Πώς θα αξιοποιηθούν τα 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης: Το κυβερνητικό σχέδιο
Πάνω σε ένα συνεκτικό σχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την αξιοποίηση των πόρων που θα δοθούν στην Ελλάδα, από το Ταμείο Ανάκαμψης, εργάζεται η κυβέρνηση με στόχο να «πάει τη χώρα στην επόμενη μέρα», όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη.
Ένα συνεκτικό σχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την αξιοποίηση των πόρων που θα δοθούν στην Ελλάδα, από το Ταμείο Ανάκαμψης, απεργάζεται η κυβέρνηση με στόχο να «πάει τη χώρα στην επόμενη μέρα», όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη.
Όπως έχει γίνει γνωστό, η Ελλάδα θα καταθέσει τον Οκτώβριο, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις προτεραιότητές της για την αξιοποίηση των πόρων. Θα αφορούν, αφενός στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κοροναϊό σε εισόδημα, απασχόληση, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και δημόσια υγεία. Και, αφ’ ετέρου τις προτεραιότητες για την ανάκαμψη της οικονομίας τα επόμενα έτη.
Στόχος της κυβέρνησης είναι, με χρονικό ορίζοντα τον Σεπτέμβριο, να έχει εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την επόμενη περίοδο, το οποίο θα ενσωματωθεί και στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της επόμενης τριετίας.
Η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει για την Ελλάδα κονδύλια ύψους 32 δισ. ευρώ που προορίζονται να διατεθούν τα αμέσως επόμενα χρόνια στον τομέα της υγείας, στην ψηφιακή μεταρρύθμιση, στην πράσινη ανάπτυξη, αλλά και στη στήριξη και ενίσχυση της απασχόλησης, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη.
«Θα επενδύσουμε τα χρήματα για να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα»
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, η κυβέρνηση δεν θα ξοδέψει τα χρήματα αυτά, αλλά θα τα επενδύσει ώστε να «μεταμορφωθεί» η Ελλάδα.
«Σε αυτά τα ποσά, τα οποία πριν από λίγο διάστημα θεωρούνταν αδιανόητα, πρέπει να προστεθούν και τα χρήματα από το ΕΣΠΑ. Άρα, μιλάμε για την επόμενη περίοδο, από το 2021 και μετά, για ένα ποσό πάνω από 50 δις ευρώ, για πάνω από το ¼ του Α.Ε.Π.
Είναι τεράστιο το νούμερο. Και είναι τεράστια και η ευθύνη της Κυβέρνησης να σχεδιάσει ένα συνεκτικό σχέδιο που θα πηγαίνει την Ελλάδα στην επόμενη μέρα και πραγματικά θα την μεταμορφώνει», σημείωσε ο Στέλιος Πέτσας,΄ μιλώντας στον ΑΝΤ1.
«Τα πακέτα Ντελόρ δεν μεταμόρφωσαν την Ελλάδα- Εμείς δεν θα ξοδέψουμε τα χρήματα»
«Οι παλαιότεροι θυμούνται ότι τα «πακέτα Ντελόρ» και τα ΜΟΠ, δυστυχώς, δεν μπόρεσαν να μεταμορφώσουν την Ελλάδα, αν και τα χρήματα ήταν πολλά. Τώρα, δεν θα ξοδέψουμε αυτά τα χρήματα. Θα τα επενδύσουμε για να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα. Γι’ αυτό, υπάρχει ένας οδικός χάρτης, ένα χρονοδιάγραμμα, για να ετοιμαστεί πρώτα το σχέδιο», είπε ο κ. Πέτσας.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η κατάρτιση του αναπτυξιακού σχεδίου έχει ανατεθεί σε μια Επιτροπή, η οποία αποτελείται από πολύ καταξιωμένους οικονομολόγους με επικεφαλής τον νομπελίστα κ. Πισσαρίδη, με αναπληρωτή τον κ. Βέττα από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και άλλους διακεκριμένους επιστήμονες.
«Αυτοί θα σχεδιάσουν το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας για την επόμενη δεκαετία, λαμβάνοντας υπόψη και αυτή τη χρηματοδότηση, η οποία είναι πολύ μεγάλη. Ακολούθως ο Πρωθυπουργός θα αποφασίσει πως θα διαμορφώσει αυτό το σχέδιο, εντάσσοντάς το στην κυβερνητική πολιτική.
