«Πυρ ομαδόν» κατά του υπ. Παιδείας για το ν/σ – Νέο συλλαλητήριο τη Δευτέρα
Τη Δευτέρα το απόγευμα οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες προγραμματίζουν νέο συλλαλητήριο στα Προπύλαια διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στις επικείμενες αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Παιδείας
- Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ 19χρονος που εμπλέκεται στη δολοφονία του 5χρονου στο Μαρκόπουλο
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Έκλεβε τα παπούτσια των παιδιών στο νηπιαγωγείο και πιάστηκε στα πράσα (βίντεο)
- Έβαλαν κουτάβια σε τσουβάλια, τα έδεσαν και τα πέταξαν στον Αλφειό
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στο χώρο της Παιδείας με φόντο το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας το οποίο περιλαμβάνει πλήθος αλλαγών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Όπως έγινε γνωστό, τη Δευτέρα το απόγευμα οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες προγραμματίζουν νέο συλλαλητήριο στα Προπύλαια διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στις επικείμενες αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Παιδείας.
Ειδικότερα, την πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στα Προπύλαια και στη συνέχεια πορεία προς το Σύνταγμα, τη Δευτέρα 1η Ιουνίου, στις 7 το απόγευμα, εξήγγειλαν οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΟΙΕΛΕ).
Οι εκπαιδευτικοί κατηγορούν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για «αδιάλλακτη» στάση, «με παντελή περιφρόνηση στους δημοκρατικούς θεσμούς και στον θεσμικό διάλογο, ενάντια στην ηχηρή διαμαρτυρία εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων».
Επιπλέον, έχει εξαγγελθεί 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση την Τρίτη 9 Ιουνίου – ημέρα που πιθανότατα θα συζητηθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή – και συγκέντρωση στα Προπύλαια στις 13:00 και πορεία προς την Βουλή.
Τέλος, κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Ιουνίου, ημέρα που όπως έχει ο μέχρι σήμερα προγραμματισμός θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο από την Ολομέλεια. Οι ομοσπονδίες καλούν σε συλλαλητήριο στις 7 το απόγευμα στα Προπύλαια και στη συνέχεια πορεία προς την Βουλή.
Οι αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο
Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο, επαναφέρεται η διαγωγή στους τίτλους σπουδών, εισάγεται πιλοτικά το μάθημα των Αγγλικών μέσω δημιουργικών δραστηριοτήτων, ενώ στο γυμνάσιο αυξάνονται τα εξεταζόμενα μαθήματα από 4 σε 7.
Εφεξής, για την προαγωγή από τη μία τάξη στην άλλη θα απαιτείται ο βαθμός 10 σε κάθε μάθημα ή 13 στο μέσο όρο.
Αναφορικά με το Λύκειο, επανέρχεται η Τράπεζα Θεμάτων από την επόμενη σχολική χρονιά. Αυξάνεται ο μέσος όρος προαγωγής/απόλυσης από 9,5 σε 10. Οι επαναληπτικές εξετάσεις για τη Γ΄ Λυκείου θα γίνονται Ιούνιο, ενώ στις υπόλοιπες τάξεις τον Σεπτέμβριο.
Τι αλλάζει στις μετεγγραφές στα ΑΕΙ
Στο νομοσχέδιο έχουν εισαχθεί σημαντικές αλλαγές και στο καθεστώς των μετεγγραφών καθώς καθιερώνεται βάση ακαδημαϊκού κριτηρίου» και δεν θα εισέρχονται σε τμήματα αιτούντες μετεγγραφών που έχουν γράψει λιγότερα από 2.750 μόρια από τη βάση εισαγωγής του κάθε τμήματος.Με αυτόν τον τρόπο αναμένεται να περιοριστούν σημαντικά οι δικαιούχοι, γεγονός που προκαλεί αντιδράσεις στις τάξεις των υποψηφίων και των φοιτητών.
Οι σημαντικότερες ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο είναι οι εξής:
Επαναφορά της της διαγωγής στους τίτλους σπουδών. Επαναφορά των αποβολών 3, 4 και 5ημερών.
Εισάγονται νέα προγράμματα σπουδών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης
Στο Νηπιαγωγείο εισάγεται πιλοτικά το μάθημα των Αγγλικών μέσω δημιουργικών δραστηριοτήτων, η Πληροφορική και η Φυσική Αγωγή.
Στο Δημοτικό, αυξάνονται οι ώρες διδασκαλίας του μαθήματος των Αγγλικών στις μικρότερες τάξεις και εισάγονται πιλοτικά νέες θεματικές.
Στο Γυμνάσιο, αυξάνονται τα εξεταζόμενα μαθήματα από 4 που είναι σήμερα σε 7, ενώ για την προαγωγή από τη μια τάξη στην άλλη θα απαιτείται ο βαθμός 10 σε κάθε μάθημα ή 13 στο μέσο όρο μέχρι 4 μαθήματα κάτω από τη βάση. Οι επαναληπτικές εξετάσεις θα διεξάγονται μόνο τον Σεπτέμβριο.
Στο Λύκειο, επανέρχεται η Τράπεζα Θεμάτων από την επόμενη σχολική χρονιά. Αυξάνεται ο μέσος όρος προαγωγής/απόλυσης από 9,5 σε 10. Οι επαναληπτικές εξετάσεις για τη Γ΄ Λυκείου θα γίνονται Ιούνιο, ενώ στις υπόλοιπες τάξεις τον Σεπτέμβριο.
Αυξάνονται τα εξεταζόμενα μαθήματα στη Β’ και τη Γ΄ Λυκείου, εκτός από την Α’ Λυκείου που παραμένουν 8. Στη Β΄ Λυκείου οι μαθητές θα εξετάζονται σε 7 μαθήματα (από 6) και στη Γ’ Λυκείου σε πέντε από τέσσερα που είναι σήμερα. Το επόμενο διάστημα επανέρχονται με υπουργικές αποφάσεις οι συντελεστές βαρύτητας στις πανελλαδικές.
Μειώνονται σε τρεις από τέσσερις οι ομάδες προσανατολισμού: α) Ανθρωπιστικές Επιστήμες, β) Θετικές Σπουδές και Σπουδές Υγείας και γ) Σπουδές Οικονομίας και Πληροφορικής.
Στη θεωρητική κατεύθυνση η Κοινωνιολογία αντικαθίσταται από τα Λατινικά (2021-2022 )
Καθιερώνεται το «κόντρα μάθημα». Οι μαθητές της Θεωρητικής πρέπει να κάνουν και Μαθηματικά και οι μαθητές της Θετικής να κάνουν και Ιστορία. Το μάθημα θα εξετάζεται «ενδοσχολικά» και δεν θα είναι πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα.
Αλλάζει το καθεστώς των μετεγγραφών. Καθιερώνεται βάση ακαδημαϊκού κριτηρίου» και δεν θα εισέρχονται σε τμήματα αιτούντες μετεγγραφών που έχουν γράψει λιγότερα από 2.750 μόρια από τη βάση εισαγωγής του κάθε τμήματος. Θα προβλέπεται και δεύτερος κύκλος μετεγγραφών σε τμήματα του ίδιου πεδίου χωρίς τον παραπάνω περιορισμό. Θεσπίζονται νέα κριτήρια, όπου για παράδειγμα θα εξετάζεται ο μ.ο. των εισοδημάτων τριετίας.
Καθορίζεται ο τρόπος εισαγωγής σε Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία και πώς αυτά στελεχώνονται.
Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο 2021, αλλά από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και σταδιακά η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.
Για τους αναπληρωτές προβλέπεται διπλή μοριοδότηση στα δυσπρόσιτα και ποινές διετούς/τριετούς αποκλεισμού σε όσους δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία.
Στα ΑΕΙ αλλάζει το καθεστώς διοίκησης. Μεταξύ άλλων προβλέπεται ενιαίο ψηφοδέλτιο στις πρυτανικές εκλογές και ηλεκτρονική ψηφοφορία. Δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου οι φοιτητές. Προβλέπεται επίσης η ίδρυση ξενόγλωσσων προπτυχιακών, θερινών προγραμμάτων και κοινών προγραμμάτων σπουδών ελληνικών – αλλοδαπών ΑΕΙ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις