Φλέγονται οι ΗΠΑ μετά τη δολοφονία Φλόιντ: Νέα επεισόδια στο Λευκό Οίκο – Φυγάδευσαν τον Τραμπ
Πολλές αμερικανικές πόλεις συγκλονίζονται από κύμα διαδηλώσεων αλλά και ταραχών μετά τον θάνατο του 46χρονου Αφροαμερικανού κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από λευκούς αστυνομικούς τη Δευτέρα, γεγονός το οποίο μετατράπηκε σε σύμβολο του βαθιά εδραιωμένου ρατσισμού σε βάρος των μελών των φυλετικών μειονοτήτων.
Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στις ΗΠΑ, μετά την αναίτια, εν ψυχρώ δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, από αστυνομικούς.
Πολλές αμερικανικές πόλεις συγκλονίζονται από κύμα διαδηλώσεων αλλά και ταραχών μετά τον θάνατο του 46χρονου Αφροαμερικανού κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από λευκούς αστυνομικούς τη Δευτέρα, γεγονός το οποίο μετατράπηκε σε σύμβολο του βαθιά εδραιωμένου ρατσισμού σε βάρος των μελών των φυλετικών μειονοτήτων.
Μέχρι στιγμής, έχουν αναφερθεί τέσσερις νεκροί στις διαδηλώσεις για τον Φλόιντ.
Επεισόδια μπροστά στο Λευκό Οίκο
Στην Ουάσινγκτον η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων το βράδυ της Κυριακής, τοπική ώρα (το πρωί της Δευτέρας ώρα Ελλάδας) για να διαλύσει τους συμμετέχοντες σε διαδήλωση εναντίον της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού μπροστά στον Λευκό Οίκο, καθώς ξέσπασαν επεισόδια σε διάφορες περιοχές της πρωτεύουσας.
Πλήθος διαδηλωτών συγκεντρώθηκε μπροστά στην επίσημη κατοικία του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, φωνάζοντας συνθήματα, κρατώντας πλακάτ και βάζοντας φωτιές, παρότι στην αμερικανική πρωτεύουσα έχει τεθεί σε εφαρμογή απαγόρευση της κυκλοφορίας κατ’ εντολή της δημάρχου Μιούριελ Μπάουζερ.
Τη στιγμή που οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από τον Λευκό Οίκο την Παρασκευή το βράδυ στην Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ μεταφέρθηκε για ένα χρονικό διάστημα σε υπόγειο καταφύγιο, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου και αστυνομική πηγή.
Ο Τραμπ έμεινε εκεί για αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα, πριν μεταφερθεί ξανά στον επάνω όροφο. Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, μιλώντας στο δίκτυο CNN, αποκάλυψε ότι η πρώτη κυρία Μελάνια Τραμπ και ο γιος τους, Μπάρον, μεταφέρθηκαν επίσης στο καταφύγιο.
Η ίδια πηγή είπε ότι όταν οι αρχές μετακινούν τον πρόεδρο Τραμπ σε καταφύγιο, μετακινούν όλους τους συγγενείς του στο Λευκό Οίκο.
Το πλήθος των διαδηλωτών εκτός του Λευκού Οίκου είναι μεγάλο. Η αστυνομία κάνει εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων. Οι διαδηλωτές έχουν βάλει φωτιές σε αρκετά σταθμευμένα αυτοκίνητα, που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση με τον Λευκό Οίκο.
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι πρόκειται να ορίσει ως «τρομοκρατικό», το αντιφασιστικό κίνημα. Ο Αμερικανός πρόεδρος επιρρίπτει στο κίνημα Antifa και άλλους «ριζοσπάστες εξτρεμιστές» τις ταραχές που ξεσπούν κατά την διάρκεια διαδηλώσεων για την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από λευκούς αστυνομικούς.
The United States of America will be designating ANTIFA as a Terrorist Organization.
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) May 31, 2020
Κύμα διαδηλώσεων
Μέσα στο Σαββατοκύριακο τα επεισόδια συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση. Εκτός από τις μαζικές διαδηλώσεις, σημειώθηκαν εμπρησμοί περιπολικών, αλλά και καταστημάτων σε δεκάδες πόλεις. Ως απάντηση σ’ αυτές, ετέθη σε επιφυλακή η Εθνοφρουρά στη Μινεσότα για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και επεβλήθη απαγόρευση κυκλοφορίας. Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε, όμως, ότι έχει θέσει στρατιωτικές μονάδες σε ετοιμότητα τεσσάρων ωρών, σε περίπτωση που ζητηθεί η συνδρομή τους από τον κυβερνήτη της Μινεσότα.
Από το Λος Άντζελες ως το Μαϊάμι και το Σικάγο, η οργή ξεχειλίζει. Στην Ουάσιγκτον διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κοντά στο υπουργείο Δικαιοσύνης φωνάζοντας «Οι ζωές των μαύρων μετρούν».
Λεηλασίες καταστημάτων αναφέρθηκαν στη Σάντα Μόνικα, παραθαλάσσια πόλη σε μικρή απόσταση από το Λος Άντζελες.
Το απόγευμα της Κυριακής (τοπική ώρα), τοπικά ΜΜΕ μετέδωσαν πλάνα με ανθρώπους να ορμούν σε καταστήματα σε πεζόδρομο στη Σάντα Μόνικα. Αστυνομικοί έφθασαν επιτόπου και το πλήθος φάνηκε να σκορπίζει.
Στο κέντρο του Λος Άντζελες ταυτόχρονα βρισκόταν σε εξέλιξη μαζική πορεία διαμαρτυρίας εναντίον του ρατσισμού.
Στο μεταξύ στη Μινεάπολη, οδηγός φορτηγού το κατηύθυνε σε πλήθος διαδηλωτών. Ο οδηγός δεξαμενοφόρου κινήθηκε μέσα σε πλήθος διαδηλωτών στον κλειστό διαπολιτειακό αυτοκινητόδρομο 35 West στη Μινεάπολη, πάντως δεν τραυματίστηκε κανείς, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Ο οδηγός του φορτηγού κατέβηκε από το όχημα και υπέστη ξυλοδαρμό από διαδηλωτές, προσθέτει το πρακτορείο.
Η Μινεάπολη και πολλές άλλες αμερικανικές πόλεις συγκλονίζεται από κύμα διαδηλώσεων και ταραχών μετά τον θάνατο του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ κατά τη διάρκεια βίαιης προσαγωγής του από λευκούς αστυνομικούς τη Δευτέρα, γεγονός το οποίο μετατράπηκε σε σύμβολο του βαθιά εδραιωμένου ρατσισμού σε βάρος των μελών των φυλετικών μειονοτήτων.
Οι διαδηλωτές προτάσσουν το σύνθημα «Δεν μπορώ να αναπνεύσω», τα τελευταία λόγια του Φλόιντ. Οι συγκρούσεις με την αστυνομία είναι ιδιαίτερα σφοδρές και οι συλλήψεις χιλιάδες. Ενδεικτικό της αστυνομικής καταστολής και αυθαιρεσίας είναι το περιστατικό στη Νέα Υόρκη, όπου δύο περιπολικά έπεσαν πάνω στο συγκεντρωμένο πλήθος, ενώ δύο μέλη τηλεοπτικού συνεργείου του Reuters, που κάλυπταν τις ταραχές, τραυματίστηκαν από σφαίρες με καουτσούκ.
Disturbing footage of two New York police cars driving through protesters. https://t.co/bZTyU7OD9X
— George Eaton (@georgeeaton) May 31, 2020
Διχογνωμία στο Λευκό Οίκο
Καθώς οι διαδηλώσεις εξαπλώνονται σε ολόκληρες τις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και οι υψηλόβαθμοι σύμβουλοί του δεν μπορούν να συμφωνήσουν στα επόμενα βήματα του Λευκού Οίκου για την αποκλιμάκωση της έντασης.
Ο Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Μαρκ Μίντοους ασκεί πιέσεις ώστε ο πρόεδρος Τραμπ να απευθύνει ένα επίσημο διάγγελμα προς το αμερικανικό έθνος για να δώσει έμφαση στην υποστήριξή του στην τήρηση του νόμου και της τάξης, αλλά και στους αστυνομικούς.
Από την άλλη μεριά, ο γαμπρός και υψηλόβαθμος σύμβουλος του Τραμπ Τζάρεντ Κούσνερ μαζί με άλλους υψηλόβαθμους συμβούλους επιχειρηματολογούν κατά μιας τέτοιας κίνησης, υποστηρίζοντας ότι ο τόνος που θα έχει μπορεί να απομακρύνει σημαντικούς ψηφοφόρους ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, συμπεριλαμβανομένων και των Αφροαμερικανών, την υποστήριξη των οποίων προσπαθεί να κερδίσει η κυβέρνηση Τραμπ.
Ένα προεδρικό διάγγελμα θα αποσπάσει την προσοχή της κοινής γνώμης από το μήνυμα του προέδρου Τραμπ για την επανεκκίνηση της οικονομίας το συντομότερο δυνατό, όπως υποστηρίζουν όσοι είναι αντίθετοι προς την κίνηση αυτή.
Το τελευταίο προεδρικό διάγγελμα του Τραμπ που έγινε στα μέσα Μαρτίου από το Οβάλ Γραφείο είχε κεντρικό θέμα την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού, ενώ δεν καταγράφηκε εσωτερικά ως επιτυχία, καθώς ο Λευκός Οίκος έπρεπε μετά την πραγματοποίησή του να ξεκαθαρίσει σημεία από το γραπτό κείμενο που εκφώνησε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος είχε γραφτεί βιαστικά.
Οι παροτρύνσεις Μπάιντεν
O υποψήφιος του Δημοκρατικού κόμματος για την προεδρία των ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν, πήγε στον χώρο όπου βρισκόταν σε εξέλιξη μια από τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας εναντίον της αστυνομικής βαρβαρότητας που σαρώνουν τη χώρα και παρότρυνε τους διαδηλωτές να μην κάνουν χρήση βίας.
Ο Μπάιντεν, ο οποίος φόραγε προστατευτική μάσκα, έκανε τη δεύτερη εμφάνισή του εκτός του σπιτιού του στο Ντέλαγουερ αφότου άρχισε να εξαπλώνεται η πανδημία του κορονοϊού τον Μάρτιο. Επισκέφθηκε μια περιοχή του Ουίλμινγκτον όπου συγκεντρωμένοι πολίτες εξέφραζαν την οργή τους για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, 46χρονου Αφροαμερικανού, κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από λευκούς αστυνομικούς στη Μινεάπολη.
Σε αναρτήσεις της εκστρατείας του Μπάιντεν στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Instagram εικονίζεται ο υποψήφιος καθώς συνομιλεί με Αφροαμερικανούς και καθώς επισκέπτεται σπίτια με αυτοσχέδιες οχυρώσεις για να αποφύγουν τον κίνδυνο να υποστούν καταστροφές σε επεισόδια.
Μερικές ώρες νωρίτερα, ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα είχε καταδικάσει τα βίαια επεισόδια τονίζοντας ότι «είμαστε ένα έθνος που νιώθει πόνο, αλλά δεν πρέπει να επιτρέψουμε αυτός ο πόνος να μας καταστρέψει».
«Το να διαδηλώνεις εναντίον μιας τέτοιας βαρβαρότητας είναι σωστό και απαραίτητο. Είναι μια καθαρά αμερικανική αντίδραση. Όμως η πυρπόληση κοινοτήτων και οι ανώφελες καταστροφές δεν είναι».
Ο Μπάιντεν θα αναμετρηθεί με τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.
Ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ Μπραντ Παρσκέιλ τόνισε το Σάββατο ότι ο Μπάιντεν πρέπει να καταδικάσει σθεναρά τη βία, για την οποία ο πρόεδρος κατηγόρησε «πλιατσικολόγους» και «αναρχικούς».
Το σχόλιο του Μπάιντεν παρέπεμπε στη δήλωσε που έκανε το Σάββατο ο γνωστός ακτιβιστής για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών και μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Λούις.
Ο Λούις, ο οποίος είχε υποστεί ξυλοδαρμό και είχε πέσει αναίσθητος το 1965 από αστυνομικούς κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης με κεντρικό αίτημα να δοθεί δικαίωμα ψήφου στις φυλετικές μειονότητες, προέτρεψε τους διαδηλωτές να είναι «εποικοδομητικοί» και όχι «καταστροφικοί», τονίζοντας ταυτόχρονα πως ξέρει καλά τον πόνο που νιώθουν.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Συρία: Στους 82 ανήλθαν οι νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην Παλμύρα
- Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ρωσία παρουσίασε νέο πύραυλο με την επίθεση στην Ουκρανία
- Λακωνία: Σορός άντρα εντοπίστηκε κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς στη Σκάλα
- Λίβανος: Τουλάχιστον 12 νεκροί και 50 τραυματίες από ισραηλινούς βομβαρδισμούς
- Γερμανία: Ο Πιστόριους δεν θα διεκδικήσει το χρίσμα του υποψήφιου καγκελάριου – Προτείνει Σολτς
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου