Βρετανία : Ο ρυθμός μετάδοσης του κοροναϊού δεν επιτρέπει την άρση του lockdown, προειδοποιούν οι ειδικοί
Επιστήμονας του συμβουλίου για τον περιορισμό της πανδημίας αναφέρει ότι τα 8.000 ημερήσια κρούσματα στην Αγγλία καθιστούν υπερβολικά επικίνδυνη την χαλάρωση των μέτρων
Σύμβουλοι της κυβέρνησης εκφράζουν ανησυχίες για την απόφαση να αρθεί το lockdown τη στιγμή που καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι μολύνονται από τον κοροναϊό. Επιπλέον, προειδοποιούν ότι η χαλάρωση των μέτρων θα μπορούσε να οδηγήσει με ευκολία σε ένα δεύτερο κύμα.
«Δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε τις άμυνές μας παρά ελάχιστα», σημειώνει ο Τζον Έντμουντς, καθηγητής με εξειδίκευση στα μοντέλα λοιμωδών νοσημάτων στο London School of Hygiene and Tropical Medicine και μέλος της υπο-ομάδας του Sage, του επιστημονικού συμβουλίου για τις επιδημίες, που ασχολείται με τα μαθηματικά μοντέλα.
Καθημερινά στην Αγγλία σημειώνονται 8.000 νέα κρούσματα, τονίζει ο Έντμουντς, χωρίς να συνυπολογίζονται εκείνα των νοσοκομείων και των οίκων ευγηρίας. «Αν εξετάσει κανείς τη διεθνή κατάσταση, πρόκειται για πολύ υψηλό αριθμό», συνεχίζει. Οι στατιστικές του ΠΟΥ δείχνουν ότι είναι ο πέμπτος υψηλότερος στον κόσμο.
«Το πρόβλημα είναι ότι ξεκάθαρα υπάρχει ανάγκη να προσπαθήσουμε να επανεκκινήσουμε την οικονομία και οι άνθρωποι να επιστρέψουν στις δουλειές τους, και τα λοιπά, ενώ υπάρχει και κοινωνική και ψυχική ανάγκη οι άνθρωποι να μπορέσουν να συναντήσουν και πάλι τους φίλους και τις οικογένειές τους», προσθέτει.
Ωστόσο: «Νομίζω ότι πολλοί από μας προτιμάμε να δούμε τη συχνότητα εμφάνισης νέων κρουσμάτων να μειώνεται, πριν προχωρήσουμε σε χαλάρωση των μέτρων. Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή, με τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων που έχουμε και χωρίς να έχουμε δοκιμάσει το σύστημα ιχνηλάτησης, παίρνουμε ένα σημαντικό ρίσκο».
Ο δείκτης μετάδοσης R0 αυτή τη στιγμή βρίσκεται μεταξύ του 0,7 και 0,9, αναφέρει ο Έντμουντς, ο οποίος συμμετέχει σε πολλαπλές επιστημονικές ομάδες που επιχειρούν να εκτιμήσουν τον ακριβή αριθμό με βάση τα σχετικά στοιχεία.
Αν δεν εφαρμόζονταν μέτρα, ο δείκτης θα μπορούσε να βρεθεί μεταξύ του 3 και του 4, τονίζει, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε ασθενείς θα μετέδιδε τον ιό σε άλλα τρία ή τέσσερα άτομα.
Ο στόχος του lockdown είναι να ρίξει τον δείκτη κάτω του ενός, πράγμα που συνεπάγεται τη μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων. Όμως αν ο δείκτης φτάσει στο 1, πράγμα που είναι πιθανό να συμβεί αν οι άνθρωποι αρχίσουν να κινούνται πιο ελεύθερα, ο αριθμός των νέων λοιμώξεων που καταγράφονται καθημερινά θα παραμένει σταθερός.
Αυτό θα σήμαινει 8.000 νέες λοιμώξεις ανά ημέρα. «Αν ο δείκτης θνητότητας είναι στο 1%, αυτό σημαίνει 80 θανάτους την ημέρα. Αν είναι στο 0,5%, 40 την ημέρα. Επομένως αυτός είναι ο ημερήσιος αριθμός νεκρών που αναμένεται να παρατηρούμε προχωρώντας».
Όμως οι υπουργοί είναι εκείνοι που θα αποφασίσουν τι θα συμβεί. Η επίπτωση στην υγεία θα πρέπει να υπολογιστεί σε σχέση με τις συνέπειες του lockdown για την κοινωνία και την οικονομία. «Πρόκειται καθαρά για μια πολιτική και όχι για μια επιστημονική απόφαση», σημειώνει.
Δεν υπάρχει ενδεχόμενο εξάλειψης του ιού
Ο Μαρκ Γούλχαουαζ, επιδημιολόγος λοιμωδών νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου που ανήκει επίσης στο Sage, υπογραμμίζει ότι υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες εξάλειψης του ιού.
«Αυτή ήταν η στρατηγική του ΠΟΥ στο αρχικό στάδιο της πανδημίας. Πρόκειται για μια στρατηγική που εγκαταλείφθηκε επισήμως μόλις μερικές εβδομάδες νωρίτερα. Και λαμβάνοντας υπόψη ότι χθες σε όλο τον κόσμο ανακοινώθηκαν περισσότερα νέα κρούσματα από ποτέ, η παγκόσμια εξάλειψη δεν μοιάζει να είναι κοντά», δήλωσε ο Γούλχαουζ στον Guardian.
Η σχέση που είχαμε με τον κοροναϊό τους τελευταίους πέντε μήνες «ενδέχεται να μετατραπεί σε σχέση που θα κρατήσει για όλη μας τη ζωή», σημείωσε. Τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης δεν είναι εφικτό να διατηρηθούν επ’ αόριστον και προς το παρόν δεν υπάρχει σχετικό εμβόλιο. «Το δεύτερο κύμα είναι ένας ξεκάθαρος και υπαρκτός κίνδυνος».
Επιπλέον, ανέφερε ότι δεν θέλει να κάνει προβλέψεις, όμως η έντονη επιτήρηση, οι εκτεταμένοι έλεγχοι, η αποτελεσματική ιχνηλάτηση επαφών, η απομόνωση των κρουσμάτων η καραντίνα για εκείνους που φτάνουν στη χώρα από το εξωτερικό και ορισμένα ήπια μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης «ενδέχεται να αποτελέσουν τη νέα κανονικότητα».
Πηγή: www.theguardian.com
- Οργή στον Λεβαδειακό: «Όλη η Ελλάδα είδε τι συνέβη στην ισοφάριση της ΑΕΚ, ο διαιτητής ήθελε να κάνουμε Χριστούγεννα στο… γήπεδο»
- Πλάτων: Η ιδέα του αγαθού (Μέρος ΚΣΤ’)
- Αρκάς: Η μαγική καλημέρα της Δευτέρας
- Τουρκία: Συλλήψεις σε διαδήλωση διαμαρτυρίας για δύο δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν στη Συρία
- Σεισμός 5,9 Ρίχτερ στην Κούβα
- Super League: Τα τελευταία δύο ματς του 2024 σε Τρίπολη και Κρήτη