Οι Έλληνες άρχισαν να «χαλαρώνουν» θέτοντας σε κίνδυνο την καλή επιδημιολογική πορεία – Οι φόβοι Χαρδαλιά
Είναι σαφές πως η Ελλάδα θέλει να διατηρήσει αυτή την εικόνα και τους καλοκαιρινούς μήνες και γι΄αυτό θα κάνει ότι είναι δυνατόν ώστε να μην υπάρξει έξαρση μέσα στο καλοκαίρι.
Όλο και περισσότερο εδραιώνεται η καλή επιδημιολογική πορεία της Ελλάδας, καθώς τα τρία προηγούμενα 24ωρα –και πριν ανακοινωθούν οι δύο νέοι θάνατοι– δεν είχαμε κανένα νέο θάνατο, ενώ τα νέα κρούσματα δεν ξεπερνούν τα πέντε την ημέρα.
Αυτό αποδεικνύεται άλλωστε και από το γεγονός ότι ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων έχει μειωθεί σημαντικά, ενώ από την άλλη έχει αυξηθεί ο αριθμός ημερησίων τεστ για τον Covid -19.
Πλέον η προσοχή των επιστημόνων αλλά και της κυβέρνησης δίνεται στα νησιά, τα οποία «οπλίζονται» ώστε να είναι έτοιμα να υποδεχτούν νέα κρούσματα κοροναϊού, όταν ανοίξουν τα σύνορα.
Είναι σαφές πως η Ελλάδα θέλει να διατηρήσει αυτή την εικόνα και τους καλοκαιρινούς μήνες και γι΄αυτό θα κάνει ότι είναι δυνατόν ώστε να μην υπάρξει έξαρση μέσα στο καλοκαίρι.
Βέβαια το ότι τα κρούσματα στη χώρα μας πλέον είναι ελάχιστα, δεν σημαίνει πως έχουμε διαφύγει κάθε κίνδυνο.
Όπως επισημαίνουν μέχρι και σήμερα και οι επιστήμονες κανόνας απαράβατος είναι η απόσταση, γι’ αυτό και η απόσταση έχει γίνει και ο μεγάλος κανόνας στην εστίαση, στα ΜΜΜ, τις μεταφορές, τα σχολεία και τον χώρο εργασίας.
Κι ενώ οι επιστήμονες φαίνεται πως έχουν κάνει ότι περνά από το χέρι τους για να «περάσουν» αυτό τον κανόνα που πρέπει να γίνει συνήθεια στους Έλληνες, έρευνα δείχνει πως οι Έλληνες ξεχνιούνται όλο και περισσότερο.
Σύμφωνα με έρευνα αγοράς της Interview, το αντισηπτικό είναι μεν “πρωταγωνιστής”, ωστόσο η απόσταση των 2 μέτρων από όσους είναι γύρω μας μάλλον ως συνήθεια και πρακτική έχει ατονήσει.
Έτσι ενώ σε αντίστοιχη μέτρηση στις 27 Μαρτίου το 75% απαντούσε πως διατηρεί την απόσταση, τώρα το αντίστοιχο ποσοστό είναι 39%.
Δεν διατηρούσε την απόσταση μόλις το 3% στις 27 Μαρτίου, αλλά τώρα το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε 16%.
Αναπόφευκτα έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των “ξεχασιάρηδων”, που δεν κρατούν την απόσταση των 2 μέτρων, αφού τώρα προσεγγίζει το 45%, ενώ στις 27 Μαρτίου ήταν 22%.
Η έρευνα αποτυπώνει και το “μούδιασμα” των καταναλωτών, οι οποίοι δεν έχουν δείξει να είναι διατεθειμένοι να αγοράσουν όσα στερήθηκαν το προηγούμενο διάστημα του lockdown.
Βέβαια η έρευνα δεν είναι η μόνη που αποδεικνύει πως οι Έλληνες ξεχνούν εύκολα, καθώς διάφορα βίντεο κάνουν τις τελευταίες μέρες το γύρο του διαδικτύου όπου δείχνει να διοργανώνονται ξέφρενα πάρτι σε κλαμπς χωρίς να υπάρχει καμία απόσταση ασφαλείας από κανέναν.
Οι ξέφρενοι χοροί, η δυνατή μουσική και η χαλαρότητα έχει πάρει σε κάποιες περιπτώσεις για τα καλά τη θέση των κανόνων της κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Χαρδαλιάς: «Φοβάμαι μην αισθανθούμε υπέρμετρη ασφάλεια»
Για τους επιδημιολογικούς κινδύνους μίλησε άλλωστε σήμερα στο Βήμα της Κυριακής και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.
Ο υφυπουργός μίλησε για τους επιδημιολογικούς κινδύνους που παραμονεύουν και τον φόβο «μην αισθανθούμε υπέρμετρη ασφάλεια».
«Ετοιμαζόμαστε για κάθε πιθανό σενάριο και είμαστε σε κατάσταση επιφυλακής», δήλωσε, καθώς όπως είπε: «Δεν ξέρουμε ποια θα είναι η κατάσταση τον Ιούλιο και τον Αύγουστο».
Σε ό,τι αφορά στις αφίξεις τουριστών και άλλους ενδεχόμενους επιδημιολογικούς κινδύνους, ο κ. Χαρδαλιάς εκφράζει τον φόβο του «μην αισθανθούμε υπέρμετρη ασφάλεια» και αναφέρει ότι σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις που είχε στη διάθεσή του, ο αριθμός των νεκρών από την νόσο που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, υπολογιζόταν σε 13.000.
«Αυτό που με προβληματίζει πιο πολύ από όλα είναι ο «κακός» εαυτός μας. Μήπως τα ελάχιστα νέα κρούσματα, τα οποία είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας που κάναμε όλους αυτούς τους μήνες, μας κάνουν να νιώσουμε μια υπέρμετρη ασφάλεια, να πιστέψουμε ότι η πανδημία βρίσκεται πλέον οριστικά και αμετάκλητα πίσω μας και ότι δεν χρειάζεται να τηρούμε τα ενδεδειγμένα ανά περίπτωση μέτρα ατομικής προστασίας. Αν συνεχίσουμε να τηρούμε πιστά τους κανόνες θα είμαστε σε θέση να ελέγξουμε καλύτερα την κατάσταση όποιες κι αν είναι οι εξελίξεις» τονίζει ο κ. Χαρδαλιάς.
Παρατηρητήριο Covid-19: Η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας
Παρά το γεγονός πάντως πως οι αποστάσεις δεν τηρούνται από όλους, η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδα είναι καλή.
Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε, πως τα νούμερα που βλέπουμε τώρα αντικατροπτίζουν την πορεία του ιού πριν από περίπου 10-14 μέρες.
Σύμφωνα με την έκθεση του Παρατηρητηρίου Covid-19, που αφορά στο διάστημα 20-27 Μαΐου, παγιώνεται ο υψηλός αριθμός ημερησίων τεστ στις 3.000 ως μέσος όρος 7 ημερών.
Μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων
Ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων μειώθηκε στα 6 κρούσματα ανά ημέρα, μια σημαντική μείωση σε σχέση με την πρώτη έκθεση αναφοράς.
Ο μέσος όρος του αριθμού των ασθενών σε ΜΕΘ κυμάνθηκε στο 19 και ο μέσος όρος του αριθμού των θανάτων διολίσθησε στο 1. Υπό αυτό το πρίσμα, ο ρυθμός διπλασιασμού τόσο των κρουσμάτων όσο και των θανάτων ανήλθε στις 56 και 48 μέρες αντίστοιχα, σημειώνοντας πρόσθετη επιβράδυνση σε σχέση με μια εβδομάδα νωρίτερα.
Αύξηση ημερήσιων τεστ
Παράλληλα, παγιώνεται ο υψηλός αριθμός ημερησίων τεστ περί τις 3.000 ως κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών. Το πλήθος των τεστ ανά χίλιους κατοίκους αυξήθηκε σημαντικά σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, από 13,04 σε 14,87.
Δεδομένης της τρέχουσας εξάπλωσης του ιού στη χώρα με Rt (αποτυπώνει τον πραγματικό αριθμό αναπαραγωγής των κρουσμάτων) μικρότερο του 0,5, το πλήθος των διενεργούμενων τεστ είναι αρκετά υψηλό. Πιο συγκεκριμένα, στην Ελλάδα διενεργούνται 530,73 τεστ ανά θετικό κρούσμα (στοιχεία 25/5), όταν π.χ. στην Αυστρία το αντίστοιχο νούμερο είναι 138,48, με τη διασπορά να ισοδυναμεί με 0,6 κρούσματα και 4,52 θετικά κρούσματα ανά ημέρα και ανά εκατομμύριο κατοίκους αντίστοιχα.
Κινητικότητα πληθυσμού
Η κινητικότητα του πληθυσμού ενισχύθηκε περαιτέρω σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα σε όλο το φάσμα της κοινωνικής δραστηριότητας σε σχέση με τον Απρίλιο, εκτός από τον παραμονή στην κατοικία που είδε τη μείωση να αγγίζει το 9%.
Μεγαλύτερη αύξηση σημείωσε η μετάβαση σε πάρκα με 74%. Ακολούθησαν η μετάβαση σε καταστήματα με 25% και για είδη α’ ανάγκης όπως τα τρόφιμα και τα φάρμακα με 14%.
Η χρήση με τα ΜΜΜ παρέμεινε σταθερή στο συν 24%. Παρότι, ένα σημαντικό κομμάτι της τηλε-εργασίας παρέμεινε σε ισχύ, το άνοιγμα συγκεκριμένων καταστημάτων ενίσχυσε τη μετάβαση σε χώρους εργασίας κατά 20%.
Συνολικά η πληθυσμιακή κινητικότητα σε σχέση με τον Απρίλιο ενισχύθηκε κατά 25%, με μόνο την τελευταία εβδομάδα να σημειώνεται μια περαιτέρω αύξηση κατά 2%.
Η κινητικότητα του πληθυσμού αποτυπώνεται και στα στοιχεία του ΟΑΣΑ όπου σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση προόδου σημειώνεται μια πρόσθετη αύξηση κατά 23% στις επικυρώσεις με συνέπεια στις 25/5 να καταγράφεται μείωση σε σχέση με πέρυσι κατά 48%, έναντι 71% μια εβδομάδα νωρίτερα.
Νέο ξεκίνημα από Δευτέρα
Την ίδια ώρα σημαντικές προσθήκες στην καθημερινότητά μας, σηματοδοτεί η πρώτη μέρα του καλοκαιριού.
Τη Δευτέρα 1η Ιουνίου ένα ευρύ φάσμα των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων επανεκκινεί, καθώς η χώρα «ξορκίζει» την πανδημία του κοροναϊού, τηρώντας όμως όλα τα μέτρα και τις οδηγίες προκειμένου να «μείνουμε ασφαλείς».
Εκτός από τους μικρούς μαθητές των δημοτικών που επιστρέφουν στα θρανία, από τη Δευτέρα, επιστρέφουν στις θέσεις εργασίας τους 50.000 εργαζόμενοι, ανοίγουν περισσότερες επιχειρήσεις, γίνονται πυκνότερες και λίγο πιο φτηνές οι μετακινήσεις, ανεβάζουν ρολά τα ξενοδοχεία και οι κατασκηνώσεις, ενώ ανοίγουν τις πόρτες τους για το κοινό τα θερινά σινεμά. Παράλληλα, ενεργοποιούνται οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ σε δεκάδες προϊόντα και υπηρεσίες.
Τι «ανοίγει»
Από την 1η Ιουνίου, επιστρέφουν 50.000 εργαζόμενοι στις θέσεις εργασίας τους, ενώ επανεκκινούν:
· ξενοδοχεία 12μηνης διάρκειας
· θερινοί κινηματογράφοι
· catering
· καντίνες σε αθλητικούς χώρους
· κολυμβητήρια
· τατουάζ
· βιβλιοθήκες
· κτήματα για εκδηλώσεις
· γραφεία συνοικεσίων
- LIVE: Ίντερ – Κόμο
- Μαρούσι: Επιτέθηκαν με μαχαίρι σε ανήλικους – Η στιγμή που 15χρονος μαχαιρωμένος ζητά βοήθεια σε κατάστημα
- Θεσσαλονίκη: Βίντεο ντοκουμέντο από κλοπές σε καταστήματα ρούχων
- Οι πρώην πρωθυπουργοί που στριμώχνουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη
- Νέα ακινητοποίηση συρμού στο μετρό Θεσσαλονίκης – Τι απαντά η διαχειρίστρια εταιρεία
- «Θέλω έναν sugar daddy και μια θαλαμηγό»: Η Kesha αποκάλυψε τι θέλει να της φέρει το 2025