Φάμελλος: Θετικό το μπόνους της ΕΕ στις λιγνιτικές περιοχές – Πυρά κατά Χατζηδάκη
Η ανακοίνωση της ΕΕ είναι αναμφίβολα θετική για τις λιγνιτικές περιοχές, μένει όμως να δούμε ποιο θα είναι το τελικό ποσό που θα δοθεί στη χώρα μας από την νέα πρόταση για 1,726 δισ. ευρώ, αναφέρει ο Σ. Φάμελλος ασκώντας κριτική στον Κ. Χατζηδάκη για επικοινωνιακά παιχνίδια
- «Mr Everyman»: Οι 51 άνδρες που καταδικάστηκαν για τους βιασμούς της Ζιζέλ - Γιατί τους ονόμασαν έτσι;
- Νέα επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
Η ανακοίνωση της ΕΕ είναι αναμφίβολα θετική για τις λιγνιτικές περιοχές, μένει όμως να δούμε ποιο θα είναι το τελικό ποσό που θα δοθεί στη χώρα μας από την νέα πρόταση για 1,726 δισ. ευρώ, αναφέρει ο Σωκράτης Φάμελλος ασκώντας κριτική στον Κ. Χατζηδάκη για επικοινωνιακά παιχνίδια.
Δίκαιη μετάβαση και όχι επικοινωνιακά παιχνίδια
«Ο κύριος Χατζηδάκης επιχειρεί να παρουσιάσει την πρόσφατη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης και την αύξηση του προϋπολογισμού για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, σαν κάτι που η κυβέρνηση κέρδισε για τις λιγνιτικές περιοχές» επισημαίνει μεταξύ άλλων ο τομεάρχης περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας πως «απαιτούμε τη δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών και όχι άλλα επικοινωνιακά παιχνίδια».
Σημειώνεται ότι όπως προκύπτει από την πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης, θα δοθεί «μπόνους» για τις λιγνιτικές περιοχές (Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη) ύψους τουλάχιστον 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, που μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και το 1,5 δισ.
Στο μεταξύ, και μέχρι να οριστικοποιηθούν τα ευρωπαϊκά μέτρα στήριξης των περιοχών που πλήττονται από την απανθρακοποίηση της οικονομίας, η ελληνική κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση επενδύσεων στις εν λόγω περιοχές, αλλά και στην εκπόνηση συνολικού στρατηγικού σχεδίου αντιμετώπισης των επιπτώσεων.
Σε σχετικές δηλώσεις προς το ΑΠΕ – ΜΠΕ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, τονίζει ότι «η πρόταση της Κομισιόν για το πανευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης δεν δίνει απλώς στην Ελλάδα ένα νέο ΕΣΠΑ» και προσθέτει:
«Φέρνει στο επίκεντρο της προσοχής τις περιβαλλοντικές δράσεις (ΑΠΕ, ενεργειακή εξοικονόμηση, πράσινες μεταφορές). Παράλληλα, αυξάνει εντυπωσιακά τον προϋπολογισμό για την απολιγνιτοποίηση. Με τις νέες προτάσεις οι λιγνιτικές περιοχές έχουν πολύ περισσότερους διαθέσιμους πόρους, οι οποίοι, συνδυαζόμενοι με τα φορολογικά κίνητρα, τις δράσεις της ΔΕΗ, του Πράσινου Ταμείου κλπ., μπορούν να εξασφαλίσουν το πέρασμα σε μια νέα εποχή στις περιοχές αυτές».
Αναλυτικά η δήλωση του Σωκράτη Φάμελλου έχει ως εξής:
«Απαιτούμε τη δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών και όχι άλλα επικοινωνιακά παιχνίδια
Με σημερινή του δήλωση στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κύριος Χατζηδάκης επιχειρεί να παρουσιάσει την πρόσφατη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης και την αύξηση του προϋπολογισμού για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, σαν κάτι που η κυβέρνηση κέρδισε για τις λιγνιτικές περιοχές.
Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι αναμφίβολα θετική για τις λιγνιτικές περιοχές, μένει όμως να δούμε ποιο θα είναι το τελικό ποσό που θα δοθεί στη χώρα μας από την νέα πρόταση για 1,726 δισ. ευρώ, καθώς και τους όρους που θα συμφωνηθούν για τη διάθεση των χρημάτων. Σημειώνουμε ότι από τα 40 δισ. ευρώ που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης συνολικά, τα 30 δισ. ευρώ θα προέλθουν από το Next Generation EU, με δανεισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συνεπώς, οι όροι για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, όπως και για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, είναι ακόμη ασαφείς και παραμένουν αντικείμενο διεκδίκησης.
Παράλληλα όμως θα θέλαμε να θυμίσουμε ότι:
– Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δε διεκδίκησε ενεργά την αύξηση της χρηματοδότησης για τη Δίκαιη Μετάβαση, μιας και στις αρχές του έτους πανηγύριζε για τα πολύ λιγότερα 294 εκατ. ευρώ που είχε ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αγνοώντας ακόμη και την προαπαιτούμενη μόχλευση με πόρους του ΕΣΠΑ. Κυρίως όμως, η κυβέρνηση αγνόησε – και εξακολουθεί να αγνοεί – ότι η χρηματοδότηση δε θα μπορέσει να αποκαταστήσει πλήρως τις θέσεις εργασίας που θα χαθούν έως το 2023, οπότε και σχεδιάζει να κλείσει όλες τις υφιστάμενες λιγνιτικές μονάδες ο κ. Μητσοτάκης.
– Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, εδώ και 9 μήνες από την κούφια επικοινωνιακή εξαγγελία απολιγνιτοποίησης, δεν έχει καταφέρει να ενεργοποιήσει ακόμα ούτε τις προσκλήσεις για τον μισό προϋπολογισμό του (πρώτου στην Ευρώπη εθνικού) Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης που κληροδότησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με συγκεκριμένες δράσεις και άξονες χρηματοδότησης. Το μόνο που έχει ανακοινώσει είναι ότι «θα» κάνει σχέδιο, που «θα» αρχίσει να υλοποιείται το 2021 και σίγουρα δεν θα μπορέσει να δώσει αρκετές θέσεις εργασίας έως το 2023.
– Ο ίδιος ο κύριος Μητσοτάκης, στην πρόσφατη συνέντευξή του στη Bild, αποκάλυψε ότι δεν έχει σχέδιο για τις λιγνιτικές περιοχές, δηλώνοντας υποτιμητικά ότι «οι εργαζόμενοι θα πρέπει να βρουν κάτι άλλο να κάνουν». Μοναδικό του ενδιαφέρον ήταν οι δημόσιες σχέσεις, η υπόσχεση επενδυτικών ευκαιριών, χωρίς συγκεκριμένες αναπτυξιακές προτεραιότητες, και το κλείσιμο του ματιού σε γερμανικές εταιρείες, κατά την προσφιλή τακτική εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων.
Το σχέδιο των κυρίων Μητσοτάκη και Χατζηδάκη για τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, συνεχίζει να συνοψίζεται σε και να περιλαμβάνει, ξεκάθαρα και μόνο, ανεργία και ενεργειακή φτώχεια. Αυτό, ενώ ταυτόχρονα πρωταρχικό μέλημα αυτής της κυβέρνησης είναι να ξεπουλήσει δίκτυα και ενεργειακές εταιρείες, να απαξιώσει τη ΔΕΗ και να ιδιωτικοποιήσει την ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο, που θα παραμείνει στο ενεργειακό μίγμα της χώρας μέχρι το 2050. Αντί η χώρα να οδεύει σε πλήρη απανθρακοποίηση, δεσμεύεται σε επικίνδυνα μονοπάτια ενεργειακής εξάρτησης, αύξησης κόστους ενέργειας και ανθρακικού αποτυπώματος.
Υ.Γ. Στη χθεσινή του επίσκεψη στο Σχινιά ο κύριος Χατζηδάκης, εκτός από τις κλασικές δηλώσεις στις κάμερες, που ήταν και ο πραγματικός λόγος που βρέθηκε εκεί, απέφυγε να επισκεφθεί τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά Μαραθώνα, Υμηττού και Νοτιοανατολικής Αττικής, τον οποίο κατάργησε με τον πρόσφατο αντιπεριβαλλοντικό νόμο, καθώς και απέφυγε να συναντηθεί με τη Διοίκηση και τους εργαζόμενους του Φορέα που θα ήταν ένας ουσιαστικός λόγος για την επίσκεψή του στην περιοχή».
Πηγή ΑΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις