μήνυμα τόσο στη ΝΔ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ, παρουσίασε το Mega στο κεντρικό δελτίο. Η έρευνα της Metron Analysis αναδεικνύει την κόπωση των πολιτών αλλά και το φόβο τους για την επόμενη ημέρα στην οικονομία.
Το τέλος της καραντίνας φέρνει στο προσκήνιο την απαισιοδοξία των πολιτών για την επόμενη μέρα στην οικονομία και την τσέπη τους και μαζί με αυτή την απαισιοδοξία εμφανίζονται και τα πρώτα σημάδια φθοράς για την κυβέρνηση της ΝΔ.
Ταυτόχρονα όμως δείχνει να παγιώνεται τόσο η μεγάλη διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ όσο και το γεγονός ότι γίνεται πλέον διαχρονική η εικόνα εκλογικής και πολιτικής καθήλωσης σε χαμηλά ποσοστά για την αξιωματική αντιπολίτευση και συνολικά για τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Απαισιοδοξία, φθορά και στασιμότητα
Η δημοσκόπηση που διενήργησε το Forum της Metron Analysis για το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Mega με τη Δώρα Αναγνωστοπούλου δεν αφήνει αμφιβολίες γι’ αυτές τις τάσεις.
Ουσιαστικά η απαισιοδοξία των πολιτών για την επόμενη μέρα της πανδημίας, δείχνει ότι σε πολιτικό επίπεδο αυτό που γεννάται είναι φθορά και στασιμότητα. Δεν διαφαίνεται κάποιο πολιτικό εναλλακτικό προς την κυβέρνηση ρεύμα.
Η ΝΔ εμφανίζει μια ελαφρά αλλά σαφή κάμψη, παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά που συγκεντρώνει είναι εξαιρετικά ψηλά. Ωστόσο σε σύγκριση με τον Απρίλιο η ΝΔ, το Μάιο λαμβάνει ποσοστό 40,3% έναντι 42,5%, έχει χάσει δηλαδή περί τις 2,2 μονάδες.
Αξιοσημείωτο είναι όμως το γεγονός ότι απώλειες δυνάμεων καταγράφει και ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την ίδιες μετρήσεις, μικρότερες μεν από τη ΝΔ ωστόσο υπαρκτές και σε κάθε περίπτωση η διαφορά των περίπου 20 μονάδων που υπολείπεται της ΝΔ, αυτή τη στιγμή φαντάζει μη αναστρέψιμη ως τάση.
Σε πολύ χαμηλά επίσης επίπεδα, ουσιαστικά σε πλήρη στασιμότητα βρίσκονται και τα άλλα κόμματα της βουλής και ιδίως το ΚΙΝΑΛ που δείχνει ότι δεν μπορεί να ξεκολλήσει τα επίπεδα των ποσοστών της τάξης του περίπου 5%.
Πιο συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 20,9% έναντι 21,4% τον Απρίλιο, δηλαδή χάνει μόλις 0,5 μονάδες.
Στην τρίτη θέση με ποσοστό 5,1% (από 5% τον Απρίλιο) βρίσκεται το ΚΙΝΑΛ που δεν μπορεί να αποκομίσει κέρδη από τις απώλειες των δύο μεγάλων κομμάτων.
Ακολουθεί το ΚΚΕ με 4,6% (από 4,7%), η Ελληνική Λύση με 2,6% από 2,9%. Κάτω από το 3% βρίσκεται το ΜΕΡΑ 25 με 2,5% (από 3,2%) και τέλος η Χρυσή Αυγή είναι στο 1,6%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος βρίσκεται στο 7,9% ενώ δεν θα ψηφίσει το 7,2% των ερωτηθέντων.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τόσο οι μουρμούρες στο ΣΥΡΙΖΑ για την αντιπολιτευτική του γραμμή είναι συνεχείς, όπως επίσης δεν είναι τυχαίες οι υπαρξιακού τύπου αντιπαραθέσεις εντός του ΚΙΝΑΛ για το πολιτικό στίγμα της Χαριλάου Τρικούπη και φυσικά για τις συνεργασίες και το αν βρίσκεται εγγύτερα της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη ή του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως επίσης δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΙΝΑΛ δείχνουν να φοβούνται τις εκλογές και βρίσκονται σε κρίση εσωστρέφειας αναζητώντας περπατησιά.
Τα μεγάλα προβλήματα
Τα μηνύματα που στέλνουν οι πολίτες σε όλους είναι πολλαπλά. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως στη φάση αυτή που διανύουμε έχει υποχωρήσει ο φόβος για το σκέλος της υγειονομικής κρίσης και αυτό που κυριαρχεί είναι πως στην ιεράρχηση των πολιτών ως σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας θεωρείται η οικονομία και μάλιστα δέκα μονάδες πάνω από τον Απρίλιο που ήταν στο 31%, φτάνοντας τώρα το 41%.
Δηλαδή σχεδόν οι μισοί. Αντίθετα το ζήτημα της υγείας έχει υποχωρήσει πάρα πολύ και θεωρείται ως σημαντικό από το 20% έναντι του 40% πριν από ένα μήνα. Ουσιαστικά δεν υπάρχει στη σκέψη των ανθρώπων κλίμα πανδημίας όπως το βίωσαν την περίοδο της καραντίνας.
Αντίθετα το νούμερο ένα πρόβλημα είναι η τσέπη, το εισόδημα και η δουλειά για το μέσο άνθρωπο. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι εκτός της οικονομίας που θεωρείται νούμερο ένα πρόβλημα αυτή τη στιγμή, η ανεργία ιεραρχείται επίσης ως σημαντικό ζήτημα από το 14% έναντι μόλις 9% τον περασμένο Απρίλιο.
Πολύ χαμηλά ποσοστά μόλις 7% συγκεντρώνει το προσφυγικό/μεταναστευτικό ως το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Καθίσταται πλέον σαφές ότι ουσιαστικά έχει αλλάξει στο μυαλό των πολιτών η ατζέντα και με βάση αυτή κρίνουν και τα κόμματα και τις προτάσεις τους. Και ακριβώς αυτό το σημείο είναι προς προβληματισμό από όλα τα κομματικά επιτελεία.
Κατά πόσο είναι πειστικές οι απαντήσεις που δίνουν είτε η κυβέρνηση με το σχέδιο Γέφυρα, είτε ο ΣΥΡΙΖΑ με το Μένουμε Όρθιοι, είτε το ΚΙΝΑΛ με τη Νέα Αλλαγή και φυσικά και τα άλλα κόμματα με τις δικές τους προτάσεις.
Συνολικά πάντως τα μηνύματα για το πολιτικό σύστημα δεν φαίνονται ιδιαίτερα ενθαρρυντικά όσο οι πολίτες βγαίνουν από τα σπίτια τους και προσπαθούν να προσαρμοστούν στη «νέα κανονικότητα» και τη «νέα πραγματικότητα».
Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση παίρνει πολύ χαμηλό βαθμό μεταξύ άλλων στα εργασιακά. Το αντιφατικό εκ πρώτης όψεως είναι ότι και τα άλλα κόμματα που έχουν αντιταχθεί στις πολιτικές της κυβέρνησης στην αγορά εργασίας δεν μπορούν να αποκομίσουν καθόλου οφέλη.
Αρνητική άποψη για την ΕΕ
Η άποψη των πολιτών για την Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει αρνητική. Συγκεκριμένα, το 53% έχει αρνητική άποψη, έναντι 40% θετική.
Ωστόσο αξίζει να επισημανθεί το γεγονός ότι η έρευνα διενεργήθηκε προτού ανακοινωθεί η πρόταση για πακέτο – μαμούθ 750 δισ. ευρώ από την Κομισιόν.
Υπ’ αυτή την έννοια δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πως επιδρά καταρχάς στην ψυχολογία των πολιτών και κατά δεύτερον και στην πολιτική τους συμπεριφορά.
Η πορεία της χώρας
Ένα στοιχείο που έχει ενδιαφέρον είναι ότι στο ερώτημα αν η χώρα κινείται σε σωστή ή λάθος κατεύθυνση, το 64% λέει προς τη σωστή (από 76% τον Απρίλιο) ενώ το 25% λέει σε λάθος κατεύθυνση (16% τον Απρίλιο).
Δηλαδή οι δύο στους τρεις απαντούν πως η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση παρά το γεγονός ότι και εδώ διαφαίνεται μια υποχώρηση.
Σε κάθε περίπτωση αυτός ο δείκτης φαίνεται πως εξηγεί εν πολλοίς γιατί η κυβέρνηση έχει μεν κάποιες απώλειες, αλλά κατ’ ουσίαν παραμένει η κυρίαρχη πολιτική δύναμη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κυρίαρχος πολιτικός παίχτης αυτή τη στιγμή έναντι των αντιπάλων του.
Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης, δηλαδή ο μέσος όρος του ισοζυγίου της αξιολόγησης της σημερινής οικονομικής κατάστασης της χώρας (θετικά-αρνητικά) και του ισοζυγίου της πρόβλεψης για την οικονομία (θα καλυτερέψει-θα χειροτερέψει) είναι στο -38. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Σεπτέμβρη είχε φτάσει στο 14 ενώ χειρότερα ήταν τον Φεβρουάριο του 2016, στο -81.
Ως προς την αξιολόγηση των δύο πρώτων κομμάτων, 6 στους 10 (63%) εκφράζει θετική γνώμη για το έργο της κυβέρνησης και το 30% αρνητική.
Ο πρωθυπουργός λαμβάνει 68% θετικές γνώμες και 26% αρνητικές.
Έχει πρόβλημα ο ΣΥΡΙΖΑ
Για τον ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Μόλις 21% έχει θετική εντύπωση ενώ 7 στους 10 (69%) αρνητική. Μάλιστα το ποσοστό αυτό ανεβαίνει από το 61% που ήταν πριν από ένα μήνα.
Χειρότερη είναι η εικόνα που έχουν οι πολίτες για τον Αλέξη Τσίπρα. Το 65% αξιολογεί αρνητικά τον τρόπο με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντά του μέχρι στιγμής ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πριν ένα μήνα οι αρνητικές απόψεις ήταν στο 56%.
Θετική άποψη έχει το 25%, δηλαδή ένας στους 4 από 33% τον Απρίλιο.
Η πολιτική εμπιστοσύνη βρίσκεται χαμηλά, στο 4,3 από 4,6 στην προηγούμενη έρευνα, ενώ η κοινωνική εμπιστοσύνη είναι στο 5,9 από 6.
Και πάμε στις δημοτικές των πολιτικών αρχηγών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λαμβάνει το 67% των θετικών γνωμών ενώ έχει και 32% αρνητικές γνώμες. Εχουμε αύξηση μονάδες στις αρνητικές γνώμες σε σχέση με τον Απρίλιο.
Δεύτερη σε δημοφιλία αρχηγός είναι η Φώφη Γεννηματά με 40% θετικές γνώμες και 56% αρνητικές. Στην προηγούμενη έρευνα τα ποσοστά ήταν 44% και 54% αντίστοιχα.
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει 38% θετικές (42% τον Απρίλιο) και 61% αρνητικές γνώμες (από 57%).
Ακολουθεί ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 32% θετικές γνώμες, 60% αρνητικές, ο Γιάνης Βαρουφάκης με 23% θετικές και 75% αρνητικές και ο Κυριάκος Βελόπουλος με 20% θετικές και 74% αρνητικές.
Στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός ο Κ. Μητσοτάκης είναι στο 52% σταθερά, ο Αλ. Τσίπρας στο 17%.
Γενικά, τα πολιτικά συμπεράσματα της έρευνας είναι ότι οι πολίτες δείχνουν κουρασμένοι από το lockdown, τον φόβο της πανδημίας αλλά και την ανησυχία για την επόμενη ημέρα. Αυτή την οργή και το φόβο τον δείχνουν με την υποχώρηση της αποδοχής των κομμάτων και των πολιτικών της πρώτης γραμμής.
Αν και η ΝΔ δείχνει πανίσχυρη, έχει αρχίσει να έχει «διαρροές» στις δυνάμεις της. Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθει, δεν μπορεί να περάσει το μήνυμά του, ότι άλλαξε, ότι μπορεί να ξαναδιεκδικήσει την εξουσία ενώ τα μικρότερα κόμματα βολοδέρνουν σε χαμηλά επίπεδα.
Σενάρια εκλογών
Θα πρέπει να προσέξουμε και τη γνώμη που έχουν οι πολίτες για τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών. Το συντριπτικό 84% λέει όχι ενώ μόλις το 13% είναι υπέρ. Ανά ηλικία οι άνω των 65 ετών λένε όχι σε ποσοστό 93%, που είναι και το μεγαλύτερο και θα πρέπει να το προσέξουν όσοι εισηγούνται κάλπες.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ
- Θεσσαλονίκη: Άγιοι Βασίληδες με κανό και σανίδες SUP «πλημμύρισαν» τον Θερμαϊκό
- Κοντά στο γκολ ο Βαλμπουενά, τον σταμάτησε ο Ντραγκόφσκι (vid)
- Υπουργικό συμβούλιο: Συνεδριάζει τη Δευτέρα υπό τον Μητσοτάκη – Τα επτά θέματα
- LIVE: Βόλφσμπουργκ – Ντόρτμουντ
- LIVE: Τότεναμ – Λίβερπουλ
- Κίνα: Οι ΗΠΑ «παίζουν με τη φωτιά» δίνοντας στην Ταϊβάν περισσότερη στρατιωτική βοήθεια