Ολοκληρωμένο σχέδιο τον Σεπτέμβριο
«Επομένως, σε έναν χρονικό ορίζοντα περί τον Σεπτέμβριο, θα έχουμε στη διάθεσή μας ένα σχέδιο ολοκληρωμένο για την επόμενη περίοδο, το οποίο θα ενσωματωθεί και στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της επόμενης τριετίας. Άρα, προσεκτικά, με σχέδιο, έγκαιρα, θα δώσουμε μια κατεύθυνση, έναν προσανατολισμό στην ελληνική οικονομία, για τα επόμενα χρόνια, με την ελπίδα ότι πραγματικά θα μεταμορφώσουμε τη χώρα», συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Παράλληλα, στηλίτευσε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, όταν είχε παρουσιάσει το πρώτο σχέδιό του. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε «θέλω 26 δις να τα ξοδέψετε τώρα», χωρίς να έχει υπόψη ούτε αν αυτά τα χρήματα θα πάνε εκεί που πρέπει να πάνε, ούτε αν θα υπάρχει απόθεμα για να αντιμετωπίσουμε την κρίση τους καλοκαιρινούς μήνες. Εμείς ξεκινήσαμε από χαμηλότερη βάση και φτάσαμε σταδιακά στα 24 δις ευρώ, δεν είναι μικρό ποσό, είναι το 13% του Α.Ε.Π. του 2019.
Σημασία έχει τα χρήματα αυτά να πηγαίνουν εκεί που πρέπει. Βάλαμε προτεραιότητα να κρατήσουμε τον παραγωγικό ιστό της οικονομίας στη θέση του. Μας ενδιαφέρει να μείνουν στη θέση τους οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι, για να έχουμε μια γρήγορη δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας μας», τόνισε ο Στέλιος Πέτσας.
Αισιοδοξία Στουρνάρα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας
Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης αλλάζει τελείως τα δεδομένα στην ευρωζώνη και παρέχει μια μεγάλη ευκαιρία στην Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κρίσης της πανδημίας στην οικονομία, ξεκινώντας παράλληλα ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα.
Με δήλωσή του στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο κ. Στουρνάρας, κάνει την πρώτη δημόσια παρέμβασή του, μετά την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο της ανανέωσης της θητείας του για έξι χρόνια.
Η κυβερνητική απόφαση συνέπεσε χρονικά με τη δημοσιοποίηση των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ, το οποίο στοχεύει στην ανάταξη της οικονομίας από την υγειονομική καταιγίδα του κοροναϊού.
Η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει για την Ελλάδα κονδύλια ύψους 32 δισ. ευρώ που προορίζονται να διατεθούν τα αμέσως επόμενα χρόνια στον τομέα της υγείας, στην ψηφιακή μεταρρύθμιση, στην πράσινη ανάπτυξη, αλλά και στη στήριξη και ενίσχυση της απασχόλησης.
Πρόκειται για χρηματοδοτήσεις, 22,5 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις και 9,4 δισ. ευρώ δάνεια, οι οποίες θα κατευθυνθούν στη χώρα μας, εφόσον υποβληθούν αξιόπιστα επενδυτικά σχέδια προς τις Βρυξέλλες, στους τομείς αυτούς. Αποτελούν, έτσι, μια σημαντική ευρωπαϊκή βοήθεια για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από την κρίση της πανδημίας, αλλά και μία μεγάλη ευκαιρία ανάπτυξης για το μέλλον σύμφωνα με τον Στουρνάρα, η οποία δεν πρέπει να χαθεί.
Ο κεντρικός τραπεζίτης θεωρεί, μάλιστα, ότι εφόσον η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πάρει το πράσινο φως από το Συμβούλιο Κορυφής, θα αλλάξει τελείως τα δεδομένα συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Και αυτό καθώς θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα που φέρνει πλησιέστερα την ευρωπαϊκή ενοποίηση εμποδίζοντας τον οικονομικό κατακερματισμό της.
Σε κάθε περίπτωση, αναφερόμενος στην αξιοποίηση του ευρωπαϊκού πακέτου από τη χώρα μας, ο διοικητής επισημαίνει ότι η Τράπεζα της Ελλάδος με την εμπειρία που διαθέτει και μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της μπορεί να συνδράμει την πολιτεία, ώστε να προχωρήσει στο επόμενο μεγάλο βήμα που έχει μπροστά της.
Στέλνει επίσης ένα αισιόδοξο μήνυμα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Επισημαίνει ότι οι αγορές αρχίζουν να προεξοφλούν αισιόδοξα σενάρια για την ύφεση στην Ελλάδα μετά και την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας. Άλλωστε, το βασικό σενάριο της Τράπεζας της Ελλάδος προβλέπει ύφεση 6% για το 2019 και ανάπτυξη 5,5% το 2020.
- Holiday heart syndrome: Τι είναι και πως μας επηρεάζει;
- ΕΕ: Αυστηρές συστάσεις προς τη Βόρεια Μακεδονία
- ΠΑΣΟΚ: «Η αντιστροφή του pasokification είναι γεγονός» για τη Χαριλάου Τρικούπη
- OHE: Επί τάπητος η συμφωνία του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν – Τι προκαλεί ανησυχία
- Συνταγή: Κρέπες με μανιτάρια και κοτόπουλο στο φούρνο
- ΣΥΡΙΖΑ – Νέα Αριστερά χωρίς συγκολλητική ουσία – Φόρμουλα συνεννόησης από Φάμελλο – Κοτζιά