Περιβαλλοντική «βόμβα» στη Δραπετσώνα – Κραυγή αγωνίας από τους κατοίκους
Ο κάτοικοι της Δραπετσώνας εδώ και χρόνια αγωνίζονται προκειμένου να απομακρυνθούν από την περιοχή τους οι επιβαρυντικές για το περιβάλλον και την υγεία βιομηχανικές εγκαταστάσεις
- Οι 18 μειώσεις φόρων και τα 7 μέτρα στήριξης των εισοδημάτων για το 2025
- Το σχέδιο του Λευκού Οίκου που θα αφάνιζε το λιγότερο 100 εκατ. Ευρωπαίους
- «Μα το 2015 δεν ήταν μόλις πέρσι;» – Γιατί ο χρόνος περνάει πιο γρήγορα όσο μεγαλώνουμε
- Τζένιφερ Λόπεζ: Δηλώνει μαχήτρια & εύχεται σε όλους τους Έλληνες «την καλύτερη, πιο χαρούμενη και πιο όμορφη χρονιά»
Σε περιβαλλοντική βόμβα εξελίσσεται για τη Δραπετσώνα βιομηχανική δραστηριότητα στο παράκτιο μέτωπο της πόλης.
Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι αντιμετωπίζουν σοβαρές ενοχλήσεις στα μάτια και το λαιμό από τους ρύπους, ενώ αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι οι αρμόδιες αρχές κωφεύουν, παρά τις συνεχείς καταγγελίες των κατοίκων.
Ο κάτοικοι της Δραπετσώνας εδώ και χρόνια αγωνίζονται προκειμένου να απομακρυνθούν από την περιοχή τους οι επιβαρυντικές για το περιβάλλον και την υγεία βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Ο αγώνας τους όμως δεν αποδίδει καρπούς.
Πολιτικές αποφάσεις φαίνεται να διευκόλυναν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα και να άνοιξαν τον δρόμο την τελευταία δεκαετία για να «φυτευτεί» μία ολόκληρη βιομηχανία εις βάρος των μόνιμων κατοίκων.
Η κάμερα του MEGA και ο Χάρης Καρανίκας έφτασαν στην περιοχή και μίλησαν με τοπικούς φορείς που ζητούν άμεση μετεγκατάσταση των βιομηχανικών δραστηριοτήτων.
Σε απόγνωση οι κάτοικοι
Οι τηλεοπτικές εικόνες δεν μπορούν να μεταφέρουν το μέγεθος του προβλήματος. Την έντονη δυσοσμία, το τσούξιμο στον λαιμό, το τσούξιμο στα μάτια. Συμπτώματα που καμιά φορά αναγκάζουν του πολίτες να κλείνουν τα παράθυρά τους. Άλλες δΡφορές, κλείνουν ακόμα και σχολεία.
Η δυσοσμία δεν υποχώρησε ούτε κατά τη διάρκεια της καραντίνας, όταν η κυκλοφορία πλοίων και αυτοκινήτων μειώθηκε δραματικά.
Το ΒΗΜΑ της Κυριακής παρουσιάζει το χρονικό της υπόθεσης:
1)Το 2012 οι εγκαταστάσεις αποκτώνται από την Οil Οne, συμφερόντων Δημήτρη Μελισσανίδη. Από το 2012 και μετά «ξετυλίγεται» μία σειρά συμπτώσεων
2)Τον Απρίλιο του 2014 με απόφαση του τότε Υπουργού περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη το σχέδιο άλλαξε. Από περιοχή ανάπλασης μετατρέπεται σε περιοχή «μητροπολιτικής παρέμβασης».
3)Το 2018, υπό τον Γιώργο Σταθάκη ψηφίζεται ότι οι βιομηχανίες μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν για 20 χρόνια από την ημερομηνία μεταβολής της χρήσης γης με την οποία οι δραστηριότητες αυτές καθίστανται μη συμβατές. Δηλαδή ο χρόνος απομάκρυνσης πήγε στο 2035.
Στην τηλεδιάσκεψη των επικεφαλής όλων των παρατάξεων του Δήμου Κερατσινίου –Δραπετσώνας με τον γενικό γραμματέα του υπ. Περιβάλλοντος δεν υπήρξε αποτέλεσμα.
Οι πολίτες ζητούν απαντήσεις από υπουργούς και κυβερνητικούς παράγοντες. Όπως λένε, η Δραπετσώνα απέχει πολύ από τα προστατευμένα προάστια όπου κατοικούν.
Μέχρι πότε το υπουργείο Περιβάλλοντος θα επιτρέπει τη λειτουργία περιβαλλοντικά επιβαρυντικών δραστηριοτήτων σε μία διαχρονικά επιβαρυμένη περιοχή;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις