Τουρκική προκλητικότητα…. από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη – Ο φράχτης και η «ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο»
Η φράση του Νίκου Δένδια πως «η Ελλάδα είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο και απαντά στις προκλήσεις με αυτοπεποίθηση», δείχνει πως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις κινούνται στην κόψη του ξυραφιού. Τα φώτα της εσωτερικής δημοσιότητας μπορεί να πέφτουν στον Έβρο, ωστόσο η Τουρκία έχει απλώσει τη βεντάλια των διεκδικήσεών της σε όλο το χώρο της Ανατολικής Μεσογείου
Η φράση του Νίκου Δένδια πως «η Ελλάδα είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο και απαντά στις προκλήσεις με αυτοπεποίθηση», δείχνει αν μη τι άλλο πως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις κινούνται στην κόψη του ξυραφιού.
Αυτή τη στιγμή τα φώτα της εσωτερικής δημοσιότητας μπορεί να πέφτουν στον Έβρο, ωστόσο από την πλευρά της η Τουρκία έχει απλώσει τη βεντάλια της επιθετικότητάς της και των διεκδικήσεών της σε όλο το χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.
Μπαράζ από NAVTEX στην Ανατολική Μεσόγειο
Οι φιέστες και το παραλήρημα Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά κάνουν καταφανές ότι ο Τούρκος πρόεδρος διεκδικεί για την Τουρκία έναν ρόλο ανάλογο με αυτόν που διαδραμάτιζε στην περιοχή η Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις να απλώνεται από τον Έβρο μέχρι και νότια της Κρήτης.
Μπορεί ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ να… «κατευόδωσε» χθες τον «Πορθητή» στο ταξίδι προς τη Μαύρη Θάλασσα, ανακοίνωσε όμως παράλληλα, ότι αυτό δεν σημαίνει πως σταματούν τα σχέδια της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με το MEGA, ο Ντονμέζ είπε πως οι έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο συνεχίζονται με τέσσερα πλοία – δύο ερευνητικά και δύο γεωτρύπανα.
Και όλα αυτά την ώρα που τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία έχει προχωρήσει σε ένα μπαράζ παράνομων NAVTEX όπου «κλειδώνει» μία εκτεταμένη περιοχή που ξεκινάει από τη Ρόδο και το Καστελόριζο, συνεχίζεται νότια της Κρήτης, έξω ακριβώς από τα χωρικά ύδατα της Γαύδου, και καταλήγει ανοικτά του Κόλπου της Σύρτης στη Λιβύη για ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού της.
Η πρώτη NAVTEX δεσμεύει το FIR της Τρίπολης στη Λιβύη, ενώ η δεύτερη το FIR της Μάλτας.
Η τρίτη NAVTEX εντοπίζεται στην αρχή του άξονα του παράνομου μνημονίου που υπέγραψε η Τουρκία με την κυβέρνηση της Λιβύης.
Μάλιστα, αν βάλει κανείς στη σειρά τα κωδικά ονόματα των NAVTEX, θα προκύψει η φράση «ευτυχισμένος όποιος λέει ότι είναι Τούρκος».
Εσωτερικά προβλήματα
Πάντως αυτό που έχει ενδιαφέρον με αφορμή την φιέστα και τις εμπρηστικές δηλώσεις Εντογάν για την Αγιά Σοφιά, είναι το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος δέχεται πυρά και στο εσωτερικό της χώρας του πως όποτε υπάρχει κρίση με την Δύση ή εσωτερικά πολιτικά προβλήματα, το πρώτο πράγμα στο οποίο μπαίνει η κυβέρνηση στον πειρασμό να πράξει, είναι να ανακοινώσει πως θα ανοίξει την Αγία Σοφία για μουσουλμανική προσευχή, προσπαθώντας να καλλιεργήσει προσδοκίες στην τουρκική κοινή γνώμη.
Στην πιο δύσκολη στιγμή
Η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη εκτίμησε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται στην πιο δύσκολη στιγμή της πολιτικής σταδιοδρομίας του, όπως φανερώνουν και οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις, καθώς για πρώτη φορά ο Ιμάμογλου του κεμαλικού μετώπου προηγείται του Τούρκου προέδρου με 5 μονάδες διαφορά.
Σύμφωνα με την κα Μπακογιάννη αυτό οφείλεται στα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που δημιουργούν έντονη κοινωνική αντίδραση στις μεγάλες τουρκικές πόλεις.
Η κατάσταση αυτή, σχολίασε η κα Μπακογιάννη, δημιουργεί πολύ μεγάλο εκνευρισμό στο τουρκικό κατεστημένο, το οποίο προσπαθεί αυτήν τη στιγμή να πετύχει κάποιου είδους νίκη, μετά και τη δεινή ήττα που υπέστη στον Έβρο.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο άσκησης νέας πίεσης στον Έβρο από την πλευρά της Τουρκίας, η κ. Μπακογιάννη υποστήριξε ότι η Τουρκία δε θα ξαναδοκιμάσει γρήγορα, επειδή ξέρει ότι η Ελλάδα είναι καλά θωρακισμένη, αλλά και επειδή αυτή η πολιτική έγινε μπούμερανγκ όσον αφορά τις σχέσεις της με την ΕΕ.
Ο Ερντογάν θα στραφεί στην Ευρώπη
Κατά την κ. Μπακογιάννη, ο Ερντογάν θα ρίξει το βάρος του στη Λιβύη, «όπου εκεί είχε πράγματι κάποιες επιτυχίες, διότι μπόρεσε να οπισθοδρομήσει ο Χάφταρ», ενώ ανοιχτό είναι και το μέτωπο της Συρίας.
«Η άποψή μου είναι ότι αργά ή γρήγορα, και μάλλον περισσότερο γρήγορα από αργά, θα στραφεί προς την Ευρώπη» δήλωσε χαρακτηριστικά κα Μπακογιάννη.
Σχετικά με τις προαναγγελίες τουρκικών γεωτρήσεων, η κ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι δεν είναι κάτι τόσο εύκολο, καθώς τέτοιου είδους κινήσεις ενέχουν μεγάλους κινδύνους.
«Η Ελλάδα δεν είναι μόνη. Είναι πάρα πολύ καλά θωρακισμένη από τις συμμαχίες της, από τη στήριξη που έχει από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ για την αποφυγή ενός τέτοιου ενδεχομένου, και το ξέρει πολύ καλά ο Ερντογάν».
Αφορά το έδαφος, την ασφάλεια και την εθνική μας κυριαρχία
Πάντως ο Νίκος Δένδιας οριοθέτησε τα πράγματα σε σχέση με τον Έβρο και την ολοκλήρωση της νότιας επέκτασης του φράχτη ως εξής:
«Η Τουρκία ενοχλείται. Γνωρίζει ότι η ολοκλήρωση μιας τέτοιας κατασκευής θα την εμποδίσει από το να προβεί σε ενέργειες όπως στο πρόσφατο παρελθόν, τις οποίες έχει μάλιστα υπονοήσει μέσω και επισήμων δηλώσεων ότι θα επαναλάβει», σημείωσε και πρόσθεσε:
«Είναι ένα θέμα (σ.σ. η επέκταση του φράχτη) που, όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, αφορά το έδαφός μας την ασφάλεια και την προστασία της εθνικής κυριαρχίας μας».
«Διατηρούμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, ως οφείλει να κάνει κάθε φιλειρηνική χώρα. Το γεγονός όμως ότι επιβάλλεται να λαμβάνουμε μέτρα, όπως η επέκταση του φράχτη στον Έβρο, είναι ενδεικτικό του ότι, επί του παρόντος, τα επίπεδο συνεννόησης υπολείπεται πολύ από το επιθυμητό», επισημαίνει με νόημα ο κ. Δένδιας.
Φράχτης – σύμβολο της Ευρώπης
Ο φράχτης στον Έβρο προχωράει και σε λίγους μήνες θα είναι μια πραγματικότητα, τόνισε από την πλευρά του ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, δεν υπάρχουν από την πλευρά της Τουρκίας προκλήσεις στα σύνορα και η ελληνική κυβέρνηση είναι «απόλυτα ψύχραιμη».
Ο κ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε ότι η Ελλάδα κατάφερε να γίνει «σύμβολο της Ευρώπης σε ό,τι αφορά την προστασία των συνόρων» και πως στον Έβρο βρίσκονται δυνάμεις της αστυνομίας, του στρατού, της Frontex.
Διπλωματικό οπλοστάσιο
Αναφορικά με ενδεχόμενες νέες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σημειώνει πως η κυβέρνηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα ώστε να αποτραπούν τα φαινόμενα του παρελθόντος και είναι έτοιμοι να επιτελέσουν το καθήκον τους στο ακέραιο.
Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο η Τουρκία να πραγματοποιήσει τις απειλές της και να προχωρήσει σε γεώτρηση στην περιοχή νότια της Κρήτης, ο κ. Δένδιας σημειώνει πως η πολιτική των κανονιοφόρων που έχει επιλέξει να επαγγέλλεται η Τουρκία δεν πρόκειται να αποφέρει τα αποτελέσματα που επιθυμεί.
«Το υπουργείο Εξωτερικών έχει ενισχύσει το διπλωματικό οπλοστάσιο της χώρας με την υποστήριξη πρωτίστως της Ε.Ε., αλλά και σειράς φίλων κρατών, τόσο σε διμερές όσο και σε επίπεδο τριμερών και πολυμερών σχημάτων συνεργασίας», καταλήγει ο υπουργός.
Πραγματικός ο κίνδυνος στον Έβρο
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην κριτική του προς την κυβέρνηση για αμηχανία έναντι των τουρκικών προκλήσεων.
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε πως «η κυβέρνηση έχει χάσει την ψυχραιμία της, δεν έχει κανένα στρατηγικό σχέδιο, και είναι απολύτως ανεπαρκής να διαχειριστεί την προκλητική στάση της Τουρκίας» και πρόσθεσε:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να σιωπά μπροστά στην υποκρισία της κυβέρνησης που πριν από λίγες εβδομάδες βρισκόταν σε μια υστερία απέναντι στους πρόσφυγες που εργαλειοποίησε ο Ερντογάν, και σήμερα -που πρέπει να αντιμετωπίσει τον πραγματικό κίνδυνο- προσπαθεί να συγκαλύψει το γεγονός, λέει ψέματα, και δημιουργεί μια αίσθηση ότι η σιωπή και το ψέμα μπορούν να αντικαταστήσουν ένα σοβαρό στρατηγικό σχέδιο αντιμετώπισης της Τουρκίας».
Ασύμμετρος επεκτατισμός της Τουρκίας
Όσον αφορά την επιθετικότητα της Τουρκίας η Φώφη Γεννηματά σημειώνει πως «θα είναι λάθος να θεωρήσουμε ότι η πανδημία θα αναστείλει την αναθεωρητική στρατηγική και τις επιδιώξεις της Τουρκίας. Αντίθετα, η ένταση στα εσωτερικά της προβλήματα μπορεί να την εξωθήσει στην κλιμάκωση του ασύμμετρου επεκτατισμού της.
Πιστεύω ακράδαντα ότι στα εθνικά ζητήματα -και ιδιαίτερα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις- πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί και υπεύθυνοι. Χρειάζεται να αναζητούμε διαρκώς σημεία σύγκλισης, ώστε κάποια στιγμή όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί να κάτσουμε στο τραπέζι της εθνικής συνεννόησης. Χρειάζονται διαρκής εγρήγορση, εθνική στρατηγική και αρραγές εθνικό μέτωπο».
Παζάρια συνδιαχείρισης του Αιγαίου
Από την πλευρά του ο Δημήτρης Κουτσούμπας με συνέντευξή του στο in.gr επισημαίνει πως η τουρκική επιθετικότητα «πάει πακέτο» με τα παζάρια συνδιαχείρισης του Αιγαίου και διαβλέπει κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, μέσω και της αμφισβήτησης των χερσαίων συνόρων.
Ο γραμματέας του ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι «η ζωή έχει δείξει πως (σ.σ. η Τουρκία) μπορεί να πάρει αυτό που θέλει τόσο μέσα από την χρησιμοποίηση των ενόπλων δυνάμεών της και κυρίως στα “στρόγγυλα τραπέζια” του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Άλλωστε, μέσα από αυτά τα “τραπέζια” των διάφορων συνόδων κορυφής, η Τουρκία κατάφερε να κερδίσει θέσεις διαχρονικά από τις ελληνικές κυβερνήσεις».
Χαρακτηρίζει, δε, ο κ. Κουτσούμπας, ανέκδοτο τον ισχυρισμό ότι η Τουρκία είναι «απομονωμένη» και σημειώνει τα παιχνίδια εξουσίας για τον έλεγχο ή το ξαναμοίρασμα της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, του ενεργειακού και ορυκτού πλούτου, των δρόμων μεταφοράς.
- Λακωνία: Σορός άντρα εντοπίστηκε κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς στη Σκάλα
- Λίβανος: Τουλάχιστον 12 νεκροί και 50 τραυματίες από ισραηλινούς βομβαρδισμούς
- Γερμανία: Ο Πιστόριους δεν θα διεκδικήσει το χρίσμα του υποψήφιου καγκελάριου – Προτείνει Σολτς
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου
- Ουκρανία: Παρίσι και Λονδίνο υπόσχονται να μην αφήσουν τον Πούτιν να «πετύχει τους σκοπούς του»
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Μια αλλαγή που ανατρέπει το σκηνικό