Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Τοκετός εν μέσω πανδημίας : Ο κοροναϊός καταστρατηγεί τα δικαιώματα των νέων μητέρων

Τοκετός εν μέσω πανδημίας : Ο κοροναϊός καταστρατηγεί τα δικαιώματα των νέων μητέρων

Χωρίς συνοδούς, προγεννητικούς ελέγχους και επισκληρίδιο αναλγησία, οι έγκυοι σε όλο τον κόσμο αναγκάζονται να γεννήσουν σε εφιαλτικές συνθήκες, ενώ πολλές φορές είναι υποχρεωμένες να εγκαταλείψουν τα μωρά τους για πολλές ημέρες αμέσως μετά τον τοκετό

Μετά από εκθέσεις που παρουσιάζουν την κατάσταση στις αίθουσες τοκετών σε όλο τον κόσμο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η πανδημία αντιστρέφει την πρόοδο που είχε σημειωθεί στην περίθαλψη των εγκύων πριν και κατά τη διάρκεια του τοκετού. Χωρίς συνοδούς, οι νέες μητέρες εξαναγκάζονται να δεχτούν ιατρικές παρεμβάσεις ή να αποχωριστούν τα νεογέννητα μωρά τους, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα αιτήματά τους για χορήγηση αναισθησίας δεν γίνονται δεκτά. Αυτή είναι η πραγματικότητα για πολλές από τις μέλλουσες μητέρες σε όλο τον κόσμο, η οποία απειλεί τα κατακτημένα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών.

Σλοβακία

Στη Σλοβακία, η οποία έχει καταγράψει περισσότερα από 1.500 κρούσματα και 28 θανάτους από κοροναϊό, περίπου 500 μητέρες αναγκάστηκαν να αποχωριστούν τα πρόωρα μωρά τους που βρίσκονταν σε θερμοκοιτίδες, προκειμένου να αδειάσουν οι κλίνες τους για τους πιθανούς ασθενείς της πανδημίας, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ζουζάνα Κρισκόβα, επικεφαλής της σλοβακικής οργάνωσης Κύκλοι Γυναικών, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων των γυναικών. Οι κλίνες δεν χρειάστηκαν ποτέ, όμως οι νέες μητέρες εξακολουθούσαν να μην έχουν δικαίωμα επίσκεψης στα μωρά τους, εξαιτίας των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας.

«Σε ορισμένες περιοχές από την περασμένη εβδομάδα, μπορείς να πας στο κομμωτήριο, όχι όμως και να επισκεφθείς το άρρωστο μωρό σου στο νοσοκομείο. Είναι παράλογο. Κι όμως, γνωρίζουμε ότι χωρίς φροντιστές, τα μωρά υποφέρουν. Ο κίνδυνος μόλυνσης αυξάνεται, ο κίνδυνος θανάτου αυξάνεται, και αυτά τα μωρά έχουν ήδη γεννηθεί πρόωρα», τονίζει η Κρισκόβα.

Από την αρχή της πανδημίας, οι Κύκλοι Γυναικών έχουν κατακλυστεί με μηνύματα από μέλλοντες και νέους γονείς που αναζητούν υποστήριξη και συμβουλές για τα δικαιώματά τους. Ο οργανισμός έχει επικρίνει την κυβέρνηση που επέτρεψε στα νοσοκομεία να εφαρμόζουν τους δικούς τους κανόνες, καθώς απουσιάζουν οι ξεκάθαρες εθνικές οδηγίες.

Προτεραιότητα για… ανύπαρκτους ασθενείς

Η παρουσία συνοδών στις αίθουσες τοκετού έχει απαγορευτεί, ενώ ορισμένοι πάροχοι έχουν διακόψει τους προγεννητικούς ελέγχους και τις ιατρικές επισκέψεις. Σε ορισμένα νοσοκομεία, οι γυναίκες ενημερώνονται ότι δεν μπορεί να τους χορηγηθεί επισκληρίδιος αναλγησία, καθώς γίνεται εξοικονόμηση των αναισθητικών, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη φροντίδα ασθενών κοροναϊού.

«Αυτοί οι κανόνες δημιουργήθηκαν από φόβο για τις πιθανές εξελίξεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις συνεπάγονται πως ανύπαρκτοι ασθενείς τίθενται σε προτεραιότητα σε σχέση με τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα των εγκύων γυναικών, των νέων μητέρων και των μωρών τους», υπογραμμίζει η Κρισκόβα.

Ο οργανισμός Ανθρώπινα Δικαιώματα στον Τοκετό (HriC) δημοσίευσε έκθεση αυτό το μήνα, στην οποία αποτυπώνονται αποδείξεις πως η περίθαλψη των νέων μητέρων υπονομεύεται από την πανδημία. Αλλαγές πρακτικών που έχουν ως στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού πλήττουν δυσανάλογα στα ανθρώπινα δικαιώματα των εγκύων, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της έκθεσης.

Ο ΠΟΥ προτείνει ότι οι γυναίκες θα πρέπει να συνεχίσουν να έχουν συνοδό στην αίθουσα τοκετού, όμως σε χώρες όπως η Σλοβενία, η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Γερμανία, η παρουσία τους έχει απαγορευτεί σε ορισμένους τύπους τοκετού.

Κροατία

Η Ντανιέλα Ντράντιτς, μια εκ των συγγραφέων της έκθεσης, κατοικεί στην Κροατία, όπου οι κορυφαίοι γιατροί ανακοίνωσαν ότι οι έγκυοι που είναι ύποπτα κρούσματα κοροναϊού, θα πρέπει να υποβάλλονται σε καισαρική τομή και να αποχωρίζονται τα νεογέννητα μωρά τους, όπως αναφέρει η ίδια. Μάλιστα, μιλώντας στον Guardian, προσθέτει ότι στην περίπτωση της Ρουμανίας, οι νέες μητέρες οφείλουν να μείνουν μακριά από τα μωρά τους για 14 ημέρες, ακόμη και αν δεν παρουσιάζουν το παραμικρό σύμπτωμα. Παράλληλα, τα νεογέννητα συνεχίζουν να μολύνονται από τη νόσο μέσω των επαγγελματιών υγείας.

Σε πολλές χώρες οι κοινωνικές υπηρεσίες έχουν κλείσει ή χρησιμοποιούνται ως μονάδες απομόνωσης για κρούσματα κοροναϊού. Έτσι, οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες να γεννήσουν στα νοσοκομεία. Οι περιθωριοποιημένες ομάδες είναι εκείνες που επηρεάζονται εντονότερα, με ορισμένες γυναίκες να αποπέμπονται από τα νοσοκομεία, επειδή πιστεύεται ότι φέρουν τον ιό, αναφέρει η έκθεση.

Στη Βόρεια Μακεδονία, μια έγκυος Ρομά, που παρουσίαζε συμπτώματα λοίμωξης και η οποία είχε σπεύσει στα επείγοντα, αναγκάστηκε να περιμένει σε εξωτερικό χώρο σχεδόν για έξι ώρες, μέχρι οι γιατροί να την εξετάσουν για κοροναϊό. Στην Ινδία, μια γυναίκα που ανέπτυξε σοβαρή πνευμονική λοίμωξη έχασε τη ζωή της, αφού 10 νοσοκομεία αρνήθηκαν να τη δεχτούν. Μεταξύ τους και ένα νοσοκομείο αναφοράς για κοροναϊό.

Ιταλία

Η Ελένα Σκόκο, ιδρύτρια του Παρατηρητηρίου Μαιευτικής Βίας στην Ιταλία, αναφέρει ότι οι γυναίκες εγκαταλείπονται κατά τον τοκετό.

Συγκεκριμένα, τονίζει ότι μια γυναίκα που προερχόταν από την «κόκκινη ζώνη» της Καλαβρίας, αφέθηκε να γεννήσει σε ένα απομονωμένο νοσοκομείο, γιατί οι γιατροί υπέθεσαν πως πάσχει από κοροναϊό και πως θα μπορούσε να τον μεταδώσει σε άλλους. Μόνο από τύχη η γυναίκα δέχτηκε ιατρική φροντίδα κατά τα τελευταία λεπτά του τοκετού, από έναν περαστικό γιατρό, ο οποίος έπιασε το μωρό, χωρίς καν να φορά γάντια. Αργότερα, αποδείχθηκε πως η γυναίκα ήταν αρνητική στη νέα ασθένεια.

Πολωνία

Στην Πολωνία, όπου υπάρχουν περισσότερες από 380 μαιευτικές κλινικές, το Ίδρυμα για Αξιοπρεπείς Τοκετούς αναφέρει ότι η οδηγία προτείνει τον αποχωρισμό των μητέρων που βγήκαν θετικές σε κοροναϊό από τα νεογέννητα, ενώ συστήνει ο θηλασμός να αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη.

Οι υποστηρικτές ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρουν ότι χρόνια προόδου στη βελτίωση των αναπαραγωγικών επιλογών των γυναικών έχουν ανατραπεί σε πολλές χώρες μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Μάλιστα, η Ντάντριτς υποστηρίζει ότι η πανδημία ενδέχεται να γυρίσει τις συνθήκες τοκετού ακόμη και 30 χρόνια πίσω.

Περισσότεροι από 4.500 πολίτες υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή προς τη σλοβακική κυβέρνηση προειδοποιώντας ότι ο αποχωρισμός των πρόωρων μωρών από τους γονείς τους αποτελεί παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι Κύκλοι Γυναικών, που συνέταξαν την επιστολή, αναφέρουν ότι την περασμένη εβδομάδα ορισμένα νοσοκομεία προχώρησαν σε άρση της απαγόρευσης επισκέψεων μετά από πιέσεις του πληθυσμού. Το Υπουργείο Υγείας της Σλοβακίας αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση στον Guardian.

Πηγή: www.theguardian.com

Must in

Θρίαμβος της Μπόρνμουθ στο «Ολντ Τράφορντ» (3-0) – Γκέλα για την Τσέλσι (0-0)

Μια από τα ίδια για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που είδε την Μπόρνμουθ να φεύγει με μεγάλο «διπλό» από το Ολντ Τράφορντ (3-0) – Στο 0-0 έμειναν Τσέλσι και Έβερτον, με τους μπλε να μένουν πίσω στη «μάχη» του τίτλου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο