Δίπλα στους πρόσφυγες ο ΔΟΜ – Παράταση της παραμονής τους ζητούν οργανώσεις
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΔΟΜ, το πρόγραμμα μπορεί να υποστηρίξει τις ανάγκες στέγασης ατόμων που θα κληθούν να φύγουν από τους χώρους διαμονής τους σε camps και προσωρινές δομές φιλοξενίας έως τις 31 Μαΐου, όπως ορίζεται από το εθνικό νομοθετικό πλαίσιο.
- Εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο του Σικάγο έπαιξαν ξύλο με... τις πινακίδες «προσοχή βρεγμένο δάπεδο»
- Μητέρα παιδιού ΑμεΑ διανύει καθημερινά 70 χιλιόμετρα - Το κοντινότερο σχολείο δεν έχει υποδομές
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
- Τα ζώδια σήμερα: Το μάτι μου με κοίταγε
Την ένταξη των αναγνωρισμένων προσφύγων στην ελληνική κοινωνία στηρίζει το πρόγραμμα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) «ΗΛΙΟΣ», που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βοηθώντας, μεταξύ άλλων, στη στέγαση, την επαγγελματική κατάρτιση και εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΔΟΜ, το πρόγραμμα μπορεί να υποστηρίξει τις ανάγκες στέγασης ατόμων που θα κληθούν να φύγουν από τους χώρους διαμονής τους σε camps και προσωρινές δομές φιλοξενίας έως τις 31 Μαΐου, όπως ορίζεται από το εθνικό νομοθετικό πλαίσιο.
Το πρόγραμμα «ΗΛΙΟΣ» διενεργεί σεμινάρια στήριξης, στέγασης και ατομικές συνεδρίες, με σκοπό να παρέχει αναλυτικές πληροφορίες για τις διαδικασίες και τις προϋποθέσεις ενοικίασης διαμερίσματος στην Ελλάδα, συνεχίζει ο ΔΟΜ. Υποστηρίζει την εύρεση ανεξάρτητης διαμονής σε διαμερίσματα που ενοικιάζονται στο όνομα του δικαιούχου. Επίσης, συμβάλλει στην κάλυψη του κόστους ενοικίασης και μετακόμισης, ανάλογα με τον αριθμό των μελών κάθε οικογένειας και στηρίζει άτομα που έχουν ήδη βρει κατάλυμα με έγκυρη συμφωνία μίσθωσης.
Ακόμα, οργανώνει μαθήματα γλωσσικού και πολιτισμικού προσανατολισμού σε δεκαέξι εκπαιδευτικά κέντρα ένταξης που βρίσκονται σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Το πρόγραμμα υποστηρίζει την ατομική απασχόληση μέσω μαθημάτων εργασιακής ετοιμότητας, παροχής οδηγιών και της δημιουργίας δικτύου με επιχειρήσεις του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Μέχρι σήμερα και με βάση το ενδιαφέρον και τις ανάγκες που έχουν εκδηλωθεί, 8.752 άτομα έχουν εγγραφεί στο πρόγραμμα και έχουν λάβει διαφορετικούς τύπους υποστήριξης με σκοπό την ανεξάρτητη διαβίωση.
Από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι και σήμερα, 1,686 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες – κυρίως από τη Συρία (37%) και το Ιράκ (22%) – βρήκαν στέγη και ζουν στην Ελλάδα σε διαμερίσματα μισθωμένα στο όνομά τους. Το σύνολο των διαμερισμάτων ανέρχεται στα 757, καταλήγει η ανακοίνωση.
Να παραταθεί η παραμονή των προσφύγων στο πρόγραμμα “ESTIA II”
Με επιστολή της προς τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, και κοινοποίηση στον πρωθυπουργό, η οργάνωση ΑΡΣΙΣ, εκφράζει την ανησυχία της για την τύχη όσων θα υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν τα διαμερίσματα του προγράμματος «ESTIA II». Η οργάνωση υλοποιεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα, μέσω του οποίου φιλοξενούνται 6.500 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, οι οποίοι θα πρέπει να αποχωρήσουν από τα μέρη που διαμένουν μέχρι τις 31 Μαϊου σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση.
“Η συμμετοχή στο πρόγραμμα «ESTIA II» αναγνωρίζουμε ότι είναι αδύνατον να έχει διάρκεια φιλοξενίας επ’ αόριστον, εν τούτοις, η χρονική περίοδος φιλοξενίας χρειάζεται να στοχεύει και να ολοκληρώνεται, όταν επιτυγχάνεται η πρόσβαση και συμμετοχή στην κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα της χώρας, σε μια ομαλή κοινωνική ένταξη”, επισημαίνει η οργάνωση.
Ζητά να παρθούν ορισμένα μέτρα, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να μη βρεθούν αντιμέτωποι με την “αστεγία, την περαιτέρω φτωχοποίησή τους, την εκμετάλλευση, την αδήλωτη εργασία και την εν γένει παραβατικότητα. Συμπληρώνει, πως “μια τέτοια κατάσταση θα έχει άμεσο κοινωνικό αντίκτυπο στη ζωή των μεγάλων αστικών κέντρων που μοιραία θα φιλοξενήσουν τους εξερχόμενους και τις εξερχόμενες του προγράμματος «ESTIA II».
Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, ζητά να καταστούν δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, αποκτήσουν πρόσβαση σε σειρά επιδομάτων (παιδικής προστασίας, ψυχικής υγείας), να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα «Στέγαση και επανένταξη», να δοθούν οι κατάλληλες ευκαιρίες πιστοποιημένης εκπαίδευσης, να υλοποιηθεί το πρόγραμμα επιδοτούμενης εργασίας αναγνωρισμένων προσφύγων, οι άνθρωποι αυτοί να έχουν λάβουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα (άδεια παραμονής, ταξιδιωτικά έγγραφα), πριν την έξοδο τους από το πρόγραμμα.
Προς το σκοπό αυτό, καταλήγει η οργάνωση, «επιβάλλεται από τις τρέχουσες συνθήκες η παράταση της παραμονής των αιτούντων άσυλο και προσφύγων που πρέπει να εξέλθουν από τα διαμερίσματα για χρονικό διάστημα ικανό ώστε η κυβέρνησή σας να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα που θα καταστήσουν ασφαλή και επιτυχημένη την έξοδο των συγκεκριμένων ανθρώπων από το πρόγραμμα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις