Νέοι άγνωστοι Χ στη εξίσωση του τουρισμού – Τα μηνύματα από την πρεμιέρα
Τις πόρτες της στον τουρισμό άνοιξε από σήμερα, Δευτέρα, η Ελλάδα με την επαναλειτουργία των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας, ενώ μετράει αντίστροφα πλέον ο χρόνος και για το άνοιγμα των ελληνικών συνόρων και την υποδοχή τουριστών
Τις πόρτες της στον τουρισμό άνοιξε από σήμερα, Δευτέρα, η Ελλάδα με την επαναλειτουργία των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας, ενώ μετράει αντίστροφα πλέον ο χρόνος και για το άνοιγμα των ελληνικών συνόρων και την υποδοχή τουριστών.
Ωστόσο, με τον κοροναϊό «στα σκοινιά», αλλά όχι νικημένο, και με τους δεκάδες κανόνες που καθορίζουν κάθε στάδιο ενός ταξιδιού, από τη μεταφορά, τη διαμονή, ακόμα και τα… μπάνια γίνεται κατανοητό ότι η χώρα προετοιμάζεται για μια πολύ διαφορετική τουριστική σεζόν.
Η χώρα μας έχει ξεκινήσει ήδη τη διεκδίκηση ενός αρκετά μεγάλου μεριδίου από τη φετινή τουριστική πίτα, η οποία φέτος είναι μικρότερη από τις άλλες χρονιές. Η Ελλάδα έχει σύμμαχο την εξαιρετική επιδημιολογική της πορεία, καθώς και τα διεθνή ΜΜΕ, τα οποία δεν υπάρχει ημέρα που να μην την διαφημίζουν με διθυραμβικά δημοσιεύματα.
Το κατά πόσο βέβαια οι τουρίστες θα θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα και φέτος, δεδομένου του ότι οι περισσότερες χώρες προσπαθούν να πριμοδοτήσουν τον εσωτερικό τους τουρισμού μένει να φανεί τις επόμενες ημέρες.
Άνοιξαν τις πόρτες τους τα ξενοδοχεία
Έτσι λοιπόν, σε μια προσπάθεια να είναι όλα έτοιμα στις 15 Ιουνίου, αλλά και να δοθεί ένα κίνητρο στον εσωτερικό τουρισμό, άνοιξαν σήμερα τα ξενοδοχεία 12μηνης διάρκειας.
Οι τουριστικές επιχειρήσεις μπαίνουν από σήμερα σε ρυθμούς τουριστικής περιόδου, μετά και τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της ΚΥΑ για τα υγειονομικά πρωτόκολλα, προκειμένου να προσαρμοστούν στην εποχή του κορονοϊού.
Τη σκυτάλη, μετά τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, θα πάρουν στις 15 Ιουνίου τα εποχικά, τα οποία φιλοδοξούν να υποδεχτούν τους επισκέπτες από το εξωτερικό.
Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο Διευθυντής Ξενοδοχείου, Στέφανος Πλαΐτης, για τις έως τώρα κρατήσεις, αλλά και για τον τρόπο λειτουργίας του ξενοδοχείου με τα νέα μέτρα προστασίας.
«Αν και η ζήτηση έχει πέσει, η πρώτα βδομάδα λειτουργίας είναι αρκετά υποσχόμενη» δήλωσε ο κ. Πλαΐτης, με την πληρότητα του ξενοδοχείου να είναι στο 30%. Οι πρώτες κρατήσεις αφορούν επαγγελματικά ταξίδια, και αναμένεται το τριήμερο του αγίου πνεύματος.
Ο τρόπος λειτουργίας του ξενοδοχείου έχει αλλάξει, καθώς στη θέση του μπουφέ θα λειτουργεί room service και έχει διευρυνθεί το ωράριο μεταξύ αναχώρησης και άφιξης, προκειμένου να υπάρχει χρόνος για απολύμανση και καθαρισμό του δωματίου. Παράλληλα, έχουν ενεργοποιηθεί παροχές για online check in.
Υποχρεωτική πιστοποίηση «Health First»
Στην ΚΥΑ, που υπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών, Υγείας και Τουρισμού, ξεχωρίζει η θέσπιση του Σήματος Πιστοποίησης που φέρει τον τίτλο «Health First» και το οποίο θα είναι υποχρεωτικό για τις επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων που θα λειτουργήσουν κατά το έτος 2020.
Το εν λόγω σήμα θα αναρτάται σε εμφανές σημείο του κοινόχρηστου χώρου υποδοχής του καταλύματος και θα αποδεικνύει ότι η επιχείρηση τηρεί τα πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου. Για τα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα, το σήμα χορηγείται από το υπουργείο Τουρισμού μετά από αίτηση της επιχείρησης, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του (http://www.mintour.gov.gr/).
Στην ΚΥΑ γίνεται εκτενή αναφορά των μέσων προστασίας και υγιεινής και ορίζονται τα εξής:
α) Μέσα Ατομικής Προστασίας (εφεξής ΜΑΠ): μάσκα (απλή χειρουργική ή πάνινη/υφασμάτινη), γάντια μιας χρήσης. Ειδικά για το προσωπικό της υπηρεσίας υποδοχής, μπορεί να γίνεται χρήση προσωπείου/ασπίδας προσώπου.
β) Βασικά μέτρα αποφυγής μετάδοσης του κορονοϊού – COVID-19: υγιεινή χεριών, χρήση αντισηπτικών, αποφυγή χειραψιών, τήρηση σωματικών αποστάσεων, αποφυγή επαφής των χεριών με το πρόσωπο και εν γένει τήρηση μέτρων προσωπικής και αναπνευστικής υγιεινής.
γ) Διαχείριση ύποπτου κρούσματος COVID-19: η διαδικασία που περιγράφεται στο Παράρτημα ΙΙΙ της παρούσας, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της παρούσας.
δ) Βιβλίο συμβάντων – COVID-19: βιβλίο (μη θεωρημένο), το οποίο περιλαμβάνει την καταγραφή περιστατικών που συνδέονται με την πρόληψη ή αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος
ε) Προσωπικό του τουριστικού καταλύματος: το σύνολο των απασχολούμενων, συμπεριλαμβανομένων όσων πραγματοποιούν πρακτική άσκηση.
Ειδική αναφορά γίνεται μεταξύ άλλων στα μέτρα που θα ισχύσουν στα εστιατόρια που διαθέτουν μπουφέ (buffet) και αυτά ορίζονται ως εξής:
- Παροχή απολυμαντικού μέσου χεριών στην είσοδο του μπουφέ και έλεγχος από το προσωπικό ότι χρησιμοποιείται από τους πελάτες
- Τήρηση απαιτούμενων αποστάσεων κατά το σερβίρισμα των πελατών στο μπουφέ
- Υποχρεωτική τοποθέτηση διαχωριστικού προστατευτικού (sneeze guards)
- Το σερβίρισμα στον μπουφέ θα πραγματοποιείται μόνο από το προσωπικό εστίασης, το οποίο θα φέρει τα ενδεδειγμένα Μ.Α.Π. και θα τηρεί τα βασικά μέτρα αποφυγής μετάδοσης του κοροναϊού – COVID -19. Σκοπός των μέτρων είναι να μην υπάρχει επαφή του πελάτη με τα φαγητά και τα σκεύη στο μπουφέ.
- Συνιστάται η παράθεση των προϊόντων σε ατομικά σκεύη στο μπουφέ, όπου δεν είναι δυνατό το σερβίρισμα από το προσωπικό
- Η χρήση κοινόχρηστων σκευών/αντικειμένων dispenser, αυτόματες μηχανές σερβιρίσματος (καφέ, χυμό κ.λπ.) θα γίνεται μόνο από το προσωπικό εστίασης, το οποίο θα φέρει τα ενδεδειγμένα Μ.Α.Π. και θα τηρεί τα βασικά μέτρα αποφυγής μετάδοσης του κορονοϊού – COVID -19.
Σε ό,τι αφορά την κατανάλωση ποτών στα μπαρ παρέχονται μόνο συσκευασμένα ατομικά συνοδευτικά. Την ίδια στιγμή θα υπάρχει προτροπή για room service χωρίς επιπλέον χρέωση.
Στην ΚΥΑ εξάλλου αναφορά γίνεται και για τα τουριστικά λεωφορεία με τη σύσταση για τοποθέτηση διαχωριστικού υλικού ανάμεσα στον οδηγό και τους επιβάτες. Στην είσοδο των τουριστικών λεωφορείων μάλιστα θα υπάρχουν και διαθέσιμα αντισηπτικά.
Τα πρωτόκολλα
Παράλληλα ιδιαίτερη σημασία δίδεται και στην παρακολούθηση εκπαιδευτικού προγράμματος για τα υγειονομικά πρωτόκολλα των τουριστικών καταλυμάτων. Αυτή όπως τονίζεται θα είναι υποχρεωτική και θα συνδέεται με την ασφαλή και νόμιμη λειτουργία κάθε επιχείρησης.. Η διαδικασία της πιστοποιημένης εκπαίδευσης θα τελεί υπό την ευθύνη του υπουργείου Τουρισμού, το οποίο μπορεί να αναθέτει στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΞΕΕ) και συνεργαζόμενους φορείς την εκτέλεσή της.
Τέλος, στα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που παραβιάζουν τους όρους των ειδικών πρωτοκόλλων υγειονομικού περιεχομένου, σύμφωνα με την ΚΥΑ, θα επιβάλλονται πρόστιμα από πεντακόσια (500) ευρώ έως πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ και αναστολή λειτουργίας της τουριστικής επιχείρησης για χρονικό διάστημα από δεκαπέντε (15) έως ενενήντα (90) ημέρες.
Κλειστά παρέμειναν 8 στα 10 ξενοδοχεία
Μπορεί λοιπόν σήμερα να πραγματοποιήθηκε το άνοιγμα των ξενοδοχείων, ωστόσο… τα περισσότερα παρέμειναν κλειστά.
Συγκεκριμένα, 8 στα 10 δεν άνοιξαν το πρωί της Δευτέρα, αναμένοντας την απελευθέρωση των πτήσεων προς την Ελλάδα, στις 15 Ιουνίου.
«Έχουμε ένα δύσκολο έργο να περάσουμε, 3 μήνες επαναξιολόγησης των προϊόντων μας. Δύσκολο είναι να κάνουμε προβλέψεις αν θα πάμε καλά, άσχημα μέτρια.. Οι κρατήσεις δεν είναι καλές αυτήν την στιγμή. Παραταύτα είμαστε αισιόδοξοι αν δεν ήμασταν δεν θα ανοίγαμε σήμερα», λέει στο MEGA ένας από τους πολλούς γενικούς διευθυντές ξενοδοχείων, οι οποίοι βλέπουν με αβεβαιότητα το αύριο.
«Οι κρατήσεις που έχουμε για την αρχή της εβδομάδας κινούνται σε καλά ποσοστά αλλά αφορούν επαγγελματικά ταξίδια, δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι θα συνεχίσει ροή. Πρέπει να στηριχτούμε και στον υπόλοιπο τουρισμό» λέει από την πλευρά του ένας υπεύθυνος ξενοδοχείου στην Κρήτη.
Τα πρωτόκολλο για όσα ξενοδοχεία άνοιξαν από σήμερα εφαρμόζονται αυστηρά, ωστόσο μόνο 2 στα 10 ξενοδοχεία κατάφεραν να ανοίξουν σήμερα τις πόρτες τους.
Ο λόγος που δεν άνοιξε τις πόρτες του το 80% των ξενοδοχείων όπως λένε οι επιχειρηματίες είναι ότι τα πρωτόκολλα δόθηκαν σε αυτούς μόλις μια ημέρα πριν την προκαθορισμένη ημερομηνία έναρξης, με αποτέλεσμα να μην προλάβουν να προσαρμοστούν.
Ο δεύτερος λόγος περιμένουν να ανοίξουν πι πτήσεις προς τη χώρα μας στις 15 Ιουνίου.
Επόμενο στάδιο είναι το άνοιγμα των εποχικών ξενοδοχείων στις 15 Ιουνίου.
Ποιοι ταξιδιώτες θα μπαίνουν σε καραντίνα και μετά τις 15 Ιουνίου
Παρατείνεται και τον Ιούνιο η υποχρεωτική προληπτική καραντίνα των ταξιδιωτών που εισέρχονται στην Ελλάδα, ενώ έως τις 15 Ιουνίου ισχύει και η απαγόρευση εισόδου στη χώρα μη Ευρωπαίων πολιτών.
Με σειρά αεροπορικών οδηγιών (notams) η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ενημερώνει το επιβατικό κοινό για τις απαγορεύσεις που ισχύουν στις αεροπορικές μετακινήσεις και εντάσσονται στα μέτρα πρόληψης κατά του Covid-19.
Ειδικότερα, όσον αφορά την υποχρεωτική προληπτική καραντίνα, προβλέπεται ότι μέχρι και τις 14 Ιουνίου 2020 τα μεσάνυχτα, εξακολουθεί να ισχύει ο κανόνας πως όλοι οι επιβάτες υποχρεωτικά, ακόμη και οι Έλληνες που έρχονται από το εξωτερικό, θα πρέπει να κάνουν τεστ και αν αυτό είναι αρνητικό οφείλουν να μείνουν σε αυτοπεριορισμό (καραντίνα) για επτά ημέρες. Εάν είναι θετικοί, οφείλουν να μείνουν σε υποχρεωτική προληπτική καραντίνα για 14 ημέρες.
Επίσης, από τη Δευτέρα 15 Ιουνίου το υποχρεωτικό τεστ και η καραντίνα θα εξακολουθήσει να ισχύει για τους επιβάτες που έρχονται από χώρες με υψηλό κίνδυνο μετάδοσης του Covid-19, όπως αξιολογούνται από τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αεροπορική Ασφάλεια (EASA).
Η λίστα του EASA ανανεώνεται διαρκώς και οι ταξιδιώτες πρέπει να είναι ενημερωμένοι πριν ταξιδέψουν, καθώς εάν αρνηθούν το τεστ δεν θα γίνονται δεκτοί στο αεροδρόμιο άφιξης.
Όλοι οι άλλοι πολίτες θα γίνονται δεκτοί χωρίς περιορισμούς, ενδέχεται όμως να υποβληθούν σε δειγματοληπτικά τεστ κατά την άφιξή τους, καθώς από όλες τις πτήσεις ένας συγκεκριμένος αριθμός επιβατών θα κάνει το τεστ.
Από τους περιορισμούς λόγω του Covid-19 εξαιρούνται οι ακόλουθες κατηγορίες επιβατών:
- Επιβάτες πτήσεων διαμετακόμισης, (Passengers in transit).
- Όλα τα πληρώματα αεροσκαφών, (Flight Crew).
- Επιβάτες κρατικών πτήσεων, (State Flights).
- Επιβάτες πτήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος, (Sanitary Flights).
- Επιβάτες πτήσεων ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος, (Humanitarian Flights).
- Επιβάτες πτήσεων που αναφέρουν ότι ευρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση, (Emergency Flights).
- Επιβάτες στρατιωτικών πτήσεων, (Military Flights).
- Επιβάτες εμπορευματικών πτήσεων ( Cargo Flights).
- Eπιβάτες πτήσεων της Frontex
Με νέα αεροπορική οδηγία προβλέπεται ότι παρατείνεται έως τις 15 Ιουνίου 2020, η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών.
Όσον αφορά τις πτήσεις εξωτερικού, η ΥΠΑ υπενθυμίζει ότι όλες οι διεθνείς πτήσεις που καταφθάνουν στην χώρα προσγειώνονται μόνο στο αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος», ενώ από τις 15 Ιουνίου θα γίνονται δεκτές και στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης «Μακεδονία». Η συγκεκριμένη notam αφορά και τα δύο αεροδρόμια έως τα μεσάνυχτα της Τρίτης 30 Ιουνίου 2020 και αποκλείει τις πτήσεις εξωτερικού από τα υπόλοιπα αεροδρόμια της Ελλάδας.
Ακόμα, ανανεώθηκε μέχρι και την Κυριακή 14 Ιουνίου η αεροπορική οδηγία που προβλέπει προσωρινή απαγόρευση πτήσεων προς την Ελλάδα και αντίστροφα από 7 χώρες, (Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Ην. Βασίλειο, Αλβανία, Τουρκία και Βόρεια Μακεδονία).
Από τις notam εξαιρούνται οι πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων (cargo), οι υγειονομικού ενδιαφέροντος (sanitary), οι ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος (humanitarian), οι πτήσεις επιστροφής αεροσκάφους μόνο με το πλήρωμά του (ferry flights), οι κρατικές πτήσεις (state), οι πτήσεις που αναφέρουν ότι ευρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση (emergency), οι στρατιωτικές πτήσεις (military, δεν ισχύουν οι πτήσεις αυτές για την Τουρκία), οι πτήσεις της Frontex, οι ανεφοδιασμού, οι πτήσεις με επιβάτες διαμετακόμισης (Passengers in transit), οι πτήσεις υποστήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας μας και οι πτήσεις επαναπατρισμού Ελλήνων Πολιτών.
Το… κακό καλύτερο σενάριο για τον τουρισμό
Σύμφωνα, δε, με τους φορείς του κλάδου το καλύτερο σενάριο για τη χώρα μας είναι να προσελκύσει το 20% της περσινής χρονιάς ρεκόρ των 33.000.000. Δηλαδή περίπου 6.000.000 τουρίστες…
Οι αριθμοί όμως δεν είναι με το μέρος μας. Η χώρα μας είναι ο δεύτερος προορισμός για τους –κομμένους από τη λίστα μας- Βρετανούς, με πρώτη την Ισπανία, η οποία θα έχει για ακόμη ένα μήνα κλειστά σύνορα .
Οι 6 από τις χώρες που κόπηκαν από την λίστα των 29 αντιστοιχούν στο 41% των επισκεπτών σύμφωνα με τα στοιχεία της περσινής χρονιάς.
Η Μεγάλη Βρετανία με 3.500.000 επισκέπτες το 2019 που ξόδεψαν 2,6 δις.
Ο εσωτερικός τουρισμός δεν επαρκεί… Ενώ ο οδικός τουρισμός από τα Βαλκάνια στον οποίο ποντάρει φέτος η χώρα μας προβληματίζει τους επιχειρηματίες στη Στερεά Ελλάδα.
Η λίστα με τα κράτη από τα οποία επιτρέπεται η προσέλευση τουριστών θα επικαιροποιηθεί την 1 Ιουλίου. Μέχρι τότε, όπως λένε η επιχειρηματίες, τα συμπεράσματα θα βγαίνουν μέρα μέρα. Οι ίδιοι πάντως είναι αισιόδοξοι ότι το καλοκαίρι θα σωθεί έστω και την τελευταία στιγμή.
Οι Βρετανοί πανηγυρίζουν και… ας είναι εκτός λίστας
Με ενθουσιασμό υποδέχτηκαν τα βρετανικά ΜΜΕ το γεγονός ότι οι βρετανοί θα μπορέσουν να έρθουν στην Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι, έστω και αν το ταξίδι τους συνοδεύεται από καραντίνα τουλάχιστον μιας εβδομάδας.
Guardian και Daily Mirror με δημοσιεύματά τους «πανηγυρίζουν» για το γεγονός ότι η Ελλάδα ανοίγει τα σύνορά της στον κόσμο, παρά το γεγονός ότι η Βρετανία δεν συμπεριλαμβάνεται στις χώρες εκείνες που θα μπορούν να έρχονται ελεύθερα στην Ελλάδα.
Μπορεί να βρετανικά ΜΜΕ να μετέδωσαν με απογοήτευση τις προηγούμενες ημέρες πως η χώρα δεν περιλαμβανόταν μεταξύ των 29 χωρών που ανακοίνωσε η Ελλάδα και οι πολίτες των οποίων δεν θα χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα όταν φτάνουν στη χώρα, ωστόσο στέκονται στο γεγονός ότι τα σύνορα δεν θα είναι εντελώς κλειστά.
«Οι Βρετανοί ΘΑ μπορούν να πετάξουν στην Ελλάδα το καλοκαίρι, παρά την αρχική ταξινόμνηση της Βρετανίας στη μαύρη λίστα» σημειώνει δημοσίευμα της Daily Mail, που προσθέτει ωστόσο πως οι τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο θα υποβάλλονται σε τεστ κοροναϊού κατά την άφιξή του και θα μπαίνουν σε καραντίνα για τουλάχιστον μία εβδομάδα.
Οι κανόνες θα είναι αυστηροί, σημειώνει για το ίδιο θέμα, η ανάρτηση της Guardian, που εξηγεί πως η απόφαση της Ελλάδας βασίζεται στη λίστα των αεροδρόμιων που χαρακτηρίζονται ως υψηλού ρίσκου για την μετάδοση του φονικού ιού.
«Εφόσον ταξιδεύεις από αεροδρόμιο που δεν είναι στη λίστα του EASA, τότε ενδέχεται να υποβληθείς σε δειγματοληπτικό τεστ κατά την άφιξη στο αεροδρόμιο» σημειώνεται στην ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης που παραθέτει το βρετανικό δημοσίευμα.
Όπως σημειώνεται στην Guardian, περισσότεροι από 4 εκατομμύρια Βρετανοί τουρίστες ταξίδεψαν το περασμένα καλοκαίρι στην Ελλάδα, ενώ είναι γνωστό πως οι ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο βρέθηκαν στην πρώτη θέση μεταξύ των επισκεπτών που κατανάλωσαν περισσότερα κατ’ άτομο στη χώρα μας.
Η Ελλάδα είναι έτοιμη να υποδεχτεί τουρίστες, αυτοί θα έρθουν;
Η Ελλάδα στοιχηματίζει ότι οι Ευρωπαίοι θέλουν ακόμη τον ήλιο και την θάλασσα μετά το lockdown και αυτό είναι το μήνυμα που θέλουν να στείλουν σε όλο τον κόσμο. Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι το εξής: πόσοι θα έρθουν;
Αυτό αναρωτιέται σε σημερινό δημοσίευμά του το Politico.
«Κάνουμε το σύστημά μας ακόμα πιο ισχυρό, έχοντας ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις περιοχές που προβλέπεται να υποδεχτούν το μεγαλύτερο μέρος των τουριστών για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν κάθε πιθανή εκδήλωση» λέει ο υπουργός Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, μιλώντας στο Politico.
Ο κ. Θεοχάρης είπε ότι θα χρειαστεί ένα καλοκαιρινό διάλειμμα μετά τη σκληρή εμπειρία της πανδημίας και η Ελλάδα είναι έτοιμη να την προσφέρει «χωρίς να θέσει τους πολίτες και τους επισκέπτες σε κίνδυνο».
Η ελληνική κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι ο τουριστικός της τομέας θα αρχίσει σταδιακά να ανοίγει εκ νέου από τις 15 Ιουνίου, νωρίτερα από ό, τι είχε αρχικά προγραμματιστεί. Επίσης, ανακοίνωσε φοροελαφρύνσεις για να κάνει τις διακοπές πιο προσιτές.
Οι επικριτές λένε ότι είναι πολύ επικίνδυνο να υπάρξει αυτή η κατάσταση στην χώρα από τα μέσα Ιουνίου, ενώ οι άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη πεθαίνουν ακόμα από τον COVID-19. Ο αριθμός των νεκρών στην Ελλάδα ανέρχεται μόλις σε 175.
Αλλά για πολλούς Έλληνες, ο τουριστικός τομέας είναι τόσο σημαντικός που δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ένα πέμπτο της οικονομίας και παρέχει απασχόληση για περίπου ένα στα τέσσερα άτομα του εργατικού δυναμικού, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού . Κατά τις περιόδους αιχμής, ο τουρισμός αντιπροσωπεύει έως και 44 τοις εκατό της απασχόλησης, σύμφωνα με το Ινστιτούτο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Τουρισμού.
Η χώρα μόλις βγήκε από μια ύφεση δεκαετίας, όταν ξέσπασε η πανδημία, απειλώντας να εξαλείψει τα οφέλη που προέκυψαν μετά από τρεις «νεκραναστάσεις» και σκληρά μέτρα λιτότητας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ότι η οικονομία της Ελλάδας θα πληγεί περισσότερο από την πανδημία και πρόκειται να συρρικνωθεί κατά 9,7% το 2020, κυρίως λόγω της εξάρτησής της από τον τουρισμό.
Ο κ. Θεοχάρης είπε ότι όσοι ανησυχούν για τους κινδύνους έχουν υποτιμήσει τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, καθώς η χώρα θα ανοίξει τα σύνορά της μόνο σε χώρες που λαμβάνουν το πράσινο φως από τους κορυφαίους επιδημιολόγους της και τον Οργανισμό Ασφάλειας της Αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Ο φόβος είναι κατανοητός, τον έχουμε βιώσει όταν αποφασίσαμε να ανοίξουμε ξανά σχολεία ή άλλα μέρη, με τους ανθρώπους να φοβούνται ένα ξέσπασμα ή ένα δεύτερο κύμα. Δεν έχει συμβεί. Λαμβάνουμε προσεκτικά μέτρα ώστε να μην συμβεί δεύτερο κλείδωμα στα μέσα του καλοκαιριού », συμπλήρωσε.
Η Ελλάδα θα χαλαρώσει τα μέτρα για τους ταξιδιώτες από τις περισσότερες χώρες σε όλο τον κόσμο στις 15 Ιουνίου, εξαιρουμένων 35 χωρών που αναφέρονται ως «υψηλού κινδύνου μετάδοσης».
Οι νοσοκόμες και οι γιατροί αποστέλλονται στα δημοφιλή νησιά και θα τους δοθεί ειδική εκπαίδευση για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης που σχετίζονται με τον κοροναϊό.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις