Εκτός δομών και στο έλεος της ανύπαρκτης πολιτικής οι πρόσφυγες – Μαίνεται η κόντρα κυβέρνησης αντιπολίτευσης
Την ίδια ώρα η κόντρα κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης μαίνεται χωρίς ωστόσο καμία χειροπιαστή λύση για τους πρόσφυγες, με τις δύο πλευρές να αναλώνονται σε έναν καυγά χωρίς ουσία.
Κατέφτασε η ώρας της εφαρμογής των προβλεπόμενων ρυθμίσεων για την διακοπή των παροχών προς τους πρόσφυγες και η επακόλουθη έξωση τους.
Ως αποτέλεσμα, στο δρόμο βρέθηκαν σήμερα περισσότεροι από 10.000 πρόσφυγες.
Την ίδια ώρα η κόντρα κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης μαίνεται χωρίς ωστόσο καμία χειροπιαστή λύση για τους πρόσφυγες, με τις δύο πλευρές να αναλώνονται σε έναν καυγά χωρίς ουσία.
Η κυβέρνηση από πλευράς της έχει θέσει στόχο να υλοποιήσει το σχέδιο της περί κλειστών δομών, εξετάζοντας πλέον και τη δημιουργία νέου κέντρου στα Μέγαρα.
Από πλευράς του, το μέλος του ΔΣ των Γιατρών του Κόσμου, Νικήτας Κανάκης, μιλώντας στο MEGA ανέφερε χαρακτηριστικά πως «όταν κάποιος παίρνει άσυλο είναι δική του ευθύνη να επιβιώσει. Το κράτος έχει υποχρέωση να δημιουργήσει ασφαλείς συνθήκες για αυτούς που ζητάνε άσυλο».
Τόνισε πως όσοι βρίσκονται σε ιδιαίτερη ανάγκη πρέπει να παραμείνουν περισσότερο στις δομές και να τους δοθεί μια κατεύθυνση προς τα δικαιώματα που έχουν.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας
Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, ως ένδειξη διαμαρτυρίας στους πρόσφυγες και κατά των εξώσεών τους από τις δομές.
Όπως τονίζει η ΚΕΕΡΦΑ «ο κ. Μηταράκης προχωράει σε ένα σχέδιο εξώσεων πάνω από 10.000 ανθρώπων, 300 από το καμπ του Ελαιώνα, 300 από το καμπ του Σχιστού, 500 από τον Σκαραμαγκά, 1200 από τη Θεσσαλονίκη και από τα καμπ και από τα σπίτια. Θα γεμίσουν οι πλατείες και τα πάρκα με κόσμο άστεγο. Και μιλάμε για τους πρόσφυγες. Μάνες με παιδιά, άνθρωποι που έχουν πάρει άσυλο άλλα δεν έχουν τη δυνατότητα να ζουν από μόνοι τους διότι όταν τους κόβουν το επίδομα, όταν δεν τους έχουν δώσει τη δυνατότητα να μάθουν τη γλώσσα δεν τους έχουν ανοίξει τη δίοδο για την περιβόητη ένταξη» επισήμανε μεταξύ άλλων ο συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, Πέτρος Κωνσταντίνου ενώ τόνισε ότι η μόνη λύση είναι όλοι οι πρόσφυγες να βρεθούν σε σπίτια μέσα στις πόλεις.
«Έχουμε απευθύνει προτάσεις στους δήμους και στο δήμο της Αθήνας και σε άλλους δήμους ότι πρέπει να δοθούν άμεσα τα κτίρια του ΕΦΚΑ που είναι διαθέσιμα. Πρέπει να υπάρχει ένα μαζικό πρόγραμμα κοινωνικής στέγασης για όλους, για άστεγους, για πρόσφυγες και για Ρομά. Αυτό ήταν το αίτημά μας και εξακολουθεί να είναι. Η ΚΕΕΡΦΑ ζητάει άσυλο και στέγη σε όλους τους πρόσφυγες, χαρτιά για τους μετανάστες και όχι βασανισμούς στα αστυνομικά τμήματα», κατέληξε ο κ. Κωνσταντίνου.
«Να μη γίνει καμια έξωση – Να μην κοπεί κανένα επίδομα»
Σε ανακοίνωσή του εξάλλου το Solidarity With Migrants αναφέρει: «Η κυβέρνηση προχωρά μέχρι τις 31/05 στην έξωση περισσότερων από 10.000 προσφύγων από δομές φιλοξενίας και διαμερίσματα της ενδοχώρας. Πρόκειται περί ατόμων που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ασύλου.
Συγκεκριμένα, θα εκδιωχθούν συνολικά 12101 άνθρωποι, 6751 ωφελούμενες/οι του προγράμματος Estia (4003 στην περιοχή της Αττικής), 569 από διάφορα ξενοδοχεία (71 στην περιοχή της Αττικής), 4781 από τα camps (1458 στο σύνολο από Θήβα, Ριτσώνα, Λαύριο, Σχιστό, Σκαραμαγκάς, Ελαιώνας και Ελευσίνα). Να μην εκδιωχτεί κανένας πρόσφυγας από κανένα σπίτι – να μην κοπεί κανένα επίδομα».
Κόντρα κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ
Η αντιπολίτευση κατηγορεί από πλευράς της την κυβέρνηση ότι εθελοτυφλεί απέναντι στην πραγματική ανάγκη των ανθρώπων να ξεφύγουν από τις εμπόλεμες ζώνες και την αθλιότητα, με την κυβέρνηση να καταλογίζει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «επιλεκτική μνήμη».
«Εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση αντί να διεκδικήσει λόγω εκτάκτων συνθηκών περισσότερα κονδύλια από την ΕΕ για την συνέχιση παραμονής αυτών των ανθρώπων σε ασφαλείς συνθήκες, προτιμά να γεμίσουν οι πλατείες άστεγες οικογένειες προσφύγων. Με ότι αυτό θα συνεπάγεται για την εκ νέου εξαθλίωσή τους αλλά και τους κινδύνους εξάπλωσης του κορονοϊού. Έτσι θα υποκινήσουν νέο κύμα ξενοφοβίας ακριβώς με την απειλή της πανδημίας.
»Ταυτόχρονα αντί με τα χρήματα που έχουν ήδη δοθεί από την ΕΕ να διευρυνθούν και να συνεχιστούν τα ενταξιακά προγράμματα όπως το Ήλιος, καταγγέλλεται από διεθνή οργανισμό η «κακοδιαχείριση και διασπάθιση των κονδυλίων» από μηχανισμούς μετακλητών του κ. Μηταράκη» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Επιλεκτική μνήμη» ο ΣΥΡΙΖΑ
«Επιλεκτική μνήμη» καταλογίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου σχετικά με την κριτική που ασκείται για την αποχώρηση 11.237 αναγνωρισμένων προσφύγων από διαμερίσματα, δομές φιλοξενίας και ξενοδοχεία.
Υπενθυμίζουν ότι «το πρόγραμμα εξόδου από τις δομές τέθηκε σε ισχύ για πρώτη φορά από τον τότε υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Βίτσα. Κατ’ εφαρμογή σχετικών εγγράφων και υπουργικών αποφάσεών του, αποχώρησαν κατά τη διάρκεια της θητείας του 2.500 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες από το πρόγραμμα «ESTIA» και συνολικά 10.000 από θέσεις στέγασης».
Το υπουργείο προσθέτει πως «οι δικαιούχοι ασύλου απολαμβάνουν ίδια δικαιώματα, αλλά και έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις με το σύνολο των Ελλήνων πολιτών».
Χθες, ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός, είχε αναφέρει ότι «η κυβέρνηση στο πεδίο του προσφυγικού έχει ήδη νομοθετήσει και εφαρμόζει σοβαρές παραβιάσεις στα δικαιώματα».
Επίσης ότι, ως αντιπολίτευση, η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε πρωτοβουλίες όπως η ιθαγένεια των παιδιών μεταναστών δεύτερης γενιάς και η ένταξη προσφύγων στην εκπαίδευση, την εργασία και στο σύστημα υγείας.
Μια πόρτα ανοιχτή
Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να οχυρωθεί στον Έβρο προκειμένου να αποτρέψει ένα νέο κύμα εισροής μεταναστών και προσφύγων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας διαφοροποιήθηκε ανοιχτά για τον φράχτη στον Έβρο τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι χρειάζεται να υπάρχει κάποια δίοδος για εκείνους που επιθυμούν πολιτικό άσυλο.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι δεν μπορεί να φανταστεί μια ανθρωπότητα που θα στηρίζεται στους φράχτες.
Μιλώντας στο Θέμα fm, τόνισε ότι ήδη υπάρχει φράχτης 12 χιλιομέτρων στον Έβρο, επεσήμανε πως χρειάζεται να υπάρχει κάποια δίοδος για εκείνους που επιθυμούν πολιτικό άσυλο και πρόσθεσε πως η δική του άποψη είναι πως οι φράχτες δεν αποτελούν λύση.
Όπως είπε, δεν μπορεί να φανταστεί μία ανθρωπότητα η οποία θα στηρίζεται στους φράχτες. «Πάμε να φτιάξουμε μία ενωμένη Ευρώπη, δύναμη ειρήνης και ξαφνικά εμφανίζονται φράχτες στην Ουγγαρία, στην Πολωνία, στην Αυστρία».
Η Μαλακάσα η πρώτη ελεγχόμενη δομή στην ηπειρωτική Ελλάδα
Μιλώντας στο «Mega» ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, τόνισε ότι οι δομές φιλοξενίας δεν προορίζονται για αυτούς που έχουν λάβει θετική απόφαση ασύλου και επομένως πρέπει να τερματιστούν τα προνόμια και οι παροχές που απολάμβαναν.
«Δεν μπορεί το ελληνικό Δημόσιο να προσφέρει ισόβια ούτε κατοικία, ούτε επιδόματα στους πρόσφυγες, όπως δεν μπορεί να κάνει το ίδιο πράγμα και στους Έλληνες πολίτες. Ενσωματώνονται, λοιπόν, οι πρόσφυγες στο γενικότερο κοινωνικό κράτος. Και θέλω να σας πω ότι οι έξοδοι από τις δομές δεν είναι κάτι καινούριο, στις 15 Φεβρουαρίου 2019 ο κ. Βίτσας ξεκίνησε το πρόγραμμα εξόδων από τις δομές».
Για τη Μαλακάσα, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε πως «θα είναι η πρώτη ελεγχόμενη δομή στην ηπειρωτική Ελλάδα. Οι δομές, μέχρι την Παρασκευή, ήταν υπό τον έλεγχο διεθνών οργανισμών και ΜΚΟ. Η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε έλεγχο των δομών της ηπειρωτικής Ελλάδος. Ενεργοποιήσαμε μια παλιά νομοθεσία κι εγκαταστήσαμε διοικητές από την Παρασκευή. Ο διοικητής, για πρώτη φορά, υπάρχει από το ελληνικό Δημόσιο σε δομή, με σκοπό να μπορέσει μέσα σε λίγες εβδομάδες να οργανώσει την αποχώρηση αυτών που δεν κάνει να μένουν εκεί, ώστε η δομή να περιοριστεί σε ένα πιο λογικό νούμερο».
«Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να δώσουμε περισσότερη προτεραιότητα στους πρόσφυγες απ’ ό,τι δίνουμε στους Έλληνες πολίτες. Αυτό είναι μία επιλογή. Μία συνειδητή επιλογή» είπε ο κ. Μηταράκης
Κλειστή δομή στα Μέγαρα εξετάζει η κυβέρνηση
Για την πρόταση της κυβέρνησης για την κατασκευή κλειστής ελεγχόμενης δομής 400 ατόμων σε οικόπεδο που έχει παραχωρηθεί, ενημέρωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, τους εκπροσώπους του δήμου Μεγαρέων και βουλευτές της περιοχής σε συνάντηση που είχαν, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
Ο κ. Μηταράκης πρότεινε τη διενέργεια νέας συνάντησης μέσα στην εβδομάδα σε επίπεδο περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, ενώ ζήτησε και την αντιπρόταση των συμμετεχόντων φορέων για την χωροθέτηση της δομής.
- Ακίνητα: Οι ανακαινίσεις εκτινάσσουν τις τιμές των ενοικίων
- Μητσοτάκης: Σχέδιο πολιτικής ανάταξης της ΝΔ
- Tέλος χρόνου για νέες άδειες Airbnb στο κέντρο της Αθήνας
- Slow Living: Είναι αυτό το μυστικό για μια καλύτερη ζωή;
- Billboard 200: Το «Nevermind» των Nirvana είναι το 9ο άλμπουμ που φτάνει σε ιστορικό ρεκόρ στα charts
- Ποιο είναι το μεγαλύτερο διατροφικό πρόβλημα στην Ευρώπη;